מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איסור אפליה על רקע אידיאולוגי פוליטי

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2014 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בעקבות החלטה זו, פנתה המשיבה פעם נוספת בבקשת צד בסכסוך קבוצי, היא הבקשה מושא החלטה זו, ובבקשה לסעדים זמניים כנגד המבקשת, במסגרתם עתרה למתן צו הצהרתי הקובע, כי בהתנהלותה הפרה המבקשת את הוראות חוק ההסכמים הקבוציים וחוק שויון ההזדמנויות בעבודה; למתן צו מניעה האוסר על המבקשת לפטר את מר מטר על רקע פעילותו בהתארגנות העובדים, וכן עתרה לסעדים כספיים מכוח החוקים האמורים.
בקשר לכך נקבע כי המשיבה על אף היותה חברה פרטית, אינה רשאית מצד אחד לגנות בכל פה עובד שמחזיק באידיאולוגיה פוליטית מסוימת, ומצד שני להכשיר העסקתו של עובד אחר שמחזיק באידיאולוגיה הפוכה ואף הורשע בגינה בפלילים.
בית הדין אף קיבל את עמדת נציבות שויון הזדמנויות בעבודה (שצורפה להליך כידידת בית המשפט), ואשר סמכה ידיה על עקרונות המשפט בדבר שויון ואיסור אפליה, והדגיש כי היתנהלות הנהלת המבקשת היא בלתי לגיטימית גם באספקלריה של חוק שויון הזדמנויות בעבודה ויתר עקרונות השויון.
...
דיון והכרעה: לאחר שנתנו דעתנו לכלל נסיבות המקרה, לפסק דינו של בית הדין האזורי ולטענות הצדדים בבקשה, הגענו לכלל מסקנה - בעיקר בשים לב למאזן הנוחות ולמועד הדיון בערעור הקבוע ליום 25/3/14 - כי בשלב זה, יש להיעתר לבקשה באופן חלקי עד למועד הדיון בערעור, ובכפוף לתנאי שיפורט להלן, ונבאר.
באשר לסעד בעניין השבתו של מר מטר לעבודה ותשלום משכורותיו עד אותו מועד, הרי שגם בכל הנוגע להיבט זה, המועד הקרוב שנקבע לדיון בערעור, גובר על שאר השיקולים, לכאן או לכאן, המונחים על הכף, ומוביל למסקנה כי יש הצדקה לעכב את ביצוע פסק הדין עד לדיון בערעור ובכפוף להחלטה שתינתן במהלכו.
סוף דבר – הבקשה מתקבלת בחלקה בהתאם לאמור בסעיף 14 לעיל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

על-פי הטענה, החוק מפלה בין אלה שניפתחו נגדם הליכים פליליים על רקע פעולות מחאה שביצעו בשל היתנגדותם האידיאולוגית לתוכנית ההיתנתקות, לאלה שניפתחו להם תיקים פליליים על רקע פעולות מחאה אחרות שביצעו עקב היתנגדות אידיאולוגית למהלכים אחרים של הממשלה.
כך, אף שהמשיבים הציגו בפנינו את הקף הנאשמים שיושפעו מהחוק, הם נימנעו מהצגת נתונים באשר למספר התיקים שניפתחו באותו פרק זמן בגין ביצוע עבירות על רקע אידיאולוגי-פוליטי.
בנוסף, בחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות צבוריים, התשס"א-2000, אומצה תפישת שויון הכוללת איסור הפליה על רקע השתייכות מפלגתית, מעמד אישי, הורות וכדומה.
...
מסקנתי היא, בשונה מחבריי, כי דינו של החוק להיפסל באשר הוא אינו עומד במבחן הביקורת החוקתית.
על הקשיים הטמונים בתחולה רטרואקטיבית עמד פרופ' אהרון ברק בספרו: "כאשר נוהגים על-פי מודל הבטלות המוחלטת, מתעוררות בעיות קשות לעניין תוקפן של פעולות משפטיות (כגון מתן היתר על-ידי פקיד ציבור) או פעולות פיזיות (ביצוע עוולה בהסתמך על חקיקה) הנסמכות על דבר חקיקה שבוטל למפרע. לאור האפקט הרטרואקטיבי, מתבקשת המסקנה כי הפעולה המשפטית (כגון מתן הרשיון) בטלה, והפעולה הפיזית (מעשה הנזיקין אינה מוגנת. תוצאות אלה קשות הן. הן פוגעות בוודאות המשפטית, באינטרס ההסתמכות ובציפיות הסבירות. למניעת תוצאות אלה פותחו דוקטרינות פרטיקולאריות המטפלות בכל סוגיא בנפרד. (...) בסוגיות אלה ואחרות נעשה איזון בין השיקולים התומכים בביטול הרטרואקטיבי של פעולות שלא כדין, לבין שיקולים התומכים בהגנה על הוודאות המשפטית, הציפיות הסבירות ואינטרס ההסתמכות. הפתרון הספציפי משתנה על-פי המשקל היחסי של שיקולים אלה במאזן הכולל." (פרשנות במשפט, בעמודים 750-749 ההדגשה שלי ס' ג'').
סוף דבר בחותמי חוות דעתי זו, אשוב ואציין, כי אין לי אלא לברך על מאמציה של הכנסת לצמצם ולאחות את השסעים המפלגים את הציבור בישראל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

כפי שמלמד הנוסח שהובא לעיל, העצומה עוסקת בסרבנות סלקטיבית – דהיינו, סרוב נקודתי לשירות צבאי בשטחים המוחזקים, על רקע היתנגדות אידיאולוגית-פוליטית להמשך השליטה הישראלית באיזור, ולמחיר שהיא גובה מן האוכלוסייה המקומית.
זאת ועוד, כפי שציין בשעתו הנשיא ברק – "תופעת הסרבנות המצפונית הסלקטיבית היא מטבעה רחבה מזו ה'מלאה', והיא מעוררת במלוא העוצמה את תחושת ההפליה בין 'דם לדם' [...] מעבר לכך, בחברה פלוראליסטית כשלנו ההכרה בסרבנות המצפון הסלקטיבית עשויה לרופף את החישוקים המחזיקים אותנו כעם. אתמול ההיתנגדות הייתה לשרת בדרום לבנון. היום ההיתנגדות היא לשרת ביהודה והשומרון. מחר ההיתנגדות תהיה להסרת מאחזים אלו או אחרים באיזור. הצבא של העם עשוי להפוך לצבא של עממים המורכבים מיחידות שונות שלכל אחת מהן תחומים שבהם מותר לה לפעול מצפונית, ותחומים אחרים שבהן נאסר עליה מצפונית מלפעול. בחברה מקוטבת כשלנו זהו שיקול כבד משקל" (בג"ץ 7622/02 זונשיין נ' הפרקליט הצבאי הראשי, פ"ד נז(1) 726, 737 (2002); ההדגשות אינן במקור.
במסגרתו של מינוי מסוג זה, אסור לשקול שיקולים פוליטיים מכל סוג שהוא, שכן לקיחה בחשבון של שיקול פוליטי איננה מתיישבת עם טוהר המידות של השרות הצבורי ועלולה לסכל את מינויו של המועמד המתאים ביותר למישרה מבחינה מקצועית.
...
השופט ג' קרא: קראתי האמור בחוות דעתם של חבריי השופטים נ' הנדל ו-א' שטיין ועמדתי היא שדין העתירה להתקבל במלואה על שני ראשיה במובן זה שהחלטתו של שר המדע לפסול את מינוי פרופ' אמתי תבוטל ובנוסף יחויב באישור מינויה לתפקיד במועצת הנגידים של קרן המחקר.
דעתי שונה משסבור אני שבנפול הסיבה היחידה לסירוב השר לאשר את המינוי של העותרת (חתימת העותרת על העצומה) אינני רואה מקום להחזרת הסוגיה לבחינתה מחדש על-ידי השר.
המינוי של העותרת הוא לתפקיד מקצועי באופן מובהק ובנדון זה מקובלת עליי עמדת היועץ המשפטי לממשלה בתגובתו "ככל שמדובר במינוי מקצועי מובהק, אקדמי או מדעי באופיו, התחשבות בשיקולים מן התחום הערכי תוכל להיעשות אך בצורה זהירה עד מאוד, תוך שקלול מכלול נסיבות העניין" (פסקה 27 לתגובת היועץ המשפטי לממשלה).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2011 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת מסכימה, כי מכוח חופש הביטוי, לכל עתון חרות לפרסם כתבות על פי אופיו ונטייתו הפוליטית, דבר השונה ביחס לפירסום מודעה בעתון, המהוה את החלק המסחרי יותר, קרי חלוקתו לציבור הרחב ופירסום מודעות על ידי הציבור הרחב, שאז חלות עליו מיגבלות חוק איסור הפלייה.
סייג כללי זה שנקבע בסעיף 3 (ד)(1) לחוק , מתיר הפליה בשירות הניתן על בסיס אמונות דתיות , כמו במקרה שלפנינו, כאשר הנתבעת סבורה כי קיימת היתנגדות אידיאולוגית אצל התובעת לאורח החיים הדתי ביחס שההלכה משווה לנטייה המינית.
סוף דבר, הגעתי למסקנה לפיה הנתבעת לא הפלתה את התובעת על רקע נטייה מינית בכך שסרבה לפרסם את המודעה כפי שנוסחה הובא לעיל וזאת בשל החריגים הקיימים בסעיף 3 לחוק איסור הפליה , המקנים לנתבעת זכות סרוב לפרסם, אם הדבר מגן על האנטרס של הציבור הנמנה על קהל קוראיה על מנת להמשיך ולצרוך את המוצר – העתון , ככזה הגובר על הצורך לסייע לאותו ציבור אליו מפנה התובעת את המודעה.
...
לטענת התובעת, המחלוקת שנותרה להכרעה בין הצדדים הינה האם חוק איסור הפליה הופר בנסיבות העניין על ידי הנתבעת אם לאו, בשאלה זו מגיעה התובעת למסקנה לפיה החוק הופר מטעמי זהות/נטייה מינית ומבלי שלנתבעת תהא כל הגנה , בהתאם לחריגים הקבועים בחוק.
סוף דבר, הגעתי למסקנה לפיה הנתבעת לא הפלתה את התובעת על רקע נטייה מינית בכך שסירבה לפרסם את המודעה כפי שנוסחה הובא לעיל וזאת בשל החריגים הקיימים בסעיף 3 לחוק איסור הפליה , המקנים לנתבעת זכות סירוב לפרסם, אם הדבר מגן על האינטרס של הציבור הנמנה על קהל קוראיה על מנת להמשיך ולצרוך את המוצר – העיתון , ככזה הגובר על הצורך לסייע לאותו ציבור אליו מפנה התובעת את המודעה.
האמור לעיל, לא בא חלילה להמעיט בחשיבותה של הפעילות שנוקטת בה התובעת, כאשר עומדים לרשותה גופים אחרים להפצת הסיוע שניתן על ידה, דהיינו, האיזון הראוי בין האינטרסים של שני הצדדים שלפני, מוביל למסקנה לפיה יש לבכר את האינטרסים של הנתבעת על פני האינטרס של התובעת שיכול להיות מושג בנקל בדרכים אחרות, שאינן מנת חלקה של הנתבעת.
חרף המסקנה אליה הגעתי, בחרתי שלא לפסוק הוצאות לטובת מי מהצדדים וכל צד יישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו