לכך מוסיפה המערערת, כי בעיניינו של ההקדש, תשלום דמי המפתח הראשוניים אינו עומד בתנאי "התמורה בעדם", שכן הפטור חל על מקרקעין שנועדו לשמש את המוסד למטרותיו, ובמקרה הנידון התמורה בגין "דמי המפתח" לא מופנית לקידום מטרות ההקדש, אלא למימון בניית דירות המגורים; וכי מכל מקום, "דמי מפתח" לא עומדים בתנאי של "התמורה בעדם", היות שהם לא מהוים מכר של מקרקעין, אלא פעולת הוון דמי שכירות ורכישת זכות של דיירות מוגנת, שהיא זכות לשכור את הנכס.
משכך גורסת המערערת, כי לא הוכח שפעילות ההקדש עולה כדי המטרה הציבורית של "סעד וצדקה".
טיעוני המשיב
ברקע הדברים מציין ההקדש, כי עם השנים התעורר צורך ממשי לשידרוג נכסיו במסגרת שקום נכסים בשכונת הבוכרים בירושלים; כי נכסיו שודרגו גם באמצעות בניית דירות נוספות; וכי היות שלפי תנאי שטר ההקדש הוא מנוע מלמכור את נכסיו, הוחלט לממן את הבנייה באמצעות השכרת הדירות ב"דמי מפתח", וכן להשכיר דירות תמורת דמי שכירות מיזעריים, למיעוטי יכולת ולמשפחות ברוכות ילדים, זאת בהתאם למטרות ההקדש.
בכך חלק הוא על עמדתה של ועדת הערר – שלא הכירה בשימוש עקיף בכספי השכירות, הגם שהעניקה למשיב את הפטור מטעם אחר – של שימוש ישיר; וכלשונו: "הטעמים שהועדה נתנה לי את הפטור אינם הטעמים שביקשתי את הפטור". הוא אישר, כי במקרה הנידון חובת תשלום ההיטל חלה במועד הוצאת היתר הבנייה, אך טען, בשונה מעמדת ועדת הערר, כי כבר ביום הוצאת ההיתר היו המקרקעין מיועדים לשמש למטרות ההקדש, קרי – "סעד וצדקה", באמצעות דמי השכירות.
בהודעת מטעם היועץ המשפטי לממשלה צוין, כי ועדת הערר בחנה בהחלטתה את נסיבות המקרה, ונדרשה לשאלה אם היתר הבנייה שאישרה המערערת למשיב לתוספת ארבע יחידות דיור בקומה חדשה, פטורה מהיטל השבחה, זאת לנוכח טענת המשיב שהיחידות תושכרנה למשפחות ברוכות ילדים ולמעוטי יכולת, בהתאם למטרות ההקדש וכפי שנעשה לגבי הדירות הקיימות זה מכבר במבנה, ושעה שכל ההכנסות מהשכרת הדירות משמשות באופן ישיר ומלא את מטרות ההקדש.
בפסקי-דין שהתייחסו למשמעות המילים "התמורה בעדם", אשר נתווספו בתיקון 53, צוין, לא אחת, על-יסוד הפניה לדבריו בכנסת של מציע החוק, ח"כ מאיר פרוש, כי התיקון נועד לאפשר פטור מהיטל השבחה גם לתמורה ממכירת המקרקעין שהושבחו, ככל שהתמורה תשמש את המוסד למטרותיו הציבוריות: "בסעיף הנ"ל נקבע ברורות ומפורשות שגם התמורה ממכירת מקרקעין פטורה מהיטל השבחה" (ע"ש (שלום י-ם) 102/02 בית חינוך יתומים הכללי – הקדש דתי נ' הועדה המקומית לתיכנון ובנייה ירושלים (9.12.04); "הכוונה לכספי התמורה ממכירת המקרקעין... מוסדות ציבור יהיו פטורים גם לגבי מקרקעין שניקנו להשקעה ואשר אינם משמשים אותם למטרותיהם, ובילבד שהתמורה תשמש למטרות המוסד" (עש"א (חי') 10053-09-08 אגודת אחס"ג (ארגון חסידי גור) קריית אתא נ' הועדה המקומית לתיכנון קריית אתא (3.8.09); "מיום 31.12.00 עד יום 31.3.01 עמד בתוקף תיקון 53 אשר הרחיב את הפטור גם על התמורה שהתקבלה ממכירת הנכס" (עמ"נ (חי') 475-02-12 בעיניין עמותת דרכי שלום שמעון (לעיל) – כל הדגשות הוספו).
...
על-רקע הצהרות אלו מטעם המשיב קבעה הוועדה: "בנסיבות אלה נראה לנו כי עצם פעילות המשיבה לבניית והשכרת דירות בדמי מפתח ולא במכר, תוך הנחה ניכרת למיעוטי יכולת, עונה על הגדרת המונחים צדקה וסעד בהוראת הפטור. לפיכך, יש לראות במקרקעין כמשמשים למטרות הציבוריות המנויות בסעיף הפטור". בשולי ההחלטה הדגישה הוועדה, כי אין באמור כדי לשנות את עמדתה העקרונית "שלפיה טענת הקצאת דירות מגורים כפעילות סעד או צדקה מחייבת הוכחה ויש לבחון אותה בזהירות (ערר (י-ם) 306/14) אלא שבנסיבות המקרה ולאחר שבחנו את מכלול הנסיבות ואת הצהרות העורר, אנו סבורים כי יש לראות במקרקעין כמשמשים למטרות אלו". לפיכך, קיבלה הוועדה את הערר והורתה על ביטול הודעת החיוב בהיטל השבחה.
בכך מקובלת עליי קביעתה של ועדת הערר, כמו-גם עמדתה של המערערת, כי תכלית החקיקה בעניין סעיף הפטור הנדון, לא נועדה לאפשר למוסד ציבורי להשקיע ברכישת מקרקעין והשכרתם, שהיא פעילות מסחרית מובהקת, גם אם דמי השכירות יועברו לצרכי המוסד.
הצעות חלופיות שהעלה ב"כ המשיב במהלך הדיון, שלפיהן ככל שייקבע בפסק-הדין שלא הוכח שהמקרקעין המושבחים משמשים למטרה ציבורית של "צדקה וסעד", ישקול ההקדש לפנות לבית-הדין הרבני לקבלת אישור למכירת ארבע הדירות הנדונות ותמורת המכירה תשמש למטרות סעד וצדקה, או להשכיר את הדירות ללא תמורה כספית לאברכים נזקקי סעד בתקופת לימודיהם בכולל – תיבחנה מן הסתם על-ידי המערערת או ועדת הערר, ככל שתתקבלנה החלטות על-ידי ההקדש בעניין זה; ואיני מוצא מקום להתייחס אליהן בשלב זה.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל הערעור מתקבל, במובן זה שהחלטת ועדת הערר בדבר ביטול חיוב המשיב בהיטל השבחה מחמת פטור לפי סעיף 19(ב)(4) לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, מבוטלת.
בנסיבות העניין ישלם המשיב למערערת הוצאות בסך 10,000 ₪.