מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אין סמכות לוועדת הערר לבטל חיוב בהיטל השבחה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הועדה ביקשה לסלק עתירה זו על הסף בין היתר מהטעם שהסעדים המבוקשים בה אינם נתונים לסמכותו העניינית של בית משפט לעניינים מינהליים, מאחר וככל שמבוקש לקבוע שהשומה המכריעה חלה על היטל ההיתר כי אז על התובעות לפנות לועדת הערר, וככל שמבוקש לחייב את הועדה להשיב כספים כי אז על התובעות לפנות לבית משפט אזרחי.
ואולם, כאשר טענות הנישום אינן מתייחסות לנושא השומה אלא לטענות חיצוניות לשומה, כגון טענות נזיקיות או חוזיות, עליו לברר טענותיו בבית משפט רגיל ולא בפני הגופים המיוחדים שהוקמו לבירור הטענות הנוגעות לשומה "הועדה איננה מוסמכת לבטל חיוב בהיטל השבחה מטעמים שהנם חצוניים לחוק התיכנון והבנייה, כגון בטענות של השתק, הבטחה חוזית או בגין עוולה נזיקית. טענות אלה יש לבררן בבית המשפט המוסמך" (נמדר הנ"ל בעמ' 463 והאסמכתאות שם).
ובהמשך כותב מר צור שהוא מעולם לא קשר בין שומת המכר לשומת ההיתר, לא במסגרת הדיון ולא מחוץ לו, הן מאחר והדבר נוגד את הוראות חוק התיכנון והבניה והן מאחר ואין בסמכותו ליתן הבטחה מעין זו. הן השמאי צור והן גיא וינברג נחקרו על תצהיריהם, ובעדותו הודה גיא וינברג שאין כל הסכם לפיו חוות הדעת המכריעה תחול גם על היטל ההיתר, כי השמאי צור לא נתן כל הבטחה שכזו, כי למעשה מדובר בתחושות של התובעות, לא בהסכם, הצדדים עצמם לא הגיעו לכדי הסכם, ורק מבחינתו שלו זה היה ידוע, מוסכם וברור (עמ' 20 שורה 4 - עמ' 23 שורה 18).
...
לא שוכנעתי שלכל אורך הדרך ברור היה לתובעות שחוות הדעת המכריעה תחול גם על היטל ההיתר.
מסקנתי היא שעל התובעות להביא טיעוניהן בפני ועדת הערר, ותביעת השבה אינה האכסניה הנאותה לבחינת הטענות שעלו.
והדין הוא שטענות התובעות אין מקומן בבית משפט זה. התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

השבה זו אינה בסמכותו של בית המשפט לעניינים מינהליים ועל פי מבחן הסעד הסעד המתבקש הנו סעד כספי בסכום שבסמכות בית משפט זה. ר' לעניין זה הפניותיה של התובעת בעמ"מ 43766-05-16; ערר 8-187/10 ("ועדת ערר אינה מוסמכת לבטל חיוב בהיטל השבחה שנעשה בהתאם להוראות חוק התיכנון והבניה ותקנותיו, מטעמים שהנם חיצונים לחוק התיכנון והבניה, ובפרט עקב טענות כגון השתק, הסתמכות, חוזה או נזק").
...
השלכות בקשת הסילוק – לו היתה מתקבלת: הנתבעת מודה כי לו היתה מוגשת תביעה כיום לבית המשפט לעניינים מנהליים או לוועדת הערר הרי שתביעות אלה, ככל הנראה, היו נדחות.
טענת היריבות: לעניין העדר היריבות שטענה הנתבעת – אני סבורה כי משעה שהנתבעת חתמה עם התובעת את הסכם הפשרה, כצד להסכם, שלחה לה את השומות לתשלום ואף גבתה ממנה כספים בפועל, לא ניתן לקבל את טענת הסילוק על הסף.
לאור כל האמור, דין הבקשה לסילוק על הסף בגין טענת חוסר סמכות עניינית להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

כך קבעו לא אחת ועדות הערר שסמכותן היא לקבוע האם נעשה החיוב בהיטל השבחה כדין ואם כן מה שעורו קרי, האם החיוב בהיטל ההשבחה עומד בתנאים הקבועים בחוק התיכנון והבניה ותקנותיו, אולם אין בסמכותן לבטל חיוב בהיטל השבחה מטעמים חצוניים לחוק התיכנון והבנייה כגון הסכמות בין הצדדים או מכוח טענות כגון השתק, מניעות הסתמכות וכדומה (ראה: ועדת ערר מחוז דר' ערר 86139/11 ש.פ מהנגב נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה שדרות; ערר (ת"א) 85048/09 ירקון 48 אכסניות בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה ת"א; ערר 85002/10 לביא יהודה נ' הוועדה המקומית לתו"ב ת"א; ע"מנ (מרכז) 47-405-01-11 בבזדה נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה מצפה אפק ואח'.
...
אין בידי לקבל טענת הנתבעת מן הטעמים שיפורטו להלן: עסקינן בתובענה כספית להשבת כספים ששילמו התובעות לנתבעת ביתר, כך לטענתן.
לאור כל האמור, הבקשה נדחית.
הנתבעת תשלם הוצאות התובעות בסך 10,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ועדת הערר ביטלה את החיוב בהיטל השבחה ומכאן ערעור זה. המסעדה פועלת בבניין לכל הפחות משנת 1996.
סמכות ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה על פי דין תפקידה של ועדת הערר לידון ולהחליט בעררים הנוגעים לעינייני תיכנון ובניה בתחום היטל ההשבחה ותביעות פיצויים (סעיפים 12ז(1) ו-(2) לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה- 1965; "החוק"), וכן לידון בתביעות פיצויים מכוח חוקים נוספים שאינם רלבאנטיים לענייננו (סעיפים 12ז(3) ו-(4) לחוק).
...
משיקוליה היא, המערערת לא פעלה כך והעלתה את הטיעון בנושא ההרכב החסר רק במסגרת ערעור זה. לאור מכלול השיקולים, אינני סבור כי יש מקום להיעתר באופן מלא לסעד שביקשה המערערת, כלומר השבת הדיון לראשיתו.
תוצאה של השבת הדיון לשלב שבו נפל הפגם, מתחשבת בכלל השיקולים, לרבות בסוג ההליך והיא התוצאה המאוזנת בעיניי .
חיזוק למסקנה זו ניתן למצוא בכך שתקנה 177 חלה באופן מפורש בעניינה של ועדת ערר לעניין מס שבח, אשר גם היא גוף מינהלי שדן בענייני החלטות מינהליות בנושא פיסקלי (ראו בסעיף 12 לתקנות מס שבח מקרקעין (סדרי הדין בפני ועדות ערר), תשכ"ה- 1965).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך, בעתירה מבוקשים הסעדים הבאים (סעיף 16 לעתירה): "לבטל את החיוב בהיטל השבחה, שהושת על העותרת משום, ש'מקרקעי' הפרויקט פטורים מהיטל השבחה, שכן 'מימוש הזכויות' בהם כבר היה בשנת 2015 [מועד ההחלטה לאשר את היתר הבניה הראשון - ה"ק], עת חל הפטור מהיטל השבחה, שאין מחלוקת כי חל עד למועד 11.12.2021...;
ואכן, בתי המשפט המנהליים אינם נוהגים להדרש לעתירות שמהותן חיוב בהיטל השבחה משום שהדיון בהן מצוי בסמכותה של ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה (ראו עת"מ 30296-12-12 אדלר נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים, ניתן ביום 27.2.2013, להלן: "עניין אדלר"; עת"מ 27901-08-20 גוהר נ' ועדה מקומית לתיכנון ובניה תל אביב, ניתן ביום 16.9.2020).
אלא שמלבד סוגיית המימוש, עולות בעתירה סוגיות נוספות שיתכן שידרשו הכרעה, אשר אינן בסמכותה של ועדת הערר.
...
המסקנה היא שיש לברר תחילה את הערר שהוגש לוועדת הערר.
אף אינני סבור שיש בכך שטענות העותרת בסוגיית מימוש הזכויות מופנות גם כלפי התנהלות המשיבות והחלטותיהן במהלך ביצוע הפרויקט ואישור ההיתרים השונים כדי לשנות מסקנה זו. סמכות ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה משתרעת על כל "...החלטה הנוגעת להיטל השבחה..." (סעיף 12ז(א) לחוק התכנון והבניה).
בנוסף, בנסיבות המקרה דנן אני סבור כי אף גלומים יתרונות דיוניים חשובים בבירור המחלוקות בפני ועדת הערר תחילה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו