מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אימוץ זכויות הורים ביולוגיים

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

מובן כי גורם הזמן הוא משמעותי בקביעה זו. ככל שחלף זמן מועט יותר בין העברתו של הקטין למשפחה המיועדת לאמץ לבין בקשת הביטול, כך ההנחה היא שטובתו של הקטין לגדול אצל הוריו הביולוגיים חזקה יותר, וההיפך (ראו בהקשר זה את הצעתה המעניינת של רונה שוז במאמרה "זכות הילד לגדול אצל הוריו הביולוגיים: לקחים מפרשת "תנוק המריבה"" מישפחה במשפט א 163, 204-208 (2007) (להלן: שוז) המתבססת על מספר הצעות חוק).
...
לטענת המבקש, שיקולים אלה כולם מובילים למסקנה כי אין לבטל את ההכרזה שהקטין במקרה דנן הינו בר אימוץ: ראשית, המומחה וכמוהו גם פקידת הסעד, סברו כי טובת הקטין מורה שאין להעבירו לידי המשיב, וכי ניתוקו מהמשפחה שאצלה הוא שוהה כעת עלולה לגרום לו לנזק בלתי הפיך לטווח ארוך.
זאת ועוד – הנני סבור כי יש מקום שבית המשפט הנכבד לענייני משפחה יבדוק גם התקיימותה של עילה נוספת, שיכולה לבוא בחשבון ואשר הועלתה בדיונים שבפנינו, והיא העילה הקבועה בסעיף 13(א)(5), הקוראת כך: "ההורה נמנע, ללא סיבה סבירה, מלקיים במשך שישה חודשים רצופים את חובותיו כלפי הילד, כולם או עיקרם". הנשיאה, השופטת ד' ביניש וחברתי השופטת א' חיות, סבורות כי עילה זו התקיימה במשיב 1 והשופטת א' חיות מוסיפה כי מסקנה זו עולה מן הראיות ומן הממצאים העובדתיים שקבע בית המשפט הנכבד לענייני משפחה בפסק הדין שניתן על ידו בבקשת המשיב 1 לביטול ההכרזה.
הפגמים המצטברים הללו מחזקים את המסקנה כי עם כל הצער שבדבר, ועל אף הפגיעה המובנית והמובנת הכרוכה בכך לגבי כל הנוגעים בדבר בשלב זה – אין מנוס מבחינה מחודשת של עילות האימוץ הרלבנטיות בפני הערכאה הדיונית, וזאת על מנת להבטיח כי בהליך רגיש כגון הליך ניתוקו של קטין מאביו הביולוגי, לא ייפלו עוד פגמים כה רבים, כפי שהתרחשו כאן, וכי לא תהיה השלמה עם מצב דברים כמו שנוצר פה בשל הטעות שקרתה.
סוף דבר לסיכום – אם תישמע דעתי ונוכח כל האמור לעיל – הנני מציע לחברותיי ולחבריי להרכב מורחב זה לדחות את הערעור על פסק-דינו של בית המשפט המחוזי הנכבד בבאר-שבע.

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

מסקנתה של השופטת ארבל בשאלה זו הייתה: "המסקנה הנובעת היא כי גם במקרה שבו לא היתקיימה עילת אימוץ מלכתחילה תישקל הבקשה לביטול הכרזת האימוץ באמצעות שלושת השיקולים הרלוואנטיים: טובת הקטין, זכות ההורה הביולוגי והאנטרס של ההורים המיועדים לאמץ. אלא שהמשקל של זכות ההורה הביולוגי במקרה זה הוא גדול יותר בעוד שהמשקל של טובת הקטין יפחת בהשוואה למקרה שבו היתקיימה עילת אימוץ מלכתחילה." על השאלה האם היתקיימה בעניינינו עילת האימוץ לפי סעיף 13(א)(1) לחוק האימוץ, השיבה השופטת ארבל בשלילה.
...
לחלופין, העותר מבקש כי תאומץ דעתו של השופט רובינשטיין בדבר העברת דיווח עיתי לעותר וכי ייקבע אימוץ במתכונת "פתוחה". הכרעה לאחר שעיינתי בעתירה לקיום דיון נוסף ובפסק דינו של בית משפט זה, הגעתי לכלל מסקנה כי עם כל ההבנה למצבו של העותר המבקש למצות כל הליך אפשרי לגבי אימוץ הקטין – אין מקום להורות בעניין זה על קיום דיון נוסף.
סוף דבר עם כל ההבנה לכאבו של העותר בפרשה שלפנינו ולרצונו של העותר למצות כל הליך משפטי אפשרי, אינני מוצאת הצדקה לקיים דיון נוסף.
העתירה לקיים דיון נוסף נדחית ועמה נדחית הבקשה לצו ביניים ולעיכוב ביצוע.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

השלב השני עניינו יצירת הזיקה המשפטית בין הקטין לבין הוריו המאמצים, המסתיים במתן צו אימוץ, המעמיד תחת ההורים הביולוגיים את ההורים המאמצים, כבעלי זכות למלא חובות כלפי הילד (סעיף 16 לחוק) (בע"מ 6509/04 ההורים הביולוגיים נ' פלונית ופלוני המיועדים לאימוץ הקטין (טרם פורסם)).
...
סוף דבר התוצאה היא, כי יש לקבל את הערעור.
וכלשונו, "לאחר שהתחבטנו בענין, שוכנענו כי די בספקות שהועלו כדי להעניק למערערת ול"קול הדם" הזדמנות נוספת בדמותה של תקופת נסיון".
עמדה מקצועית זו, על רקע מכלול הנתונים והחומר המקצועי הקודם שעמדו בפני הערכאות השונות, הכריעו את הכף והביאוני לכלל מסקנה כי הורם הנטל הכבד להוכחת אי מסוגלותה של המשיבה לקיים קשר הורות עם בנה, וכי אין מנוס מקבלת ערעור היועץ המשפטי לממשלה ומתן הכרזת בר אימוץ של הקטין כלפי אמו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1999 בעליון נפסק כדקלמן:

דבר זה עולה מהוראת הרישה של סעיף 16 לחוק האימוץ, הקובעת: "האימוץ יוצר בין המאמץ לבין המאומץ אותן החובות והזכויות הקיימות בין הורים ובין ילדיהם, ומקנה למאמץ ביחס למאומץ אותן הסמכויות הנתונות להורים ביחס לילדיהם; הוא יפסיק את החובות והזכויות שבין המאומץ לבין הוריו ושאר קרוביו והסמכויות הנתונות להם ביחס אליו". זהו אימוץ "מלא" או "סגור". הקשר המשפטי בין ההורים הביולוגיים לילדם ניתק.
...
האם מסקנה זו מתחייבת מהוראות חוק האימוץ? טלו המקרה, שבו בשלב הראשון מכריז בית-המשפט על ילד כבר-אימוץ וזאת אך ורק על יסוד ההנחה כי טובתו מחייבת אימוץ פתוח.
בשלב השני מגיע בית-המשפט לידי מסקנה, כי עמדתו של בית-המשפט בשלב הראשון בטעות יסודה, וכי על יסוד החומר שהיה בשלב הראשון, מן הראוי ליתן צו לאימוץ סגור.
התוצאה היא כי הערעור נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

זהו "הגרעין הקשה" של הזכות החוקתית לחיי מישפחה ולהורות, עליו דומה כי אין מחלוקת (ראו למשל: דברי השופטת ט' שטרסברג-כהן בדנ"א 2401/95 נחמני נ' נחמני, פ"ד נ(4) 661, 680-681 (1996); דברי השופטת א' פרוקצ'יה בבע"מ 377/05 פלונית ופלוני ההורים המיועדים לאימוץ הקטין נ' ההורים הביולוגיים, פ"ד ס(1) 124, 184-188 (2005) ובבע"מ 5082/05 היועץ המשפטי לממשלה נ' פלוני (לא פורסם, 26.10.2005), פס' 5).
...
ובדומה, לא שוכנעתי כי הפיקוח הרגיל, אשר נועד להבטיח כי הבדיקה הפרטנית תיעשה בצורה ראויה, אינו יכול להבטיח תוצאה דומה גם בשאלת משמעותו של הגיל לעניין כשירות המאמץ.
           לאור כל האמור לעיל, התלבטתי רבות בשאלה אם אין מנוס מלהצהיר על בטלותו של כלל 4(ב)(1) לכללים והנחיות מקצועיות לפעולת עמותה מוכרת לפי חוק אימוץ ילדים, התשמ"א-1981 (כלל הפרש הגילאים).
בין כך ובין כך, בין אם הכלל בפרשנותו הדווקנית אינו יכול לעמוד ובין אם הוא עומד בשל הפרשנות המוצעת על ידי חברתי הנשיאה – התוצאה היא אחת: ניתן יהא, בנסיבות המתאימות, לאשר אימוץ בשלב הבדיקה הסופית גם אם הפרש הגילאים גדול יותר מזה המופיע בכלל, כפי שמציעה חברתי הנשיאה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו