מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אילו קריטריונים יש לעמוד בהם לצורך עיון בהליכים על ידי מי שאינו בעל דין בהם

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

היחס בין עיון מכוח תקנות העיון לבין עיון מכוח תקנות תביעות ייצוגיות כפי שציין בית המשפט העליון בהחלטה בעירעור, הזכות לעיון במסמכים המוגשת על ידי מי שאינו צד להליך, היא נגזרת של פומביות הדיון.
בשלב האחרון על בית המשפט לבחון "כיצד ניתן להגשים את מטרת העיון תוך פגיעה מידתית ככל האפשר בזכויות ובאינטרסים של בעלי הדין שהתנגדו לעיון". בגדר שאלה זו נבחנת האפשרות "להגביל את הקף העיון או להתנותו בתנאים, תוך היתחשבות בין היתר בסבירות הקצאת המשאבים של בית המשפט". הזכות לגילוי מסמכים בהליך של בקשה לאישור תובענה ייצוגית מבוססת כאמור על תקנה 4 לתקנות תובענות ייצוגיות (שאימצה את הפסיקה שקדמה לה).
על המבקש גילוי ועיון מכוח תקנה זו, מוטל קודם כל הנטל להוכיח כי בקשת האישור שהוגשה על ידיו כוללת "תשתית ראייתית ראשונית". בהתייחס לתנאי זה נפסק כי מדובר בדרישה המצויה ב"רף הנמוך" (אם כי מדובר עדיין במשוכה שעל המבקשת לעמוד בה).
כך למשל, מבקש בבקשת עיון עשוי להיות זכאי להחשף למסמכים שאינם רלוואנטיים לדיון בבקשה לאישור תביעה ייצוגית – ושלכן העיון בהם לא יתאפשר מכוח תקנה 4 לתקנות תובענות ייצוגיות; ומנגד – ניתן להעלות על הדעת מקרים בהם העיון לא יתאפשר לאור הכרעת בית המשפט ביחס לתנאים הנדרשים לצורך העיון, ויתכן גם כי במקרים בהם העיון ידרוש הקצאת משאבים מופרזים של בית המשפט – הוא לא יתאפשר (בעוד שעיון במסגרת הליך התביעה הייצוגית יתאפשר).
מה ההשלכה של האמור לעיל על המקרה דנן? אני סבורה כי במקרה דנן בחן בית המשפט במסגרת החלטת העיון קריטריונים שהם דומים לאלה שמוטל על בית המשפט הדן בבקשת הגילוי לבחון אותם.
...
לכן, אני סבורה כי ככל שמדובר בנספחי כתב התביעה, על המשיבה להודיע תוך 14 ימים מהיום האם היא מבקשת לגלות מסמכים נוספים למבקשת (וזאת בכפוף להתחייבות של המבקשת לסודיות של כל המידע שיועבר לידיה).
בהתייחס לתכתובות, הרי מאחר שמדובר לגישת ב"כ המשיבה בכמיליון מסמכים ולאור ההכבדה הרבה הכרוכה בגילוי של מספר גדול כל כך של מסמכים, אני סבורה כי אין מקום להורות על הגילוי שלהם בשלב זה של הדיון.
לאור כל האמור יועבר התיק לתז"פ ביום 6.3.2022.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד הוסיף ב"כ הכונ"ר, כי סכויי העירעור קלושים, בין היתר מעצם הגשתו באיחור של כשש שנים בלא שהוגשה על ידי הנושה בקשה לארכה, בפרט נוכח העובדה שהיא הייתה פעילה בהליך הפש"ר של החייב, באמצעות עורכת דינה, ובתוך כך הגישה תגובות ובקשות בנוגע לזכויות החייב בנכס.
כן מדגיש ב"כ הכונ"ר, כי מעיון בייפוי הכוח שהוגש ע"י הנושה להליך הפש"ר בעיניינו של החייב באשר צורף לתגובת הנאמנת עולה, כי באת כוחה של הנושה הוסמכה על ידה באמצעותו לייצגה בכל הליך משפטי שהוא, ולאו דוקא לצורך הגשת בקשות בעיניין נכס המקרקעין בלבד.
ראו למשל: רע"א 6344/10 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת השרון נ' בלורי בע"מ (14.12.2011), פורסם במאגרים האלקטרוניים: "כמובן יש לבדוק את סכויי התביעה ומצבו הכלכלי של התובע [...] בהקשר זה יודגש, כי הנטל מוטל על מבקש הפטור להוכיח גם העדר יכולת כלכלית.[...] אמנם, גבולותיה של אותה הבדיקה כלפי היחיד צומצמו ברמת הרוחב – מבקש הפטור, בן או בת זוגו והוריו. ואולם בחינת יכולתו הכלכלית של בעל דין לא מצויה רק בבחינה אופקית, אלא מצריכה היא היסתכלות עומק. לשון אחר, סבורני כי עיקרו של הכלל הקבוע בתקנות האגרות אינו בדבר קרוב המשפחה הפלוני אליו יש לפנות בסיוע לתשלום האגרה – כי אם בבדיקה היסודית שיש לבצע ביחס ליכולתו של בעל הדין לשלם." בתצהירה מיום 04.05.2022 הצהירה הנושה, כי היא מתקיימת מקיצבת נכות בלבד, וכי גידלה בגפה את בתה, שהיא בגירה כיום, סטודנטית המועסקת במשרת סטודנט ומשתכרת סך של 4,000 ₪ בחודש.
העולה מן האמור, כי לא עלה בידי הנושה כלל להרים הנטל המוטל עליה כי היא עומדת בקריטריונים שנקבעו בדין לקבלת פטור מתשלום אגרה.
לטענתה, אין בבעלותה כל נכס כלשהוא, ואף לא הוצגה אסמכתא כלשהיא המעידה על כך. עוד הוסיפה, כי לאחר גירושיה מהחייב, הוא הותירה עם ההיתחייבות לשאת בהחזרי המשכנתא ועם מלוא נטל הגידול של בתם הקטינה.
אין גם לקבל טענות הנושה בדבר העידר נכסים בבעלותה, שהרי בהליך הפש"ר בעיניינו של החייב (52173-12-15) נטען על ידה, כי היא הסתייעה באמה לשם עמידה בהחזרי המשכנתא, ובכך עלה בידה, למעשה, לקבל את חלקו של החייב בנכס (בהתאם להחלטת בית המשפט מיום 20.07.2017).
...
משכך, בקשת הנושה לפטור מאגרה נדחית.
הנה כי כן, משנקבע כי דין בקשת הנושה לפטור מאגרה נדחית, קל וחומר לעניין הבקשה לפטור מהפקדת עירבון.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, הבקשה לפטור מתשלום אגרה ומהפקדת ערובה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 7.7.21, לאחר מספר בקשות של התובעת בעיניין ניהול ההליך, הוגש על ידי התובעת כתב תשובה לכתב הגנה של הנתבעת ממנו עולה כי התובעת חוזרת על מרבית הטענות שהועלו על ידה בכתב התביעה, ובנוסף הבהירה התובעת מדוע אינה מצליחה למצוא ייצוג משפטי ועתרה לתיקון כתב ההגנה בשל הפגמים שנפלו בו לשיטתה.
ביום 8.11.2021 הוגשה תגובת התובעת שבה היא פירטה כי היא לא עומדת בקריטריונים לקבל ייצוג משפטי מטעם הסיוע המשפטי במשרד המשפטים ואין ידה משגת לממן ייצוג משפטי פרטי וחזרה על בקשתה להורות לנתבעת לגלות הסכמים קבוציים והרחבות החלות על יחסי הצדדים.
מעיון בהסכם קבוצי מיום 06.08.1985 שצורף על ידי התובעת, נספח 5, עולה כי לאומית שרותי בריאות אינה צד להסכם זה. אמנם, הסכם אכן כולל תנאים מטיבים עם האחיות, אך אלה חלות על מדינת ישראל (עובדי מדינה), קופת חולים של הסתדרות העובדים הכללית ואין, לכאורה, אינדיקאציה מהמסמכים שצרפה התובעת לתחולת הסכם זה על יחסי הצדדים.
יש לזכור כי הבטחה צריכה להנתן על ידי הגורם המוסמך ואין בהבטחה ככל שניתנה על ידי מי שאינו מוסמך כדי לחייב את המעסיק.
התובעת אף התייחסה ללימודי השלמה לתואר לאחיות וטענה כי מאחר והמעסיק לא הסכים להישתתף בעלות לימודים אלו למרות שלאחיות אחרות כן ניתנה הישתתפות כאמור הדבר הביא לחסרון כיס שאילץ אותה להפסיק את לימודיה וכיום המסלול האמור כבר לא קיים ואם היא רוצה לעשות תואר עליה להתחיל את הלימודים מחדש.
...
לא מצאנו, מתוך המסמכים שאליהם הפנתה התובעת את התוספת המפורטת של 5.35% או ממה היא מורכבת, למעט המצגת שצורפה כנספח, ושאינה יכולה לשמש מקור נורמטיבי.
עוד נציין כי באסופת המסמכים שהוגשו על ידי התובעת לא מצאנו הסכם מיום 18.04.1983.
כך שאם הנתבעת תרים את הנטל המוטל עליה להוכיח כי הנסיעות שולמו כחוק, או בהתאם להסדר הקיים בנתבעת, התביעה ברכיב זה עשויה להידחות.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

אולם גם אם נאמץ הנחה זו – וכי פגיעה בזוכה עצמו ובזכויותיו יכולה לעמוד בקריטריון של "בלי שאף אחד ייפגע"? ראוי לציין כי פרט נוסף ומהותי נעדר מבקשתו של המשיב, והוא כי הוגשה לכאורה במקביל גם לבית הדין האיזורי, וכן לא ייעשה.
ככל שסבור בעל דין, בטעות או בצדק, כי מקומה של בקשתו הוא בבית דין זה – אין מקום להגשתה לבית הדין האיזורי, וככל שסבור הוא כי מקומה בבית הדין האיזורי – אין מקום להגישה לבית דין זה אלא במסגרת ערעור או בקשת רשות ערעור לאחר מתן החלטתו של בית הדין האיזורי ותוך שברור וידוע מעצם היותה של הבקשה ערעור כי הוגשה כבר לבית הדין האיזורי וכי זה נתן בה את החלטתו.
באותו מקרה אומנם אחד הצדדים הוא שזכה בהתמחרות והבקשה, של הצד האחר, הייתה לאפשר לצד ג' שהגיש הצעות לאחר המועד לזכות בה בשל היות הצעתו גבוהה משמעותית מההצעה הזוכה, וכמו כן נעשו לאחר ההתמחרות פעולות שבית הדין קבע שיש בהן משום קניין 'חזקה' הלכתי, בכך נבדל אותו מקרה מזה שלפנינו – הבדל שבשלו חלק מהעילות שמחמתן נדחתה הבקשה דהתם אינו רלוואנטי לבקשה דהכא, ברם חלק אחר מהעילות רלוואנטי אף לנדוננו, ומאחר שבנדוננו גם אין מדובר בהצעה גבוהה יותר אלא בבקשה להשוות ולקבל זכות ראשונים ייתכן שרלוונטי אף ביתר שאת.
אם נאמר שהשלב הראשון משמעותו זכיית האישה בעיסקה לפי התנאים שנקבעו בשלב ההוא, הרי שהשלבים הבאים שעיקרם טכניים אינם יכולים לגרום לביטול העסקה בצורה חד־צדדית, אם לא שמדובר בהפרת כללים יסודית של תנאים על ידי מי מהצדדים שנקבעו בשעת גמר ההתמחרות של העסקה.
התמורה שהוצעה על ידיו בסופו של התהליך לא נשאה עימה יתרון כלכלי בולט ומכריע שהיה בו כדי להטיות את הכף, בבחינת נסיבה מיוחדת וחריגה, לטובת השיקול הזה לעומת השיקולים החשובים של שמירה על הגינותם של הליכי מימוש הנכסים והגנה על אמון הציבור בהם וכיבוד הציפייה הסבירה של הזוכה המקורי כי הסכם תקין וראוי שנקשר עמו אכן יאושר (431ה – ו).
] בית המשפט עמד על הסיכון בפתיחת מכרזים על ידי הענות לקונה חדש המופיע לראשונה בזמן הדיון [.
פסק הדין ממשיך בנימוקים נוספים שאינם קיימים אומנם בנדוננו, וכאמור לעיל, אולם די באמור עד כה כדי לקבוע כי כהתם כן הכא: משתמה ההתמחרות ונקבע הזוכה אין לאפשר את ביטול תוצאת ההתמחרות (כשלא נמצא בה עצמה פגם המצדיק זאת) בשל רצונו של מי שלא זכה בה להציע עתה הצעה גבוהה יותר או להשוות להצעה הגבוהה שהוצעה.
שולי הדברים אף נעיר כי מעיון 'מלמעלה' מצאנו כי יש בהסכם אף טעות סופר (אחת לפחות) כשנכתב בו כי יוגש לאישורו של "בית המשפט לעינייני מישפחה" "בית הדין הרבני" ואף צוין "באילת", מה שייתכן שנובע מיצירתו על בסיס הסכם אחר שהיה בידי הכונס, ומצריך כמובן לוודא כי לא נותרו עוד 'שאריות' של הסכם אחר בגופו של הסכם זה. אישורו של ההסכם גם אינו צריך להעשות בבית דיננו ש'קם מכסאו' עם הכרעתו במחלוקת העקרונית.
...
] השופט י' כהן אף הרחיק לכת בגישתו המגוננת על הקונה בנוקטו את הדעה כי בהליכי הוצאה לפועל, אם חייב פורע חוב לנושה בכל עת שהיא עד להעברת רישום הנכס על שם הקונה, הרי גם אז, לאחר מתן הכרזת הקונה, לא יהיה בכך כדי לבטל את מכירת הנכס לו. הוא מנמק זאת בכך כי הדבר עלול להסב נזקים כבדים לקונה שלא באשמתו, ופירוש אחר עלול להביא לידי כך כי: "[...] כל אדם השומר נפשו יתרחק מהשתתפות במכירות בהוצאה לפועל, ובסופו של דבר יסבלו מכך החייבים, שנכסיהם יימכרו במחירים ירודים, בהעדר חוג קונים מתאים" (שם [11], בעמ' 800).
בקשתו של המשיב נדחית אפוא הן נוכח הגשתה לבית דין זה במקביל להגשתה לבית הדין האזורי ואף ללא שהדבר ייאמר בפירוש, הן לגופה.
עם זאת כפי שכתבנו בתחילת דברינו אין אנו מאשרים עתה את הסכם המכר עצמו, שכן טיוטה בלבד הוא שלכאורה ייתכנו בה עוד תיקונים לבקשת הצדדים או הזוכה, ומה גם שמדברי המשיב עולה שיש לו השגה מסוימת גם על ההסכם עצמו וזו לא נדונה לפנינו (ולכאורה לא נדונה כלל).
שולי הדברים אף נעיר כי מעיון 'מלמעלה' מצאנו כי יש בהסכם אף טעות סופר (אחת לפחות) כשנכתב בו כי יוגש לאישורו של "בית המשפט לענייני משפחה" "בית הדין הרבני" ואף צוין "באילת", מה שייתכן שנובע מיצירתו על בסיס הסכם אחר שהיה בידי הכונס, ומצריך כמובן לוודא כי לא נותרו עוד 'שאריות' של הסכם אחר בגופו של הסכם זה. אישורו של ההסכם גם אינו צריך להיעשות בבית דיננו ש'קם מכיסאו' עם הכרעתו במחלוקת העקרונית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מעיון ברישומו הפלילי של הנאשם עולה כי זו מעורבות ראשונה ויחידה שלו בפלילים.
שירות המבחן התרשם כי הנאשם הוא בעל מערכת ערכים נורמאטיבית ואף הפיק את הלקח הנידרש מההליך המתנהל נגדו.
בנסיבות אלה, ונוכח היתרשמות שירות המבחן ממערכת הערכים הנורמאטיבית של הנאשם, צוין בתסקיר כי השרות שקל להמליץ על ביטול ההרשעה בכפוף להטלת של"צ. דא עקא, שהנאשם לא שיתף פעולה עם שירות המבחן בהקשר לגיבוש תכנית של"צ, תוך הבעת חשש שלא יוכל לעמוד בה בשל מצבו הבריאותי; ובנסיבות אלה התקשה שירות המבחן מלבוא בהמלצה בעיניינו.
לעניין סוגיית ההרשעה טענה התובעת כי הנאשם אינו עומד בקריטריונים שנקבעו בהלכה הפסוקה לביטולה של הרשעה.
הסנגור הדגיש עוד כי הנאשם יסכים גם לבצוע של"צ בהקף גדול מזה שהומלץ על ידי שירות המבחן, בהתאם לשיקול דעת בית המשפט.
...
בית המשפט נעתר לבקשת הצדדים והורה על קבלת תסקיר שירות המבחן, תוך הבהרה שאין בהחלטה משום קביעה באשר לעונש הראוי במקרה זה. עיקר תסקירי שירות המבחן: תסקיר שירות המבחן (מיום 11.07.2023) מפרט את נסיבותיו האישיות של הנאשם, יליד שנת 1964 (בן 59 שנים כיום).
אשר על כן – ובהתחשב בשיקולים לכף חומרה ולכף קולה, אשר פורטו לעיל – אני מורה בזה על ביטול ההרשעה בדין וגוזר על הנאשם, ללא הרשעה, את העונשים הבאים: (א) התחייבות להימנע במשך שנה מהיום מהעבירה אותה ביצע הנאשם, על סך 5,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו