מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אילו סיבות מצדיקות את ביטול שני מקומות חניה המסומנים בהיתר הבנייה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

על רקע זה, עתרו התובעים לפצותם בגין מספר אלמנטים שלטענתם נבעו מההפרה: בכתב התביעה, בפרק "שווי הנזקים", עתרו לפצותם בגין הפרישי המחיר שבין בטון בדרגה ב-25 ובין בטון בדרגה ב-30 (סעיף 7); טענו כי ייצוב המבנה הצריך עיבוי של שני עמודי תמך הניצבים על ריצפת החניה (להלן "העמודים") וכי כתוצאה הוצר המרווח בין העמודים ונגרם אבדן של מקום חניה לרכב, ובקשו פיצוי בשווי החניה (סעיף 8); וכן טענו שנגרמו להם "הוצאות אשר מפורטות בדו"ח אשר מצ"ב ומסומן באות ד'". נספחי כתב התביעה לא סומנו באופן המבהיר מהו אותו דו"ח. האפשרות הסבירה היא טבלת "פירוט עלויות" ובה רישום של פעולות שונות.
עוד טענו כי יש לקבל את חוות דעת השמאי מטעמם, כי עתירתם לפצוי בגין ימי בטלה לקבלן אינה מתייחסת לעשרים ושמונה הימים שלאחר גילוי התקלה אלא לשבעת הימים שלאחר עשרים ושמונה הימים, כי קיים קשר סיבתי בין הנזק הנטען שעניינו בהחזרת מילוי ובין מחדלי הנתבעת, כי הנזק שעניינו באבדן מקום חניה הוכח במסמכי היתר בניה בו אושרו ארבעה מקומות חניה, וכי הטיעון לירידת ערך מתייחס לאפשרות עתידית להוספת קומה למבנה.
הנתבעת טענה שהתובעים לא הוכיחו את הנזקים הנטענים בראיות, והוסיפה כדלקמן: לגבי הנזק הנטען כתוצאה מהפסקת עבודה באתר נטען כי לא הייתה הצדקה להפסקת עבודה, כי הנזק לא הוכח במסמכים כגון יומני עבודה, וכי גם לעניין זה נגרם לנתבעת נזק ראייתי בשל העיכוב בפניה אליה.
ההנמקה לכך הוצגה בפסק הדין מיום 24.10.19, שבוטל בהליך העירעור בשל הוספת התובעת ולא על יסוד פסילת הטעמים שהוצגו בו בנושא הנידון כאן.
...
ממילא שיש לדחות את התביעה לעניין זה. טענות נוספות של הצדדים הדיון מעלה, אפוא, כי יש מקום לפיצוי בשני עניינים: הפרשי מחיר הבטון, ותשלום למעבדה שביצעה את בדיקת הבטון.
הכרעה מהטעמים שהוצגו לעיל, תביעת התובע נדחית, ותביעת התובעת מתקבלת באופן חלקי: על הנתבעת לפצות את התובעת בסכומים הבאים: סך של 3,000 ₪ בגין הפרשי מחיר הבטון, וסך של 2,400 ₪ בגין תשלום למעבדת בדיקת הבטון.
לצד זה, אין מנוס מלקבל את טענת הנתבעת לפיה התובעים יכולים היו לנהל את ההליך בצורה יעילה יותר - כדוגמאות אזכיר את העיכוב בהגשת חוות דעת (החלטה מיום 21.11.17), את העמידה על חקירה נגדית של כלל העדים לרבות כל מומחי הצדדים ובית המשפט (ישיבה מיום 11.9.19), ואת הימנעות התובע מפעולה מתאימה לאחר שהקושי הנוגע להעדרה של אמו כתובעת הוצף בפניו (ישיבת הוכחות מיום 23.10.19, פ/34) תוך עמידה על מתן הכרעה, שכאמור הובילה להליכי ערעור ולדיון חוזר בערכאה הדיונית, על המשאבים שהדבר דרש.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לדבריה, יכול היה התובע לבחור בחלופה של ויתור, לפחות בשלב הראשוני, על תוספת הבנייה בגין כלל התוכניות התקפות ולהוציא היתר בנייה בהתאם לזכויות הבנייה באופן שהיה מייתר באותו שלב את דרישתה המוצדקת של הנתבעת להקצאת שטח צבורי (ר' בהרחבה סעיפים 60–66).
בערר השני שהוגש ביום 15.2.12, כהמשך ישיר לערר הראשון, צוין בין היתר כי בהחלטת הנתבעת מיום 23.1.12 בוטל התנאי הפסול (מושא ההיתחייבות) אולם הנתבעת שבה ודחתה את הבקשה למתן היתר בנייה עקב "מחסור חמור במבני ציבור בעיר בני ברק" כמו גם הוספת מספר תנאים תיכנוניים אשר תוקנו כולם זה מכבר על ידי העורר.
בהחלטה נקבע בין היתר כי משהוועדה המקומית לא קיבלה החלטה מכוח סעיף 78 לחוק התיכנון והבנייה בדרך הקבועה בהוראת סעיף 24 אין תוקף לאותן הוראות המגבילות את הוצאת היתרי הבנייה או קובעת תנאים להוצאתם, ובנוסף גם אם וכאשר הועדה המקומית תבצע את הפירסום בדרך הקבועה בסעיף 24 לתמ"א יהא עליה להשמיט את הוראת הסעיף הדורשת סימון שטח עתידי לשטחי ציבור בקומת הקרקע.
עוד נקבע בהחלטה כי "אין מנוס מהמסקנה כי הועדה המקומית עושה ככל אשר ביכולתה על מנת למנוע את הוצאת היתר הבנייה המבוקש, זאת חרף רצף ההחלטות שניתנו כמפורט לעיל. הדרישה להכנת חוות הדעת מכוח סעיף 26 הנה מיכשול נוסף אותה מערימה הועדה המקומית בפני הערר על מנת למנוע ממנו את הוצאת היתר הבנייה המבוקש... לפיכך אנו מבטלים את התנאי אשר נקבע על ידי הועדה המקומית ומורים לועדה המקומית להוציא את היתר הבנייה המבוקש תוך 30 ימים ממועד קבלת החלטה זו ובכפוף לעמידה של העורר בתנאים הסטנדרטיים להוצאת היתר בנייה" (ר' בהרחבה עמודים 2–3 להחלטה; נספח יז לכתב התביעה; מוצג ת/13).
"ואז הציע לנו את ההצעה ואחרי, באנו ויצאנו משמה ואחרי תקופה באמת אל תיתפוס אותי במילה חודשיים שלושה קראו לנו עוד פעם ובאנו כל הדיירים ואז כבר דיברו איתנו, נתנו לנו סקיצה על הבניין, רק מחכים לאישור של הארבע קומות או חמש קומות לא זוכר ואז אנחנו מתחילים לבנות ואז דיברו על ה, שאנחנו הורסים את הבניין, אתם תשלמו את עלות הבנייה ואנחנו נשלם תקבלו דירה... בטבו על השם שלנו כולל חניה ואז התחילו כבר לדבר, קראו לנו, גם נתנו לנו סקיצה של התוכנית של הבנייה של הבניין שהם בונים לנו ארבע קומות או חמש קומות, לא זוכר... דיברו איתנו על קבלן, אמרו תחפשו קבלן. ואחרי זמן מה קראו לנו מצאו קבלן שקוראים לו ג'רבי משה... והקבלן בא וסוכם הכול... ואז הייתה בעיה של התשלומים... מתחילים לבנות, צריך כל פעם מקדמות מקדמות. שניים מהם אמרו שלנו אין כסף". העד אישר כי באומרו שהכול היה מסוכם, הכוונה הייתה בעל פה, לא נעשה מכתב בכתב "לא, לא, לא, אפילו זה שאנחנו יושבים במקומות שאחד יושב וכותב לא היה... שום דבר. חוץ מהתוכנית של הבניין עצמו, לא היה שום דבר... קבלתי רק את התוכנית של הבניין עצמו. לדבריו הוא טרם קיבל את טיוטת הסכם שתוף הבנייה" (עמוד 265, שורות 2–33; עמוד 266).
כך אף נקבע בע"א 5681/19 דאוד ח. אחזקות והשקעות בע"מ ואח' נ' דניה סיבוס בע"מ ואח' (פורסם בנבו, 5.11.20), והדברים כוחם יפה אף בעניינינו, בין היתר: מכל מקום, בית המשפט קמא הילך בנתיבי ההלכה הפסוקה לפיה: "משממנה בית המשפט מומחה על מנת שחוות דעתו תספק לבית המשפט נתונים מקצועיים לצורך הכרעה בדיון, סביר להניח שבית המשפט יאמץ ממצאיו של המומחה אלא אם כן נראית סיבה בולטת לעין שלא לעשות זאת" (ע"א 293/88 חברת יצחק ניימן להשכרה בע"מ נ' מונטי רבי (31.12.1988); וראו מבין רבים ע"א 3056/99 שטרן נ' המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, פ"ד נו(2) 936, 949 (2002)).
...
הנני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים, ביחד ולחוד, הסך של 2,179,377 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 15.2.17 ועד מועד פסק הדין.
הנני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים, עד המועד שנקבע לעיל, בגין שכר טרחת עורך דין, סך כולל של 80,000 ₪.
כן תשלם הנתבעת עד המועד שנקבע לעיל לתובעים בגין הוצאותיהם הסכומים דלהלן: 25% מסכום אגרת המשפט ששולמה על ידם – בכפוף לאסמכתאות שיוצגו – בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד כל תשלום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

ודוקו: הסיבה שבעטיה הוקצה שטח גדול יותר למגרשים החזיתיים במיגרש 10 הנה בדיוק משום שחלק משטחם משמש שביל עם זכות מעבר למגרש האחורי.
לעומת כן, הישתלבות הנתונים של הפניית הסכם החכירה לתכניות המפורטות, דרישה בתב"ע לפיתרון חניה, ומתן היתר בניה ובו שני מקומות חניה שאליהם מגיעים ישירות משביל המעבר, מהוים חזוק ראוי למסקנה כי מטרת ההקצאה של זכות מעבר בשביל המעבר, הנה לצורך מעבר כלי רכב.
ממסמך שהתובעת עצמה צרפה בתובענה שהגישה למפקחת על המקרקעין, ושאותו צירף עו"ד רפפורט להליך דנא (נספח 5 לתצהירו) עולה כי ביום 8.2.12 טרם חתימת ההסכם, כתבה התובעת לעו"ד רפפורט מכתב ביחס לטיוטת הסכם שלפיו "לאחר עיון בחוזה המכר, אני לא שקטה עם סעיף 3 בעמוד 1: 'על המוכרים להמציא לקונה תעודת גמר חתומה ע"י מהנדסת הועדה לתיכנון ובניה ולא ע"י מהנדסת שלהם וזאת תוך 15 יום מיום חתימת חוזה זה' (מצורף העמוד). אני מבקשת שקודם ימציאו לי את התעודה חתומה ע"י מהנדסת הועדה ורק אחר כך נחתום על החוזה. אם לא ימציאו את התעודה חתומה עד יום א' 12/2/12 – ראה את המועד לחתימת החוזה מבוטל. אני לא מוכנה להיכנס שוב חלילה למלכודת". העמוד הרלבנטי לטיוטת ההסכם צורף על ידי התובעת למכתבה, ובו מופיע, בין הייתר ב"והואיל" מס' 4, המשפט שלפיו "בחלק מהמגרש בצדו המזרחי יש לשכן זכות מעבר לביתו הבנוי מאחורי בית המוכרים בהתאם להסכם אשר נערך מיום 12.10.08 המצ"ב כנספח ו'". ההדגשה מצויה במקור.
בכל הנוגע לפלישות כביכול מצד השכנים, בפרט על ידי הצבת המחסן ובניית העמוד, לא הוכח כי מדובר בפלישה לאותו שטח קטן שהנו קניין התובעת, ומכל מקום, בהעדר גידור או סימון כלשהוא מצד התובעת של שטחה, מדובר לכל היותר בשימוש בתום לב, בשטח זניח, שלא גרם לתובעת נזק כלשהוא ולא העשיר את השכנים, והוסר לאחר שהעניין הוברר, ולפיכך אין הצדקה לפצוי התובעת בגינו – לא בעילה נזיקית ואף לא בעילה של עשיית עושר ולא במשפט (ראו סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979).
...
לא ברור לבית המשפט קביעה המתבססת על היסק, מקום שבו אין כל מניעה לבצע בדיקה אמיתית, ואף לתקן את הטעון תיקון, בעלות לא גבוהה, וכך להגיע למסקנה ודאית.
סוף דבר התובעת לא הוכיחה כי מי מהצדדים עיוול כלפיה או הפר עמה הסכם, ואף לא כי מי מהצדדים התעשר שלא כדין על חשבונה, ובנסיבות אלה דין תביעתה להידחות.
התביעה נדחית אפוא, ללא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 23.1.12 התובעים קיבלו מהנתבעת 1, הועדה המקומית לתיכנון ובנייה הרצליה (להלן: הועדה או הועדה המקומית), היתר בניה מספר 20080611 (להלן: ההיתר המקורי) להקמת ביניין מגורים משותף במקרקעין בן שבע קומות מעל קומת מסחר, ושני מרתפי חנייה, הכולל 16 יחידות דיור (להלן: הבניין).
ואכן, ביום 20.1.15 הגישו התובעים בקשה מתוקנת לשינויים בהיתר המקורי (בקשת השינויים השלישית) שכוללת, בין היתר, 22 חניות במקום 24 חניות, ביטול שני עמודים ובקשת כופר חניה לשבע חניות שאינן עומדות בתקן.
ד) אלא שאז התברר כי לא ניתן לבטל את שני עמודי התמיכה, ולכן התובעים ביקשו לשלם כופר חניה בעבור 11 החניות.
מר סימון נטל על עצמו לנהל פרויקט להקמת בית מגורים בן 7 קומות מעל קומת מסחר ושני מרתפי חניה, למרות שאין לו מומחיות נידרשת בתחום, והוא לא מצא לנכון להיות מלווה בייעוץ מקצועי או משפטי לאורך רוב הדרך.
בהתאם לפסיקתו העדכנית של בית המשפט העליון, מקום בו צד להליך יכול היה לצמצם נזקיו באמצעות תקיפה ישירה, והוא לא עשה כן ללא צידוק סביר, הרי שתיחסם דרכו להגיש תביעה נזיקית בגין אותו עניין.
האם התובעים הוכיחו התרשלות של הנתבעות? התובעים לא עמדו בדרישת הקשר הסיבתי, אך מה לעניין התרשלות הועדה ומהנדס העיר? האם זו בוססה? לאור המקום הנרחב שסוגיה זו תפסה בטענות הצדדים מצאתי להדרש גם לה. כאן אני סבור שיש להבחין בין שני עניינים.
...
על רקע זה אני דוחה את טענות התובעים בראש זה, ושעה שנדחתה טענת התובעים ביחס להפליה אין מקום לפצותם בכל הנוגע בעלות ההטמנה.
זאת משום שנחה דעתי כי עמדת הנתבעות, שלא היו מוכנות להקל בעניין החניות, הייתה אפשרית בנסיבות העניין, בשים לב לשיקולים הכלליים של מצוקת החניה באזור מרכז הרצליה.
התוצאה התביעה נדחית במלואה.

בהליך בקשות עירייה אחרות (בע"א) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים קריות נפסק כדקלמן:

כשהתבקש העד להתייחס לעובדה כי משתמשי מרכז היום שהם סיעודיים המגיעים ברכבם פרטיים כמפורט בתצהירו של העד השיב: "מסיעים אותם. מביאים אותם ובאים לקחתם". העד ציין כי למרכז היום עשרה מקומות חניה ואישר כי על שני מקומות חניה יש מתקן מחזור.
בעיניין זה טוענת המשיבה כי נקבע בפסיקה שאם ניתנה היזדמנות לבעלי הנכס לגביו ניתן הצוו האפשרות להעלות טענותיהם בהליך משפטי, אין בנושא השימוע כשלעצמו כדי להוות סיבה מספקת לביטול הצוים.
על פי סעיף 10לחוק יכול בעל המיגרש להגיש בקשה למתן היתר בניה במיגרש, על פי ייעודו התיכנוני, וככל ויאושר היתר הבניה, יתבטל הצוו בדבר שימושו כמגרש חניה צבורי.
רק לאחר שהמשיבה התבקשה להמציא נתונים, נבדק מסד הנתונים וגם זה באופן חלקי ואינו מלמד על מצוקת חניה כזו שמצדיקה את הוצאת הצוו.
המסקנה המתבקשת מקריאת פרוטוקול ישיבת המליאה (מסומן א' לתגובת המשיבה) היא שהחלטת המועצה בדבר הוצאת הצוו ביחס למגרש התקבלה מבלי שהונחה בפני חברי מועצת הערייה תשתית עובדתית כלשהיא ולו מינימאלית אשר תצביע על מצוקת חניה ושהמגרש עשוי ליתן לה פיתרון.
לאחר ששוכנעתי כי שלא עמד כל מסד הנתונים בפני המליאה שעה שאישרה את הצוו, אני גם סבורה לאחר שהוצגו בפני מלוא הנתונים שלא היו ידועים תחילה, שהמשיבה לא עמדה בהוכחת טענתה בדבר "מצוקת חניה" הקיימת במקום וכזאת שמצדיקה להוציא צו שבמסגרתו רק שטח החלקה של העוררים יתן מענה לכך.
...
אני סבורה כי דין טענה זאת להידחות.
אמנם החוק אינו מגדיר מהו מגרש ואולם בחינת ההגדרה בראי חוק התכנון והבניה ופקודת הקרקעות הרי שאני סבורה שכל החלקה – חלקה 41 מהווה יחידה אחת ובשים לב לעובדה שבנוי עליה הרי שלא מדובר במגרש ריק גם אם יש חלוקה במסגרת הסכם שיתוף.
סיכום לאור כל האמור לעיל, אני מקבלת את הערר ומבטלת את צו החניה מהנימוקים שפורטו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו