מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איחור בתשלום קצבה ממשרד הביטחון לנכה צה"ל

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע הוכר כנכה צה"ל ומטופל באגף השקום במשרד הביטחון החל משנת 1989.
מהראיות עלה כי טענת האפוטרופסים היא שאיחרו בהגשת התביעה למל"ל, שכן לא הכירו את הוראות החוק.
בעיניין עבל (ארצי) 57861-01-11 אסתר לוזון נ' המל"ל נאמר: "... מאז 2007, נוכח הגברת הקשר בין אגפי המוסד השונים וזמינות יכולתו לקבל מידע ממרשם האוכלוסין, החל המוסד בצעד מבורך של ייזום תביעות אליו, לקיצבת זקנים ושארים למשל ... עם זאת חשוב לחזור ולהדגיש כי אי יידוע תובע קונקריטי על אפשרות זכאותו לגימלה – אינה יכולה להקים את הזכאות לגימלה בהעדר תביעה לגימלה". ב"כ התובע מבקשת להדגיש מחוק הנכים (תגמולים ושקום) תשי"ט-1959, המעניק רשות לקצין התגמולים להורות שתגמולים ישולמו ממועד מוקדם יותר מזה הקבוע בחוק.
...
לאור כל האמור, התביעה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבים, מנגד, עומדים על כך שבהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, תשלום רטרואקטיבי של הטבות מכוח הוראות אגף, כבעניינינו, יישא הפרישי הצמדה בלבד, ולא הפרישי ריבית (ראו עע"מ 3550/15 משרד הבטחון האגף לשקום נכים נ' פלוני (30.5.2016) (להלן: "עניין פלוני")).
נוסף על כך, במשרד הביטחון גובשה שורה של הנחיות פנימיות, המוכתרות "הוראות אגף". מכוח הוראות אלו, זוכים נכי צה"ל להטבות שונות, הניתנות לפנים משורת הדין וללא עגון חקיקתי (למעט עגון תקציבי בהוראות חוקי התקציב השנתיים).
כך, בסעיף 8 בחוק הקצבאות (פיצוי בעד איחור בתשלום), התשמ"ד-1984 (להלן: "חוק הקיצבאות") נקבע כי תגמולים אלה מוחרגים מחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961, ותחת זאת, מתבצע התשלום לפי הסדר שיערוך ספציפי המצוי בחוק הקיצבאות, שפרטיו אינם מענייננו בהליך זה. בשונה מתגמולים המשולמים מכוח חוק הנכים, אזי בכל הנוגע לתשלומי הטבה מכוח הוראות אגף, כבעניינינו – אין בנמצא כל הוראה אשר לאופן התשלום למפרע.
...
ביתרת טענות העותרת לא מצאתי ממש ולאור המקובץ, נדחית עמדתה לעניין פסיקת הפרשי ריבית בגין הכספים ששולמו לה. אשר להוצאות משפט.
שוכנעתי כי יש לפסוק הוצאות לזכות העותרת, אך על הצד הנמוך.
בהינתן כל אלו, אני מחייב את המשיבים לשאת בהוצאות העותרת, לרבות שכר טרחת עו"ד, בסכום כולל של 3,500 ₪.

בהליך ערעור לפי חוק חיילים שנספו במערכה (עמ"ח) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בתאריכים 20.2.2022 ו – 1.3.2022 הוגשו שתי תעודות עובד ציבור מטעם המשיב שמהן עולה כי משרד הבטחון העביר למוסד לביטוח לאומי במסגרת תגמול חודש נובמבר 2018 סך של 192,031 ₪ בשל כפל תשלום, משום שהחל ממועד ההכרה באמם של ילדי המנוח כבן/בת מישפחה של חלל צה"ל מתווספים תגמולי הילדים לתגמולי האם.
בתאריך 20.7.2022 הוגשה לבית המשפט חוות דעתו של רו"ח אפלקר מיום 20.7.2022 שממנה עולה כי הנו מסתייג מהתחשיב אשר מפורט מחוות דעתו של רו"ח בן גיגי, משום שרו"ח בן גיגי ביצע את התחשיב החל מחודש מאי 2010 בעוד שביהמ"ש המחוזי קבע במסגרת פסק דינו כי מועד הזכאות לתגמול הנו חודש מאי 2013, ומשום שלא בוצע קזוז של התשלומים אשר שולמו למערערת בגין קצבת שארים ובגין המענק אשר הועבר אליה ממשרד הבטחון כאפוטרופא לשני ילדיה.
בנוסף לכך, נקבע גם על ידי בית המשפט העליון בעיניין רע"א 7097/10 יעקב זכאי נ' מדינת ישראל משרד הבטחון אגף השקום מיום 24.01.2012) בעיניין ההוראה המצויה במסגרת חוק הנכים (תגמולים ושקום) (נוסח משולב), התשי"ט-1976 כי : "הגבלת האפשרות לקבל תגמולים באופן רטרואקטיבי אינה בכדי. כידוע, "חוק הנכים, בהיותו חוק סוצאלי, מטרתו להבטיח קיום לנכה אשר נפגע תוך מילוי חובתו האזרחית החיונית לקיומה של המדינה"..
לכך גם מתוספת העובדה שלא היה מקום לקבוע תוספת ריבית לתשלומים לפי הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה אלא לפי הוראת סעיף 8 לחוק הקיצבאות (פיצוי בעד איחור בתשלום), תשמ"ד – 1984 אשר קובע כי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 לא יחול לענין קצבה, מענק ותגמול לפי הכנסה אשר מוענקים, בין היתר, מכח הוראות חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (ראה : סעיף 1(2) לתוספת לחוק הקיצבאות (פיצוי בעד איחור בתשלום), תשמ"ד - 1984.
...
סוגיות אלה תצטרכנה להתברר בהליך מתאים (כפי שכבר קבענו בפיסקה כ"ו של פסק דיננו מיום 13.8.18), דהיינו, בפני ועדת הערעורים בשים לב להוראת סעיף 25(א) של החוק: "תובע הרואה עצמו נפגע על ידי כל החלטה שהיא של קצין התגמולים, רשאי לערער עליה לפני ועדת-ערעור תוך שלושים יום מיום שבו הגיעה אליו הודעה על החלטת קצין התגמולים...". על יסוד כל האמור לעיל, אין בידינו אלא להורות על מחיקת הבקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט.
מן המקובץ לעיל עולה כי יש לסטות מעמדת המומחה בחוות דעתו משום שמתשובותיו לשאלות ההבהרה וכן גם מתשובותיו בחקירתו בבית המשפט עולה שסך החוב כלפי המערערת הינו 135 ₪ בלבד בהתאם לתחשיב הבא : · גובה התגמול לחודש נובמבר 2018 (12,536 ₪) בקיזוז תוספת "אחוזית" (257 ₪), תוספת "שקלית" (158.1 ₪) ותוספת גיל (907 ₪) – 11,213 ₪ לחודש.
כפי שצוין מעלה, המערערת אינה זכאית לתגמולים בגין התקופה אשר קדמו למועד פטירתו של המנוח, אלא רק החל ממועד הגשת תביעתה ולכן משאין מחלוקת על כך שהסכום שולם לה בשנת 2018 הרי שאין מקום לשפותה בגין רכיב זה. סוף דבר : הערעור מתקבל באופן חלקי.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עם זאת, הוסיף המשיב וציין בסעיף 3 למכתבו כי לאחר בדיקה נוספת מקיפה נמצא כי בהתאם לסעיף 2(2) לחוק הקיצבאות (פיצוי בעד איחור בתשלום) תשמ"ד-1984, יש לחשב את הקצבה ששולמה למערער באיחור לפי השעור המעודכן ביום התשלום ומשכך, זכאי המערער לתשלום של 1,918 ₪ נוספים אשר ישולמו על ידי המשיב.
בע"נ (חי') 42909-04-16 ר.כ נ' קצין התגמולים (נבו, 6.5.17) נקבע כי "סעיף 16 נועד לקבוע מנגנון לתיקון טעויות של תשלומי יתר ששולמו, תוך הגבלת קזוזם מדי חודש לשליש התגמולים המגיע לנכה באותו חודש. בכך נוצר איזון ראוי בין צרכי הנכה ומניעת פגיעה בו לבין שמירה על תקציב משרד הבטחון, מניעת התעשרות שלא כדין ותיקון טעויות של הרשות המנהלית". גישת בית המשפט היא מאז ומקדם כי יש לפרש את חוק התגמולים ברוחב לב ולא ביד קמוצה, מתוך רצון להיטיב עם הנכה ושלא להקפיד עימו.
טעויות המשיב לאורך הדרך מול המערער ביחס לתשלומי הגימלה להם הוא זכאי והעובדה שהמערער נאלץ לפנות שוב ושוב למשיב ולעמוד על זכויותיו, הנה היתנהלות אותה יש לבקר כלפי נכה צה"ל ועומדת בנגוד לתכלית החקיקה.
...
סיכום זכאות התובע לתט"ר בניכוי התשלומים שקיבל עבור רכיב זה מביא למסקנה כי למערער שולם ביתר סך של 3,793.26 ₪ (139,082.12 ₪ - 142,875.38 ₪).
ואולם, נוכח המסקנה כי למערער שולמו תשלומי יתר, יש לתקן את הטעות, עם זאת, תיקון הטעות חייב להתבצע תוך הפעלת שיקול דעת מלא על בסיס נתוניו העדכניים והקונקרטיים של המערער וזאת לא נעשה במקרה דנן.
בהעדר נתונים עדכניים וקונקרטיים בעניינו של המערער, אני סבור כי יש להביא את העניין פעם נוספת בפני הוועדה העוסקת בגביית תשלומי יתר אצל המשיב, אשר יהיה עליה לבדוק את שאלת הפעלת הסמכות שברשות, לפי תכלית החקיקה ובהתבסס על נתוניו הקונקרטיים של המערער ושאלת יכולתו לכלכל עצמו עם ההכנסה המופחתת ככל שתופחת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

את שרותו סיים התובע בדרגת טפסר בכיר, המקבילה לדרגת אלוף בצה"ל ולדרגת ניצב במשטרת ישראל; - במהלך השנים הוכר התובע על ידי הנתבע בענף נפגעי עבודה בגין נכויות שונות, ונקבעו לו נכויות צמיתות בגין פגיעות בעמוד השידרה, חבלה אקוסטית, COPD, שיעול מטריד וקוצר נשימה, וכן צלקות, כמפורט להלן – = בגין פגיעה בעבודה מיום 1.10.2002 – נכות משוקללת בשיעור 14.5%; = בגין פגיעה בעבודה מיום 1.3.2010 – נכות משוקללת בשיעור 36%; = בגין פגיעה בעבודה מיום 3.3.2010 – נכות משוקללת בשיעור 40%; = בגין פגיעה בעבודה מיום 24.4.2013 – נכות משוקללת בשיעור 28%.
] ואם לא די בדרך הבלתי-סבירה בעליל שבה הועלו טענות התובע (העלאת טענות כנגד שמייצג אותו בהליך), כפי שצוין דלעיל, זאת גם היתה טענתו של התובע עצמו, בתצהירו: "בשנת 2020 נודע לי לראשונה על כך שישנו פרויקט שמנהל עו"ד פילובסקי בנוגע לזכאות של נכי עבודה קשים לקיצבה מיוחדת בשיתוף פעולה עם משרד טומשין-מרקמן"[footnoteRef:12].
] כלומר, מצד אחד נטען על ידי התובע למדיניות מטעם הנתבע שהיא שגויה, צרה ומקפחת, שאף ניזומה בכוונה-תחילה; מנגד, התובע טען כי ב'משרד הראשי' של הנתבע יש מדיניות לשלם תשלום רטרואקטיבי לנכי עבודה שהגישו ביוזמתם תביעה לקיצבה מיוחדת, החל ממועד עילת הזכאות ולמפרע, וזאת כל עוד הנכה הוא זה שיזם את התביעה ואין מדובר בתביעה לקיצבה מיוחדת שהוגשה ביוזמת הנתבע[footnoteRef:32].
] "הלכה היא, כי 'מערכת היחסים בין המוסד למבוטחיו נקבעה על פי חוק, ומשכך החוק בלבד הוא שמכתיב את מערכת הזכויות והחובות של הגורמים השונים במערך הבטחון הסוצאלי. לפיכך, לא תשמע טענה לפיה יצר המוסד, בהתנהגותו, זכויות או מניעות.. בית דין זה אימץ את ההלכות שנקבעו בבית המשפט העליון ולפיהן היתנהגותו של גוף צבורי דוגמאת המוסד לביטוח לאומי, אינה יכולה ליצור עילה לזכות אשר אינה קיימת בחוק' [עבל 20105/96 אורלי יהלום – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לו, 603, עמ' 619-620 לפסק דינו של הנשיא אדלר]. לפיכך, ו'ככלל, אין חובה על המוסד ליידע את המבוטחים בדבר כל אפשרויות התביעה את המוסד העומדות בפניהם אלא על המבוטח עצמו לברר זאת ולהגיש תביעה כנדרש בדין' [עבל 313/03 בניאל ויקטור – המוסד לביטוח לאומי, 11.5.04]. בנוסף, חלה על ציבור המבוטחים החזקה בדבר ידיעת הדין, על מכלול זכויותיהם וחובותיהם ו'אי ידיעת החוק אינה יכולה להצדיק שינוי הוראותיו והרחבת תקופת התשלום למפרע לפי סעיף 296 לחוק' [עניין דוד ליבוביץ]. 'אכן, הוראות החוק ופירושו הנכון עלולים להביא למצבים בהם מבוטח לא יוכל לממש את זכותו בשל הגשת תביעה באיחור, אך זה גורלו של כל אדם שזכותו מותנית בעשיית מעשה תוך פרק זמן קצוב הקבוע בחוק... אי ידיעת החוק אינה מהוה טעם לפעולה באיחור' [עבל 1112/01 נוגידאת ראתב – המוסד לביטוח לאומי, 18.5.03]." כך גם נקבע לאחר מכן, בשנת 2012.
במקרה קונקריטי שכזה, תביעה פורמאלית שהוגשה למוסד באיחור, אפשר שתיחשב כאילו הוגשה במועד בו הטעיה פקיד התביעות את התובע ושלחו מעל פניו; וככל שקמה זכאות, תשולם הגימלה הרטרואקטיבית על פי סעיף 296(ב) ביחס למועד בו ביקש התובע לראשונה להגיש תביעתו לפקיד התביעות".
...
התובע טוען, כדלקמן: החל מיום 24.4.2013 עמדה הנכות הכוללת הרעיונית שלו על 77%; הוא לא ידע דאז, ולא יכול היה לדעת, כי הוא עומד בתנאי הסף הנדרשים לשם קבלת קצבה מיוחדת; במהלך השנים דבר קיומה של הזכות לקצבה מיוחדת לא מצא זכר בפרסומי הנתבע, ומה שכן פורסם על ידו היה מטעה; גם אם הוא היה פונה באותה עת אל הנתבע, תביעתו לא היתה נבדקת כלל והיתה נדחית, בגלל פרשנות שגויה של הנתבע לגבי צירוף נכויות; הוא זכאי לתשלום רטרואקטיבי של הקצבה מעבר ל-12 החודשים שאושרו בהחלטת הנתבע – הן לפי ההסדר החקיקתי שמאפשר תשלום שכזה, והן לפי ההנחיות הפנימיות של הנתבע אשר מאפשרות תשלומים של קצבה מיוחדת בתקופה שהיא מעל ל-12 חודשים טרם הגשת התביעה, ובמקרה שלו – החל מחודש 4/2013 ועד לחודש 3/2019.
הנתבע טוען, כדלקמן: דין התביעה להידחות על הסף מטעמי התיישנות, היות שלפי הוראות החוק לא ניתן לשלם לתובע מעבר ל-12 חודשים לפני הגשת התביעה לקצבה מיוחדת; אין בתקנות או נהלי הנתבע כדי לגבור על דבר חקיקה ראשי; מוכחשת טענת התובע כי מצבו התפקודי של התובע מתאים לקצבה מיוחדת כבר מחודש 4/2013; גם אם נכונה הטענה כי לא חל שינוי במצבו התפקודי של התובע מאותו המועד, הרי שאין בכך כדי להעלות או להוריד, היות שזכאות לתשלום היא שאלה נפרדת מזכאות עקרונית; לתובע נקבעה נכות מהעבודה בדרגה יציבה, שהיתה יכולה להעניק לו קצבה מיוחדת, רק ביום 18.12.2016 – ולא בשנת 2013 (במהלך ההליך הנתבע חזר מטענה זו); התובע היה יכול להגיש תביעה במהלך השנים לקצבה מיוחדת, ולא היתה כל מניעה מצידו מהגשת התביעה לפני חודש 4/2020, שרק אז היא הוגשה לראשונה; פסק הדין בהליך הצירוף מהווה הלכה חדשה; בהתאם להלכה הפסוקה, הלכה חדשה חלה פרוספקטיבית, ולא רטרואקטיבית.
ולבסוף, ואשר לטענותיו של התובע ובכל הקשור למבוטחים והליכים משפטיים אחרים, הרי שגם כאן, דין טענות התובע להידחות במלואן.
זאת ועוד, דין הטענות להידחות גם לגופו של עניין, ומשעה שטענות התובע נטענו באופן לא ברור ובלתי ממוקד.
אשר על כן, לאור כל האמור והמפורט דלעיל, דין התביעה להידחות, וכך אנו מורים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו