דיון והכרעה
הוראת סעיף 40 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה- 1995, קובעת לעניין הזכאות למענק אישפוז, מענק לידה וקיצבת לידה , כדלקמן:
"(א) מבוטחת למענק אישפוז, למענק לידה ולקצבת לידה היא אחת מאלה:
אין חולק כי התובע לא הבהיר ולו ברמז קל , מדוע היתעלם הוא מהודעות הנתבע אשר אין חולק כי נשלחו אליו, ולא הפריך את החזקה על פיה דבר דואר שנשלח לכתובת נכונה מתקבל בדואר לאחר מספר ימים ספורים במען (עב"ל (ארצי) 41882-03-14 הרצל צרור – המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] (ניתן ביום 18/5/15).
בשאלה זו אנו סבורים כי אין לקבל את טענת הנתבע, אשר לא הבהיר בצורה סדורה את פשר התשלום באיחור כה רב.
נבהיר כי למועד הזכאות למענק לידה קיימת חשיבות בנסיבות מקרה זה, שכן לגישת הנתבע תשלום קצבת הילדים שולם באופן רטרואקטיבי, בתחילת השנה בה שולם מענק הלידה.
מתקשים אנו לקבל הסבר זה אשר מועלה על ידי הנתבע כנאמן ציבור על פי תכליתו וטיבו בפרט, משלא ברור מדוע בלחיצת כפתור במחשבי הנתבע, לא ניתן לעשות הצלבה מסוג זה. מכל מקום אין בבעיה טכנולוגית ככל שהייתה קיימת במועד הנטען, כדי להוביל לשלילת קצבת הילדים אשר אין חולק כי התובעים זכאים לה.
היה על הנתבע, כגוף צבורי האמון על הבטחון הסוצאלי בישראל, המבוסס על רעיון של סולדריות ועזרה הדדית במטרה לספק עזרה למבוטחיו ובענייננו, תשלום קצבת ילדים אשר נועדה לסייע לתא המשפחתי בהוצאות גידול הילדים, לבחון את טענות התובעים באופן יסודי ומעמיק.
...
המסקנה היא כי לא הוצגה כל ראייה לסתירת החזקה על כן, נקודת המוצא בהליך זה היא כי מכתבי הנתבע נמסרו לתובע.
עם זאת, אנו סבורים כי בנסיבות מקרה זה בו הטעות יסודה בהתנהלות הנתבע, אשר היה מודע לפרטי חשבון הבנק של התובע עוד במועד הגשת התביעה לתשלום מענק לידה בחודש מרץ 2012 ואף בחודש מאי 2012, אין כל מקום להעלות טיעון זה אותו יש לבחון לגופו בהתאם למקרה הנדון.
סוף דבר
לאור כל המקובץ, דין התביעה להתקבל.
הנתבע ישלם לתובעים קצבת ילדים החל משנת 2012 ועד למועד בו החל לשלם את הקצבה בשנת 2014.