כך, כדוגמה, ברע"א 863/93 התעשייה האוירית לישראל בע"מ נ' קמחי (1993) נפסק :
" בא כוח העותרות היה ער לכך שעל-פי החומר הרפואי שהונח לפני בית המשפט חלק מהחומר הרפואי הנוגע למשיב לא היה לפני הועדה הרפואית, וכי ניתן להסיק מחומר רפואי זה החמרה במצבו של המשיב מאז נבדק על-ידי הועדה. אך טענתו היא, כנזכר לעיל, שהדרך העומדת למשיב היא לפנות אל המוסד בטענה של החמרה במצבו, שאז ייבדק נוספות על-ידי הועדה הרפואית, וזו תיקבע את נכותו מחדש על-פי החומר הרפואי שיהיה לפניה ועל-פי בדיקותיה היא. על-פי הטענה, על בית המשפט לסרב להתיר הבאת ראיות לסתור כשעומדת לנפגע האפשרות לפנות אל המוסד בטענה כאמור. אין לקבל טענה זו. הדין אינו כופה על המשיב לפנות לצורך קביעת דרגת נכותו אל המוסד, וזכאי הוא לכך שדרגת נכותו תקבע על-פי הוראות חוק הפיצויים ותקנותיו. עמדנו על כך לאחרונה ב רע"א 1619/93 "אליהו" חברה לביטוח בע"מ נ' טטרו, וכן ראו בספרו הנ"ל של אנגלרד, בעמ' .
בנידון, קביעת הנכות ע"י הועדה הרפואית של המל"ל אינה כוללת קביעת נכות בתחום הפסיכיאטרי, ואין בה היתייחסות לנכות בתחום זה. כל שנקבע בפרוטוקול הועדה הרפואית הוא נכות בתחום הנורולוגי, בגין כאב ראש ופגימות בעצבי המוח.
כך נקבע בע"ר 48716-07-12 (שלום -ת"א) סמיון וולרי נ' כלל חברה לביטוח (2012) בפיסקה 13 לפסק הדין -
" במקום בו קיימת ראשית ראיה לבעיה רפואית בתחום זה או אחר בעקבות התאונה, אין להעניק משקל להעדרו של רצף טפולי לאורך זמן. לא פעם אין טעם בפניות חוזרות ונישנות לרופאים שכן אין בנמצא טפול רפואי שיכול לסייע לנפגע, ופעמים אחרות נימנע הנפגע מקבלת טפול רפואי רציף מסיבות שונות. אין בכך כדי לשלול קיומה של פגיעה או של נכות. לכן, משתועדה איבחנה רפואית ברישומים הרפואיים או משנמצאה ראשית ראיה ממשית אחרת לקיומה של בעיה רפואית בעקבות התאונה, יש למנות מומחה אף בהיעדר רצף טפולי לאורך זמן"
ועוד חשוב לענייננו - בכל הקשור למינוי מומחה פסיכיאטרי נפסק כי יש לנהוג ברגישות רבה בדיון בטענה של איחור בקבלת טיפולים נוכח נטיית הבריות להמנע מפניה למומחים בתחום זה מחשש לסטיגמה שתדבק בהם בשל כך, וכך נפסק בעיניין רע"א 3007/12 פלונית נ' הראל חברה לביטוח (2012)-
" ככלל, יש לגלות רגישות רבה כשמדובר בטיפולים נפשיים בנוגע לטענה של איחור בפניה לקבלתם, כיוון שלא אחת נמנעים הסובלים מבעיות בתחום זה לפנות לקבלת טפול אצל גורם טפולי בתחום הנפשי מחשש לסטיגמות, מאי הכרת הנושא, דיעות קדומות וכו'"
בנידון, מעיון במסמכים הרפואיים שצורפו לבקשה למינוי מומחה בבית משפט קמא, עולה כי המשיב אכן הופנה לטפול וייעוץ אצל פסיכיאטר, זאת כפי שעולה מהרישום בהפנייה ע"י רופא המשפחה מיום 10.7.21, בה צויין כי המשיב "ניכנס לחוסר שקט פנימי זמן ממושך וכעת זקוק לחוות דעת וטפול בהתאם " .
...
בוודאי שכך הם פני הדברים עת מוצא בית המשפט למנות מומחה ולא לדחות את בקשת המינוי (ראו, כדוגמה - רע"א 7790/20 פלוני נ' המוסד לביטוח לאומי (14.12.20)), וכך נפסק לעניין זה ברע"א 7135/11 המאגר הישראלי לביטוח רכב בע"מ נ' מלכי מירב (12.1.12):
" כידוע, ההחלטה שלא להיעתר לבקשת הנפגע ושלא למנות מומחה רפואי בתחום מסוים, עשויה לסגור בפניו את המסלול הדיוני האחד הפתוח בפניו להוכחת טענותיו, ובכך לשלול ממנו את האפשרות להוכיח את נכותו בתחום זה ( רע"א 1338/90 שיק נ' מטלון, פ"ד (2) 216 (1990)). לאור האמור, החלטה כזו – שלא למנות מומחה רפואי – עומדת לביקורת קפדנית של בית המשפט של ערעור. לעומת זאת, ערכאת הערעור לא תמהר להתערב בהחלטה להיעתר לבקשת תובע ולמנות מומחה רפואי (א. ריבלין, תאונת הדרכים – תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים (מהדורה רביעית, 2012) 651)." (הדגשה שלי – צ.ו).
די באמור על מנת לדחות את הבקשה, ואולם דין הבקשה להידחות אף לגופה כפי שיפורט להלן.
לעניין זה יצוין כי הפסיקה אכן הדגישה את חובת ההנמקה, ואולם אין ההנמקה חייבת להיות ארוכה ומפורטת, ולא אחת די בכך שבית המשפט יציין כי מסקנתו עולה מתוך התיעוד שצורך לבקשה ועיון בטענות הצדדים כך נפסק, כדוגמה, בעניין רע"א 290/15 ברנד פו יו נ' רמי לוי שיווק השקמה בע"מ (2015):
"...יש ומתחייבת החלטה המנמקת את עצמה ארוכות, יש שנדרשת הנמקה קצרה, ויש שדי בקבלתה של בקשה או דחייתה, ללא כל הנמקה. וזאת כאשר החלטה מן הסוג האחרון כמו מתבקשת מעצמה מתוך מכלול החומר המונח בפני בית המשפט. כל מקרה ומקרה ונסיבותיו שלו" (וראה המובאות הרבות הנזכרות בפסק הדין)
סוף דבר-
הבקשה נדחית.