מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי תשלום קנסות אי חידוש רישיון: הפרת חוקי התעבורה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

בעיניין יחיאל נאה, אשר קדם לפסק הדין בעיניין גרינברג, נקבע כי כאשר סיבת פקיעת הרשיון היא טכנית פיסקלית אין להסיק מעצם פקיעת הרשיון כי נפל פגם בכושרו של הנהג לנהוג : "המחוקק בחר לסייג את שלילת הזכאות לפיצויים, כאשר רישיון הנהיגה של הנהג אשר נפגע בתאונה פקע מחמת אי-תשלום אגרה. מאחורי סייג זה ניצבת התפיסה המשקפת את תכליתו: הואיל ומדובר בעיניין פיסקלי-פורמלי באופיו, אשר אינו משליך על כושרו של הנהג לנהוג, אין טעם טוב לשלול בגינו את זכותו לפיצויים. דומה, כי אין כל צידוק עינייני להבחין בין מצב זה לבין מצב של אי-חידוש רישיון בשל אי-תשלום קנסות. בדומה לאי-תשלום אגרה, גם אי-תשלום קנסות הנו, מטבעו, עניין פיסקלי. אי-תשלום קנסות, כמוהו כאי-תשלום אגרת רישיון נהיגה, נובע מסיבות הקשורות בחיסרון כיס או ברשלנות. אי-חידוש הרישיון, על-פי תקנה 172ב לתקנות התעבורה, אינו אלא סעד סטאטוטורי, אשר תכליתו להבטיח גבייתם של קנסות במועדם. אפילו שקיימות דרכים אחרות לגביית קנסות, אין להקל ראש בתכלית זו. ברם, ככל שהדברים נוגעים לענייננו, אין היא מצדיקה תוצאה כה מרחיקת לכת של שלילת הזכאות לפיצויים.
באותו עניין בית המשפט הבחין בין נהיגה ללא רשיון תקף בתוך תקופת שנה שלאחר פקיעת הרשיון, שהוא פגם טכני, בהתאם לפסק הדין בעיניין צור שמיר נ' יחיאל נאה, לבין נהיגה ללא רשיון תקף כעבור למעלה משנה מיום הפקיעה, שאז הפגם ייחשב מהותי, לאור הוראת תקנה 172א: "אין בידי לקבל את טענת המערער לפיה נסיבות המקרה דומות לנסיבות שנידונו בעיניין צור שמיר, שכן בעיניין צור שמיר, כפי שצויין וצוטט לעיל, בית המשפט העליון הדגיש כי פקיעת הרישיון בשל אי תשלום הקנסות היא בבחינת עניין טכני בלבד, אך מהטעם שהנהג- הנפגע במקרה שנידון שם, לא נידרש לעבור בדיקות ובחינות כלשהן כתנאי לחידוש הרישיון, שכן רישיונו לא היה בתוקף תקופה קצרה של חודשיים בלבד, ותקנה 172א לתקנות התעבורה כלל לא הייתה רלוואנטית, ולא נדונה בפסק דין זה.
כאשר אין מדובר באי חידוש רשיון משך תקופה של עשרות שנים כבעניין רביבו, שם היה ברור כי הנהג ידע כי אין לו רשיון בתוקף, ספק בעיני אם ניתן ליצור הרתעה יעילה באמצעות סנקציה ביטוחית במקרים של נהיגה בתום לב ללא רשיון תקף ואם ראוי להפעיל סנקציה כה קשה לצורך הרתעה מפני אי חידוש רשיון הנהיגה, כאשר כבר קיימת בספר החוקים סנקציה ייעודית ספציפית לנהיגה ללא רשיון נהיגה תקף בפקודת התעבורה.
מבלי לגרוע מחובת נהיגה ברשיון תקף, שהפרתה כרוכה בסנקציה עונשית, ניתן לומר כי בשל משך תוקפו הארוך של רשיון נהיגה ואופיו הטכני של חידוש הרשיון, רמת העירנות של הנהג הסביר ביחס למצב תוקף רשיון הנהיגה שלו נמוכה ביחס לחובת חידוש רשיון הרכב או הביטוח.
...
יישום כללי הפרשנות על ענייננו מוביל למסקנה כי מגבלת השנתיים, בנוסחה הנוכחי, אשר אינו מבחין בין נהג שידע על פקיעת רשיונו או קיבל הודעה פורמלית על כך, לבין נהג תם לב, אינו סביר ואינו הוגן ואינו משרת אינטרס לגיטימי של חברת הביטוח.
" סיכום מן הטעמים המפורטים לעיל ובהתאם לעקרונות הפרשנות של חוזה הביטוח, מצאתי כי דין התביעה להתקבל ויש לחייב את הנתבעת לשלם לתובעים את תגמולי הביטוח ביחס לנזקיהם המוכחים.
הנתבעת תשלם אפוא לתובעים סך 14,757 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום התאונה (23.11.2016).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

אם מפר נהג את תנאי הפוליסה בקשר לתנאי בדבר החזקת רישיון בתוקף, הרי שיש לשאול האם קיים מקום לתשלום תגמולי ביטוח בשיעור יחסי, והאם מבטח סביר לא היה מתקשר בחוזה הביטוח בנסיבות אלו.
אולם, לעתים התשובה לשאלה מהו השעור היחסי של תגמולי הביטוח שיש לשלמם וכיצד היה נוהג מבטח סביר עשויה להיות מורכבת יותר, בעיקר כאשר מדובר בנהג אשר רישיונו אינו בתוקף מטעמים פיסקליים-פורמליים, כגון אי-חידוש הרישיון במועד (ויוער כי נפסק שאי-חידוש רישיון נהיגה בשל חוב שנובע מקנס, כפי שטוען הנתבע 1 שארע בעיניינו, מהוה גם הוא עניין פיסקלי-פורמלי כאי-תשלום אגרה; ראו, ע"א 4231/97‏ צור שמיר, חברה לביטוח בע"מ נ' נאה, פ''ד נג(2) 193 (1999)).
הוסיף בית המשפט העליון בעיניין רביבו (שם): "לדעתי, חלוף הזמן עשוי להפוך מחדל פורמלי של אי-תשלום אגרה למחדל מהותי העולה כדי היתעלמות מעצם הדרישה לנהוג עם רישיון נהיגה תקף. אכן, אינני סבור שניתן לראות ברישיון שלא חודש משך קרוב לעשרים שנה כ'רשיון שפקע מחמת אי תשלום אגרה'. אינני מוצא כי ניתן לראות באי-קיום רישיון נהיגה במקרה כזה כעניין טכני ותוּ לא. יותר קרוב הדבר, בעיני, לאי-קיום רישיון נהיגה מדעקרא. תקנה 172א לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 משקפת עמדה זו, בקבעה כי 'לא יחודש רשיון נהיגה שלא היה לו תוקף במשך תקופה העולה על שנה אחת אלא אם עמד בעליו בבדיקות ובבחינות כאמור בחלק זה כאילו היה מבקש רשיון נהיגה, ובילבד שרשות הרשוי רשאית לפטור אדם כאמור מהבדיקות ומהבחינות, כולן או מקצתן'. לאמור, הסעיף מניח כי בחלוף תקופה מסוימת, חידוש רישיון כמוהו כבקשה לרישיון נהיגה, והנחה זו הגיונה בצדה. רישיון נהיגה ניתן על בסיס נתונים מסוימים ואלה עשויים להשתנות בחלוף הזמן. נתונים אלה עשויים להתייחס לעצם כשירותו לנהוג של מבקש הרישיון. רוצה לומר: בחלוף תקופה מסוימת שבה לא החזיק אדם ברישיון, הוא נתפס כמי שמרחף סימן שאלה על עצם כשרותו לנהוג ומיומנותו. הרישיון 'ההסטורי' מאבד מכוחו כסימן להתאמה לנהיגה". לסיכום, סעיף 7(3) לחוק הפיצויים מורה כי זכות הפיצויים לפי החוק תשלל ממי שנהג ברכב ללא רישיון לנהוג בו, למעט בנושאים פיסקליים-פורמליים המוזכרים בסיפה של אותה הוראה.
...
סוף דבר בעלי הדין לא חלקו בסיכומיהם על שיעור הנזק הנתבע.
על כן התביעה מתקבלת במלואה.
הנתבעים ישלמו לתובעת, באמצעות הנתבעת 2, סכום של 188,982 ש"ח. בנוסף ישאו הנתבעים, באמצעות הנתבעת 2, בהוצאות משפט לטובת התובעת בגין האגרה ששולמה, שכר העדים ושכר-טרחת השמאי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בשאלת תוקפו של רישיון הנהיגה, חלוקים הצדדים בדבר משמעות הדרישה לעריכת בדיקות רפואיות, בנוסף לתשלום קנסות, כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה.
לגישתה, המסמך באמצעותו מבקשת הנתבעת להוכיח טענותיה, אינו מעיד על שלילת רישיונו של הנתבע, אלא לכל היותר על שרישיונו לא חודש עקב אי תשלום קנסות.
בכגון דא קובע סעיף 25 לחוק חוזה הביטוח: "הופרה חובה לפי סעיף 22 או לפי סעיף 23(ב), או שנעשה דבר כאמור בסעיף 24(ב), או שהמבוטח או המוטב מסרו למבטח עובדות כוזבות, או שהעלימו ממנו עובדות בנוגע למקרה הביטוח או בנוגע לחבות המבטח, והדבר נעשה בכוונת מירמה - פטור המבטח מחובתו". הוראת הסעיף נועדה, בין השאר, להרתיע מבוטח מלמסור למבטח עובדות כוזבות, להעלים עובדות בנוגע למקרה הביטוח או בנוגע לחבות, בכוונת מירמה, באמצעות הסנקציה של פטור מוחלט של המבטח מחובתו (רע"א 230/98 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' נסרה.
כב' בית המשפט הוסיף והדגיש: "המונח "פסילה" אינו מוגדר בפוליסת הביטוח, בפקודת התעבורה [נוסח חדש] על תקנותיה, בחוק הפרשנות או בפקודת הפרשנות [נוסח חדש].
מכאן, שלנוכח הוראות הפרק השני סימן ג' לתקנות התעבורה, "אין המדובר כאן בפגם טכני..., אלא בפגם מהותי, היורד לשורשם של דברים, שלא ניתן היה לריפוי בתשלום בלבד" (ע"א (י-ם) 5085/04 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ' רביבו יצחק ואח'.
...
דיון והכרעה: לאחר ששמעתי את הצדדים, קראתי את סיכומיהם ועיינתי בתשתית הראייתית שהונחה בפני, נחה דעתי שדין התביעה כנגד חברת הביטוח, להידחות.
התובעת הפנתה לת"א (חי') 7263-02-12 שולה בוכריס נ' איי.די.איי חברה לביטוח בע"מ, אלא שגם שם נפסק, כי "מקום בו הוכח כי אילו נמסר המידע הנכון לא היה מתקיים כיסוי ביטוחי ו/או הכיסוי היה מופחת ו/או ההשתתפות העצמית הייתה גבוהה יותר, נקבע כי המידע נמסר לצורך הוצאת כספים שלא כדין מחברת הביטוח". הכרעתי בדבר העדר רישיון נהיגה בתוקף, מחזקת את המסקנה בראשית דברי, למסירת עובדות כוזבות הפוטרות את המבטחת מחבותה עפ"י הפוליסה.
לנוכח מכלול האמור לעיל, התביעה כנגד הנתבעת 2, נדחית.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מצב רשיונו של הנאשם ביום הדיון אינו יכול להיות רלוואנטי לעבירה, בדיוק כפי שמי שנאשם בנהיגה בזמן פסילה אינו יכול לטעון להקלה מאחר ובמועד הדיון כבר חלפה תקופת הפסילה והוא חידש רשיונו.
בנגוד למי שהיה בעל רשיון אשר פקע ולא חודש– בדרך כלל מסיבה טכנית של אי תשלום קנס - קבלת רשיון לאחר העבירה אינה יכולה ללמד על מידת כשירותו של אדם לנהוג מספר חודשים קודם לכן, ומכל מקום היא מהוה הפרה בוטה של החוק.
· אני פוסל את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 3 חודשים וזאת על תנאי למשך שנתיים לבל יעבור אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.
...
באופן דומה דחה בית המשפט העליון ערעוריהם של מי שנדונו בגין נהיגה בזמן פסילה על פי פסק דין שניתן בהעדר התייצבות, וזאת על אף שבסופו של דבר פסק הדין והפסילה שהוטלה בחובו בוטלו – רע"פ 10378/09 דוד רונן נ' מדינת ישראל, רע"פ 7612/13 שמעון אמסלם נ' מדינת ישראל.
מאידך גיסא אני מוכן מקבל כי קבלת רשיון נהיגה לאחר העבירה מצדיקה הקלה מסוימת בהקשר זה. אין דין פסילה של מי שמחזיק ברשיון נהיגה כדין פסילה מקבלת רשיון נהיגה למי שכלל אינו בעל רשיון, ומובן כי הפגיעה בראשון הינה חמורה יותר, ולפיכך סבורני כי מוצדק להטיל על מי שמחזיק ברשיון ביום גזר הדין פסילה לתקופה שתהיה יחסית קצרה יותר.
לאור כל האמור לעיל, ראיתי לנכון לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:   * שישה חודשים מאסר בפועל.
  * אני דן את הנאשם לשמונה חודשים מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל על עבירה של נהיגה בלא רשיון נהיגה, שאינה מסוג ברירת משפט, נהיגה בזמן פסילה, או אי ציות להוראות שוטר.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת ר' רונן: עניינה של העתירה שלפנינו בטענות העותר כנגד מספר הנקודות המוטל על נהג שהורשע בעבירה של אי-חידוש רישיון נהיגה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש].
לחילופין, ככל שתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 קובעות כי מקרה שכזה אכן ניכנס בגדרי סעיף 10(א), טענת העותר היא כי לא ראוי היה לקבוע שבגין הפרת הוראה זו, שהיא טכנית במהותה ואינה מסכנת חיי אדם, יחויב הנהג ב-8 נקודות.
העותר חזר וטען כי הטלת 8 נקודות על נהג שנהג מבלי שחידש את רישיונו מפאת שכחה מנוגדת לתכלית ולרציונאל של שיטת הניקוד, וכי מדובר בעבירה טכנית.
כך, הם הינחו את שוטרי התנועה להטיל, בנוסף לקנס כספי, 8 נקודות על נהג שנהג ללא רישיון תקף, אף אם הרישיון לא בתוקף רק משום שלא שולמה האגרה במועד.
...
עוד טענו המשיבים כי דין העתירה להידחות לגופה בהעדר עילה להתערבות בשיטת הניקוד בכלל, ובנקודות המוצמדות לסעיף 10(א) בפרט.
מסקנה זו אף עולה מפורשות מפרוטוקול ישיבה מס' 487 של ועדת הכלכלה, הכנסת ה-20 (מיום 3.4.2017) שעסק בתיקון התקנות באופן שתהיה הבחנה בין שני המקרים.
יתרה מכך, אם טענתו של המערער היא כי מחוקק המשנה חרג מהסמכות שהקנתה לו הפקודה בכך שכלל מקרים בהם נהיגה ללא רישיון בתוקף מפאת אי-תשלום האגרה בגדרי סעיף 10(א) – גם דינה של טענה זו להידחות.
החלטתו של מחוקק המשנה לקבוע 8 נקודות בצד העבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף היא החלטה המבוססת על שיקול הדעת מקצועי של המשיבים, ואינני סבורה שהעותר העלה טעם המצדיק להתערב בה בהתאם לאמות המידה שבהן יש לבחון החלטות מסוג זה. לאור כל האמור, העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו