גם העובדה שהבנק אפשר לתובע, מידי פעם, חריגות ממסגרת האשראי המאושרת, בין אם על יסוד הבטחותיו לכיסויין המהיר ובין אם לאו, אין בה כשלעצמה כדי ללמד על שינוי הסכם האשראי שבין הבנק לבין התובע, או כדי ליצור חובה מצד הבנק לכבד כל משיכת יתר עתידית של הלקוח (ראה ע"א 323/80 אלתית בע"מ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ, פ"ד לז(2), 673, בעמ' 684) וראה לעניין זה גם ע"א (י-ם) 4305/98 מ.צ.י.ג.ה. בנין והשקעות בע"מ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ (פורסם במאגר נבו), כמצוטט להלן:
בענייננו, כימעט כדרך שבשיגרה, כאשר אך מובן הוא שבהגבלה אין למשיב עניין לטובת עצמו, והוא נאלץ לתור אחר "שביל הזהב" בין חפצו לשמור על מעגל לקוחותיו מהם (מכספם) פרנסתו, לבין ניהול הסיכונים העסקיים להם הוא נידרש בגין העובדה שהוא נדון לפעול לתועלת הציבור בעניין ההגבלות על חשבונות שיקים, הרי למרות שאיפשר למערערת לחרוג ממסגרת האשראי המאושר הוא גם סרב באותה עת לכבד חמישה שיקים.
היום יש תקנות של בנק ישראל שלגבי שיקים של עד 500 ש"ח לא בודקים כל שיק ושיק אלא מדגמית רק 5%.
כן ראה גם עדותו של פקיד הבנק איב גבאי בע' 40 לפרוטוקול) בן שלום העיד עוד כי בעבר אפשר היה, אף כי הדבר קרה אך לעיתים נדירות, כי שיק שהופקד למשמרת הוחזר פיזית ללקוח בטרם הגיע מועד פרעונו אך פרטיו לא הוסרו מרישומי המחשב.
עוד טוען התובע כי ביום 19.11.01 היתקשר עם הרב אברהם קוק בהסכם עבודה לגיוס תרומות לישיבת "תורת רפאל".
בהתאם להסכם, אמור היה לקבל שכר חודשי של 1,500 דולר, בתוספת 49% מכל תרומה שיגייס.
התובע טוען כי בשל ההגבלה כי נגרם לו נזק כשוויו המלא של חוזה העבודה, ובסה"כ כ-90,000 ש”ח בגין השכר הבסיסי על פי החוזה, ועוד סכום ממוצע ומוערך של 5,000 ש”ח נוספים בכל חודש, עמלתו באחוזים בגין גיוס תרומות, מעבר לשכר הבסיסי המובטח.
אף שהחל עבודתו על פי חוזה ההעסקה עם הרב קוק, לטענתו, ביום 21.10.01, ואף שההגבלה נכנסה לתוקפה רק בחודש מרץ 2002, טען התובע כי קיבל רק שני תשלומים בסך 1,250 דולר על פי החוזה ועוד עמלה בסך 1,700 ש”ח, כולם במזומן.
בשל החזרת השיקים היו ידועים בקהילה, לפי דבריה, כאנשים "לא אמינים ולא משלמים" (וראה גם מכתבה לבנק נ/14).
...
מקום בו הוא מאשר חריגה, נושא הוא בסיכון עד לשלב שלא יחפוץ להמשיך ולנהוג כך.
לסיכום פרק זה, יש לדחות טענות התובע לשינוי מסגרת האשראי המאושרת, בין אם עקב כריתת הסכם חדש שבעל-פה, ובין אם מכוח הסכם מכללא הנלמד מדפוס התנהגות מתמשך של הבנק.
סיכומו של דבר, שיק מס' 500 סורב שלא כדין.
הנני מחייבת, אפוא, את הבנק לשלם לתובע פיצוי בסך 15,000 ש”ח.
לאור גובה התביעה לעומת תוצאותיה, ישלם הבנק לתובע רבע מאגרת בית המשפט, וכן שכ"ט עו"ד בסך 3,000 ש”ח בצירוף מע"מ כחוק.