מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי שיתוף פעולה בבירור חבות וכיסוי ביטוחי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

קש ותמר טוענות (כל אחת בנפרד) כי הן לא יודעות מהן נסיבות התאונה, וממילא, לא אתגרו את התובעת ואת העד מטעמה לגבי נסיבות התאונה ולגבי האחראי לה. דחיית טענת קש להיעדר כסוי בטוחי מחמת אי-שתוף פעולה מטעם המבוטחת לבירור החבות קשה להתייחס בכובד ראש לטענת קש, משזו בחרה בסיכומיה להיתעלם לחלוטין מהפסיקה הקיימת ואף מהנחיית המפקח הביטוח הרלוואנטית הקיימת.
...
אני ער כמובן לטענותיה הקשות של תמר כלפי ציון, כי הייתה כלי שרת בידו באותם זמנים בכל הנוגע לרישומים ולמסמכים השונים, אך נראה כי מדובר בטענות כלליות ומצערות (שאיני מתיימר לקבוע אם ובאיזו מידה הן נכונות), כאשר באופן ספציפי ולענייננו, די לי בכך ששוכנעתי שהרישומים של תמר כבעלת המשאית וכמבוטחת יחידה בפוליסה היו אפשריים, סבירים ולגיטימיים, והתיישבו עם האינטרס המשפחתי והעסקי המשותף לתמר ולציון.
סיכום התביעה מתקבלת במלואה נגד קש. קש תשלם לתובעת את הסכומים הבאים: סך של 17,495 ₪, שהינו סכום התביעה, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה 28.1.15 ועד יום התשלום המלא בפועל.
ההודעה לצד שלישי נגד תמר – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

לטענת ב"כ הנתבעת 3, עפ"י חוק חוזה ביטוח, לצורך מתן כסוי בטוחי יש צורך בשיתוף פעולה בין המבוטח ובין חברת הביטוח.
יודגש כי אי שתוף פעולה בין מבוטח ובין מבטחת אינו מקנה בהכרח פטור מחבות המבטחת כלפי צד ג' .
סעיף 24 (ב) לחוק קובע : "עשה המבוטח או המוטב במתכוון דבר שהיה בו כדי למנוע מן המבטח את בירור חבותו או להכביד עליו, אין המבטח חייב בתגמולי ביטוח אלא במידה שהיה חייב בהם אילו לא נעשה אותו דבר.". כאשר בעיניין מעמדו של צד שלישי נקבע בסעיף 68 לחוק כי: "בביטוח אחריות רשאי המבטח - ולפי דרישת הצד השלישי חייב הוא - לשלם לצד השלישי את תגמולי הביטוח שהמבטח חייב למבוטח, ובילבד שהודיע על כך בכתב למבוטח 30 ימים מראש והמבוטח לא היתנגד תוך תקופה זו; אולם טענה שהמבטח יכול לטעון כלפי המבוטח תעמוד לו גם כלפי הצד השלישי.". נטל ההוכחה כי אי-שתוף הפעולה מצד המבוטח לבירור חבות המבטח שלל מהמבטח אפשרות להקטין את החבות הביטוחית מוטל על המבטח, ולא מדובר בנטל קל של הוכחה (ר': ת"א (מחוזי ת"א) 104/95 אלטק בע"מ נ' הראל חברה לביטוח בע"מ (מיום 30.1.02)].
...
לאחר ששקלתי בטענות הצדדים, ועיינתי בכל החומר שהובא בפני, לרבות תמונות הנזקים, ולאחר ששמעתי את עדויות הנהגים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל.
באשר לבקשת הנתבעת 3 למחקה מכתב התביעה לאחר שהנתבע 1 סירב כי ב"כ הנתבעת 3 ייצגו בהליך, לא מצאתי להעתר לבקשה.
לאור כל האמור, מצאתי לחייב הנתבעים, באמצעות הנתבעת 3 , לשלם לתובע סך של 10,598 ₪ , בצירוף אגרת המשפט בסך 758 ₪, שכר העדים כפי שנפסק , ושכר טרחת עו"ד בסך 2,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

ואלו שלוש טענות ההגנה העיקריות (היחידות למעשה) שצוינו בכתב ההגנה: טענת הכחשת התאונה הנטענת: "התאונה לא אירעה בנסיבות הנטענות ו/או לא אירעה כלל". טענת פטור מכיסוי בטוחי עקב אי-שתוף פעולה מצד המבוטח לבירור החבות הביטוחית: "המבוטח לא שיתף כל פעולה, למרות פניות חוזרות ונישנות אליו ולא מסר דווח אודות התאונה. בכך מנע המבוטח מהנתבעת בירור נסיבות התאונה, על אף ניסיונותיה, אם וככל שנתרחשה, פגע באפשרותה לבירור החבות והנזק ובכך הפר את הוראות פוליסת הביטוח. הנתבעת תטען, כי היא פטורה ממתן כסוי בטוחי עפ"י כל דין, בשל אי שתוף פעולה מצד המבוטח והפרת חובתו מכח תנאי הפוליסה ו/או חוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981, לרבות סעיפים 24-22"".
...
הטענה נדחית על הסף, מהנימוקים הבאים: מדובר במובהק בהרחבת חזית טיעון אסורה.
הנתבע 2 אחראי בנזיקין לקרות התאונה עפ"י מכלול הראיות, שוכנעתי כי התאונה אכן התרחשה כטענת התובעת וכי הנהג של רכב הנתבעים אשם בה באופן בלעדי, באופן המזכה את התובעת בפיצוי בגין נזקיה בתאונה.
סיכום התביעה מתקבלת באופן חלקי, כנגד שני הנתבעים גם יחד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה (ובכתב ההגנה המתוקן) ביקשה נתבעת 3 לדחות את התביעה נגדה וזאת בשל העדר הודעה על המקרה מצד מבוטח נתבעת 2 או נתבע 1; אי שתוף פעולה והכשלת בירור החבות; העדר כסוי בטוחי לנתבע 1; העדר רשיון נהיגה בתוקף לנתבע 1 בעת התאונה או היותו בפסילה בידיעתו.
...
מסקנה זו ביסס הבוחן על מספר אדנים – נטען שאין חולק שהתאונה אירעה על גבי הנתיב השמאלי; נטען שאין חולק שכלי הרכב המעורבים, למעט היונדאי, היו במצב של עמידה בפקק תנועה; נטען שאין חולק שהיונדאי התנגשה חזית-אחור ברכב שמרית, וכי מעוצמת הפגיעה ניזוק היונדאי באופן קשה בחזיתו, עד אשר החל להתלקח.
בנסיבות אלה, משאין כל תיעוד לנזק בחלקו האחורי של היונדאי, אשר יכול לתמוך בגירסת נתבע 1 לפיה נפגע מאחור ונהדף אל רכב שמרית; משברכב שמרית נזקים בצדדים אשר עולים בקנה אחד עם שפשוף במעקה בטיחות משמאל ושפשוף מימין עם רכב התיירים; משברכב התיירים מתוארים שפשופים בצד שמאל של הרכב שיכולים להיגרם מדחיפת רכב שמרית לשמאלו; ומשבמקום התאונה שול שמאלי רחב שיכול לאפשר תנועת רכב שמרית על גביו לאחר הפגיעה מאחור וחזרה ימינה תוך פגיעה באחורי הפורד והמשך היזרקות ימינה (עמ' 4 לחוות הדעת) – המסקנה המתבקשת היא שהיונדאי פגעה ברכב שמרית על גבי הנתיב השמאלי, הדפה אותו לפנים ולשמאל, רכב שמרית חולף על פני רכב התיירים כשהוא על גבי השול השמאלי ומשתפשף במעקה הבטיחות משמאל וברכב התיירים מימין, פוגע באחורי הפורד ומוטח לפנים ולימין עד אשר נעצר במעקה הבטיחות מימין.
לאור האמור לעיל, אני קובע שנתבעת 2 לא השכילה להוכיח שנתבע 1 נהג בלא רשות ביונדאי בזמן התאונה; נתבעת 2 לא צייתה אחר צווי בית המשפט ולא הציגה את הסכם השכירות המקורי על נספחיו; בכך, גרמה נתבעת 2 נזק ראייתי לנתבעת 3; על כן, יש לחייב את נתבעות 2 ו-3 בנזקי התובע, ביחד ולחוד, ולחייב את נתבעת 2 בהוצאות לטובת נתבעת 3.
לפיכך, אני דוחה את התביעה נגד נתבע 1, ללא צו להוצאות, ומקבל את התביעה נגד נתבעות 2 ו-3 ומחייב אותן, ביחד ולחוד, לשלם לתובע סך של 17,130 ₪, בצירוף שכ"ט עו"ד בסך 2,104 ₪, החזר אגרת משפט כפי ששולמה (מחצית ראשונה ושניה) ושכר בטלת העדים והעד המומחה, כפי שהפסק – הכל בתוך 30 יום.
כמו כן, אני מחייב את נתבעת 2 לשלם לנתבעת 3 הוצאות בסך 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

המבקשת 2 עוד טענה כי מבוטחה, הנתבע מס' 1, לא שיתף עימה פעולה לשם בירור החבות ולא יידע אותה על הארוע כפי שהוא מחויב ע"פ הוראות החוק והפסיקה ועל כן הוסר הכסוי הבטוחי מעל המבוטח והבקשה מוגשת ע"י המבקשת 2 בלבד.
המבקשת 2 עוד טענה כי לאור היתנהלות מבוטח המבקשת, לא השכילה לברר את נסיבות המקרה עד למועד הגשת הבקשה שכן אי שתוף הפעולה שלו לבירור החבות הובילה לצרוף כתב ההגנה לבקשה בנוסחו הוא.
...
מנגד, טענה המשיבה בתגובתה כי דין הבקשה להידחות על הסף.
דהיינו אף אם מתברר כי אי הגשת כתב ההגנה או אי ההתייצבות נבעו מאי הבנה, או אפילו מתוך רשלנות מסוימת מצד המבקשת ואין בכך בכדי הבעת זלזול מופגן בבית המשפט, ייטה בית המשפט להיעתר לבקשה לביטול פסק דין ולברר המחלוקת גופה במעמד שני הצדדים מבלי לשלול מהמבקשת את זכות הגישה לערכאות שהוכרה כזכות חוקתית, וכל זאת תוך ריפוי הפגם באמצעות פסיקת הוצאות (ר' החלטה מיום 2.3.16 בת"ק 10332-03-15 הכשרה חב' לביטוח בע"מ נ' חי ויקטור לב [פורסם בנבו]).
בנסיבות אלו אני מורה כי פסק הדין שניתן בהעדר הגנה כנגד המבקשת 2 ביום 03.11.2022 יבוטל, בכפוף לתשלום הוצאות לתובע בסך של 1,500 ₪ בתוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו