מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי רישום כעובד עצמאי בעקבות תאונת עבודה

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

רקע ביום 2.11.2014 פנה ב"כ המערער למשיב (להלן – המוסד) והגיש לו תביעה לתשלום דמי פגיעה בגין תאונה מיום 2.1.14 שאירעה לו לפי הנטען באתר בניה בעת שעבד בו. לתביעה צורפו מסמכים שונים ובכללם: טופס שכותרתו "תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה" (להלן – הטופס).
(3) ככל שלפי מכלול הראיות מדובר בעובד עצמאי או עובד לשעה שלא נרשמו במועד הפגיעה תביעה תידחה.
היותו של עובד או עצמאי בגדר "מבוטח" אינו מספיק לצורך קבלת גמלאות נפגעי עבודה, שכן בנסיבות מסוימות הן עשויות להישלל ממנו, כך למשל: עצמאי - סעיף 77(א) לחוק קובע כי "תנאי לגימלה לפי פרק זה הוא שהמבוטח היה בעת הפגיעה רשום במוסד כעובד עצמאי או שעשה את המוטל עליו כדי להרשם". תקנות הביטוח הלאומי (רישום), תשכ"ג – 1963 (להלן – תקנות הרישום) מטילות את חובת הרישום על העצמאי וכן קובעות את דרך רשומו.
" (הדגשות הוספו – א.א.) יחד עם זאת, ברי שככל שלעניין גמלאות נפגעי עבודה יש מחלוקת לגבי מעמדו של אדם בעת התאונה כעובד (שאינו עובד לשעה מהסוגים הנ"ל) או במעמד אחר (עצמאי, לא עובד ולא עצמאי, מיתנדב או כיוצ"ב אפשרויות) – לאפשרותו של התובע להוכיח את זהותו של המעסיק עשויה להיות משקל בעת ההכרעה אם התובע הוכיח כי נפגע בתאונה במעמד של עובד.
...
לפיכך טען המוסד כי המערער לא עבד אצל מעסיק ישראלי ואף לא היה מבוטח בעת התאונה באופן אחר המזכה בדמי פגיעה ולכן דין תביעתו להידחות.
שאלה שניתן להכריע בה בשים לב למכלול הראיות גם בהינתן כי הטענה הנוגעת להיותו של פלוני מעסיקו של המערער נדחית – אם כי עשוי להיות לה משקל בהוכחת הטענה להיות המערער במעמד של עובד בעת התאונה.
לעניין זה יש להביא בחשבון כי לכאורה עסקינן באתר בניה מוסדר וגדול בו פועלים מספר גורמים על כל המשתמע מכך מבחינת היכולת להיכנס לאתר ולעבוד בו. לאור האמור לעיל מצאנו כי יש להשיב את עניינו של המערער לבית הדין האזורי על מנת שידון ויברר מה היה מעמדו של המערער בעת ביצוע העבודה - האם מעמד של עובד שכיר או מעמד אחר, וככל שהיה שכיר האם של מעסיק ישראלי או לאו ומה משמעות הדברים מבחינת הזכאות לגמלה.
על מנת לאפשר את מיצוי הבירור, לרבות העובדתי, יתאפשר למערער במועדים שיקבעו על ידי בית הדין האזורי להמציא ראיות מתוקנות אשר יבהירו את טיבו של האתר, את זהות הקבלן הראשי וקבלני המשנה, את משמעות הכרטיס שנטען כי הוא כרטיס כניסה לאתר, תיק המשטרה, ענייני תביעת הביטוח וכיו"ב. סוף דבר – הערעור מתקבל כמפורט בסעיף 39 לעיל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבע צירף לכתב הגנתו תעודת עובד ציבור, מיום 18.4.19, חתומה על ידי מר יהושע וטרו, מנהל מחלקה בכיר של מחלקת גביה לא שכירים בסניף בני ברק של הנתבע (להלן – התע"צ), בה צויין, בין היתר, כדלקמן: "התובע הגיש דין וחשבון רב שנתי (בטופס נרשם תאריך 17.6.2014), לפיו עבד כשכיר מ 1/2014 וכן עבד כעצמאי מ 5/2014 (8 שעות עבודה בשבוע והכנסה של 15,000 שקל בשנה, ו 1,250 בחודש) (1) מעמדו עודכן ביום 20/7/14 לפי הפרטים שמסר (2) ב 4.11.18 עודכן מעמדו לפי דיווח של מס הכנסה: 1/5/2014 ועד 31/12/2016 עצמאי לפי 8 שעות עבודה והכנסה של 1,250 שקל בחודש. מ 1/1/2017 עצמאי לפי 8 שעות עבודה בשבוע והכנסות חודשיות של 5868 שקל בחודש, תאריך מיום 11/9/2018 (2) מכאן שהתובע עבד כעצמאי שאינו עונה להגדרה מ1/5/2014 ועד 31/12/16 ומ 1/1/17 עבד כעצמאי שעונה להגדרה, אולם מעמדו עודכן ב4/11/18 דהיינו לאחר התאריך הקובע ב 17.9.17" כלומר, הנתבע אינו כופר בכך שהתובע ענה להגדרת עצמאי החל מיום 1.1.17, עובר לתאונה, ברם לטענת הנתבע התובע אינו זכאי לזכויות כעצמאי בשל פגיעתו בתאונה מהטעם שביום התאונה לא היה רשום במוסד כעצמאי, אלא כעצמאי שאינו עונה להגדרה, ושינוי מעמדו של התובע כעצמאי נעשה רטרואקטיבית רק בחודש נובמבר 2018, למעלה משנה אחרי התאונה, בעקבותיו דיווחיו הרטרואקטיביים של התובע.
מראשית ההליך העלה הנתבע טענה סדורה וקוהרנטית, לפיה מעמד התובע עובר ליום הקובע היה עובד עצמאי שאינו עונה להגדרה, משלא מילא התובע את חובת הרישום כעצמאי וכי מעמדו של התובע כעצמאי שונה אצל הנתבע רטרואקטיבית, לאחר יום התאונה ובאופן שאינו יכול להקנות לו זכויות בהקשר זה. שנית, התובע הגיש תביעה להכרה בפגיעתו כתאונת עבודה בסמוך לאחר התאונה בשנת 2017.
...
משכך אין בטענת התובע כי הסתמך על עצת יועצת המס כדי להועיל לו. הדברים נכונים מקל וחומר שעה שהתובע אישר בחקירתו הנגדית כי קיבל את המכתב נ/5 מיום 20.7.14 [עמ' 8 ש' 10-11] בו צויינו ברחל בתך הקטנה הדברים הבאים: "הריני להביא לידיעתך, כי על פי נתונים אלו אינך עונה להגדרת עובד עצמאי כפי שנקבעה בסעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי. תשומת ליבך מופנית לכך שאינך מבוטח לענף נפגעי עבודה כעובד עצמאי". על מנת שלא תצא פסיקתי חסרה אתייחס בקצרה למספר טענות שהעלה התובע: אשר לטענת ההסתמכות שהעלה התובע, לפיה ראוי לקבל את התביעה ולו בשל הסתמכותו על רישומי הנתבע בהם מצויין כי הוא עובד עצמאי החל מיום 1.1.17 – סבורני שאין מקום לקבל את הטענה.
בשל כך ככלל נדחות טענות לפיהן יצר הנתבע בהתנהגותו זכויות או שהוא מנוע בשל התנהגותו מלטעון שמבוטח אינו זכאי לזכות כלשהי (פרשת יהלום).
ממכלול הטעמים המפורטים לעיל - התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

האם "עובד", "עצמאי" או אחר, וכפועל יוצא מכך בשאלה האם במועד קרות הפגיעה היה התובע מבוטח בענף ביטוח תאונות עבודה.
כלומר, רשום במוסד כעובד עצמאי או שעשה את המוטל עליו כדי להרשם.
...
תמיכה למסקנות אלה מצאנו בעדותו הישרה והאמינה של מוסטפא שהסביר היטב את השוני בינו, מג'די והתובע, לבין מאזן שהוא "קבלן בנין..שלד וגם פנים", מזה 20 שנה (עמ' 14, בשורה 12), ש"מביא אנשים הוא לא עובד" (עמ' 13, בשורות 29, 31 ו – 33), כפועל יומי (עמ' 14, בשורות 14-15).
כללם של דברים, לנוכח כל האמור ולנוכח טיב מסגרת היחסים שנפרשה לפנינו, לא מצאנו לנכון לקבל את עמדת המוסד כי התובע שימש קבלן משנה לביצוע עבודת כוחלה.
מכאן, שאין להפחית את גמלתו או לשללה מחמת פיגור בתשלום דמי הביטוח - שאף על פי הלך טיעונו של המוסד כלל לא התקיים במקרה זה. סוף דבר – על יסוד כל האמור התביעה מתקבלת והרינו קובעים כי ביום 9.8.2018 נפגע התובע בעינו השמאלית תוך כדי ועקב עבודתו כפועל שכיר שהועסק על ידי אחיו באופן יומי ובשכר יומי בגובה 400 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

רקע נידרש: התובע רשום אצל הנתבע כעצמאי מיום 01.05.2015, החזיק והפעיל מסעדה בשם 'פסטה לוקו' בעיר חדרה (להלן: "העסק").
ביום 29.11.2021 אושרה לתובע נכות צמיתה בגין התאונה בעבודה בשיעור 10%, והוא קיבל מענק בגין הנכות, שנגזר מהכנסה שחושבה לפי המקדמות ששילם עובר לתאונה בהתאם לתקנה 11 לתקנות הביטוח הלאומי (מקדמות), התשמ"ד-1984 (להלן: "תקנות המקדמות").
מכאן נקבעו כללים שונים במהותם לחישוב שכר עובד שכיר והכנסת עובד עצמאי לצורך חישוב גמלאות במקרה של פגיעה בעבודה.
...
לכן לא ניתן להיעתר לבקשת התובע לחשב את הכנסתו בהתאם להוראות תקנה 9 לתקנות חישוב שכר עבודה רגיל –חלוקת שכרו של הנפגע ב- 12 החדשים שקדמו ליום שבעדו מגיעים לו לראשונה דמי פגיעה ב- 360.
משבחר המחוקק לא לשנות את הוראות חישוב הכנסות עצמאים בתקופת הקורונה, גם אם לתקופה קצובה, שוכנענו כי אין מקום להתערב ולעשות זאת באמצעות הפסיקה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

] הנתבע גם טען כי התובע לא נרשם כ"עצמאי" בנתבע ואי לכך אינו זכאי להכרה בגין הארוע מיום 04.06.17[footnoteRef:60], הן בשל אי רישום והן משום שלא היתקיים ארוע תאונתי לפי הוראות סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי.
מכאן - העובדה כי עובד או עצמאי לא פעל בהתאם לחובת הרישום תיגרום לכך כי הם לא יהיו זכאים לגימלה (ר' לעניין זה (עב"ל (ארצי) 212/09 כהן – המוסד לביטוח לאומי, 23.3.10[footnoteRef:75]; ור' גם עב"ל (ארצי) 33996-12-17 לבן – המוסד לביטוח לאומי, 30.4.18[footnoteRef:76] ועב"ל ר' פסקה 29 לפסק הדין עב"ל (ארצי ) 9390-04-19 טנינה מוחמד - המוסד לביטוח לאומי (27.05.2021) ור' גם עב"ל (ארצי ) 19907-11-16 שרון דרוקר - המוסד לביטוח לאומי (09.12.2018).
אוטם שריר הלב לאור המסקנה אליה הגעתי, מתייתר הצורך לידון בסוגייה- האם הפגימה של התובע נגרמה מתאונת עבודה, שעה שנקבע כי לא היתקיימו בין הצדדים יחסי עבודה.
...
לתשומת לבך אתה רשאי להגיש תובענה על החלטתי זו לבית הדין לעבודה ברחוב .
במסגרת כתב ההגנה העלה הנתבע טענת סף כי יש לדחות את התביעה מחמת התיישנות, ואתייחס לטענה זו בחלק הראשון של פרק דיון והכרעה להלן.
התיישנות טענות הצדדים טענות הנתבע – טענת סף הנתבע טען כי יש לדחות את תביעתו של התובע מחמת התיישנות, משום שזו הוגשה באיחור כשנה וחודשיים ובניגוד לתקנה 1 (ב) לתקנות הביטוח הלאומי (מועדים להגשת תובענות), תש"ל – 1969 (להלן – תקנות הביטוח הלאומי – מועדים).
נספח א' – העתק מחיפוש במאגר דואר ישראל – נשמט מקובץ סיכומיו של התובע והוגש רק בסיכומי התשובה, לאור המסקנה אליה הגענו – אין משמעות למסמך זה, שעה שהמידע מהמסמך דנן דורש בירור עובדתי – כך שלא היה מקום לצרפו בשלב בו צורף.
אכן, גם אותם לא היה מקום לצרף בסיכומיו של התובע אלא לפרט את הגרסה העובדתית הנדרשת כבר בכתב התביעה או לכל המאוחר בתצהיר במענה לטענת ההתיישנות ולצרפם כבר אז. לאור המסקנה אליה הגעתי כמפורט לעיל, ממילא המסמכים הללו לא תרמו להליך.
על יסוד כלל המפורט לעיל, הן בשל איחור בהגשת התביעה והן לגופה - התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו