מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי קבלת שי לחג לעובדי שמירה: תביעה ייצוגית בגין אפליה

בהליך ערעור תובענה ייצוגית (עת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה עת"צ 32833-12-19 דנה גולדנברג המערערת .1 ג'י פור אס פיתרונות אבטחה (ישראל) בע"מ .2 יצחק גולדנברג ז"ל המשיבה התובע המייצג מדינת ישראל מגישת עמדה הסתדרות העובדים הכללית החדשה מגישת עמדה בפני השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופטת חני אופק גנדלר, השופט אילן סופר נציגת ציבור (עובדים) גב' רחל בנזימן, נציגת ציבור (מעסיקים) גב' נעמי זנדהאוז ב"כ המערערת עו"ד משה וקרט ב"כ המשיבה עו"ד שי תקן, עו"ד שי ברק ב"כ הקבוצה עו"ד ליאור צמח, עו"ד אמיר שאשא ב"כ המדינה עו"ד אביעד בן יעקב ב"כ ההסתדרות עו"ד אורן שרם פסק דין
בחודש ינואר 2012 הגיש מר יצחק גולדנברג ז"ל (להלן: המנוח), שעבד כשומר במשיבה, בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגדה בארבע עילות: גמול מנוחה שבועית בגין עבודה במוצאי שבת כאשר לא קדמה לכך מנוחה של 36 שעות לפחות; גמול שעות נוספות בגין שעה שמינית בעבודת לילה; תשלום שעות עבודה בגין הישתתפות במטווחים ובאימוני ירי; ותשלום דמי חגים.
עוד הוסכם כי "היה ותוגש תביעת עובד נגד החברה לתשלום שעות נוספות, לא יהיה בהסכם פשרה זה כדי להוות מעשה בית דין אישי ולמנוע את בירור התביעה הפרטנית, תוך שהמשיבה שומרת על מלוא טענותיה". אשר לעילת התביעה שעניינה תשלום שכר בגין הישתתפות במטווחים - הסכימו הצדדים כי עילה זו נוגעת לעובדי סניף חיפה של החברה, וכי כל עובד שעבד בסניף זה החל מינואר 2005 ואילך יוכל לפנות למשיבה תוך 120 יום בטענה שביצע מטווח או רענון ירי אשר בגינם לא קיבל תשלום.
...
לאור זאת, וכאשר על פני הדברים ההיבטים שמשפרים את מצבם של חברי הקבוצה הם מצומצמים מאוד - שוכנענו כי אין הצדקה לאשר את הסדר הפשרה במתכונתו הקיימת.
גם אם קיימים יתרונות מסוימים לחברי הקבוצה כתוצאה מהסדר הפשרה, לא שוכנענו כי הם גוברים על החסרונות שפורטו לעיל באופן המצדיק לאשרו.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, הערעור מתקבל (אם כי לאו דווקא מנימוקי המערערת).

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

קבוצה מספר 1 – אי מתן העלאת שכר בסך 1,750 ₪: "מינהלי תחנה או מינהלי מיתחם, נוכחים או לשעבר, של החברה אשר בתאריך 1.4.2016 עבדו בחברה כמנהלי תחנה או מינהלי מיתחם והחל ממועד זה או בסמוך לו קיבלו העלאה בשכר בסך 1,750 ₪ לחודש בד בבד עם ירידה בשיעור דומה בבונוסים שהם קיבלו". קבוצה מספר 2 – אי תשלום זכויות סוציאליות על עמלות: "מינהלי תחנה, נוכחים או לשעבר, של החברה אשר בתאריך 6.2.2012 או במועד כלשהוא לאחריו עבדו בחברה כמנהלי תחנה וקיבלו עמלות בגין מכירות חודשיות ו/או בונוס בגין הצבת מתקן למכירת תרופות ללא מירשם". קבוצה מספר 3 – אי מתן העלאת שכר בסך 200 ₪: "עובד, אשר במועד חתימת הסכם קבוצי 2016 עבד בחברה מעל לעשור שנים או שבמהלך תקופת ההסכם הקבוצי הגיע הותק שלו לעשר שנות עבודה בחברה, ולא קיבל מאותו מועד תוספת חודשית לשכרו הבסיסי בסך של 200 ₪". קבוצה מספר 4 – תשלום הוצאות נסיעה בחסר: 4.1 "עובדים, למעט מינהלי תחנות ומנהלי מתחמים, נוכחים או לשעבר, אשר עבדו בחברה פחות מ-24 חודשים ואשר נדרשו לעבוד במספר תחנות דלק, באיזורי נסיעה שונים, וקיבלו החזר לפי עלות של כרטיס נסיעה חופשי חודשי באיזור נסיעה אחד". 4.2 "עובדים, למעט מינהלי תחנות ומנהלי מתחמים, נוכחים או לשעבר, אשר עבדו בחברה פחות מ-24 חודשים ואשר נדרשו לעבוד במספר תחנות דלק, באיזורי נסיעה שונים, ועבדו פחות מ-15 ימי עבודה בחודש וקיבלו החזר לפי חלק יחסי מעלות של כרטיס נסיעה חופשי חודשי באיזור נסיעה אחד". קבוצה מספר 5 – אי מסירת הסכם עבודה או הודעה על תנאי עבודה: "עובדי החברה, נוכחים או לשעבר, אשר לא קיבלו הסכם עבודה או הודעה על תנאי עבודה מהחברה". היתייחסות לעילות התובענה הייצוגית אי מתן העלאת שכר בסך 1,750 ₪ לפי סעיף 4.1 להסכם קבוצי 2016: "מנהל תחנה או מנהל מיתחם, כהגדרתו בסעיף 3.7 להסכם 2010 (להלן: "מנהל תחנה/מיתחם"), יהא זכאי החל מיום 1.4.2016 לתוספת חודשית לשכרו הבסיסי בסך של 1,750 ₪ ברוטו".
כמו כן, נטען שנידרש רף גבוה כדי להראות שארגון העובדים אינו מתפקד ואינו מגן על זכויות העובדים, ומשום כך יש להחיל את החריג הפסיקתי שנקבע בבג"ץ 1893/11 האירגון הארצי של מפעלי השמירה והאבטחה בישראל נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח', 30.8.2015 (להלן – בג"ץ ארגון מפעלי השמירה) המאפשר ניהול תובענה ייצוגית גם בסיטואציה בה מדובר במקום עבודה מאורגן.
עוד נפסק כי "כאשר ארגון העובדים אינו פועל להגנה על זכות הסכמית אין הדבר מלמד בהכרח כי אינו מתפקד", אולם "במקרה זה יש להעביר את נטל ההוכחה אל ארגון העובדים, במסגרת אישור התובענה הייצוגית, על מנת שיוכיח כי חוסר הפעולה הוא תולדה של החלטה ושיקול דעתו". בסופו של יום, על "בית הדין לעבודה להתרשם האם ארגון העובדים שקל את הנושא, את העיתוי לפעולה ואת דרכי הפעולה החלופיות, והאם בשים לב לכל אלה קיבל החלטה שהביאה בחשבון את זכויותיהם של העובדים הנוגעים בדבר". הפנייה המוקדמת שנעשתה להסתדרות כאמור, טרם הגשת בקשת האישור פנו המבקשים לחברה ולהסתדרות (העתק המכתבים צורף כנספחים 12(1)-12(2) לבקשת האישור).
הועד וההסתדרות דואגים לרווחת העובדים לרבות באמצעות חלוקת שי בחגים, הענקת הטבות שונות ועוד.
...
משכך, נוכח תחולתו של המחסום הסטטוטורי הקבוע בפרט 10(3) לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגית – בקשת האישור נדחית.
לסיכום דין הבקשה לאישור התובענה הייצוגית להידחות, נוכח תחולתו של המחסום הסטטוטורי הקבוע בפרט 10(3) לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגית.
בענייננו, נוכח מהות התובענה הייצוגית והיקף ההתדיינות בבקשה לאישור, אנו קובעים שיש לחייב את התובעים בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עורכי דין של החברה בסכום כולל של 20,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבים טענו מנגד כי יש לדחות את הבקשה לאישור התובענה כייצוגית מהטעמים העקריים הבאים: לטענתם, בנגוד לנטען, המשיבה העניקה לעובדיה, בכל הזמנים הנדרשים שי לחג כנדרש בצו הרחבה בענף השמירה והאבטחה 2014 (לתמיכה צרפה הצהרות של מספר עובדים בעיניין, כנספח 1 לתשובה לבקשת האישור).
ה"חוב" הנטען על ידי המבקשים 1 ו-2 בגין זכויותיהם כעובדים, לא ישולם להם וזה יתברר במסגרת תביעותיהם האישיות שהוגשו לבית הדין לעבודה כאשר כל צד שומר על מלוא טענותיו בהקשר זה. הצדדים ממליצים כי המשיבה תשלם גמול לכל אחד מהמבקשים הייצוגיים בסך של 10,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מיום קבלת תוקף של פסק דין להסדר הפשרה.
עם זאת, בהיתחשב בכלל השיקולים כאמור בסעיף 23(ב) לחוק תובענות ייצוגיות – התועלת לחברי הקבוצה; הטירחה שטרחו ב"כ המבקשים והסכון שנטלו על עצמם כי ההליך יסתיים ללא קבלת שכר כלשהוא או החזר הוצאות (או אף חיוב בהוצאות על ידי בית הדין לו הבקשה הייתה נדחית); החשיבות הציבורית של התובענה לעניין ההשלכות שלה על המשיבה ואופן היתנהלותה, הרי ששכר הטירחה למבקשים הייצוגיים כאמור בהסדר הפשרה הוא סביר.
...
המשיבים טענו מנגד כי יש לדחות את הבקשה לאישור התובענה כייצוגית מהטעמים העיקריים הבאים: לטענתם, בניגוד לנטען, המשיבה העניקה לעובדיה, בכל הזמנים הנדרשים שי לחג כנדרש בצו הרחבה בענף השמירה והאבטחה 2014 (לתמיכה צירפה הצהרות של מספר עובדים בעניין, כנספח 1 לתשובה לבקשת האישור).
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ועמדת היועמ"ש הגענו לכלל מסקנה כי אכן צודקת היועמ"ש שאין מקום לאשר דבר זה וכי מן הדין כי הסדר הפשרה יחול גם על המבקשים.
עם זאת, בהתחשב בכלל השיקולים כאמור בסעיף 23(ב) לחוק תובענות ייצוגיות – התועלת לחברי הקבוצה; הטרחה שטרחו ב"כ המבקשים והסיכון שנטלו על עצמם כי ההליך יסתיים ללא קבלת שכר כלשהו או החזר הוצאות (או אף חיוב בהוצאות על ידי בית הדין לו הבקשה הייתה נדחית); החשיבות הציבורית של התובענה לעניין ההשלכות שלה על המשיבה ואופן התנהלותה, הרי ששכר הטרחה למבקשים הייצוגיים כאמור בהסדר הפשרה הוא סביר.
סוף דבר לאחר שבחנו את הסדר הפשרה, מצאנו כי הוא סביר, הוגן וראוי בכפוף לשינויים כאמור לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו