בצד הדברים האמורים לעיל אציין, כי אף שתמליל הדיבוב מיום 16.8.17 קביל כראיה במשפט, יש לזכור במה מדובר – בדברים שאמר יבגני לסעיד, ואשר תועדו בהקלטה.
בצד זאת, אשוב ואסייג את דבריי אלו כדלקמן: מדובר בממצאים ובמסקנות אך ורק במשפט זה וכלפי הנאשמים כאן בלבד, יבגני ורוסלן; אין מדובר בקביעות כלפי מי מבני מישפחת לביא; ובהחלט ניתן להבין את עמדת הפרקליטות, שהראיות המבססות ממצאים אלו אינן קבילות או אינן מספיקות נגד מי מבני מישפחת לביא, ולכן הם לא הועמדו לדין.
גישה זו, שכאמור נזנחה זה מכבר בהליך האזרחי, מחטיאה את המטרה של ירידה אל חקר האמת, קרי, הרשעת האשמים וזיכוי החפים מפשע (עמ' 6)
המחבר ממשיך ומסביר, כי מפליא הדבר שדוקא בהליך של דיני נפשות "צופה השופט בעניים כלות במצעד העדים העולים לדוכן, ומקווה כי בסופו של יום, כל החוטים יתחברו, עדות תישתלב בעדות, ראיה תצטרף לראיה, והתצרף (פאזל בלעז) של הראיות יושלם" (שם).
...
בסופו של דבר הגישה המאשימה כתב אישום המייחס לשני הנאשמים, יבגני גולובקו ("יבגני") ורוסלן שצ'פטניוב ("רוסלן"), את העבירות של רצח בכוונה תחילה, קשר לפשע ושיבוש מהלכי משפט.
אני סבור שגם עניין זה טעון הסבר, בנסיבות המיוחדות של תיק זה.
כדי לבאר את הדבר, אקדים ואומר שבאותו מאמר שהתפרסם עתה, התייחסתי לתיקי הרצח שנדונו במותבנו, החל משנת 2008, ואשר הטיפול בהם הסתיים עד ליום 10.1.2019, שהוא המועד שבו התפרסם תיקון מס' 137 לחוק העונשין, היינו לפני כשנתיים.
סבור אני כי הערותיו אלה של השופט עמית הן צודקות, וכבר קדם לו בכך פרופ' קרמניצר, אשר הציע במאמר מפורסם לאפשר לשופטים לנקוט יתר אקטיביות בניהול ההליך הפלילי, בלא שתבוטל השיטה האדברסרית (שעיקרה בחקירה הנגדית של עדי הצד שכנגד, ובהבאת העדים להעיד מטעם כל אחד מהצדדים).
(ש"י עגנון שירה 161, התשל"א)
מנחם פינקלשטיין, שופט
אב"ד
התוצאה:
אנו מחליטים, אפוא, פה אחד, כאמור בסעיף 158 לחוות דעתו של השופט אמיר, כדלקמן:
שני הנאשמים מורשעים בעבירה של רצח בכוונה תחילה ובצוותא חדא, לפי סעיפים 300(א)(2) ו-29(ב) לחוק העונשין כנוסחו בטרם תיקון 137; וכן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין.