טעמי הבקשה נוסחו במכתב ששלחה לוועדת הפטור של הצבא (נספח ע3/א):
"לא אוכל לשתף פעולה עם צבא הכיבוש של מדינת ישראל... אני מיתנגדת לכיבוש. אני מיתנגדת אליו לא משום שהוא פוגע בנו באופן ישיר, אלא בעיקר מסיבה אידיאולוגית. הכיבוש סותר את האידיאולוגיה ההומנית-מוסרית שלי... ממשלת ישראל מנהיגה מדיניות של השפלה יומיומית בשטחים הכבושים אשר מתבטאת בעיקרה בנוכחותם של חיילי צה"ל. לא אקח חלק בגוף אשר מבצע מדיניות פסולה מבחינה מצפונית... לצערי במקום להוות דוגמה לכל העולם למוסריות וצדק, מדינת ישראל בוחרת להניף את הדגל השחור מכל – דגל אשר מוכתם מפעילויות אסורות באופן ברור כלפי פלשתינים חפים מפשע, ובעיקר מוכתם משליטה יומ-יומית באורח חייהם... מבחינת המצפון האישי, צו מצפוני אומר לי בבירור שצה"ל הוא גוף לא מוסרי, ושזו לא הדרך המתאימה לי לתרום למדינתי... אני לא מתכוונת להרים ידיים בקלות – זו המדינה שלי! זכותי הדמוקרטית היא לעצב אותה לפי הערכים שלי, שאמורים להיות גם ערכי היהדות בכלל...".
העותרת זומנה לוועדת הפטור מטעמי מצפון (להלן - "ועדת הפטור") וטענה בפניה כי היא איננה פאציפיסטית, וכי במידה שצה"ל יצא משטחי יהודה, שומרון וחבל עזה היא תהיה מוכנה לשרת במסגרתו.
צו הוא בלתי חוקי בעליל מקום שהוא בלתי מוסרי באופן קצוני ואי החוקיות שבו זועקת על פניה (ע"פ 336/61 אייכמן נ' היועץ המשפטי לממשלה, פד"י טז 2033; ע/58/ 279-283 עופר נ' התובע הצבאי הראשי, פס"מ מד 362, 410; ביד"צ מר/57/ 3 תובע צבאי נ' רס"ן מלינקי, פס"מ י"ז 90).
אם, לעומת זאת, סווגם הענייני של טעמי ההיתנגדות מצביע על כך כי מדובר במניעים שבמצפון, בין באורח ייחודי ובין במשולב עם טעמים נוספים, כי אז עוברת הבחינה לשלבה השני, שעניינו בחינה נורמאטיבית של השאלה – האם די בכל טעם שבמצפון כדי להביא לפטור אשה יוצאת צבא מחובת השרות, או שמא רק טעמי מצפון מסוג מסוים עשויים להביא לתוצאה זו.
טעמי מצפון – סרבנות מצפון מול אי ציות אזרחי
חופש המצפון מוכר בישראל כערך חוקתי הנגזר מהכרזת העצמאות, ומאופייה דמוקרטי של המדינה.
מגמה זו התחזקה עם חקיקת סעיף 16א לחוק שירות בטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, כפי שתוקן בשנת תש"ס, ולפיו:
שויון בשירות
(א) לכל יוצא צבא אישה זכות שווה לזכותו של יוצא צבא גבר, למלא תפקיד כלשהוא בשירות הצבאי.
היא עלולה להשפיע השפעה מורלית שלילית על הלכידות החברתית בשירות הצבא, ולפגוע בעיקרון ההפרדה ההכרחי בין חובת הנשיאה בנטל השרות הצבאי, וחובת הציות לפקודות, לבין הוויכוח הפוליטי וניגודי הרעיונות, הדיעות והאמונות המאפיינים את החברה הפלורליסטית הישראלית.
...
מסקנה אחרת היתה יוצרת מצב של אי שוויון ואפלייה בלתי מוצדקת בין חייבי גיוס-נשים וגברים, והיתה פוגעת בעקרון השוויון המאפיין ומייחד את השירות הצבאי (בג"צ 585/01 קלכמן נ' ראש המטה הכללי; בג"צ 1532/00 דה ברמקר נ' שר הבטחן פד"י נד(2) 297).
מסקנה אחרת היתה עלולה לפגוע באורח לא ראוי באינטרס בטחון המדינה, ובערכים ציבוריים-חברתיים כלליים.
סוף דבר
הנחתנו היא כי אמונותיה ודעותיה הפוליטיות-חברתיות של העותרת הן כנות ואמיתיות.