לרוב מכוונות הטענות הללו כלפי הפרת חובות הגילוי אודות קיומן של "תניות פטור" או אודות פקיעתו של כסוי מבלי ליתן התרעה מספקת (עע (ארצי) 17754-11-14 מוחמד ח'דר – מנורה מבטחים פנסיה בע"מ (מיום 26.4.2015)(להלן- ענין ח'דר); ע"ע (ארצי) 1341/01 רחל רפפורט- מבטחים מוסד לביטוח סוצאלי של העובדים בע"מ, פד"ע לח 630 (19.3.2003).
בזיקה לכך יצוין, כי נוכח המועד בו הועלתה הטענה, יש טעם רב בעמדת הנתבעת, בכל הנוגע לטענת השהוי, כמו גם בטענה בדבר הנזק הראייתי שניגרם לה. הדברים עולים בקנה אחד עם דבריה של רחלי בפנינו לאמור: "סביר להניח שכן אבל אני לא יודעת בודאות שכל מכתב שיוצא יהיה סרוק במערכת. יש מכתבים שנשלחים באופן אוטומאטי כמו הדוחות השנתיים והם נמצאים במערכת. ויש מכתבים שנשלחים באופן זמני מכל גורם כלשהוא בקרן הפנסיה. ויתכן שהם לא נמצאים במערכת. אז אני לא יודעת להגיד אם המכתב נמצא במערכת או לא. מה שצורף בתצהירים נמצא במערכת...מדובר על תקופה של למעלה מ-12 שנים ויש קושי לאתר תיכתובות וגם אין את החובה לשמור מסמכים יותר מ-7 שנים ויש פה שאלת היתיישנות. אני לא איתרתי במערכת מכתב אבל זה שלא איתרתי לא אומר שלא נשלח...אני לא איתרתי את המכתב" (ע' 11 ש' 1-33; ע' 12 ש' 1).
כאשר נישאל התובע בדיון ההוכחות על ידי בית הדין "סיימת העסקה בשנת 2008 ובמשך מספר שנים לא עבדת. לא שאלת את עצמך מה קורה עם הפנסיה שלך"?, על כך השיב התובע "אני לא הבנתי. אני לא מכיר איך הדברים מתנהלים. יש סעיף בפוליסה הזאת שמחייבים על ביטוח שנקרא ריסק וכך הסבירו לי. בתוך קרן הפנסיה. יש סעיף בטוחי והוא אמור להמשיך את קרן הפנסיה ואני יודע יש כסף. אני לא יכול להיות נביא ואני בטוח ש-60% מהאוכלוסייה בארץ לא מבינה בזה" (ע' 10 ש' 4-9).
אנו סבורים, כי התובע בעניינינו מבקש לעשות שימוש בחוזר, כקרדום לחפור בו, בפרט שהתובע מעלה את טענותיו בעיניין העידר התראה על אי כסוי בטוחי, לאחר למעלה מאחת עשרה שנים מהמועד שבו נסתיימה העסקתו אל אותו מעסיק והיה מבוטח בקרן.
...
לאחר שהתובע הגיש ערעור על החלטת רופא קרן הראל, ביום 31.10.2018 קבעה הועדה הרפואית כי יש לדחות את הערעור, שכן התובע אינו עומד בתקופת אכשרה כנדרש בתקנון הקרן וכי אינו עונה להגדרת המונח "נכה" בהתאם לתקנון הקרן (נת/3-4).
הערות נוספות
לגבי הטענה אשר נטענה על ידי התובע, כחוט השני הן בכתבי טענותיו, הן בדיוני הקדם ובדיון ההוכחות והן בסיכומיו בעל פה, שלפיה קשה להלום מצב, שלפיו, מחד גיסא, חברת הביטוח הראל תכיר באובדן כושר עבודה של התובע כתוצאה מהניתוח אותו עבר ואילו קרן הראל מסרבת להכיר שכן לשיטתה מדובר במצב קודם (ע' 16 ש' 22-25) - אנו סבורים כי צודקת הנתבעת בטענותיה, שלפיה מדובר בשתי יישויות נפרדות שונות (הגם שבשתיהן נכללת התיבה "הראל"), ואין להשוות אחת לרעותה, שכן לכל אחת כללים נפרדים שונים אשר לאורן הן מחויבות לפעול.
יודגש, כי החלטת הוועדה הרפואית כמו פרוטוקול הדיון הקודם עמדו בפני הוועדה, ודומה כי לאור הלכת מועלם (סע' 42), על רקע השכלתו וניסיונו של התובע, ההחלטה סבירה, שכן "המסקנה המתחייבת היא שכל אמות המידה המפורטות בסעיף (הגדרת נכה- ד.י.) – השכלה, הכשרה וניסיון- הן אמות מידה חלופיות ולא אמות מידה מצטברות. מכאן נובע, כי ההגדרה שבתקנון הקרן שונה מההגדרה המקובלת בפוליסת אובדן כושר עבודה שלפיה על העבודה האחרת להיות תואמת את שלוש אמות המידה- השכלה, הכשרה וניסיון- במצטבר. כמו כן, כפי שנטען על ידי הממונה, שיעור ההשתכרות בעבודה האחרת אינו בגדר אמת מידה להיותה של עבודה מתאימה."
סוף דבר
אשר על כן, הגענו לכלל מסקנה כי לא נפל פגם בהחלטת הוועדה מיום 29.4.2019.
עם כל ההבנה למצבו של התובע, התביעה נדחית.