מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי יישום תקנה 15 לביטוח לאומי כלפי המערער

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בחיפה ב"ל 11458-06-18 לפני: כב' השופטת קרן כהן המערער עמאד תורכמאן ע"י ב"כ עו"ד ג'אד בדארנה המשיב המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עו"ד רואד סואעד פסק דין
לסיכום נקבעה למערער נכות יציבה משוקללת בשיעור 30% החל מיום 1.10.2017, וזאת לאחר הפעלת תקנה 15 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), התשט"ז-1956 (להלן: התקנות).
טענות הצדדים ואלה טענות המערער בתמצית: קרסול - הועדה בייתה צריכה ליישם בעיניינו של המערער את פריט ליקוי 48(3)(ג) לתקנות הדן ב"קשיון לא נוח" ולא את פריט הליקוי הדן ב"קשיון נוח".
...
לעניין הצלקת - גם בעניין זה דין טענות המערער להידחות.
סוף דבר הערעור נדחה.
משמדובר בערעור המכוון כלפי קביעות רפואיות מובהקות של הוועדה ומשהתקיימו שני דיונים בעקבות העלאת טענות חדשות על ידי המערער, ישלם המערער למשיב הוצאות בסכום של 750 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תקנה 2 (ג) לתקנות להגשת תביעה קובעת – "כוללת התביעה פרטים שאותם חייב למסור מעבידו של התובע או גוף אחר, תוגש התביעה למוסד רק לאחר שהפרטים האמורים יצוינו בתביעה." (ההדגשה שלי ס. א.) תקנה 8 לתקנות להגשת תביעה שכותרתה "השלמת פרטי התביעה" קובעת כדלקמן – "(א) ראה פקיד התביעות שהתביעה אינה כוללת את כל הפרטים שנדרשו בטופס התביעה, שלא צוין בתביעה מספר חשבון הבנק לתשלום הגימלה, שלא צורפו לתביעה מסמכים הדרושים לבירור הזכות לגימלה או לקביעת שיעורה, או שנתגלו אי- התאמות בין המסמכים והנתונים שהגיש התובע לבין הנתונים שבמאגר המידע שברשותו של המוסד - יודיע על כך המוסד לתובע ויבקשו להשלים את החסר בתוך 21 ימים מיום מתן ההודעה; לא השלים התובע את החסר בתוך המועד האמור, תישלח לו בתום התקופה האמורה, הודעה נוספת שעליו להשלים את החסר בתוך 15 ימים נוספים (להלן - מועד אחרון להשלמת פרטים).
] לגופו של עניין הלכה היא כי הן מדיניות שיקול הדעת של המוסד ביישום חקיקה, תקנות, הסכמים והנחיות פנימיות, והן אופן יישומה של מדיניות זו במקרה הפרטני נתונים לביקורתו השיפוטית של בית הדין (דב"ע נז/0-150 אברהם מוזס - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע לב 102, 113).
השאלה אם מתקיימים התנאים שנקבעו בפסיקה להארכת המועד להגשת התביעה לבית הדין – בעיניין מאלו, נאמרו הדברים הבאים – "בהתבסס על פסיקה זו נקבע כאמור בעיניין דולאני, כי תקנה 125 לתקנות בית הדין מאפשרת את הארכת המועד להגשת ערעורים הקבוע בתקנות הביטוח הלאומי (מועד להגשת ערעור על החלטות מסוימות), התשל"ז - 1977. באותו אופן בעניינינו, שוכנענו כי תקנות המועדים קובעות את לוח הזמנים להגשת תובענות כ"דבר שבסדר הדין" (כלשון תקנה 125 לתקנות בית הדין) ואינן שוללות במפורש או במשתמע את האפשרות להארכת המועד הנקוב בהן, ומשכך לבית הדין סמכות, מכוח תקנה 125 האמורה וככל שמתקיימים "טעמים מיוחדים שיירשמו", להורות על הארכת המועד להגשת תביעה לבית הדין לעבודה על החלטת המוסד.
...
] אנו מקבלים את טענת הנתבע כי במהלך בדיקת תביעת התובעת ועקב הפרטים החסרים נשלחה לתובעת ביום 1.3.2017 דרישה להשלמת פרטים ותזכורת ביום 22.3.2017.
השאלה אם מתקיימים התנאים שנקבעו בפסיקה להארכת המועד להגשת התביעה לבית הדין – בעניין מאלו, נאמרו הדברים הבאים – "בהתבסס על פסיקה זו נקבע כאמור בעניין דולאני, כי תקנה 125 לתקנות בית הדין מאפשרת את הארכת המועד להגשת ערעורים הקבוע בתקנות הביטוח הלאומי (מועד להגשת ערעור על החלטות מסוימות), התשל"ז - 1977. באותו אופן בענייננו, שוכנענו כי תקנות המועדים קובעות את לוח הזמנים להגשת תובענות כ"דבר שבסדר הדין" (כלשון תקנה 125 לתקנות בית הדין) ואינן שוללות במפורש או במשתמע את האפשרות להארכת המועד הנקוב בהן, ומשכך לבית הדין סמכות, מכוח תקנה 125 האמורה וככל שמתקיימים "טעמים מיוחדים שיירשמו", להורות על הארכת המועד להגשת תביעה לבית הדין לעבודה על החלטת המוסד.
" האם מתקיימים טעמים להארכת מועד בענייננו? אנו סבורים כי התשובה לכך שלילית מכל הנימוקים שהעלינו לעיל.
משקבענו כי התובעת הגישה תביעה חסרת פרטים מהותיים להוכחת זכאותה לדמי לידה וכי לא פעלה בהקדם להשלמת פרטים חסרים, גם לא הגישה את התביעה לבית הדין במועד החלטנו לדחות את התביעה.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין קבע עוד כי "על המשיב לא הוטלה חובה לשלוח החלטותיו בדואר רשום או עם אישור מסירה. ניתן לראות כי הכתובת אליה נשלחו המכתבים היא הכתובת שמסרה התובעת לנתבע ואף הכתובת שמסרה בהודעות הלידה בביה"ח סורוקה. חזקה כי החלטות נשלחו והתקבלו אצל התובעת ועליה מוטל הנטל לסתור חזקה זו (ראו לעניין זה הוראות סעיף 57ג לפקודת הראיות)". נציין כי לאחר שניתן פסק הדין מושא ערעור זה שונתה ההלכה ונקבע כי תקנה 125 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב-1991, בדבר הארכת מועדים מטעמים מיוחדים שיירשמו, חלה גם על תקנה 1(ב) לתקנות המועדים (ראו: עב"ל (ארצי) 59462-12-15‏ ‏ מוניקה מאלו - המוסד לביטוח לאומי (24.8.18); (להלן - ענין מאלו)).
המוסד טען כי לאור ההלכה שנפסקה בעב"ל (ארצי) 10368-06-15 אלזיאדנה – המוסד לביטוח לאומי (16.10.17); (להלן - ענין אלזיאדנה), בעת יישום החוק עליו לקחת בחשבון את מאפייניה הייחודים של החברה הבדואית לרבות מעמדה של האשה הבדואית.
המוסד ישא בהוצאות המערערת בסך 15,000 ש"ח. ניתן היום, א' סיוון תש"פ (24 מאי 2020) בהיעדר הצדדים ויישלח אליהם.
...
מנגד, טען המוסד כי יש לדחות את התביעה גם מחמת התיישנות וכן לגופה.
אנו סבורים כי במסגרת שיקול הדעת אם לקיים ביקורת שיפוטית ביחס לנוהל החל על רווקות עשוי להינתן משקל להיות המערערת נשואה.
יחד עם זאת, משבזכות התובענה נדרש המוסד לבחינה של נוהל עבודתו, ושינה אותו, מצאנו ליתן לכך ביטוי בפסיקת הוצאות לטובת המערערת.
סוף דבר – הערעור נדחה, תוך שאנו מבהירים כי אין בדחיית ערעור זה כדי להביע כל עמדה במחלוקות העקרוניות שהתעוררו, לרבות בנוגע לחוקיות הנוהל, וטענות הצדדים שמורות להם.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין זה נסמך המשיב על ההלכה שנפסקה בעיניין שמש (דב"ע שן/01-23 יצחק שמש נ' המוסד לביטוח לאומי, פד"ע כב(1) 195 (1990); להלן: "הילכת שמש") שם נקבע כי כאשר מבוטח מגיש ערר על אי הפעלת תקנה 15, על הועדה הרפואית לעררים לידון רק בעיניין זה ולא ב"מומיו וחוליו של המערער".
לאור כל האמור נראה לנו שהועדה הרפואית לערעורים, שעה שבא לפניה ערעור של המערער, הייתה חייבת להתייחס אך ורק לשאלת יישומה של תקנה 15, ולא למומיו ולחוליו של המערער; הועדה לערעורים חייבת לידון בנושא שהובא לפניה, ומשלא היה ערעור על הקביעה הרפואית, ובלשון בית-המשפט העליון "על מומיו וחולייו" של המבוטח, לא היה עליה לבדוק מחדש את המערער, אלא לבחון את הפעלת תקנה 15 לאור הממצאים הרפואיים שהיו לפניה יחד עם דו"ח ועדת הרשות".
...
דיון והכרעה לאחר שקילת טענות הצדדים, מצאתי כי דין הערעור להידחות, כמפורט להלן.
לאור כל האמור נראה לנו שהוועדה הרפואית לערעורים, שעה שבא לפניה ערעור של המערער, הייתה חייבת להתייחס אך ורק לשאלת יישומה של תקנה 15, ולא למומיו ולחוליו של המערער; הוועדה לערעורים חייבת לדון בנושא שהובא לפניה, ומשלא היה ערעור על הקביעה הרפואית, ובלשון בית-המשפט העליון "על מומיו וחולייו" של המבוטח, לא היה עליה לבדוק מחדש את המערער, אלא לבחון את הפעלת תקנה 15 לאור הממצאים הרפואיים שהיו לפניה יחד עם דו"ח ועדת הרשות".
סוף דבר כעולה מפסיקת בית הדין הארצי בעניין שמש ובעניין ועקנין – לא הייתה הוועדה מוסמכת לדון בשאלת נכותו של המשיב מקום בו הערר הוגש על שאלת הפעלתה של תקנה 15 בלבד, שהיא שאלה שאינה מצריכה בחינה רפואית, ואין נפקא מינה האם הערר הוגש ע"י המבוטח או ע"י המוסד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

כן ראו גם בערכאות הדיוניות בבשא (כ"ס) 1079/08 שמעון הראל חממי נ' איילון, חברה לביטוח בע"מ: "לעניין טענת ב"כ התובע לאי הפעלת תקנה 15 במלואה - אין טענה זו רלוואנטית למקרה שלפנינו, מאחר ועל פי סעיף 6 ב' מימצאי המל"ל רלוואנטיים אך ורק לעניין הנכות הרפואית, ובאשר לנכות התפקודית שיקול הדעת הנו לביהמ"ש בלבד, ואין בהחלטת ועדת המל"ל לעניין זה כדי להעלות או להוריד במסגרת הדיון בתיק.". וכמו כן בתא (ת"א) 56570-08 אילן מזרחי נ' אריה חברה לבטוח בע"מ: "אשר לטענה בדבר אי הפעלת תקנה 15, אין בטענה זו כל רבותא בכלל ולעניין בקשה להבאת ראיות לסתור בפרט שהרי הלכה היא כי קביעת הוועדה הרפואית מחייבת רק לעניין הנכות הרפואית, וראה לעניין זה ע"א 516/86 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' אזולאי, פ"ד מ (4) 687 (1986).". למעלה מן הצורך אוסיף,כי, אכן, כפי שנכתב בהחלטת הועדה, לא הופעלה תקנה 15, ונוכח העובדה כי נכותה של התובעת נקבעה בשיעור 19%, לא היה מקום להפעילה, אך לא ברור מדוע סבורה התובעת כי דבר זה כשלעצמו מצדיק מתן היתר להבאת ראיות לסתור וטענות התובעת בעיניין זה בנוגע למיגבלה הקבועה בחוק, אין מקומן בגדר ההליך שבפני.
וכן בעקבות פסק הדין האמור, ראו גם בר"ע (ת"א) 1995/05‏ ‏ראובן יהודה נ' הדר בע"מ חברה לבטוח בעמ' 4: "כפי שציין כב' השופט אור בע"א 5779/90 הנ"ל, לא אחת נתקלים בתי המשפט בחוות דעת סותרות באופן קוטבי. אולם, העובדה שמול גישת הוועדה עומדת חוות דעת שונה אין בה כדי להצדיק התרת הגשתן של ראיות לסתור. יתרה מכך, לנוכח ההבדלים בין הדיונים בפני הוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי לדיון בפני בית המשפט, לא אחת נתקלים בתי המשפט בהחלטות קצרות ולעיתים לא מפורטות דיין, בנגוד לחוות הדעת המוגשות לבית המשפט. אילו סברנו כי כל אימת שמידת ההנמקה של החלטת הוועדה או שיקוליה אינם נקיים מספקות מהוה הדבר נימוק להתיר הבאת ראיות לסתור, היה זה תחילתו של תהליך שסיומו ריקון הסעיף מתוכנו. סעיף 6 ב' תוקן לאחר שבתי המשפט צברו ניסיון ביישומו של חוק הפלת"ד ועל מנת לייעל את הדיון בו. המחוקק היה מודע לשוני בסדרי הדין והראיות בהליך להוכחת נושא שברפואה על פי פקודת הראיות ותקנות סדר הדין האזרחי, לבין קביעת דרגת נכות על פי דין אחר. אולם, למרות ההבדלים בחר בייעול ההליך ופישוט ההליכים. התרת הרסן באופן שיאפשר לבית המשפט הדן בתביעה על פי חוק הפלת"ד לבקר את החלטות הוועדות הרפואיות תוך השוואת חוות הדעת, שקילת הראיות שהיו בפני הוועדה והערכת אופיין המשכנע של ראיות אלה או אחרות מחטיאה את מטרת החוק". על אחת כמה וכמה, מקום שהוצגה חוות הדעת של מומחה לועדת הערר, וועדת הערר דחתה במפורש את מסקנותיה לאחר ביצוע בדיקה בהחלטה מנומקת.
כאמור לעיל, החלטת ועדת הערר בעיניינה של התובעת ניתנה ביום 14.3.2021 ; תקנה 92 פורסמה ביום 24.11.2021 (התיקון נחתם ביום 13.10.2021 כפי שטענה התובעת); ובסעיף 2 לתיקון נקבע כי "תחילתן של תקנות אלה באחד בחודש שלאחר תום שלושה חודשים מיום פירסומן (להלן – יום התחילה), והן יחולו לגבי מי שעניינו נדון בועדה או בועדה לערעורים מיום התחילה ולאחריו." משמעות קבלת טענת התובעת, היא כי כל אימת שעניינו של תובע שנקבעה לו נכות ריאומטולוגית במסגרת ועדת מל"ל, יובא בפני בית המשפט בהליך לפי סעיף 6(ב) לחוק הפיצויים, יידרש להתיר לו להביא ראיות לסתור את קביעת המל"ל ללא כל נימוק נוסף, רק בשל התיקון לתוספת.
...
התיקון לתוספת גם טענתה השנייה של התובעת, לפיה הוספת התיקון לתוספת לכשעצמו מהווה טעם לקבלת הבקשה, נדחית על ידי.
על אף האמור, מצאה הוועדה לדחות את הטענות האמורות וקבעה כי למצבה האמור של התובעת בתחום הראומטולוגי קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות, העמידה את נכותה בשיעור 10% והתיקון שבתוספת אינו יכול לשנות מקביעה זו. לאור האמור לעיל אני קובעת כי טענות התובעת בהקשר זה אינן אלא ערעור על החלטת וועדות המל"ל ואינן באות בגדר החריגים המצדיקים להיעתר לבקשה.
סוף דבר התוצאה היא שבהיעדר טעם מיוחד וחריג, אני דוחה את הבקשה למתן ראיות לסתור וההליך יתנהל על פי קביעת המל"ל בהתאם לסעיף 6ב לחוק הפיצויים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו