מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי חתימה על הסכם שיתוף מצד בעלי מקרקעין ודיירים מוגנים

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לעמדתי, בחינה מהותית ועניינית של ההסכם שנכרת בין העוררות מובילה באופן חד משמעי למסקנה כי מדובר בהסכם שמהותו האמיתית, כמו גם תוכנו, מעידים על רכישה על ידי חברת רבץ של מחצית מזכויות החכירה במקרקעין נשוא הערר, וזאת אם וככל שחברת חדיף זוכה במיכרז של רמ"י. אסיר תחילה מעל הפרק את טענת העוררות לפיה לא יכולה היתה חברת חדיף למכור דבר לחברת רבץ במועד החתימה על ההסכם ולכן אין המדובר בעיסקה במקרקעין.
אמנם, נאמר באותו סעיף 4 להסכם כי חברת חדיף היא הגורם שמתקשר בהסכם הפיתוח עם רמ"י ובהסכם עם משרד הבינוי והשיכון, ואף הודגש כי היא תהיה בעלת הזכויות הבלעדיות במקרקעין, אך מנגד ברור כי הגדרת המונח "השירותים" שמספקת חברת רבץ, הכוללת מימון מחצית מההון העצמי הנידרש לפרויקט, שיווק, פירסום ליחידות הדיור שייבנו בפרויקט, בין היתר לעולי הקהילה היהודית מצרפת, נוכח היות בעל השליטה בחברת רבץ ראש קהילה יהודית בצרפת, מתן שירותי ניהול – והכל כנגד קבלת תמורה של מחצית מהרווחים של כל הפרויקט כולו, כפי ההגדרה בסעיף 2.8 להסכם – מהותה ומשמעותה היא כי חברת רבץ רוכשת למעשה מחצית מזכויות החכירה במקרקעין.
אזכיר, כי העובדות שלפיהן נקבעה ההלכה בעיניין חזון בדיון הנוסף, היו שה"ה חזון, אשר היו דיירים מוגנים בדירת מגורים בירושלים (בקרקע של רשות הפיתוח שנוהלה על ידי חברת "עמידר"), היו זכאים על פי מדיניותה של "עמידר" לרכוש את הנכס בתנאים מועדפים, במחיר מופחת וללא מיכרז.
הוסכם בין הצדדים לאותו הסכם – שלא הובא לידיעת "עמידר" – כי מור וליפשיץ יעמידו לרשות חזון את הכספים הדרושים לצורך רכישת הדירה על ידי חזון מחברת "עמידר", ולאחר מכן ייהרס המבנה הישן ויוקם תחתיו בית חדש בן 3 קומות שיכיל שלוש דירות בסך הכל וכל אחד מן הצדדים יקבל דירה אחת, בחלוקה באחוזים מן השטח הכולל של הקרקע כפי שנקבע בהסכם שם. עוד הוסכם כי "הרכישה על שם חזון תלווה בהצהרת נאמנות מצד חזון לזכות הרוכשים על פי האמור בחוזה זה". חזון אכן רכשו את החלקה מ"עמידר" בכספים שקבלו ממור וליפשיץ, ותוך 30 יום ממועד הרכישה מסרו הודעת נאמנות למנהל מסוי מקרקעין בהתאם לסעיף 74 לחוק, ודרשו כי חלק העסקה הנוגע למור וליפשיץ (72% מהחלקה) יהיה פטור ממס שבח ומס רכישה מאחר ונרכש על ידי חזון בנאמנות עבור מור וליפשיץ.
" עיון בהסכם שנכרת בין הצדדים מלמד בהואיל הרביעי כי "הצדדים מעוניינים לעגן את מערכת היחסים המשפטיים ביניהם ולהסדיר את עקרונות שתוף הפעולה ביניהם בקשר לפרוייקט". דהיינו אין במבוא להסכם, כל איזכור לעניין הנאמנות ולא רק זה אלא אף ההסכם עצמו מבהיר כי העוררת 2 תהיה בעלת הזכויות הבלעדית במקרקעין (ראה סעיף 4.1.1 פסקה 2 להסכם).
...
לעניין קנס פיגור גם בעניין זה דין טענת העוררים להידחות ואני מצטרף לדעתה של כב' יו"ר הועדה ולטעמיה.
סוף דבר: מכל המקובץ, אני מצטרף לדעת יו"ר הועדה, מטעמיה ומהטעמים שפורטו מעלה, כי דין הערר להידחות ובהתאם לקבוע כי ההסכם בין העוררות מיום 22.12.15 מהווה עסקה במקרקעין כמשמעותה בחוק, באופן המקים חבות במס רכישה ובמס שבח, כמו גם בתשלום קנס אי הצהרה במועד וקנס פיגור.
הערר נדחה אפוא, וכל אחת מן העוררות תישא בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪, ובסך הכל 30,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקשים טוענים כי המשיבים הפרו את חובתם לפי ההסכם לפעול מול משרד הקליטה כדי להוביל להתקשרות עמו שתאפשר את הקמת פרויקט הדיור המוגן.
המבקשים הגישו את המרצת הפתיחה שלפני, ובקשו להכיר בהם כבעלי 100 אחוזים מהון המניות של החברה, ולקבוע כי הסכם השותפות שבין הצדדים מבוטל, וזאת נוכח הפרת היתחייבותם של המשיבים כאמור.
ביום 3.11.21 חתמו המבקשים על הסכם להעמדת מימון לטובת הפרויקט בסך של 49 מיליון ₪ עם חברת א.ר.א.ב. בונוס בע"מ. המבקשים טוענים כי מימון זה אמור להספיק להשלמת הפרויקט כולו.
לצורך כך העמידו המבקשים ערבויות אישיות, ובכלל זה שיעבדו נכס מקרקעין המצוי בבעלות המבקש 2.
כאמור היתקיים דיון בבקשה, גובש מתוה לשיתוף פעולה, אך הצדדים כולם הבינו שמדובר במתוה בעל תוקף זמן מוגבל, ועובדה היא שלאחר שחלף הזמן גם המשיבים פנו באופן חד צדדי לגורמים שלישיים.
בזמן אמת אין בנמצא השגות ממשיות מצד המבקשים, במיוחד שעה שנטען על ידם כי היו מודעים להפרה המיומרת עוד בשנת 2016.
...
מכל מקום, גם לגופם של דברים לא אוכל להיעתר למבוקש.
ציינתי כי אין אני סבור שכדאי שהדברים יגיעו להכרעה שיפוטית שתלבן את הדברים ואת ההתנהלות (ועדיין אני סבור כך), אך עניין זה חורג מהבקשה שעל הפרק.
נראה לי כי המקום המתאים לבירור המחלוקות בין הצדדים בכל הנוגע בבקשה שלפני, הוא בהליך בבית המשפט המחוזי-מרכז.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

רקע דיוני וסקירת ההליכים שלעניין בקליפת אגוז התובע הוא דייר מוגן המחזיק בבית מגורים ברחוב שלמה בן יוסף בקריית עיקרון, הידוע כחלק מחלקה בגוש 5106 חלקה 25 (להלן: "בית התובע" או "הבית" או "החלקה" או "הנכס") שבבעלות רשות הפיתוח (להלן: "רשות הפיתוח"), מכוח הסכם שכירות שנכרת ביום 16.8.1965 בינו לבין רשות הפיתוח, ע"י מינהל מקרקעי ישראל (להלן: "רמ"י") באמצעות חברת עמידר החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ (להלן: "עמידר").
התובע היה מודע למשמעות ההסכם בשל הטענה בדבר תוקפו של הסכם הפשרה וחוסר מודעותו של התובע לאמור בו, חרף חתימתו על הסכם הפשרה אבקש לצטט את האמור בסעיף 8 להסכם: "הנתבע מאשר בחתימתו על מיסמך זה כי הוא מבין באופן מלא את משמעות הסכם פשרה זה וכמו כן הנתבע מאשר כי התייעץ עם עו"ד מטעמו טרם חתימה על הסכם זה". כלומר: התובע דכאן אישר בחתימת ידו על הסכם הפשרה את ההסכם, את מודעותו להסכם ואת העובדה כי הוא היה מיוצג באותה עת ע"י עו"ד, שהבהיר לו בודאי את משמעות הסכם הפשרה.
עדותה של הנתבעת ומהימנותה מדי עוסקנו בעדותה של הנתבעת נדרש למספר נותנים העולים ממנה: הנתבעת טענה בחקירתה כי ניסתה ללכת לקראת התובע ולראות כיצד הם ידורו זה לצד זו בשלום, אולם לא זכתה לשיתוף פעולה מטעם התובע, אשר לא עמד בתנאי הסכם הפשרה, לא הסיר את חריגות הבניה ולא פעל לשלם את חובו בהתאם להסכם הפשרה, כמו גם את חובו בגין דמי שימוש ראויים בגין חריגות הבנייה.
בהקשר זה אפנה לדבריו של פרופ' שלום לרנר בספרו "המחאת חיובים" (תשס"ב), בעמ' 326, הקובע כי המחאת זכות איננה טעונה הסכמה מצד החייב, וההנחה היא שחילוף הנושים איננו פוגע בחייב, שכן הקף הגנותיו כלפי הנמחה נקבע על פי מערכת יחסיו עם הנושה המקורי, הממחה.
...
סוף דבר ענייננו, אפוא, בבקשה לביטולו של צו מניעה זמני לעיכוב הליכי פינוי בהוצל"פ של מכירת ביתו של התובע.
בנסיבות העניין מגיע התובע להליך שלא בנקיון כפיים וגם מסיבה זו יש לדחות את בקשתו להמשך החלתו של צו המניעה.
עוד בשולי עניין זה יוער כי התובע לא הפקיד את הוצאות המשפט בגין העדים שעתר לזמן לעדות, חרף החלטתי שלעניין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בקומת הקרקע מצויה יחידה המשמשת למסחר, ובה מחזיק בעל המניות בנתבעת, אשר לטענתו (ולטענתה) יש לו זכות דיירות מוגנת בה. בעל המניות בנתבעת ייקרא להלן ולשם קיצור "בן דוד". בקומה השנייה ישנה יחידה נוספת המשמשת למגורים.
התובעים מצידם מפנים לטיוטת ההסכם ששלחה אליהם הנתבעת, ואל המספר הרב של המחלוקות העולות ממנה.
ראשית, מבקשת הנתבעת שבית המשפט יכריע במחלוקות הקיימות בין הצדדים בנוגע לנוסחו של הסכם השתוף שלא נחתם.
שנית, אף אילו היו הצדדים משכילים היום לחתום על הסכם השתוף, בצדק טוענת הנתבעת שהסכם השתוף הוא רק צעד ראשון בדרך ארוכה שתצריך קבלת החלטות רבות ומגוונות, ובהן בנוגע לתכנית שתוגש לצורך קבלת היתר בניה, זהות הקבלן שיבנה, דרכי המימון, דרכי השיווק וכיוצ"ב. המחלוקת העיקרית בין הצדדים, כפי שאני רואה אותה היום, נוגעת למנגנון קבלת החלטות אלו.
...
אולם בשנה שחלפה מאז החתימה על מסמך ההבנות ועד להגשת כתב ההגנה הגיעה הנתבעת עצמה למסקנה שהמיזם אינו בר ביצוע יחד עם התובעים.
יודגש כי נוכח מסקנה זו, איני נדרשת כלל לטענות בדבר פגמים בכריתתו של מסמך ההבנות, או בשאלה אם הוא מחוסר תוקף משפטי בשל העדר מסוימות.
לצורך כך, אני סבורה שנדרשת חוות דעת שמאי, שיעריך את המשמעות הכספית של כל אחת מהדרכים לפירוק השיתוף, כמו גם שמיעת טיעון מסודר באשר לעצם קיום הזכות, מקום שהתובעים יזמו תכנית הניתנת לביצוע רק בשיתוף פעולה עם בעלי המגרש השכן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אין מחלוקת שעל פי כתב התביעה, נידרש המתווך להשיב שכר טירחתו וזאת מאחר שלטעמה של התובעת לא נחתם הסכם מחייב בין התובעת לבין בעלי המקרקעין.
ונקבע: "הרושם המתקבל מתוך כלל הנסיבות המתוארות לעיל הוא זה: מימוש הסכם הקומבינאציה הלך והסתבך והפך לפחות ופחות כלכלי. האחים החליטו להפסיק את הפרויקט וממילא גם את שתוף הפעולה עם התובעת והודיעו על כך ליואב. יואב והתובעת, על אף שהשקיעו במשך למעלה מחמש שנים מאות אלפי שקלים בקידום הפרויקט, קיבלו את גזר הדין בהכנעה ולא דרשו את אכיפת ההסכם. יוער כי העידר חתימתו של בועז על הסכם הקומבינאציה לא נזכר מעולם כעניין בעל משמעות בכל הקשור לביטול ההסכם, לא מצידם של האחים שר ולא מצד התובעת" (סעיף 29 לפסק הדין, ההדגשות אינן במקור).
ועל אף שהנתבעים לא פעלו על פי הסכם הקבלנות לפנוי דייר מוגן הם המשיכו בהליך התיכנוני.
...
כך גם נקבע: "אחר שעיינתי בכתבי הטענות ובראיות ושמעתי את עדויות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי בין התובעת לבין האחים שר נכרת הסכם מחייב, זאת גם אם בוטל בסופו של דבר, וכי הגורם היעיל שהביא לכריתת ההסכם הם הנתבעים. אין בכך כדי לקבוע מסמרות באשר למסגרת היחסים שבין התובעת לבין האחים שר, אשר עניינם לא התברר עד תום במסגרת הליך זה, ואף אינני קובע אם ההסכם ביניהם בוטל בהסכמה משותפת או שמא הופר על ידי האחים..
נוסף לכל האמור לעיל, על המבקש סעד זמני מוטלת החובה לפעול בתום לב, ולגלות את כל העובדות העשויות להיות רלבנטיות לבקשתו, ובמקרה של ספק - להותיר את שאלת הרלבנטיות להחלטת בית המשפט (רע"א 4196/93 שפע בר ניהול ושירותים (1991) בע"מ נ' שפע מסעדות ייצור ושיווק ארוחות מוכנות 1984 בע"מ, פ"ד מז (5) 165 (1993)).
לנוכח כל האמור, אני מורה על קבלת סעד של איסור דיספוזיציה – עד לקבלת היתר בניה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו