(6) 10.8.2011 - היתרשמות קלינית פסיכולוגית במרכז לבריאות הנפש שער מנשה:
"התיפקוד הקוגניטיבי נראה נמוך מן הממוצע ... הבנה של מצבי חיים יומיומיים פגועה. א' מתקשה לחשוב באופן רחב מעבר לעצמו. חשיבתו מצומצמת עד כדי פגיעה בבוחן המציאות ובשיפוט. מדי פעם עולות הפרעות מסוימות בחשיבה כגון נטיה לפרסברטיביות וחשיבה מעט גולשנית, גם במצבים מובנים ומוגדרים היטב. האישיות ילדותית ובלתי בשלה עם נטיה לתלותיות ופסיביות. הישענות על אובייקטים מופנמים חלקיים ולא מציאותיים מקשים עליו לגבש לעצמו זהות קוהרנטית. א' מתקשה למקם את עצמו מול סביבתו ולהותיר רושם. הוא חסר ביטחון, חרד מאוד ומתקשה לתת מעצמו ולקחת אחריות. הדחפים התוקפניים נימצאו בלתי בשלים ובלתי מעובדים וא' מתקשה להתאים אותם למצבי חיים באופן מותאם ..".
(7) 15.8.2011 - סיכום אישפוז בן 5 ימים במרכז לבריאות הנפש שער מנשה:
"... במשך אשפוזו בלטו סימני לקוי ופגיעה קוגניטיבית, עם הפרעות בהלך חשיבה. נעשו טסטים פסיכודיאגנוסטיים עם היתרשמות של תחילת תהליך חולני. במחלקה החולה לא גילה היתנהגות הזייתית או מסוכנת ולא הייתה עדות למצב פסיכוטי פעיל. שלל מחשבות או כוונות אובדניות או תוקפניות כלפי עצמו וזולתו ..".
(8) 24.8.2011 - סיכום בדיקה פסיכיאטרית שלישית על-ידי קצין בריאות הנפש האוגדתי:
"עבר אישפוז פסיכיאטרי בבית חולים שער מנשה במשך 5 ימים ... ברקע היה ארוע שבו (בדרך למיון פסיכיאטרי) הסיט את ההגה של האם וקפץ מרכבה של אימו. לא נפגע גופנית. בהמשך ארוע שבו ניכנס לעימות אלים מול אימו וחיילים אחרים. ... נבדק במיון העמק ע"י סגן מנהלת מחלקה ד"ר בלנארו אשר התרשמה מקיום תהליך סכיזופרני, ואף חשד לסימני ליקוי. הוצאה הוראת אישפוז והופנה לשער מנשה. בשער מנשה שהיה במשך שבוע .. יש לציין שבמכתב שיחרור מצוין שלאור הבדיקות החוזרות במחלקה וכן בטסטים אשר בוצעו לא ניתן לשלול התפתחות תהליך חולני (סכיזופרני ככל הנראה) ואף חשד לתסמיני ליקוי בבדיקה המצביעים על תהליך ממושך יותר...
הנשיא ברק (אליו הצטרפו שאר חברי ההרכב) קבע (ההדגשות הוספו - א"ג):
"לפיכך השאלה העיקרית היא, באשר לרכיב האובייקטיבי שבקשר הסיבתי, היא שאלת הייחוד שבארוע והקשר שלו לשירות הצבאי ככזה. אכן, מקובלת עליי עמדת המערער כי אין מקום לקביעה קטגורית שלפיה כל החלטה על שיבוץ בתפקיד צבאי (כמו גם החלטות על מסלול שירות, יציאה לקורס וכיוצא בזה) היא אופיינית לשירות הצבאי ככזה ולייחודיות ולמיוחדות שבו (ראו עוד רע"א 7737/01 ורובל נ' משרד הבטחון [3]). בה בעת סבור אני כי נסיבות המקרה שבפניי שונות הן. מדובר בהחלטה על השיבוץ הראשוני בצבא תוך קביעה כי המשיב לא יוכל לשרת כחייל קרבי. אין חולק כי להחלטה מעין זו - לגבי חייל בתחילת שרותו הסדיר - יש משמעות רבה. משמעות זו נגזרת לא רק ממשמעותה האישית למשיב (ששאף להיות חייל קרבי) אלא אף מהשילוב בין התפקיד ששובץ אליו והיות השרות ממושך ושרות חובה. אורך השרות והיותו שירות חובה הם מאפיינים ייחודיים לשירות הצבאי. לא כל החלטה המתקבלת באשר אליהם מבססת קשר סיבתי משפטי (אובייקטיבי) לפגיעה הנגרמת, אולם החלטה בעת הגיוס, שמשמעותה שיבוץ בתפקיד מסוג מסוים (עורפי ולא קרבי, לדוגמה) היא ייחודית ומיוחדת לשירות הצבאי, ויש בה הממשות הנדרשת לשם הכרה בארוע הנגרם (או מוחמר) עקב השרות הצבאי".
בע"א (מחוזי חי') 348-08 משרד הבטחון נ' ז. ב. (ניתן ביום 1.11.2009) דובר בחיילת, אשר השתחררה כ-11 חודשים לאחר גיוסה, לאחר שאובחנה כחולת סכיזופרניה.
קשר סיבתי-משפטי: המבחן האובייקטיבי במקרה שבפנינו
בעניינינו, אין מדובר בהתפרצות מחלת הסכיזופרניה בעקבות מצב צבאי מובהק (הסוג הראשון בהילכת אביאן) או בארוע חריג ויוצא דופן (הסוג השני).
...
הנשיא ברק (אליו הצטרפו שאר חברי ההרכב) קבע (ההדגשות הוספו - א"ג):
"לפיכך השאלה העיקרית היא, באשר לרכיב האובייקטיבי שבקשר הסיבתי, היא שאלת הייחוד שבאירוע והקשר שלו לשירות הצבאי ככזה. אכן, מקובלת עליי עמדת המערער כי אין מקום לקביעה קטגורית שלפיה כל החלטה על שיבוץ בתפקיד צבאי (כמו גם החלטות על מסלול שירות, יציאה לקורס וכיוצא בזה) היא אופיינית לשירות הצבאי ככזה ולייחודיות ולמיוחדות שבו (ראו עוד רע"א 7737/01 ורובל נ' משרד הביטחון [3]). בה בעת סבור אני כי נסיבות המקרה שבפניי שונות הן. מדובר בהחלטה על השיבוץ הראשוני בצבא תוך קביעה כי המשיב לא יוכל לשרת כחייל קרבי. אין חולק כי להחלטה מעין זו - לגבי חייל בתחילת שירותו הסדיר - יש משמעות רבה. משמעות זו נגזרת לא רק ממשמעותה האישית למשיב (ששאף להיות חייל קרבי) אלא אף מהשילוב בין התפקיד ששובץ אליו והיות השירות ממושך ושירות חובה. אורך השירות והיותו שירות חובה הם מאפיינים ייחודיים לשירות הצבאי. לא כל החלטה המתקבלת באשר אליהם מבססת קשר סיבתי משפטי (אובייקטיבי) לפגיעה הנגרמת, אולם החלטה בעת הגיוס, שמשמעותה שיבוץ בתפקיד מסוג מסוים (עורפי ולא קרבי, לדוגמה) היא ייחודית ומיוחדת לשירות הצבאי, ויש בה הממשות הנדרשת לשם הכרה באירוע הנגרם (או מוחמר) עקב השירות הצבאי".
בע"א (מחוזי חי') 348-08 משרד הביטחון נ' ז. ב. (ניתן ביום 1.11.2009) דובר בחיילת, אשר השתחררה כ-11 חודשים לאחר גיוסה, לאחר שאובחנה כחולת סכיזופרניה.
משקיבלנו את עדות המפקד פ' על אודות תנאי השירות של המערער, הגענו למסקנה כי אין בתנאים אלו הייחודיות והמיוחדות של השירות הצבאי "ברמת הממשות הנדרשת על מנת להכיר בהם כמקימים סיבתיות משפטית אובייקטיבית". בשונה מעניין בירתי, למערער כאן לא הובטח כי ישרת כחייל קרבי, ושירותו כקמב"צ תקשוב לא בהכרח היה אמור להיות התחנה הסופית בשירותו הסדיר, אלא עשוי היה להיות שלב ביניים, בדרך להמשך הכשרתו לשלב פיתוח מקצועי לסמב"צ תקשוב או לקורס 08 מת"ם (ראו דברי המפקד פ', בעמ' 6).
ללא רכיב זה, לא הוכח קיומו של קשר זה.
התוצאה
מסקנתנו בדבר אי התקיימותו של קשר סיבתי-משפטי בין תנאי השירות של המערער לבין התפרצות מחלתו עולה בקנה אחד עם החלטת המשיב מושא ערעור זה. אשר על כן, הננו דוחים את הערעור.
כן אנו מחייבים את המערער לשלם למשיב שכר טרחת עורך דין בסך 7,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.