פסק הדין בעירעור ניתן על דרך הפשרה לפי ס' 79א' לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד – 1984 (להלן- חוק בתי המשפט), על פסק דינו של בית משפט השלום בירושלים (כב' השופטת מלכה אביב) שחייב את התובע, פוזאילוב, לשלם לנתבעת, כהן, 950,000 ₪, בין היתר, בגין דמי שכירות של אולם אירועים, שהתובע התחייב לשלם לבן זוגה המנוח של הנתבעת, מר יצחק כהן ז"ל. בפסק הדין לביטול הופחת הסכום בו חויב התובע לסך של 800,000 ₪ בתוספת הפרישי הצמדה וריבית.
לגופם של דברים נטען כי ישנם טעמים רבים לדחיית בקשת התובע: מעשה בית דין, השתק פלוגתא ועילה, היתיישנות, שהוי, היתנהלות בחוסר תום לב, סופיות הדיון, אי היתערבות בפסק דין שניתן לפי ס' 79א'; אי הבאת ראיות בעיניין הבוררות בפני הערכאה שעה שההליך הנטען היתנהל בטרם הגשת התביעות האזרחיות והיו על דעתו של התובע.
בדין החירות לא נקבע הסדר דומה לבירורו של עניין אזרחי, אך כבר נקבע, בעקבות פסיקה אנגלית, כי חרף העדרו של הסדר חקיקתי מקביל, נתונה לבית-משפט אזרחי סמכות טבועה לבטל פסק-דין חלוט בהתקיים נסיבות שבהן שיקולים של צדק עדיפים על פני שיקולים של מעשה-בית-דין (ש' לוין תורת הפרוצידורה האזרחית – מבוא ועקרונות יסוד, בעמ' 213; נ' זלצמן מעשה-בית-דין בהליך אזרחי, בעמ' 610-598, 636-625).
אם הבד"ץ מונה כבורר, כפי שעולה משטר הבוררות, מדוע הסכימו הצדדים, בסעיף 4 להסכם הנ"ל, כי ימונה בורר? ממכתבו של עו"ד גרין מיום 03.01.2002, שללא ספק הוא רק חלק בודד מהתכתבות בין הצדדים, עולה כי אכן, היו מגעים, אולם אין אינדיקאציה למינויו של בורר אחר מלבד בד"ץ בית יוסף, ואין פסק-בורר בודאי שלא כזה שאושר.
...
"
גם ערעור שהגיש התובע על החלטה זו נדחה לגופם של דברים תוך שנקבע, על ידי בית המשפט העליון (רע"א 8875/18, הליך מס' 11 לעיל) כי אין במסמכים הללו כדי להביא לביטול פסק הדין ולמשפט חוזר:
" ביטולו של פסק דין חלוט, קל וחומר מקום שבו בפסק דין מוסכם עסקינן אינו דבר של מה בכך. מכאן, כי על הטוען לביטול פסק חלוט מחמת גילוין של ראיות חדשות מוטל נטל כבד מאוד... על רקע האמור, אינני מוצא לנכון להתערב בהחלטתו של בית המשפט המחוזי, שלפיה לא הניח המבקש תשתית ראייתית לכך שלא ניתן היה להשיג את הראיות בשקידה סבירה. כזכור, היו אלה נספחים בהליך הבוררות שהתנהל עובר להגשת התביעה מושא פסק הדין. התביעה הוגשה זמן קצר לאחר היווצרותן של אותן ראיות "חדשות". בית המשפט ציין גם, למעלה מן הצורך, תהיות בקשר לאותן ראיות חדשות.
אין בפי התובע שום טענה שאם תתקבל יהיה בה כדי להועיל לו ודין הבקשה להתקבל.
אני מוצאת להוסיף כי התובע, המבקש מבית המשפט סעד מן הצדק, ראוי היה שיבוא ב"קלפים פתוחים" ובצירוף כל המסמכים הקיימים למשל, בתיק הבוררות, ולא שבריר החלטה פה ורסיס הסכם שם, משלא עשה כן התובע ובחר לצרף ב"פינצטה" את שצירף, חזקה כי לו היה מצרף את כל תיק הבוררות, למשל, היה הדבר פועל לחובתו (ע"א 2275/90 לימה חברה ישראלית לתעשיות כימיות בע"מ נ. פרץ רוזנברג ואח' ,פד"י מז2 עמ' 605), ואין לי אלא לצטט את כב' השופט רובינשטיין מצטט את כב' השופט סולברג בעניין אחר:
"דעת לנבון נקל, כי סופיות הדיון איננה 'לעומתית' לצדק. התדיינות שאינה פוסקת, היא- היא היוצרת עיוות, מבוכה ועוול. דרך הכלל היא, כי סופיות הדיון משרתת את הצדק. היוצא מן הכלל הוא, מצב שבו סופיות הדיון גורעת מן הצדק" (ת.א. (ירושלים) 4582/03 ידיעות תקשורת בע"מ נ' פרופ' משה צימרמן (24.2.04) והציטוט מתוך רע"א 194/07 בני פור נ' מ.מ. פרדס חנה כרכור (6.3.07))
לסיכום: הבקשה לסילוק התביעה על הסף מתקבלת והתביעה לביטול פסק הדין בע"א 52255-11-11 נדחית.