מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי התנצלות בתביעת לשון הרע השפעה על הפיצויים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות הרלוואנטיות בעיניין זה הן כי הפירסום נמחק על ידי התובעת 24 שעות לאחר העלאתו באויר והנתבע לא היתנצל ולא חזר בו מדבריו עד להגשת התביעה כנגדו.
אופן הפירסום יכול להשפיע על סכום הפצוי ככל שמדובר בסוג פירסום שהציבור מייחס לו משקל נמוך יותר אך אין הפירסום דנן מייתר את התביעה כמאמר ע"א 4447/07 מור נ' ברק אי.טי.סי [1995] החברה  לשרותי  בזק בנלאומיים בע"מ מיום 25.3.10: "המשקל המועט שניתן לעיתים קרובות להתבטאויות במסגרת תגוביות בכלל, ובמסגרת תגוביות אנונימיות בפרט; ריבוי התגוביות באופן שלעיתים קרובות הפירסום המשמיץ "נבלע בהמון"; והנגישות של הנפגע-עצמו, ושל שוחרי טובתו, לאותם אתרים שבהם נעשה הפירסום הכולל לשון הרע, והיכולת לפרסם הכחשות ותגובות מתאימות".
ראה האמור בע"א 7426/14 פלונית נ' עו"ד אורי **** מיום 14/03/16 בו נפסק, מפי כב' השופט עמית: "הגשת תביעת לשון הרע תשמש, לעתים, לא רק ככלי לגיטימי להגנה על שמו הטוב של אדם, אלא כאמצעי להרתעה לא לגיטימית מפני השמעת ביקורת או מפני חשיפת האמת. חשש זה גובר כאשר מי שמגיש את התביעה הוא בעל נגישות קלה יחסית לשירותים משפטיים, בעוד שבעבור מי שהתביעה מוגשת נגדו כרוך ניהול ההיתדיינות בקושי, באופן שעשוי להרתיע מפני עמידה על זכויות לגיטימיות." יצוין לא מצאתי, כטענת הנתבעת, כי הנתבע התבקש על ידי התובעת למחוק את דבריו או להיתנצל.
...
משכך, אני סבורה כי יסוד הבעת הדעה אינו מתקיים בדברים שאמר המשיב ולפיכך איני רואה צורך להידרש ליתר יסודות ההגנה, ובפרט לחזקת תום הלב".
סוף דבר הוא כי הנני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעת 10,000 ₪.
כמו כן ישלם הנתבע לתובעת הוצאות משפט בסך 7,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2015 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

סעיף 7א(ב) לחוק איסור לשון הרע קובע כדלקמן: "במשפט בשל עוולה אזרחית לפי חוק זה, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק". המחוקק קבע כי הפצוי לא יעלה על 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק.
(1) לשון הרע לא היתה אלא חזרה על מה שכבר נאמר, והוא נקב את המקור שעליו הסתמך; (2) הוא היה משוכנע באמיתותה של לשון הרע; (3) הוא לא נתכוון לנפגע; (4) הוא היתנצל בשל הפירסום, תיקן או הכחיש את הדבר המהוה לשון הרע או נקט צעדים להפסקת מכירתו או הפצתו של עותק הפירסום המכיל את לשון הרע, ובילבד שההתנצלות, התיקון או ההכחשה פורסמו במקום, במידה ובדרך שבהן פורסמה לשון הרע, ולא היו מסוייגים".
בנוסף להגנות הקבועות בסעיפים 19 כאמור לעיל, מצאתי כי ישנן נסיבות נוספות שיש בהן כדי להשפיע על גובה הפצוי.
באשר לתביעה שכנגד- פירסומם של הנתבעים שכנגד הסתכם, כאמור, בפירסום "כמה רוע וכמה הרס אנשים מסוגלים לזרוע". מילים אלו נכתבו לצד תמונת מישפחת הנתבעים כפי שאלו עצמם פירסמו באתר הפיסבוק ובהמשך לפרובוקציה ולשון הרע, שנחשפו אליהם התובעים בתביעה העיקרית מאת התובעים שכנגד, כפי שהובהר לעיל.
...
הנה כי כן אני קובעת כי הפרסום לא נעשה בתום לב. יצוין בהקשר זה כי הפרסומים נעשו כאשר לנתבעים כאמור אין כל הכרות עם התובעים ומעולם לא רכשו מהם דבר, בהקשרו יכלו להגיד כי התנסו וכי אינם מרוצים ממנו.
לגופו של עניין, הגם שאין החוק, כאמור, דורש הוכחת נזק אני קובעת כי במקרה זה נגרם נזק לתובעים כפי שהוכיחו על פי המסמכים האמורים.
הדברים לא נכתבו על מנת "להשפיל או לעשותם לשנאה לבוז או ללעג". הדברים נכתבו על ידי התובעת כפרסום שכנגד מתוך מטרה לשקף את תחושותיה לדברים הקשים אשר פירסמו הנתבעים אודותיה אודות בעלה והאופן בה הם מנהלים את עסקיהם וזאת, כאמור, לאחר שפנתה אליהם בבקשה כי יחדלו שכן הדברים פוגעים בה. בנסיבות הענין- התביעה הנגדית נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על כן יש לקבל את התביעה ולפסוק לו פיצוי ללא הוכחת נזק לפי סעיף 7א לחוק איסור לשון הרע.
אלא, יש לבחון באופן אובייקטיבי, כיצד משפיעות האמירות על ההערכה לה זוכה אדם בעיני הציבור.
בשקלנו את הפצוי הראוי בנסיבות העניין, לוקחים אנו כשיקולים לחומרא את העובדה כי הנתבע לא חזר בו מהאמירה ולא היתנצל שעה שהוא יודע כי אין אמת בפירסום וכי נסיבות הפירסום היו במהלך בירור תביעתו של התובע לקבלת זכויות הנובעות מסיום יחסי העבודה אולם אינם נזכרות במכתב הפיטורים או בהתכתבות אחרת בין הצדדים קודם לכן.
...
סיכומו של דבר אנו סבורים כי בנסיבות המקרה יש להעמיד את הפיצוי לאחר הכפלתו על סך של 30,000 ₪.
סוף דבר הנתבע ישלם לתובע פיצוי בגין הוצאת לשון הרע בסך 30,000 ₪.
לאור תוצאת פסק דין זה, ישלם הנתבע לתובע הוצאות המשפט בסך 1,500 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 4,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

פיצוי: לאור קביעתי לעיל כי הפירסום מושא התביעה עולה כדי לשון הרע נותר איפה לידון ברכיב הפצוי שיש לפסוק לתובעת ע"א 89/04 ד"ר יולי נודלמן נ' נתן שרנסקי (נבו 04.08.2008)‏‏ "על אופיו של הפצוי התרופתי עמד בית משפט זה בעיניין אמר, באומרו: "הפצוי התרופתי בגין לשון הרע נועד להשיג שלושה יעדים: לעודד את רוחו (consolation) של הניזוק שנפגעה בגין לשון הרע; לתקן (repair) את הנזק לשמו הטוב; למרק (to vindicate) את זכותו לשם הטוב שנפגעה בגין לשון הרע..." כפי שכבר נקבע בפסיקה השיקולים שיש לבחון הם: תא (י-ם) 14151/04‏ ‏ אילת מזר נ' מאיר בן נדב "בפסיקת פיצויים בגין לשון הרע יתחשב בית-המשפט, בין היתר, בהקף הפגיעה, במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב ובסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד.
כך, למשל, היתנצלות על דברי לשון הרע עשויה להקטין את הנזק שהם גרמו ובכך להשפיע על שיעור הפיצויים (ראו סעיף 19 לחוק).
...
כעת אעבור לבחון את הגנות הנתבע אשר טוען ל-2 הגנות מרכזיות קרי; טענת אמת דיברתי וטענת "תוך כדי דיון". במקרה דנן לאחר שבחנתי את כל הראיות שלפני ושמעתי את הצדדים, אני מסיק כי לא עומדת לנתבע הגנה זו של סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע וזאת מאחר, הנתבע לא הצליח להוכיח כי הוא לא טען בפני הערבים בפגישה עמם כי הוא לא ציין בפניהם כי התובעת איחלה לאמו לחלות בסרטן ולמות.
לאחר שבחנתי את המבחנים דלעיל אני קובע כי אכן קמה לתובעת עילת תביעה מכוח לשון הרע, וכי הוצאת דיבת הנתבע את התובעת קרי; התובעת אמרה לאמו של הנתבע שתחלה בסרטן ותמות, היא אמירה המצדיקה תובענה זו ולא עולה כדי החשש להצפת בתי המשפט בתביעות לשון הרע בהן כל אמירה תחשב לפרסום העולה כדי לשון הרע.
מכוח סעיף 7א(ב) לחוק " במשפט בשל עוולה אזרחית לפי חוק זה רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק." סוף דבר בהינתן האמור אני מורה: הנתבע ישלם לתובעת סך של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו