על מנת שהתובענה תדחה בשל אי התייצבות תובע צריכים להתקיים שני תנאים מצטברים: האחד – ברור על פני הדברים כי אין בכוחו של התובע להצביע על עילה בת תביעה העשויה להקים זכות לסעד ולכן, דחיית התביעה ממילא לא תיגרום לעיוות דין; השני – אי ההתייצבות אינה תולדה של תקלה בלתי מכוונת מצד התובע, אלא הבעה של זילזול חמור ומופגן כלפי בית המשפט (רע"א 3522/10 גני עינב (בניה מעולה) בע"מ נ' בן דוד (פורסם בנבו, 6.3.2012) פסקות 25-23).
בנסיבות העניין, אני מתקשה לקבל טענה זו.
מעיון בכתבי בית-הדין ובפרוטוקולים של הדיונים שהתקיימו בבית משפט קמא, נלמד כי המערערת לא העלתה את הטענה בכתב הגנתה, אלא רק במסגרת הסיכומים בעל פה (עמ' 16 לפרוטוקול הדיון בבית משפט קמא מיום 16.2.2021, ש' 4-3) ולכן טענתה מהוה הרחבת חזית אסורה שאין להעתר לה. בנוסף, מאחר ובסיפת סעיף 2 לחוק שירותי תעופה צוין כי "ואולם נוסע אינו מחויב להתייצב במועד כאמור, אם הטיסה בוטלה;", בהנתן שלא היתה מחלוקת בין הצדדים שהטיסות בוטלו, ממילא המשיבים לא נדרשו להוכיח כי התייצבו "במועד" לטיסה.
...
ביום 10.9.2019 הודיעו המשיבים בכתב, כי הימנעותם מהגשת תצהירי עדות ראשית הייתה מדעת "ומתוך שיקולים לניהול ההליך". מאחר והמערערת טענה (בדיון ביום 11.9.2019) כי בנסיבות אלו, דין התביעה להידחות וכן טענה (במסגרת השלמת טיעון בכתב) כי, בהיעדר פרשת תביעה, התשתית הדיונית הראייתית הנדרשת כתנאי מוקדם להבאת ראיותיה לא התגבשה, היה על בית משפט קמא לסלק את התביעה בהיעדר פרשת תביעה ולפיכך, דין החלטתו מיום 14.1.2020 להתבטל, תוך קבלת טענות המערערת ומאליו ביטולו גם של פסק הדין.
אני סבור, כי המקרה דנן אינו המקרה בו יש ליישם מטרה זו, בהינתן שכאמור, טרם הנקיטה בהליך המשפטי, הציעה המערערת פיצוי למשיבים שלשיטתה "הולם את הנסיבות" (כאמור בסעיף 17 לכתב ההגנה), מאחר והיא סברה שמדובר במחלוקת כנה ואמיתית לגבי תחולת הפטור על נסיבות המקרה ולא הוכח כי מדובר במקרה הקלאסי בו המערערת נדרשת להרתעה, מאחר והתעלמה לחלוטין מדרישת המשיבים והפרה ביודעין את הוראות חוק שירותי תעופה, תוך התנערות גורפת מהוראותיו.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, הערעור מתקבל בכל הנוגע לפיצוי לדוגמא.
קביעות בית משפט קמא בפסק הדין ביחס לפיצויים לדוגמא – בטלות ותביעת התובעים ביחס לאותו פיצוי - נדחית.