מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי העברת ניכויים דינה כדין גניבה מקופת המדינה

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

חומרה יתרה ביקשה המאשימה לראות במעשיו של הנאשם, אשר ביצע לא פחות מ-15 עבירות בתקופה שבין חודש אפריל 2019 ועד נובמבר 2019, אשר הביאו לחסר בקופת המדינה בסך 994,077 ₪ לנאשם הייתה היזדמנות להמנע ממעשיו, וחרף זאת המשיך לבסס את פעילותו הכספית על כספים שאינם שייכים לו. עוד הודגש כי חרף הזדמנויות שניתנו לנאשמים המחדלים לא הוסרו.
בטיעוניו עמד על כך שהנאשם צעיר לימים ניהל עסק למתן שירותי ניקיון שעבד בכמה זרועות, בתחילת הפעילות העסקית הניב העסק מחזורים יפים ומיסים שולמו כדת וכדין.
באשר ל-אי העברת נכויי מס הרי מדובר בעבירות הנושקות לגניבה בידי מורשה.
בשיקולי הענישה יובא בחשבון סכום המס שלא הועבר לרשויות, שיטתיות בבצוע עבירות, הקף הנזק שניגרם ונסיבות נוספות (ראו לדוגמא, מיני רבים, דברי כב' השופט שהם ברע"פ 977/13 אודיז נ' מדינת ישראל (20.2.2013) (להלן: עניין אודיז, רע"פ 3857/13 יצחקיאן נגד מדינת ישראל (30.7.2013)).
...
קביעת העונש בתוך המתחם במקרה שלפניי שוכנעתי כי אין מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם.
לאחר ששקלתי את השיקולים השונים, אני גוזרת על הנאשם את העונשים שלהלן: 9 חודשי מאסר אשר ירוצו בדרך של עבודות שירות בהתאם לחוות דעת הממונה מיום 13.4.2021 בבית הספר לכבאות בראשון לציון.
אני גוזרת על הנאשמת קנס סמלי בסך 100 ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן טענה שעבירה של אי העברת נכויים כמוה כשליחת יד לקופה הציבורית והיא נתפסת כעבירת גניבה לכל דבר ועניין וציינה כי במקרה דנן סכום הנכויים שלא הועבר הוא כ-100,000 ₪.
הנאשם 4: הנאשם ציין כי מעל עשור התנהלו הנאשמות 1 ו-2 כדין וכי לאורך התקופה בה כשלה החברה בפרויקט פעלו להגיש ולשלם דוחות מע"מ. הנאשם הביע צער על שאירע, ציין כי הוא נמצא בתקופת השרדות ועושה הכל כדי לתקן את שאירע.
בחלק מהמקרים, כאשר המדובר בעבירות של אי דיווח או אי קיום דרישה אשר שבוצעו בשיטתיות או בהקף ניכר, נקבע הרף התחתון של מיתחם הענישה על עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות והעליון מאסר ממשי לתקופה שאיננה מבוטלת, ראו עניין יצחקיאן ורע"פ 4323/14 מולדובן נ' מדינת ישראל (26.06.2014) (להלן: "עניין מולדובן") וכן עפ"ג 28376-10-13‏ ‏יחזקאל נ' מדינת ישראל (18.12.2013) (להלן: "עניין יחזקאל") שם  נקבע מיתחם ענישה בין 3 – 8 חודשי מאסר לכל עבירה מבלי שהושת קנס על הנאשם, באותו עניין נקבע כי מיתחם העונש ההולם לעבירות של אי העברת נכויים הוא חודשיים ועד שבעה חודשי מאסר.
...
לאחר שבחנתי את העבירות ומשך התקופה בה בוצעו וכן את כלל הנתונים אשר פורטו לעיל, ובכלל זאת את עמדת המאשימה לפיה במקרה של הסרת מחדל בגין כל אירוע ואירוע (כהגדרת המאשימה אירוע הוא עבירה) עמדת המאשימה היא לעונש בתחתית המתחם, קרי, מאסר מותנה, מצאתי להעמיד את מתחם העונש ההולם ביחס לעבירות אי הגשת דוח במועד, הכוללת את עבירות הניכויים לאותה שנת מס בין מאסר מותנה לבין 10 חודשי מאסר בפועל, ובאשר לאי הגשת דוחות אישיים ואי קיום דרישה בין מאסר מותנה לשמונה חודשי מאסר בפועל.
במאמר מוסגר אציין כי לו הייתי מוצאת להיעתר לבקשתם, היה מקום להחמיר ברכיבי הענישה האחרים ובכלל זאת בעונש המאסר אשר יקבע.
לאחר כל אלה, אני גוזרת על הנאשמים את העונשים כדלקמן: לנאשמים 3 ו-4, מאסר לתקופה של שישה חודשים שירוצה בדרך של עבודות שירות בהתאם להמלצת הממונה על עבודות השירות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בדיקת מדיניות הענישה הנהוגה מעלה כי בתי הדין נהגו להטיל על מורשעים בעבירות שעניינן אי העברת נכויים תוך הפרת הוראות חוק הגנת השכר, עונשים הנעים מ-25,000 ₪ - 75,000 ₪ (תפ(תא) 37727-11-10 מדינת ישראל נ' יבטח בע"מ, 18.11.15 והפסיקה המפורטת שם; ת"פ (ים) 10054-09-13 מדינת ישראל נ' מ.א.מי מאגר אנושי מסייע בע"מ ואח', 6.9.17).
לאחר שבחנתי את חומרת הנסיבות שבהן הורשעה הנאשמת 1, את העובדה כי נטילת כספים שנוכו משכרם של עובדים לצורך העברה לקופת הפנסיה מבלי להעבירם ליעדם, מהוה גניבה של ממש של כספי העובד, ואי ביצוע העברה פוגעת בצבירת זכויותיו של העובד ועשויה לפגוע בו הן באפשרות לקבל קצבה בהגיעו לגיל פרישה או בהתקיים ארוע מזכה אחר, הן בשיעור הקצבה שלה יהא זכאי; לאחר שלקחתי בחשבון את הצורך להרתיע מבצוע עבירות שעניינן מניע כלכלי, ומנגד משלא מצאתי כי במקרה דנן מדובר בשיטה שבה נקטה הנאשמת 1 כלפי כל עובדיה ולא מן הנמנע כי אי ביצוע התשלום נעשה ומתוך כוונה לסייע לעובדת, כנטען על ידה.
בהיתחשב בחלוף הזמן, בהיעדר עבר פלילי לשני הנאשמים, בכך שנאשמת 1 לא חזרה על מעשיה וכי מדובר בתקופה קצרה של אי העברת הנכויים כאשר קודם לכן העובדת קיבלה את זכויותיה כדין, בהיתחשב בפגיעה שעשויה להגרם לנאשמת 1 לו יוטל עליה קנס גבוה מידי ובכך שפגיעה שכזו עשויה ליגרור אחריה פגיעה בעובדים (סעיף 40ח לחוק העונשין) ואת העובדה כי בסופו של יום הנאשם 2 הוא שנושא בעיקר תשלום הקנס ועל כן לקחתי בחשבון גם את תרומתו החיובית לחברה שבה הוא חי, את מצבו הבריאותי ואת נסיבותיו האישיות, בנסיבות המקרה הנוכחי, על יסוד עקרון ההלימה ומתוך איזון כלל השיקולים הרלוואנטיים לחומרא ולקולא, בבואי לשקול את העונש המתאים לנאשמת 1, בגין עבירה של אי העברת נכויים לקופת הפנסיה, מצאתי כי יש להטיל עליה קנס בסך של 30,000 ₪.
...
לאחר ששקלתי את כלל נסיבות המקרה הנוכחי: את תכלית חוק הגנת השכר שנועדה להגן על זכויות העובד בזמן עבודתו ולשמר את זכויותיו לעת פרישתו ו/או בעקבות אירוע שבו יושבת מעבודתו (כגון: נכות וכדומה) מחד גיסא, ואת העובדה כי הנאשמים שילמו לעובדת את זכויותיה וחלוף הזמן ממועד ביצוע העבירות (שנת 2013) מאידך גיסא, ולאחר שבחנתי את מדיניות הענישה כעולה מגזרי דין שניתנו על ידי בתי הדין האזוריים ובית הדין הארצי - מצאתי כי מתחם העונש ההולם לנאשמת 1 לעבירה של אי העברת ניכויים עומד על המתחם שבין 25,000 ₪ ל-75,000.
לאחר שבחנתי את חומרת הנסיבות שבהן הורשעה הנאשמת 1, את העובדה כי נטילת כספים שנוכו משכרם של עובדים לצורך העברה לקופת הפנסיה מבלי להעבירם ליעדם, מהווה גניבה של ממש של כספי העובד, ואי ביצוע העברה פוגעת בצבירת זכויותיו של העובד ועשויה לפגוע בו הן באפשרות לקבל קצבה בהגיעו לגיל פרישה או בהתקיים אירוע מזכה אחר, הן בשיעור הקצבה שלה יהא זכאי; לאחר שלקחתי בחשבון את הצורך להרתיע מביצוע עבירות שעניינן מניע כלכלי, ומנגד משלא מצאתי כי במקרה דנן מדובר בשיטה שבה נקטה הנאשמת 1 כלפי כל עובדיה ולא מן הנמנע כי אי ביצוע התשלום נעשה ומתוך כוונה לסייע לעובדת, כנטען על ידה.
בהתחשב באמור, הנני דנה את הנאשמים לעונשים הבאים:- א. על הנאשמת 1 מוטל קנס בשיעור כולל של 55,920 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב התביעה טוענת התובעת כי "הנתבע 2 חייב באופן אישי לאור כך והיה בעל המניות ודירקטור היחיד בנתבעת 1, הוא הרוח החיה מאחורי הנתבעת 1, הוא בפועל ביצע את גניבת הכספים מהתובעת שכן הוא המרוויח היחיד מכך וכן הגיש דיווח כוזב במסמכי תאגיד לרשויות ולכאורה ביצע עבירות פליליות ומשתמש בנתבעת להגן על עצמו. הנתבע 2 השתמש ומשתמש לרעה בנתבעת 1 לנהל ולקפח את זכויות התובעת, על דרך מירמה, ניכו כספים שלא כדין, במטרה להטעות ולהונות אף את המדינה ולכן יש לחייבו אישית בתביעה זו" (ר' סעיף 28 לכתב התביעה).
יש לתת את הדעת אף לחומרה שבניכוי כספים שלא הועברו ליעדם, כעולה מהפסיקה שצוטטה לעיל, כאשר מדובר בכספים המיועדים לחסכון פנסיוני של העובד ולגביהם נקבע כי הם שייכים לעובד ולא לקופת הפרוק של החברה (ר' ע"ע (ארצי) 9912-04-14‏ ‏אולגה פטרמן נ' רימדן בע"מ, ניתן ביום 29.9.2016).
...
אשר על כן, סברנו כי בנסיבות העניין, ולאחר ששקלנו את מכלול השיקולים כאמור לעיל, יהיה מוצדק לבצע הרמת מסך חלקית כך שעל הנתבע לשלם לתובעת את הכספים שנוכו משכרה לצורך העברתם לפיקדון, בסך 15,406 ₪.
סוף דבר תביעתה של התובעת מתקבלת בחלקה, כמפורט לעיל.
הנתבע ישלם לתובעת סך של 15,406 ₪, וזאת תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין שאם לא כן ישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד הוסיפה, כי בהתאם לפסיקה, הענישה צריכה להיות כלכלית ואפקטיבית כדי ליצור הרתעה ולהפוך את העבריינות בתחום זה לבלתי כדאית (ת"פ 54873-02-20 מדינת ישראל נ' צוות הלבן בע"מ. 4.1.3 ביחס לנסיבות ביצוע העבירה, טענה, כי מדובר בבצוע עבירות במשך תקופה ממושכת של שנה, במהלכה הפר נאשם 1 את חובת הפיקוח, באופן שהתאפשר לנאשמת 1 לפעול כקבלן כוח אדם, שלא כדין, ולספק 8 עובדים ל-4 מזמינות שירות שונות.
4.2 האישום השני 4.2.1 מבחינת הערך המוגן שניפגע כתוצאה מבצוע העבירות בהן הורשע נאשם 1, טענה ב"כ המאשימה, כי מדובר בעבירות בדרגת חומרה גבוהה, שכן מדובר בסכומי כסף שנוכו משכרו של העובד ולא הועברו ליעדם – קופת הגמל.
אשר לאישום השני, מקובלים עלי טיעוני המאשימה, כי מדובר בעבירה בדרגת חומרה יתרה, והראיה לכך היא הקנס החריג שהמחוקק ראה לנכון להטיל בגין כל יחידת עבירה הן על החברה המעסיקה והן על נושא המשרה בה. כפי שנטען ע"י ב"כ המאשימה, וטיעוניה עולים בקנה אחד עם ההלכה הנוהגת, אי העברת נכויים שנוכו משכר העובד ליעדם, מהוה גניבה ממנו, פשוטו כמשמעו.
...
לא נעלמה מעיניי טענת נאשם 2 במסגרת טיעוניו לעונש לעניין אכיפה בררנית, ואולם, החלטתי לדחותה מן הטעם שהועלתה לראשונה במסגרת הסיכומים, מבלי שניתנה למאשימה האפשרות להתגונן בפניה.
הוא הדין לגבי הקנס הספציפי בתוך מתחם הענישה הנ"ל. לפיכך, אני קובע כי יוטלו על נאשמת 1 הקנסות הבאים: אישום ראשון בגין עיסוק כקבלן כוח אדם ללא רישיון – 51,840 ₪ אישום שני בגין אי העברת סכומים שנוכו משכרו של עובד – 150,000 ₪.
בנוסף, אני מורה למר יוסף חג'בי, בעל המניות בנאשמת 1, לחתום בשם נאשמת 1 על התחייבות להימנע מביצוע העבירות בהן הורשעה בתיק זה. גובה ההתחייבות – 1,356,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו