מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי הכללת דמי נסיעה בתלושי שכר: הפרת חוק

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת טוענת כי סוכם עם התובע כי ישולם לו שכר יומי בגובה 400 ₪ הכולל דמי נסיעות ודמי הבראה (עמ' 8 לפ' שורות 27-24, עמ' 17 שורות 28-24) והוסכם כי התובע יעבוד 6 ימים בשבוע ויום שישי יקבל משכורת מלאה.
התובע עותר להפרשי שכר שכן לטענתו הובטח לו 400 ₪ ליום עבודה וגמול שעות נוספות (9,036 ₪), פיצוי בגין אי מסירת הודעה לעובד (15,000 ₪), פיצוי בגין אי מסירת תלושי שכר (25,000 ₪), יתרת דמי נסיעות (9,036 ₪), זכויות על פי צו הרחבה בענף הבנייה (פנסיה, פיצויים) (2,115 ₪), פדיון חופשה (20,000 ₪), שי לחג (250 ₪) ועוגמת נפש (10,000 ₪).
עוגמת נפש: אין די בהפרת חוקי העבודה כדי לפסוק לתובע פיצוי בגין עוגמת נפש ולא התרשמנו כי נגרמה לתובע עוגמת נפגש מעבר לעובדה שזכויותיו לא שולמו, דבר מצער כשלעצמו.
...
סוף דבר: התביעה מתקבלת.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים: 9,036 ₪ בגין גמול שעות נוספות; 2,000 ₪ בגין חופשה שנתית; 250 ₪ בגין שי לחג; 10,850 ₪ בגין שכר לחודש 4/2016; 540 ₪ בגין דמי נסיעות; 2,115 ₪ פיצוי בגין אי הפרשה לפנסיה; 1,000 ₪ פיצוי בגין אי מתן הודעה לעובד.
הנתבעת תשלם לתובע שכ"ט עו"ד בסך 3,500 ₪ והוצאות משפט בסך 500 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכן במכתבה מיום 18.5.14 שנכתב כבתגובה למכתבו של הרשקובי, שם התובעת טענה שהיא זכאית לפצוי בגין הפרת חוק עבודת נשים בגין שכר לתקופה המוגנת, וגם אז לא ציינה מהו מועד לידה ואימתי תמה חופשת הלידה).
זה כלל רכיבים שונים: שכר יסוד, תוספת קיץ, דמי הבראה ורכיבים נוספים שהם במהותם החזר הוצאות ולא שכר עבודה (דמי נסיעות ותוספת ביגוד).
הנתבעת פירטה את הסכומים ששולמו לתובעת בשנת הלימודים התשע"ב וכן ערכה חישוב של השכר לצורך פצויי פיטורים (רכוז תשלומים לשנת 2011- נספח א' לתצהיר דויטש, חישוב השכר הקובע - נספח ב' לתצהיר דויטש) על יסוד נתונים אלה, הסכום הכולל ששולם לתובעת בשנת התשע"ב (בה התובעת עבדה 10 חודשים) לא כולל דמי הנסיעות, עמד על 9971.53 ₪.
אשר לשכרה הקובע של התובעת, הנתבעת טענה כי זה עמד על 51.45 ₪ (שעות מילוי מקום לרבות דמי הבראה ותוספת קיץ, נספח ב' לתצהיר איבן, תלושי שכר שצורפו - נספח י"א לתצהיר התובעת) וחישבה את פצויי הפיטורים המגיעים לתובעת בהתאם לתקופת עבודתה בפועל - 355 שעות, שחולקו ל – 12.
...
כמו כן, מאחר שנפסקו לזכות התובעת פיצויים מכח חוק עבודת נשים, לא מצאנו כי יש מקום לפסוק לזכותה פיצוי נוסף מעבר לסכום שנפסק (השוו: ע"ע (ארצי) 1889-05-16 מועצה מקומית מג'אר - גאנם, 19.12.17).
גם אם טוב היה לו הצדדים היו נדברים ביניהם באופן מסודר בנוגע להפסקת עבודתה של התובעת, אך בנסיבות שנוצרו, משנציגי הנתבעת סברו שהתובעת כבר אינה עובדת בבית הספר, לא מצאנו לפסוק לזכות התובעת פיצויים מעבר לסכום שנפסק לזכותה לעיל.
סוף דבר התביעה מתקבלת באופן חלקי ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: א. הפרשי פיצויי פיטורים בסך 696 ₪; ב. פיצויים בגין נזק ממוני לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים 4,487 ₪; ג. פיצויים בגין נזק בלתי ממוני מכח חוק עבודת נשים בסך 15,000 ₪; כל הסכומים המפורטים לעיל ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.8.13 ועד התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יצוין גם כי בהתאם לפסיקה "סעיף 5 לחוק [הגנת השכר – א.ג.כ] אוסר על תשלום הטמעת רכיבים במסגרת שכר כולל, והם תשלומם מכוח חוק שעות עבודה ומנוחה (גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה שבועית) או תשלומים מכוח חוק חופשה שנתית (דמי חופשה, תמורת חופשה ופדיון ימי חופשה). מעבר לרכיבים אלה אין מניעה שרכיבים אחרים שחלה חובה לשלם על פי דין (דוגמאת נסיעות ודמי הבראה) יהוו חלק מהשכר הכולל, וזאת בכפוף לקיומה של הסכמה ברורה ומפורשת (דב"ע (ארצי) שן/7 -1 אליקים הדי – אוריינט קולור תעשיות צלום בע"מ פד"ע כג 45 (1991)" (כאמור בע"ע (ארצי) 55788-02-21 עבד אלכרים אלחאג' – גרינברג ביסטרו בע"מ (14.12.21), פסקה 17 לפסק הדין (להלן: "פסק דין גרינברג ביסטרו")).
משכך התובעת זכאית לפצוי בגובה 6.5% (גמל) ו-6% (פיצויים), 12.5% בהתאם לשכר שלה (הכולל את כלל הרכיבים למעט הוצאות נסיעה כאמור בתלושי השכר) – סה"כ 6,959.5 ₪.
גם הסכם ההעסקה שנימסר לתובעת אינו כולל את כל הפרטים הנדרשים כאמור בסעיף 2 לחוק הודעה לעובד (בכלל זה, זהות המעסיק, תאריך תחילת ההעסקה, הגורם הממונה, מועד תשלום השכר ופרטים נוספים).
פיצוי בגין הפרת חוק הגנת השכר – 2,000 ₪.
...
זאת ועוד, אנו קובעים כי מאחר שהרישום בתלושי השכר נמצא פיקטיבי וכי האמור נעשה ביודעין.
משכך והואיל ולא ניתן לפדות ימי חופשה במהלך תקופת העבודה ככל שלא נוצלו ימי חופשה בפועל (כאמור בפסק דין גרינברג ביסטרו, פסקה 18) ומשנקבע כי הרישום בתלושי השכר בגין רכיב זה הוא פיקטיבי, התובעת זכאית לפיצוי בגין כך. הנתבעת לא הציגה חישוב חלופי ומשכך אנו מקבלים את גרסת התובעת כי היא זכאית לסך של 2,249 ₪ בגין פדיון חופשה שנתית.
משכך, לא נדרשנו לטענה זו. סוף דבר בהתאם לאמור לעיל, הנתבעת תשלם לתובעת את הסכומים הבאים: בגין דמי הודעה מוקדמת – 1,750 ₪.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

מקום בו חרף ההבניה המפורטת בחקיקה הראשית ובתקנות נמסרת לעובד הודעה שאינה עולה בקנה אחד עם כוונת המחוקק הראשי ומחוקק המשנה, והפגמים שנפלו בהודעה הנם מהותיים (ולא טכניים או בבחינת סטייה קלה מהטופס) כך שתכלית החוק והטופס המובנה לו אינה מוגשמת, אזי מדובר בהפרת החוק.
וכך נאמר בו (ההדגשה שלנו): "(ג) בתובענה של עובד שעילותיה השנויות במחלוקת הן אי-תשלום גמול שעות נוספות, גמול עבודה במנוחה השבועית, דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה, דמי הבראה או דמי נסיעות, והמעסיק שחייב במסירת תלוש שכר לפי הוראות סעיף 24, לא מסר לעובד תלוש שכר, או מסר לעובד תלוש שכר שלא נכללו בו הרכיבים האמורים, חזקה היא כי נקבע לעובד שכר כולל בנגוד להוראות סעיף 5, ככל שהוא חל עליו, ויראו בשכר ששולם לו כשכר רגיל, שהרכיבים האמורים אינם כלולים בו, אלא אם כן הוכיח המעסיק אחרת". בנסיבות העניין בית הדין קמא לא התרשם כי הנטל המוטל על המעסיקה בהקשר זה הורם, ובמסקנה זו המבוססת על היתרשמות מן העדויות ומכלול הראיות לא מצאנו מקום להתערב.
...
רצף העסקה ואחריותו של מר נורדשטיין לעניין רצף ההעסקה ואחריותו של מר נורדשטיין, קבע בית הדין האזורי כי "לאחר בחינת מסכת העדויות והראיות, הגענו לכלל מסקנה שיש לקבל במלואה את גרסת התובעת הן באשר לרצף העסקתה על אף החילופים שהיו בין הנתבעות 1 ו- 2 כמעסיקות הרשומות, והן באשר לאחריותו האישית של הנתבע 3 כמעסיק בפועל וכבעלים של הנתבעות 1, 2". את החלטתו זו נימק בית הדין האזורי בעשרה נימוקים, והם: גובה שכרו החודשי של מר נורדשטיין, שהשתנה "לפי מחזורים" בסכומים גבוהים והיווה תמורה גבוהה בהרבה גם משכרו של מי שהיה רשום כבעליה של החברה 2; המשיבה טענה כי מר נורדשטיין היה בעל השליטה בניהולן של שתי החברות, ומר פאטיצקי, בעליה של חברת סורסקי טען בתצהירו כי עשה את דברו של מר נורדשטיין, ולא נחקר על נקודה זו בחקירה נגדית; עדויות של שתי עובדות נוספות תומכות בגרסת המשיבה; בתשובותיו של מר נורדשטיין נמצא חיזוק לגרסת המשיבה, כשביחס לנקודת זמן מסוימת אחז ב"מושכות העסק" על רקע בעיית בריאות של אחד הבעלים הרשומים, והודה כי הבעלים הרשומים היו ללא קשר או ניסיון בתיירות מרפא; התכתבות בין בית חולים אסותא למר נורדשטיין והתכתבויות בינה לבינו מחזקים את טענות המשיבה באשר למעמדו של מר נורדשטיין; מר נורדשטיין הודה בהקמת החברה השלישית כדי להתנקות מכל חובות העבר, והדבר מהווה מעין "עדות שיטה" לענין מושא התובענה, כשלכך מצא בית הדין תימוכין בעדותו של מר פאטיצקי וקביעה כי עדותו של מר סקצקוב (שעל פי הנטען רכש את פעילות חברת סורסקי ביום 23.6.14 במאות אלפי דולרים) היתה רווית סתירות; מר נורדשטיין הודה למעשה בקשר עם החברות ובקשר בין החברות בינן לבין עצמן; מר נורדשטיין הודה שהגיש תלונה במשטרה נגד עובדת שנחשדה בגניבה, והדבר מצביע על מעמדו כבעלי החברה; העובדה שהמדובר בשתי חברות שבעליהן שונים ופעילותן בוצעה ממשרדים שונים אינה מטה את הכף, שכן המשרדים של שתי החברות היו סמוכים זה לזה, עבד בהם אותו צוות עובדים, ולא הוצגה כל טענה או ראיה בדבר כך שלקוחות הנתבעת 1 לא "עברו" ביחד עם הצוות לחברת סורסקי; מר נורדשטיין הודה שהיה מקור הרווח של החברות, ואף פיטר עובדת שכן בת זוגתו דאז לא הסכימה שיעבוד איתה באותה החברה.
לבקשה זו לא מצאנו מקום להיעתר, לאור עיתוי הגשת הבקשה ומשלא הוברר הבסיס המשפטי לאורו מבוקש להעניק כוח ראייתי לפסק דין אזרחי של ערכאה אחרת.
מכל מקום, לאור התוצאה אליה הגענו אין גם מקום להידרש לכך, והבקשה נדחית.
סוף דבר – הערעור על כל חלקיו נדחה, ובנסיבות העניין יישא המערער בהוצאות המשיבה בסך 10,000 ש"ח. ניתן היום, כ"ו אלול תשע"ח (06 ספטמבר 2018) בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הפרת חוק הגנת השכר לטענת התובע הוא קיבל תלושי שכר פקטביים שלא שיקפו את השכר שקבל בפועל, אשר עלה על הסכום הנקוב בתלושים.
סעיף 5 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 קובע כי אין לכלול בשכר תשלום בגין שעות נוספות או דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה, ואולם, ע"פ הפסיקה, אין כל מניעה לכלול בשכר תשלום בגין דמי נסיעות, או דמי הבראה, ובילבד שההסכמה לכך תהיה מפורשת וחד משמעית[footnoteRef:5].
...
סוף דבר הנתבע ישלם לתובע תוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין את הסכומים הבאים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום המלא בפועל: בגין חלף הודעה מוקדמת- סך של 2,800 ₪.
לחילופין, ככל שיש קושי מעשי לעשות כן הנתבע ישלם סכום זה ישירות לתובע.
בנוסף, ובשים לב לכך שמרבית התביעה נדחתה ישלם הנתבע לתובע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 3,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו