מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי הגשת סיכומים במועד - מתן פסק דין ללא סיכומים

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

ברם, בסופו של דבר נמצא, "הרבה לפנים משורת הדין, ואך תוך מתן הדעת לרצון להכריע במחלוקות לגופן", להעתר לבקשת המבקשים "וליתן להם אפשרות להגשת סיכומים מתוקנים, ובילבד שיובהר [כי] הקף הסיכומים לא יעלה על 20 עמודים, גופן David, גודל גופן 12, רווח של שורה וחצי ושוליים״. בנוסף נקבע כי ״הסיכומים יוגשו בתוך 10 ימים מהיום, כאשר ניתן לצפות כי לא יוגשו בעיניין זה בקשות לארכה". כמו כן חויבו המבקשים בהוצאות בסך של 4,500 ש״ח. ניתן היה לצפות כי אחר דברים נוקבים אלו, המבקשים ובא-כוחם יפעלו כמצוות בית המשפט המחוזי, שהלך לקראתם כברת דרך עת נתן להם היזדמנות אחר היזדמנות לתקן את מחדליהם.
בנתון לאמור, הורה בית המשפט המחוזי על הוצאת סיכומי המבקשים מתיק בית המשפט, ופנה לבחון האם המשמעות המעשית של החלטתו "היא בהכרח סילוק תביעת התובעים, בין אם על דרך של מחיקה ובין אם על דרך של דחייה [...] זאת מקום בו הוראות תקנה 75 לתקנות סדר הדין האזרחי מכוונת למחיקת התביעה, ובמקרים החריגים אף לדחייתה". לפי האמור בהחלטה, לאחר שבית המשפט נתן דעתו לכלל השיקולים הצריכים לעניין, הוא מצא "לא בנקל, והרבה לפנים משורת הדין, [...] כי נקודת האיזון אינה מצויה על דרך של סילוק התביעה". מסקנה זו נומקה בכך ש"עסקינן בהליך אשר היתנהל במשך שנים, ונשמעו במסגרתו הראיות עד תום, [ולכן] דומה כי נקודת האיזון מצויה במקום בו יושבו סיכומי התובעים לידיהם, מבלי שתנתן להם היזדמנות נוספת להגשתם, פסק הדין יינתן על בסיס המונח בתיק בית המשפט לרבות סיכומי הנתבעים בלבד, וייפסקו הוצאות הנתבעים כמו גם הוצאות לטובת אוצר המדינה".
בהקשר זה הפנה בית המשפט המחוזי לרע"א 1958/00 נדב נ' סלון מרכזי למכונות כביסה וטלויזיה בבית אל על, פ"ד נה(5) 43, 46 (2001) (להלן: עניין נדב), תוך שהוא מציין כי לא נעלמה מעינו ההבחנה בין "הוראות תקנה 157 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 לתקנה 75 לתקנות סדר הדין האזרחי הנוכחיות, לרבות לעניין השמוש במונח 'רשאי'", ופסיקות נוספות שניתנו לאורך השנים על-ידי בית משפט זה. בית המשפט המחוזי אף הזכיר את החלטת השופט י' כשר מיום 26.06.2023 בע"א 3682/23; חרף העובדה ששם דובר באי התייצבות של נתבע (בהתאם לתקנה 75(2)), תוך שהוער כי "באופן דומה, והגם מחדלי התובעים – יש להוסיף ולבחון האם יש באלו כדי להצדיק מחיקה או דחייה של התביעה, המשמעות של המחיקה על היכולת לשוב ולהדרש להליך פעם נוספת, הלכתו של כב' בית המשפט העליון לעניין האופן בו יתנהל ההליך מקום [בו] תוגש תביעה שנמחקה והרצון להבטיח כי מערכת בתי המשפט לא תצא כאשר שכרה בהפסדה". בהתאם, הורה בית המשפט המחוזי כי סיכומי התובעים יוצאו מהתיק, כי יוגשו סיכומי נתבעים וכי או אז יועבר התיק למתן פסק דין ללא סיכומי תובעים.
...
כדי לסבר את האוזן אציין, לשם הדוגמה בלבד, כי באחד המקרים התבקשה ארכה בת יומיים בלבד, שלאחריה במשך כחודש ימים לא הוגש דבר לתיק בית המשפט, ובסופו של דבר הוגשה בקשה נוספת למתן ארכה.
בנתון לאמור, הורה בית המשפט המחוזי על הוצאת סיכומי המבקשים מתיק בית המשפט, ופנה לבחון האם המשמעות המעשית של החלטתו "היא בהכרח סילוק תביעת התובעים, בין אם על דרך של מחיקה ובין אם על דרך של דחייה [...] זאת מקום בו הוראות תקנה 75 לתקנות סדר הדין האזרחי מכוונת למחיקת התביעה, ובמקרים החריגים אף לדחייתה". לפי האמור בהחלטה, לאחר שבית המשפט נתן דעתו לכלל השיקולים הצריכים לעניין, הוא מצא "לא בנקל, והרבה לפנים משורת הדין, [...] כי נקודת האיזון אינה מצויה על דרך של סילוק התביעה". מסקנה זו נומקה בכך ש"עסקינן בהליך אשר התנהל במשך שנים, ונשמעו במסגרתו הראיות עד תום, [ולכן] דומה כי נקודת האיזון מצויה במקום בו יושבו סיכומי התובעים לידיהם, מבלי שתינתן להם הזדמנות נוספת להגשתם, פסק הדין יינתן על בסיס המונח בתיק בית המשפט לרבות סיכומי הנתבעים בלבד, וייפסקו הוצאות הנתבעים כמו גם הוצאות לטובת אוצר המדינה".
דיון והכרעה לאחר עיון, מצאתי כי דין הבקשה להידחות.
בכפוף לאמור לעיל, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 26.3.23 ניתנה החלטה לפיה אם לא יוגשו סיכומי הנתבעת עד יום 2.4.23, ינתן פסק דין בלעדיהם.
תקנה 74(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 קובעת, כי "דין אי-הגשת סיכומי הטענות בכתב במועד, כדין אי-התייצבות לדיון". תקנה 75 לתקנות קובעת, כי "אם לא התייצב בעל דין ולא ניתן טעם סביר לאי-ההתייצבות, יחולו הוראות אלה: ...(2) לא התייצב הנתבע והתובע התייצב, רשאי התובע להוכיח את תביעתו, ויהיה זכאי לסעד שבקש לפי הראיות שהתקבלו". לאחר שקראתי את סיכומי התובע, עיינתי ביתר כתבי הטענות והתרשמתי מהעדויות שנשמעו בפני, הגעתי למסקנה כי התובע הוכיח את תביעתו במלואה וכי הוא זכאי לקבל פסק דין בהתאם לתביעתו, כמפורט להלן.
...
יצוין, כי בהליך שהתקיים בבית המשפט המחוזי נמנעה הנתבעת מלהגיש תצהירי עדות ראשית מטעמה, אף שחויבה בהוצאות בענין זה ובסופו של דבר ויתרה גם על זכותה להגיש סיכומים.
מקובלת עלי טענת התובע, שעדותו (כמו גם עדות אביו) היתה מהימנה עלי, כי הנתבעת לא שילמה לו את דמי השכירות.
הנתבעת מצידה לא הביאה ראיה כלשהי שיהיה בה כדי לתמוך באמירתה (בעלמא) כי עשתה כן. מקובלת עלי טענת התובע כי גם בענין הוצאות שהוציאה, לטענתה, הנתבעת, במקומו או עבורו לא הובאו על ידה ראיות כלשהן.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיב הטעים כי סכויי העירעור קלושים שכן פסק דינו של בית המשפט קמא ניתן לאחר שהמבקשת הפגינה זילזול בוטה בבית המשפט קמא, אשר התרה בפניה מספר פעמים כי אם לא יוגשו סיכומים מטעמה במועדים שנקבעו לכך, יינתן פסק דין על בסיס החומר שבתיק.
המבקשת בחרה שלא לתקוף את עצם מתן פסק הדין בלא להמשיך ולהמתין להגשת סיכומיה.
...
על רקע זה, ביום 7.3.2023 ניתן פסק דינו של בית המשפט קמא, בו נתקבלה במלואה תביעת המשיב, בזו הלשון: "הנתבעת לא הגישה סיכומיה, אף שחלפה זה מכבר הארכה שניתנה לבקשתה. על כן ועל יסוד החומר הקיים בתיק וטענות התובע בסיכומיו, מתקבלת התביעה, כך שעל הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך של 3,713,563 ש"ח, בתוספת הוצאת משפט בסך 41,080 ש"ח ושכ"ט בעו"ד בשיעור של +15% מע"מ מסכום הפיצוי שנפסק לעיל". ביום 14.5.2023 הגישה המבקשת ערעור על פסק דינו של בית המשפט קמא, וביום 18.5.2023 הגישה המבקשת בקשה לעיכוב ביצוע פסק דינו של בית המשפט קמא – היא הבקשה שבפניי.
בזהירות המתבקשת, ומבלי שאקבע מסמרות בדבר, סבורני כי לערעור המבקשת יש סיכוי ממשי להתקבל: כאמור לעיל, בפסק דינו שניתן עקב אי-הגשת סיכומי המבקשת במועדים שנקבעו לכך, קיבל בית המשפט קמא את תביעת המשיב במלואה.
יחד עם זאת, סבורני כי די בעיכוב ביצוע חלקי של פסק דינו של בית המשפט קמא כדי להקל על החשש שמא לא יעלה בידי המשיב להשיב את סכום הפיצויים באם יידרש לכך, מחד גיסא; ומאידך גיסא יש בפתרון זה כדי לקיים, במידה מסוימת, את הכלל שלפיו בעל דין זכאי ליהנות מפירות זכייתו.
אשר על כן, הבקשה לעיכוב ביצוע מתקבלת באופן חלקי, במובן זה שהמבקשת תעביר למשיב סכום של מיליון וחצי ש"ח בתוספת שכר טרחת עורכי דין בסך 15% מהסכום האמור בתוספת מע"מ. תשלום יתרת הסכום שנפסק על ידי בית המשפט קמא, יעוכב עד להכרעה בערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עם זאת, איני מוצאת לנכון, מהטעמים אשר יפורטו להלן, להורות על דחיית התביעה, וחלף זאת אני מורה כי יוגשו סיכומי הנתבעים, ואז יועבר התיק למתן פסק דין (ללא סיכומי התובעים).
ואולם, עת עסקינן בהליך אשר היתנהל במשך שנים, ונשמעו במסגרתו הראיות עד תום, דומה כי נקודת האיזון מצויה במקום בו יושבו סיכומי התובעים לידיהם, מבלי שתנתן להם היזדמנות נוספת להגשתם, פסק הדין יינתן על בסיס המונח בתיק בית המשפט לרבות סיכומי הנתבעים בלבד, וייפסקו הוצאות הנתבעים כמו גם הוצאות לטובת אוצר המדינה.
עוד הוספתי ונתתי דעתי גם לפסק דינו של כב' השופט י. כשר בע"א 3682/23 מדינת ישראל- משרד הבריאות נ' פלוני (26.6.2023), במסגרתו בחן כב' בית המשפט העליון את העקרון מכוחו הסנקציה לאי הגשתם של סיכומים על ידי הנתבעים, לא מובילה בהכרח לקבלתה של התביעה, אלא כי נידרשת בחינה של ההצדקה במתן אותו פסק דין.
...
סוף דבר סיכומי התובעים יוצאו מתיק בית המשפט.
חלף זאת אני מורה כי סיכומי הנתבעים יוגשו בתוך 90 יום.
המזכירות תתבקש להמציא העתק החלטתי זו לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

בתאריך 26.2.22, יומיים טרם מועד שמיעת ההוכחות, ביקשה התובעת להזמין לעדות את מר יותם סאסי, שעבד אצל התובעת עד שנת 2015 ושימש כרכז שכונה באשקלון בין השנים 2012-2015, התובעת הסבירה כי הבקשה מוגשת באיחור היות ורק במועד זה איתרה את מר סאסי ומבקשת כי בית המשפט יתיר עדותו ללא תצהיר בשל חשיבות עדותו להכרעה בתיק, כי הוא חתם על ביקורי מעגל בדירה מושא התביעה בשנים הרלוואנטיות לתביעה, מסמכים שצורפו לתצהיר עדות ראשית של התובעת.
מכאן, אין עוד מקום להמתין לסיכומי הנתבע ויש ליתן פסק דין.
חרף אי הגשת הסיכומים, מצאתי מקום ליתן הכרעתי לגופו של עניין.
...
לאור כל האמור, דין התביעה להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו