במסגרת ההודעה לצד שלישי, תבע שולח ההודעה מהצד השלישי שיפוי או הישתתפות "כדי מלוא הסכום" בו הוא עלול להתחייב בתשלום לתובעת, לרבות הוצאות משפט ושכר טירחת עו"ד.
לא הוגש כתב הגנה להודעה לצד שלישי.
דיון והכרעה
לאחר עיון בכתבי הטענות, בהכרעות בהליכים הקודמים הכרוכים בהליך זה, וכן לאחר שמיעת העדים ועיון בסיכומים שהוגשו מטעם הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין התביעה (הראשית) להיתקבל במלואה ביחס לנתבע 1, ולהידחות ביחס לנתבע 2; דין ההודעה לצד שלישי להיתקבל בחלקה – באופן שהצד השלישי ישלם לשולח ההודעה 75% מגובה חבותו של שולח ההודעה כלפי התובעת.
לא למותר לציין, כי מעבר למחדל המובהק שבאי-הגשת כתב הגנה, הצד השלישי הוא עורך דין, ואף היה מיוצג לכל אורך ההליך.
מצג שוא רשלני הוא מצג שקיים פער בינו ובין המציאות, שהניצג הסתמך עליו, ושבשל הסתמכותו זו נגרם לו נזק ) ע"א (מחוזי נצרת) 1165/07 חטר ישי ושות', משרד עורכי דין נ' מלון חוף רון בע"מ (נבו 11.02.2008):
"מצג שוא הנו הצגת עובדות כוזבות על מנת לגרום לצד השני להסתמך עליהן. המצג יכול לנבוע מעוולת הרשלנות ויכול לנבוע מעוולת התרמית. ...אין מניעה כי גם מצג שוא במחדל יכנס לגדרה של עוולת הרשלנות. אי גילוי של עובדה עלול ליפול גם לקטגוריה של מצג כוזב וזאת, מקום שקיימת חובת גילוי אקטיבית. שתי העוולות (מצג שוא רשלני ומצג שוא הנובע מתרמית) מבוססות על קיומו של היצג בלתי נכון המתייחס בדרך כלל לעובדות. שתיהן מבוססות על הסתמכות מקבל המצג, על המידע הגלום בהיצג. בגדרן של שתי העוולות - נידרש קיומו של נזק שניגרם כתוצאה מההסתמכות. אחריות בגין מצג שוא רשלני, בדומה לאחריות בעוולת התרמית, תוטל רק מקום בו התובע הסתמך על המצג הרשלני באופן סביר ובתום לב, ועקב כך נגרם לו הנזק".
האמנם מחדל להציג מידע מסוים, יכול להחשב "מצג"? או שמא, מצג מצריך הצגת דברים אקטיבית? נקבע בפסיקה, כי מצג שוא יכול שיתקיים במעשה, ויכול שיתקיים במחדל, כפי שנקבע בת"א (שלום פ"ת) 52646-06-19 אברהם נגר נ' ציקי קורלנד פוקס (נבו 06.10.2022):
"בע"א 3824/13 SF Wing Overseas Real Estate Investments Ltd נ' אמנון יניב ו-7 אח', [פורסם בנבו] (01.03.2016( [...] נקבע כי:
...
עוד מתבקשת המסקנה, כי סיכון מסוג הסיכון שהתממש, ניתן היה לצפייה, שאם לא כן, לא היה הצד השלישי מחריג את בתו, בת גילו של שולח ההודעה, מאי-תחולת הביטוח על נהגים שגילם צעיר.
התוצאה
התביעה הראשית מתקבלת במלואה כלפי הנתבע 1, ונדחית כלפי הנתבע 2.
הנתבע 1 ישלם לתובעת סך של 73,419 ש"ח בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כדין מיום 25.6.2020, בצירוף הוצאות משפט – אגרת בית המשפט בסך 1,858 ש"ח, שכר עדים בסך 1,200 ש"ח, ושכר טרחת עורך דין בסך 9,421 ש"ח; בסך הכל ישלם הנתבע 1 לתובעת – נכון ליום חתימת פסק הדין – סך של 98,456 ש"ח.
ההודעה לצד שלישי מתקבלת בחלקה.