מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי גילוי על ניגוד עניינים בראיון קבלה לעבודה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על הנתבעת היה ללבן את כל הסוגיות הקשורות להעסקתו עוד במהלך הראיונות, וטרם קבלתו לעבודה, תוך שתנתן לו הבחירה האם להמשיך להיתקשר עם הנתבעת או האם להמשיך בהליכי קבלה למקומות אחרים.
לעניין היקפה של חובת הגילוי במסגרת משא ומתן לקראת כריתתו של חוזה עבודה נקבע כי: "יחסי עובד-מעביד אינם יחסים חוזיים מסחריים רגילים...מכאן שהיקפה של חובת הגילוי במשא ומתן לכריתת חוזה עבודה רחבה יותר ומטילה נטלים כבדים יותר על שני הצדדים למשא ומתן" (דב"ע נג/3-40 חברת איסטרוניקס בע"מ נ' הדה גרפונקל, פד"ע כה 456, 464; דב"ע תש"ן/ 3-154 מיכאל קרייטר נ' מספרה – אבלין אילוז, פד"ע כב 339, 342; ד"נ 7/81 פנידר חברה להשקעות פיתוח ובנים בע"מ ואח' נ' דוד קסטרו, פ"ד לז 673).
מכאן, ומקל וחומר יש להכיר בזכות המעסיק להגן ולשמור על סודותיו המסחריים עוד בטרם החלו יחסי העבודה, ולנסות לנטרל כל ניגוד עניינים ופוטנציאל לנזק שייגרם לחברה כתוצאה מעיסוק מתחרה של עובד עתידי.
יפים לעניין זה הדברים שנאמרו בסע (י-ם) 37268-09-10‏‏מנוחה אורבן נ' צ'קוטאי ששון סוכנות לביטוח חיים וכללי (2002) בע"מ, (מיום 23.8.11): "בראיון עבודה מביעים בדרך כלל שני הצדדים אופטימיות, ומקוים כי ה"שדוך" ביניהם יעלה יפה.
...
טענה זו היא טענה עובדתית חדשה אשר לא הועלתה קודם לכן ומשכך מדובר בהרחבת חזית ודינה להידחות.
במקרה שבפנינו שוכנענו כי החוזה אכן נחתם בידי הנתבעת אך הותנה בהסדרת עיסוקיו הנוספים של התובע ובפרט הסדרת סוגיית הבקשה לרישום פטנט של התובע ושותפיו וזאת לאחר שהתובע לא עמד בחובת הגילוי המוגברת המוטלת עליו ונושא זה עלה, באופן אגבי, רק בשלב מאוחר של הליכי הקבלה ובסמוך לחתימת החוזה.
סיכום נוכח האמור לעיל- התביעה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האחד, אי זמינותה לעבודה (עליו נעמוד בהמשך) והשני- בעיית אמינות, שבסיסה באי גילוי דבר ההיריון במועד הקבלה לעבודה.
באשר לחוסר יושר או אמינות, המיוחס לעובדת שלא גילתה את דבר הריונה בראיון לקבלה לעבודה, שההיריון אינו רלוואנטי לה (ראו להלן), כבר נפסק (ההדגשה אינה במקור): "בנסיבותיו של המקרה שלפנינו, עובדת הריונה של המערערת אינה רלוואנטית לעניין קבלתה לעבודה; המעסיק אינו רשאי לשאול לגבי עובדה זו, ואין המועמדת לעבודה מחויבת בגילויה. בנסיבות שכאלה, בהן למידע בדבר ההיריון אין כל רלוואנטיות בקשר למישרה שבה מדובר, ממילא אין חובה "לגלותו" למעסיק הפוטנציאלי.
עולה איפוא, שבניגוד לסיכום בין הצדדים בתחילת העבודה, התובעת לא היתה זמינה לעבודה 6 משמרות בשבוע, כך שהחלטת הנתבעת לשכור עובד נוסף, שיוכל לעבוד בחנות הנה סבירה והגיונית.
...
עם זאת, בשים לב לכך כי קיימת הסכמה לעניין היקף משרתה (6 משמרות שבועיות) הנדרש של התובעת, ולכך כי תלושי השכר אשר כללו את זכויותיה הסוציאליות, תאמו בפועל את שעות עבודתה בהתאם לדיווח הנוכחות אשר בחנות, נוסף על הודעתה של הנתבעת כי כיום היא נותנת בידי עובדיה מסמך בו היא מפרטת את תנאי העבודה כנדרש בחוק, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובעת 350 ₪ בגין העדר הודעה לעובד.
סוף דבר לאור האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה כמפורט לעיל, ובהתאם תשלם הנתבעת לתובעת את הסכומים הבאים: הפרת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה בסך 15,000 ₪.
יתר התביעות - נדחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכן נוספה דרישה כי טופס זה ייחתם בפני גורם נוסף תוך שצוין על הטופס: "פרטי הטופס ומשמעות ההצהרה הובהרה בנוכחתי". ביום 20.1.16 הוציאה הרכבת הודעה במייל לעובדיה כמצוטט: "עובדים יקרים, להזכירכם, על פי נהלי החברה ותקנות החברות הממשלתיות, חלה חובה על כל עובדי החברה להצהיר בדבר קרובי משפחתו המועסקים בחברה וכפי שמוגדרים בטופס ההצהרה. עובדים קבועים אשר לא הצהירו על קרובי משפחתם או שמוצאים לנכון לתקן את הצהרתם הקודמת, נדרשים למלא טופס עדכני של הצהרת קרבת מישפחה עד ליום 31.1.16. אנו קוראים לכל העובדים הקבועים, אשר הצהרת קרובי המשפחה שמילאו אינה מדוייקת, לנצל היזדמנות זו לתיקון הפרטים בהבהרה ללא נקיטת צעדים משמעתיים בגין הצהרה כוזבת. לאחר מועד זה, וככל שיתגלה כי העובד לא הצהיר בדבר קרבת משפחתו, תנקוט נגדו החברה בהליך משמעתי במסגרתו ידון המשך העסקתו בחברה. באשר לעובדים חדשים בחברה, לרבות עובדים אירעיים, הרי שבעניין זה, החברה לא תגלה סולחנות בנושא והיא תפעל לסיום העסקתם" (להלן: המייל המתקן.
האמור עולה בקנה אחד גם עם סעיף 18 לתצהירו של מר הדרי שלא נסתר לפי זמונו של התובע לשימוע היתה בשל הצהרת כזב: "ב. כשמתבררת הצהרת מועמד/עובד ככזב נוקטת החברה בהליך שימוע בדבר המשך העסקה. 18. אין צורך להכביר במילים בחשיבות שמייחסת החברה למידת מהימנות ההצהרות של המועמדים לעבודה בחברה בדבר קרובי מישפחה ובדבר זיקה לגורמים בחברה שעלולה ליצור ניגוד עניינים לפיכך במסגרת הטופס, חותם המועמד על הצהרה בנוסח הבא: "הנני מצהיר/ה כי כל הפרטים שמסרתי לעיל הם נכונים. ידוע לי כי במסירת פרטים לא נכונים, לרבות חלקיים, תביא להפסקה מיידית של עבודתי בחברה" 19.
אין חולק כי הצהרה זו והסנקציה שנקבעה במקרה של הפרת חובת גילוי זו ( הפסקת עבודה), נועדו לתכלית ראויה של הבטחת הליכי קבלה לעבודה שוים לכל, סנקציה שבלעדיה חובת הגילוי תיוותר ריקה מכל תוכן.
מנגד עיון בסעיף 20 לתצהיר מר הדרי מעלה כי מסר הוא נתונים ספציפיים מהם עולה כי אכן בין השנים 2012-2016 פוטרו 10 עובדים אירעיים בשל אי הצהרה על קרבת מישפחה ומנגד 3 עובדים במעמד אירעי שלא דיווחו על קרבה משפחתית לא פוטרו וכן הביא אף 2 דוגמאות של עובדים קבועים שלא מילאו את הצהרת קרובי המשפחה כנדרש ופוטרו, כמפורט תצהירו כמצוטט: "20.8 בחודש אוגוסט 15, זומן לשיחת שימוע העובד א.ב.ח, עובד אירעי, שבמועד קבלתו לעבודה, לא הצהיר בטופס ההצהרה על קרובי מישפחה על כך שבן דודו מועסק בחברה. במסגרת השימוע, התברר כי במסגרת ראיון קבלה שנערך לעובד לאחר חתימתו על טופס ההצהרה על קרובי מישפחה, העובד ציין כי בן דודו מועסק בחברה. בנסיבות אלה, הוחלט להמשיך את העסקתו בחברה". בנוגע לעובד אירעי נוסף הוצהר בסעיף 20.11 כי: "בחודש דצמבר 2015 , זומן לשימוע העובד י.א, עובד אירעי, אשר לא הצהיר בטפסי הצהרה על קרובי מישפחה על כך שדודו למחצה מועסק בחברה. במסגרת שימוע, התברר כי במועד חתימתו על טפסי ההצהרה, לאור נסיבות משפחתיות מיוחדות, הוא לא ידע כי דודו (למחצה) מועסק אף הוא בחברה וכי הדבר נודע לו רק לאחר מועד החתימה. בנסיבות אלה, הוחלט להמשיך את העסקתו בחברה". בנוגע לעובד אירעי נוסף הוצהר בסעיף 20.12 לתצהיר כי: " בחודש אוגוסט 2016, זומן לשיחת שימוע העובד ל.כ, עובד אירעי, שבמועד קבלתו לעובדה, לא הצהיר על כך שגיסו מועסק בחברה. במסגרת השימוע, הוכיח העובד כי לאור נתק משפחתי עם גיסו, הוא סבר כי גיסו אינו מועסק עוד בחברה. בדיעבד הסתבר כי גיסו שהה בביתו בשל תקופת מחלה ממושכת. בנסיבות אלה הוחלט להמשיך את העסקתו בחברה". מנגד עיון בסעיף 20.6 מעלה כי עובד קבוע שלא הצהיר על קרבת מישפחה לא פוטר כי: " בחודש יולי 2013, זומן לועדת בירור העובד ר.פ, עובד קבוע, שלא הצהיר בשנת 2005 על כך שדודו מועסק בחברה. לאור הזמן הרב שחלף מועד מתן ההצהרה ומשנושא קרבת משפחתו של העובד לדודו נדון במסגרת דו"ח מבקר המדינה, ולפנים משורת הדין, הוחלט שלא להטיל עליו עונש משמעתי. משכך, אין בסיס לטענת התובע בסעיף 33 לתצהירו, לפיה הנימוק היחיד להחלטת החברה שלא לסיים את העסקתו של ר.פ הנה כביכול היותו עובד קבוע". מנגד עיון בסעיף 20.7 לתצהיר מר הדרי מעלה כי עובד קבוע שלא הצהיר על קרבה משפחתית של בן דוד פוטר: "בחודש אוגוסט 2015, הסתיימה העסקתו של ר.א, עובד בעל ותק של כ-25 שנים בחברה שבתחילת שנת 2015 לא הצהיר על כך שבן דודו מועסק בחברה". ואילו בסעיף 20.12 לתצהיר פירט מר הדרי כי עובד קבוע נוסף בעל ותק של 26 שנה לא פוטר: "בחודש אוקטובר 2016, זומן לועדת בירור העובד ש.נ עובד קבוע בעל ותק של 26 שנים בחברה, שלא הצהיר בתחילת שנת 2016 כי בנו מועסק בחברה. בתום הבירור, הוחלט להטיל על העובד את העונש החמור הבא: קנס של שבועיים בפועל, העברה למעמד אירעי לתקופה של שנה וחצי, מתן אזהרה חמורה". תצהירו של מר הדרי בנוגע לאמור לא נסתר כעולה מחקירתו הנגדית: "...אמרתי שתלוי מה הנסיבות. יש נסיבות מאוד קיצוניות. אם מסתכלים על רשימת האירועים שבהם ערכתי שימועים לעובדים אירעיים שנמצאים ברשימה, וגם אלה שלא נמצאים ברשימה שערכתי להם שימועים על בסיס הטענה שהצהירו הצהרת שקר, אולי משהו כמו 2 מתך סדר גודל של 15, הגעתי למסקנה שאכן לא היה בידם לדעת שיש להם קרוב מישפחה בחברה ובמקרים האלה באמת, מתוקף שיקול הדעת של עורך השימוע, החלטתי במקרה אחד או שניים להשאיר את העובד בחברה" (ר' עמ' 12 שורות 14-21).
...
שוכנענו כי התובע לא טרח לעדכן את הנתבעת על קשרי המשפחה שהיו לו עם גיסו במועד קבלתו לעבודה, הגם שידע שעליו לעשות כן. מנגד שוכנענו כי הנתבעת שהינה חברת ממשלתית מחויבת לשמור על אמון הציבור ובמסגרת הפררוגטיבה הניהולית שלה רשאית היא להחליט על מדיניות של אי קבלת מצב של הצהרת עובד שכזו והובלת מצב כזה להליך של בחינת המשך העסקה כפי שהיה בעניינו של התובע.
כמו כן לא שוכנענו כי הנתבעת הפלתה לרעה את התובע באופן המקנה לו פיצוי כלשהו.
משכך שוכנענו כי יש לדחות את כלל רכיבי התביעה.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות הצריכות לעניין התובעת הגישה תביעה לקבלת פיצוי בסך 14,000 ₪ בטענה, כי ביום 18.12.20 נערך לה ראיון עבודה במשרדי הנתבעת באור יהודה, וכי עד לעצם היום הזה, לא קיבלה מענה.
בקשת התובעת לגילוי מסמכים בבקשה לגילוי מסמכים, דרשה התובעת את המסמכים הבאים: (1) הודעת הדרושים שפורסמה ע"י חברת מן פאוור לתפקיד אליו התראיינה התובעת; (2) רשימת עובדים שכירים, מאושרת ע"י רו"ח הנתבעת, לרבות מנהלים ועובדים במיקור חוץ וחברות כ"א, העובדים עבור הנתבעת; (3) רשימת עובדים שכירים, מאושרת ע"י רו"ח הנתבעת, לרבות מנהלים ועובדים במיקור חוץ וחברות כ"א, העובדים עבור חברת למדע תעשיות קלות בע"מ; (4) רשימת עובדים שכירים, מאושרת ע"י רו"ח הנתבעת, לרבות מנהלים ועובדים במיקור חוץ וחברות כ"א, העובדים עבור חברת הרצנו בע"מ; (5) רשימת עובדים שכירים, מאושרת ע"י רו"ח הנתבעת, לרבות מנהלים ועובדים במיקור חוץ וחברות כ"א, העובדים עבור חברת קודקוד תעשיות משחקים 1990 בע"מ; (6) רשימת עובדים שכירים, מאושרת ע"י רו"ח הנתבעת, לרבות מנהלים ועובדים במיקור חוץ וחברות כ"א, העובדים עבור חברת קודקוד סיטי בע"מ; (7) רשימת חברות, מאושרת ע"י רו"ח הנתבעת, בהן מחזיקים מניות ו/או משמשים כדירקטורים גב' מריאנה הרצנו ומר מיכה הרצנו; (8) מיסמך המפרט את הקף העברת כספים בין החברות השונות המצוינות לעיל לבין הנתבעת ובין החברות השונות המצויינות לעיל ובין עצמן, בשנים 2018-2020; (9) הסכם שכירות של הנתבעת ו/או של יתר החברות המצויינות לעיל בכתובת רח' אלכסנדרוני 1, אור יהודה; (10) הסכם השכירות של מי מהחברות המצויינות לעיל בכתבת רח' בר כוכבא 23, בני ברק; (11) הסכם השכירות של עו"ד גאל גולדין בכתובת ברח' אלכסנדרוני 1, אור יהודה; (12) הסכם השמוש של עו"ד גאל גולדין בטלפון ובפקס של חברת למדע תעשיות קלות בע"מ; (13) הסכם השמוש של עו"ד גאל גולדין בכתובת הדוא"ל: legal@rummykub.com (14) הסכם השמוש של מי מהחברות המצויינות לעיל בטלפון ובפקס ובדומיין של חברת למדע תעשיות קלות בע"מ ו/או של מי מהחברות האחרות המצויינות לעיל; (15) רשימת הבעלים בדומיין: legal@rummykub.com.
הא ותו לא. הנחותיה והשערותיה של התובעת, לפיהן הנתבעת הינה חלק ממארג שלם של חברות, וכי יש לראות בה, בנגוד לדוקטרינת היישות המשפטית הנפרדת, חלק אנהרנטי מבחינה משפטית מחברות נוספות, הינה הלכה למעשה דרישה להרמת מסך לא רק בינה לבין בעלי מניותיה, כי אם גם בינה לבין חברות נוספות.
...
על מנת לאזן בין זכותם של העובדים לפרטיות לבין זכותה של התובעת לנהל את התביעה בקלפים גלויים ולא "בידיים קשורות", אני מורה לנתבעת כדלקמן: (1) בתוך 14 יום מהיום, תועברנה ע"י הנתבעת 2 רשימות: האחת לתיק האלקטרוני, הכוללת פירוט של העובדים, תוך ציון האות הראשונה של שמם הפרטי והאות הראשונה של שם משפחתם; השנייה – לעיונו של מותב זה בלבד, הכוללת את אותה רשימה בדיוק, כשהיא מכילה את שמותיהם המלאים של העובדים.
הבקשה ביחס לכל יתר המסמכים שנדרשו – נדחית.
משלא מצאתי כל בסיס לדרישה הגורפת של התובעת לגילוי מסמכים, ובשים לב לטרחה שנגרמה עקב כך לנתבעת, אני מחייב את התובעת לשאת בהוצאותיה של הנתבעת בגין הליך זה בסך 1,200 ₪, שישולמו בתוך 30 יום מהיום.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

] "מיכרז הוא דרך מיוחדת של משא ומתן. המייחד מיכרז הוא אופיו התחרותי והדרישה כי לכל מועמד פוטנציאלי תנתן היזדמנות שווה להתחרות. הדבר דורש גילוי מירבי. חובת הגילוי המוגברת נובעת ממהות המיכרז, מדיני המכרזים. חובת הגילוי המוגברת נובעת עוד ממהותם של יחסי עבודה, שני מקורות אלו לחובת גילוי מוגברת מוסיפים זה על זה ומחזקים זה את זה" (ההדגשה שלי, י.כ.).
חשיפת ניגוד העניינים כאמור הובילה אף להתדיינות משפטית בין הצדדים ליחסי העבודה בנושא זה, וביום 17.6.14, במסגרת דיון בבית הדין האיזורי לעבודה בבאר שבע , הגיעו הצדדים לפשרה בהתאם להצעת בית הדין, אשר קיבלה תוקף של פסק דין ולפיה שלב הראיונות יתקיים מתחילתו ויוקמו שלוש ועדות קליטה חדשות, בהן ישבו חברים שלא נימנו על ועדת הקליטה הקודמת ושלהם אין קרובי מישפחה בחברה[footnoteRef:12].
לגישתנו לא יכול להיות ספק כי ההסדר שקבעה הנתבעת המחייב מהמועמד להצהיר על קרובי מישפחה המועסקים בנתבעת, נכון למועד הגשת מועמדותו – נועד לתכלית ראויה, שעה שמטרתו להבטיח הליכי קבלה לעבודה בנתבעת שוים לכל.
...
משנדחו טענות התובע על פגם בהחלטת הנתבעת – התביעה למתן צו המבטל את החלטת הנתבעת על הפסקת מועמדותו לתפקיד סוור והצבתו של התובע בקורס סוורים – נדחית.
אחרית דבר מהמקובץ עולה כי דין התביעה להידחות.
נוכח התוצאה אליה הגענו, התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט בסך 6,000 ₪, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו