מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי גילוי מידע ופרסום מטעה של נושא משרה בתאגיד

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, המשיבה 7, משרד רואי החשבון המבקר, כשל בתפקידו, כאשר לא גילה את "הפרט המטעה" ולא שיקף את המידע הנכון בשלושת הדוחות הכספיים הרבעוניים לשנת 2009 אשר פורסמו לציבור, כולל בהתאם לכלל גילוי הדעת של לישכת רואי החשבון שצוין.
במצב דברים זה, הדירקטורים אף לא יכלו לדעת על ההפרה של החוק, בלא גילוי מצד נושאי המשרה בחברה שידעו על השיעבוד.
השנייה, האם "הפניית תשומת הלב" שהוסיפו רואי החשבון בדוחות הרבעוניים המתוקנים, הייתה תוצאה של הטעות בסווג המזומנים, או שמא היא תוצאה של אירועים שהתרחשו לאחר פירסום הדוחות של שלושת הרבעונים של שנת 2009? האם הטעות בסווג המזומנים בדוחות החברה מהוה פרט מטעה כאמור בטענות הצדדים, הן הדירקטורים והן רואי החשבון טוענים כי על פי מבחן המהותיות, הטעות בסווג המזומנים בדוחות הרבעוניים אינה מהותית, ולכן אינה מהוה "פרט מטעה". לעניין זה מסתמכים המשיבים על חוו"ד גסר אשר בחנה את ההשפעה הכלכלית של שינוי הסווג על שווי האג"ח, והגיעה למסקנה כי זו מזערית.
אביא כאן רק חלק קטן מנימוקים אלו (עמ' 10-9 להחלטה) [ההדגשות שלי ח.כ]: "גילוי נאות באשר ליתרות המזומנים של התאגיד, ויתרה מכך, ליתרות המזומנים הפנויות של התאגיד, מהוה מידע מהותי ביותר למשקיע הסביר. זאת משום, שיתרות המזומנים מהוות חלק מהנכסים השוטפים העומדים לרשותו של התאגיד לצורך פעילותו, מוצגים במאזן שלו ככאלה, ומהוים כלי ראשון במעלה עבור המשקיעים בשוק ההון, שכן יש בהן כדי לשקף את איתנותו הפינאנסית של התאגיד, את חוסנו הכלכלי ואת יכולתו לפעול באופן עצמאי למימוש תוכניותיו העסקיות, לבצוע השקעות, ולהתפתחות במיזמים או תחומים חדשים. הראיה לכך, הנה העובדה כי נושא זה עלה והיווה שיקול מכריע במפגש של נציגי החברה עם קבוצת משקיעים פוטנציאליים בחברה.
כמו כן, אין מקום לידון בשלב זה בטענת רואי החשבון, כי גם אם יקבע שיש מקום להטיל עליהם אחריות בשל פירסום הפרט המטעה בדוחות הסקירה, אחריות זו צריכה להיות פחותה מזו של שאר המשיבים שכיהנו כנושאי משרה בחברה בעת האירועים, ואין לנהוג בדרך של חבות ביחד ולחוד.
...
גילוי קיומו של הפרט המטעה לאחר ששה חודשים מביא לירידה במחירי האג"ח של החברה, ובכך, לפי הנטען, נגרם נזק למחזיקי האג"ח. האם נושאים שומרי הסף של החברה – הדירקטורים ורואי החשבון המבקרים – באחריות בגין נזק זה? האם נפל פגם בהתנהלותם עת הסתמכו, בלא בחינה עצמאית, על המידע אשר הגיעה אליהם מהנהלת החברה? האם העובדה כי בעל השליטה בחברה שימש גם כמנכ"ל ודירקטור בה והינו אביו של מנהל הכספים (כאשר שניהם מורשי החתימה היחידים בחברה), חייבה סטנדרט ביקורת שונה ומחמיר יותר מצד שומרי הסף? שאלות אלו הן שעומדות במרכז החלטתי זו. הצדדים המבקש, מר שלמה פיג'ו, רכש ביום 7.12.2009 אג"ח של חברת מלרג הנדסה וקבלנות בע"מ (להלן: "מלרג" או "החברה").
אין בידי לקבל את ההגדרה המופיעה בחלופה הראשונה של בקשת האישור.
יחד עם זאת, אין בקביעה זו כדי לשנות את החלטתי על צמצום הגדרת הקבוצה מכח העילות לפי סעיפים 31, 32 ו- 38ג לחוק ניירות ערך, מחמת התיישנות.
סוף דבר לאור כל האמור, מצאתי לקבל את בקשת האישור תובענה כייצוגית נגד המשיבים 7-1, בתנאים המפורטים להלן: הקבוצה המיוצגת תוגדר כ"מי שרכשו את איגרות החוב של החברה החל מיום 27.5.2009, יום פרסום הדוח הרבעוני הראשון לשנת 2009, ועד לפרסום הדיווח המיידי של החברה מיום 18.12.2009", זאת מבלי לגרוע מטענת ההתיישנות על תביעת חלק מהקבוצה הנוגעת לעילה לפי סעיפים 31, 32 ו-38ג.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הנתבעת לא העניקה טופס גילוי נאות לתובע שיכיל את הפרטים המהותיים של העסקה בהתאם לסעיף 14 (ב) לחוק הגנת הצרכן ועל כן, כל עוד לא הועבר טופס גילוי נאות, רשאי הצרכן לבטל את העסקה בכל עת כל עוד לא הועברה לו המידע בהתאם להוראות סעיף 14 ג (ג), עת די בכך שהתנהגות העוסק עלולה להטעות את הצרכן בכל עניין מהותי לעסקה גם אם לא הייתה כוונה להטעות.
בהתאם לסעיף 13 ד (ג) לחוק הגנת הצרכן היה עליה לסיים את ההיתקשרות בהתאם להודעת ביטול העסקה שהועברה אליה בתוך שלושה ימי עסקים ומשכך קמה לו הזכות לפיצויים עונשיים ללא הוכחת נזק מצידו בהתאם לסעיף 31א (א)(2ב) לחוק הגנת הצרכן ופנייתו באמצעות המועצה לצרכנות מהוה "דרישת כתב" מקדמית לצורך הגשת תביעת "פיצויים לדוגמא". לבסוף, טען כי יש לחייב את הנתבעים 2 ו-3 באחריות אישית בנזיקין והפנה לתא (ת"א) 63948/06 הורוביץ ואחרים נ' חברת חוג נתיבי הנופש לפיו סעיף 25 (ב) לחוק הגנת הצרכן מקים חזקה בדבר אחריותו של מעביד מרשה ונושא משרה בתאגיד במקרה של הפרת החוק בידי עובד.
זאת, גם בשים לב לכך שהתוכנה ממילא אמורה לשרת לאורך זמן ו-6 חודשים נקבעו כניסיון, והתובע עצמו בכתב תביעתו שנוסח על ידי המועצה לצרכנות שהתייחסה לאי הצגת מיסמך גילוי, דבר היותו צרכן בעל מוגבלות ואף טענה להטעיה נוכח פירסומי משרד הבריאות עתר לצוו המורה לנתבעות על ביטול העסקה "והמחייב אותן להשיב לו את התמורה היחסית עבור העסקה, בנכוי 6 חודשי שימוש, בלבד, בסך 1,734 ₪". עם זאת, בדיון שלפניי לא הייתה מחלוקת בדבר 3 חודשי שימוש בלבד (נספח 8 מלמד כי התובע כבר אז ביקש לבטל את העסקה בחלוף 3 חודשים מתאריך ההיתקשרות והדבר עולה גם מנספח 4 לתגובתו עת בחודש אוגוסט הוא מציין במיסרון הואטצאפ עם קורלין שהוא ביקש לבטל, עוד במסגרת מניין הימים המותר לו כצרכן בעל מוגבלות גם לו היה מוצג לפניו מיסמך גילוי בסמוך ממש למועד ההיתקשרות) כאשר הנתבעת התחייבה להחזר כספי מלא ללא קזוז אולם זאת תחת תנאי שימלא את מחויבותו במשך שישה חודשים – דבר שלא עשה ולכן לא יכול לאחוז בחבל משני קצוותיו, עת עליו גם להחזיר את הלפטופ שקבל.
סוגיית העידר מיסמך גילוי יכול ומצדיקה הטלת פיצוי עונשי מקום בו הצרכן היה מבקש לבטל את עסקת מכר מרחוק בעטיה של אי ידיעת תנאי הביטול אולם לא זו הייתה הסיטואציה עת הצרכן ביקש ביטול עסקה ועצם אי הצגת מיסמך גילוי איננה נכנסת במניין המקרים בהם המחוקק מטיל פיצוי עונשי כאמור בסעיף 31א (א) עת מדובר ברשימה סגורה להבדיל מהרחקת מועד ביטול העסקה שממנה יש לספור את מניין הימים, או אז אם העוסק לא מסכים לבטל את העסקה כי אז יש הצדקה להפעיל את סעיף הפצוי העונשי אולם, וכאמור, טענה זו לא הועלתה לפניה בזמן אמת.
כלומר, יש להצביע על מערכת יחסים החורגת מגדר פעילותו הרגילה והשגרתית של נושא המשרה בחברה כמו למשל מומחיות אישית של המנהל בעיניין נושא ההיתקשרות שעליה סמך הצד האחר להתקשרות או חובת המקצועיות של המנהל המבוססות על מיומנות מקצועית שלו – למשל כרופא, כעורך דין או כמתכנן או קיומם של יחסים מיוחדים בין המנהל לבין התובע אשר הביאו את התובע שייתן במנהל המסוים (מי מהנתבעים) את אמונו ואת ביטחונו כי המנהל באופן אישי לוקח אחריות כלפיו (ראו ע"א 4612/95 איתמר מתתיהו נ' שטיל יהודית, פ"ד נא (4) 769).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ושמעתי את הצדדים נחה דעתי כי יש להורות על ביטול העסקה והשבת כספי התמורה באופן יחסי.
מכל מקום, לטענת הנתבעת התובע לא פעל בהתאם להנחיותיה להמשיך לנסות את התוכנה ומדובר בתנאים מצטברים ומשכך יש בדבר לאיין את זכות הביטול אולם היא אישרה לו ביטול עסקה ללא עוררין והוא לא נדרש להסביר מהו הטעם לביטול העסקה, כפי שביטאה זאת כבר ביום 15.12.20 שהטעם לאי ביטול העסקה והשבת כספי תמורתה הוא הנתק עם צד ג', ותו לא. התובע גם לא ביקש לבטל את העסקה בשל אי שביעות רצונו מהתוכנה אלא אך ביקש לבטל את העסקה וזאת משלא נדרש להציג טעם לבחינה האם להיעתר לבקשתו לביטול אם לאו.
על כן, משאין צורך בידיעה מראש, אני מורה על ביטול העסקה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

זאת, לפי פריט 5 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו – 2006: "תביעה בעילה הנובעת מזיקה לנייר ערך או ליחידה". עניינה של בקשת האישור, בתמצית, בטענה כי בתקופה שבין 24.8.2011 ל- 1.12.2011 הוצג לרוכשי אגרות חוב של החברה מצג מטעה, לפיו אין חשש סביר כי החברה לא תעמוד בהתחייבויותיה וכי הדירקטוריון קבע כך. נטען, כי המשיבים נושאים באחריות לנזק הכספי שניגרם למשקיעים עקב פירסום המידע המטעה.
ויובהר: לפי הוראות התקנות, כנוסחן באותה העת, מותר היה לתאגיד להמנע מפירסום תחזית תזרים מזומנים גם כאשר מתקיימים סימני אזהרה, אם הדירקטוריון קבע כי אין חשש סביר שבמהלך תקופה של שנתיים התאגיד לא יעמוד בהתחייבויותיו, והוצגו הנימוקים לכך.
במילים אחרות, נכונות נושא משרה ליטול סיכון ביחס לעמידה בחובת גילוי אינה מסוג הנושאים שבגינם ניתן להעניק לנושאי משרה את הגנת כלל שיקול הדעת העיסקי.
...
שיקולים אלה, בצד העדר התנגדויות מטעם הקבוצה ובאות כוח היועמ"ש (אשר כאמור ביטאו בענייננו גם את עמדת רשות ניירות ערך), מובילים אותי למסקנה כי יש מקום לאשר את הסדר הפשרה כמבוקש, ולתת לו תוקף של פסק דין.
לאחר ששקלתי את הנושא, הגעתי למסקנה כי בנסיבות העניין אין למנות בודק, שכן התועלת במינויו נופלת מהעלות.
סוף דבר לאור כל האמור, אני מאשר את הסדר הפשרה, בהתאם למפורט בפסק דין זה. בתוך 14 ימים ממתן החלטה זו, יפרסמו הצדדים (על חשבון כספי קרן הפשרה, כמוסכם בהסדר), הודעה בדבר אישור הסדר הפשרה בהתאם לסעיף 25(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות, באחד מארבעת העיתונים היומיים הנפוצים ביותר בישראל ובאחד משלושת העיתונים הכלכליים הנפוצים ביותר.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השפעה צפויה זו, אליה מתווספת היותה של דלק אנרגיה חברה מיותרת ואף "נטל כלכלי" לקבוצת דלק (אליבא ד'מר ברטפלד), וזאת מאז חודש דצמבר 2010, מחזקת במידה רבה את המסקנה לפיה המעשים שנעשו לאחר שהפכה החברה למיותרת – קרי רכישת מניות דלק אנרגיה, הושפעו בין השאר מעובדה זו. ממכלול הדברים שעליהם העיד מר ברטפלד, עולה תחושה כי לא זו בלבד שדלק אנרגיה הפכה "חברה מיותרת" לאחר גילוי מאגר לוויתן (בדצמבר 2010), אלא שהיא הייתה חברה בתהליך "חיסול" שנושאי משרה בכירם עזבו אותה, ולא נותרה לה פעילות למעט החזקות בקידוחים.
לעניין זה יפים הדברים שכתב פרופ' עמיר ליכט במאמריו "יחסי אמונאות בתאגיד – חובת האמון" משפט ועסקים יח 237 (2014), עמ' 267: "מצב דברים שכיח בישראל (בין היתר) שעלול לעורר ניגוד חובה-חובה הוא כאשר דרקטור בחברה ממונה על-ידי בעל-שליטה, בין יחיד ובין חברה-אם באשכול חברות. הדירקטור חב אז חובת אמון לחברה כנושא-משרה בה ולבעל-שליטה כ'אדם האחר' – כשלוח לשולחו או במקרים רבים כדירקטור גם בחברת-האם... כל עוד לא מתעורר חשש לניגוד עניינים, אין בכך פסול כשלעצמו, אף שחובתו לחברה כדירקטור עומדת בעינה ללא סייג. אולם כאשר מתחדד החשש לניגוד עניינים, המוצא המשפטי הוא מסירת מידע מלא ויציאה מן התמונה. חוק החברות אכן מעביר את ההחלטה שלבעל-השליטה יש עניין בה אל גורם מחליט אחר". העובדה כי המשיבים 3-2 העמידו את עצמם במצב של ניגוד עניינים בין תפקידיהם השונים, די בה לפחות כדי להעביר את הנטל הראיה לכתפי המשיבים הללו, להראות כי הם אכן פעלו כנדרש ועשו כל שביכולתם, כדירקטורים בדלק אנרגיה, כדי למנוע את יציאת המנייה מהמדדים (או כי פעלו בדרך אחרת לפיתרון הבעיה).
המשיבים 2-3 חבו חובת אמון וחובת זהירות כלפי בעלי מניות המיעוט בדלק אנרגיה האם ניתן – לאור האמור – לקבוע כי המשיבים 2-3 הפרו את חובת הזהירות וחובת האמונים שלהם כלפי בעלי מניותיה של דלק אנרגיה – הם חברי הקבוצה שבשמה מבקש המבקש להגיש את התביעה - כאשר לא פעלו ביחס למהלך של רכישת המניות שהובילה להוצאת דלק אנרגיה מהמדדים? כדי לבחון שאלה זו, יש לבחון האם קיימת חובת זהירות וחובת אמונים של נושאי המשרה הללו כלפי בעלי המניות בדלק אנרגיה, והאם זו אכן הופרה.
לטענתו, אי הגילוי אודות קיומו של המהלך האסטרטגי וההשפעה שתהיה לו על מחיר מנית דלק אנרגיה מהוים הטעייה חמורה של המשקיעים מקרב הציבור.
דיון פרט מטעה מוגדר בחוק ניירות ערך כך: "'פרט מטעה' - לרבות דבר העלול להטעות משקיע סביר וכל דבר חסר שהעדרו עלול להטעות משקיע סביר". סעיף 44א1 ממשיך וקובע איסור על פירסומו של פרט מטעה: "בטיוטת תשקיף, בתשקיף, בדוח, בהודעה, במסמך או במיפרט הצעת רכש, המוגשים לפי חוק זה לרשות (בסעיף זה – דיווח), לא יהיה פרט מטעה". סעיף 36(א) לחוק ניירות-ערך קובע: "תאגיד שניירות-ערך שלו הוצעו לציבור על-פי תשקיף חייב להגיש לרשות דו"חות או הודעות לפי פרק זה כל עוד ניירות-הערך שלו נמצאים בידי הציבור; תאגיד שניירות-ערך שלו נסחרים בבורסה או רשומים בה למסחר חייב להגיש דו"חות או הודעות לפי פרק זה לרשות ולבורסה." חובת הדיווח לפי סעיף 36 לחוק ניירות-ערך חלה אם כן על התאגיד, שהוא שחייב להגיש דוחות או הודעות לציבור והוא הנושא באחריות מכוח סעיף זה לקיומו של פרט מטעה בדווח.
...
אינני מקבלת גם טענת המשיבים לפיה אין מקום וצורך לאפשר ניהול של תביעה ייצוגית נגדם לאור העובדה שיש עליהם פיקוח של הרשות לניירות-ערך.
סוף דבר לאור כל האמור אני מקבלת את בקשת האישור כנגד המשיבים 3-1, ודוחה את הבקשה כנגד המשיב 4.
העילות בגינן מתקבלת הבקשה הן עילת קיפוח המיעוט (ביחס לקבוצת דלק) והפרת חובת אמונים וזהירות (ביחס למשיבים 2-3).

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לבסוף, לאחר כל אלה, אם ייקבע שהחברה אכן הטעיתה את ציבור המשקיעים כאשר לא גילתה מידע שהיה עליה לגלות עובר ליום 23.3.2020, יהיה מקום להדרש לשאלת הנזק ולבחון האם המבקש הוכיח, נכון לשלב זה של הדיון, קיומו של נזק שניגרם לו ולחברי הקבוצה הקשור בקשר סיבתי להפרות הנטענות של חובת הפירסום על ידי המשיבים.
מהאמור לעיל עולה כי לשיטת המשיבים, המידע בדווח המיידי מיום 23.3.2020 נימסר ממספר טעמים: (1) לאור דחיית פירסום הדוח התקופתי וכאשר רוב הנתונים כבר היו בידי החברה; (2) לקראת אספת מחזיקי אגרות החוב של החברה וכ"פלאטפורמה" לשיחה עימם; ו-(3) לנוכח השינויים הקיצוניים שחלו בשערי ניירות הערך של החברה והתאגידים בהם היא החזיקה, כמו גם לאור המצב ששרר באותה עת בשווקי ההון בארץ ובעולם שנבע בעקרו ממשבר הקורונה.
טענות הגנה של נושאי-המשרה כאמור לעיל, סעיף 38ג לחוק מטיל על החברה, הדירקטורים, המנכ"ל ובעל השליטה, אחריות לפרט מטעה במסמכי הגילוי השוטף; וסעיף 52יא קובע אחריות כללית בגין הפרה של הוראות החוק ותקנותיו.
...
אני סבורה כי טענות אלה נוגעות לשאלה האם הופרה חובת הדיווח ולא לאמצעים שנקטו המשיבים כדי למנוע את הפרתה.
באשר למשיב 4 - הרי מאחר שבהתאם להחלטה זו, המבקש הרים את הנטל להוכיח כי החברה הפרה לכאורה את חובת הדיווח החלה עליה רק החל מיום 15.3.2020, הרי שיש לדחות את הבקשה כנגדו שכן הוא כיהן כמנכ"ל החברה רק עד ליום 31.12.2019.
סוף דבר לאור על האמור לעיל, אני מאשרת את הבקשה כתביעה ייצוגית בעילה מכוח סע' 38ג וסע' 52יא לחוק ניירות ערך כנגד המשיבים 1-3, 5-10; ודוחה את בקשת האישור כנגד המשיב 4.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו