מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות רשות מקומית לנזקי נפילה ממדרכה פגומה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בע"א (מחוזי מרכז) 1391-08-07 כפיר נ' המועצה המקומית גני תקווה (פורסם בנבו, 30.10.2007) הודגש כי "מדרכות אינן מישור גאומטרי. לעולם תימצאנה בהן בליטות או שקערוריות", ו"גלים" שונים במפלסי דרכים אלו, כמו מרצפות הבולטות פה ושם ברחובות או מדרכות מרוצפות הם פועל יוצא של עצם השמוש ההמוני בדרכים, בצרוף של ארועי טבע, הבדלי טמפרטורות, יובש וכיוצא באלה: "המשיבה אינה מצוה לתור אחר בליטות או שקערוריות נקודתיות שגובהן ½1 ס"מ במדרכה (כך הוא אף שעה שהבליטות הן בגובה של ½2 ס"מ כבפרשת כהן הנ"ל). אין למצוא התרשלות (ואין לומר כי הופרה חובת הזהירות הקונקרטית) מצד המשיבה בשל כך שלא שלחה צבא של אנשי פקוח מצוידים בכלי מדידה לבחון בקפידה כל מדרכה ומדרכה וכל אריח ואריח. בליטה נקודתית של ½1 ס"מ, במדרכה אינה בגדר מפגע, המצריך תיקון על אתר. דומה כי הוצאות המניעה במקרה כגון זה, עולות על תוחלת הנזק. מנגד, רשות מקומית עלולה להמצא רשלנית עת אינה נוקטת צעדים למניעת מפגע בדמותו של בור במדרכה (כפי שהיה למשל בת"א (שלום י-ם) 4542/02 פנחס נ' עריית ירושלים, [פורסם בנבו], ניתן ביום 25.10.07) או בור המצוי בשביל בתוככי גן צבורי (פרשת סרי הנ"ל). כאמור, לא זה המצב בעניינינו. על כן, משלא התרשלה המשיבה, לא מוטלת עליה אחריות בעוולת הרשלנות". בע"א (מחוזי ת"א) 2203/00 הדר חברה לביטוח בע"מ נ' משולם, פ"מ תשס"ב(2) 97 (2002) נעשתה על-ידי בית המשפט איבחנה אימתי פגם במדרכה ייצור חובת זהירות קונקרטית של הרשות המקומית.
ואילו השופט גרוס, שהיה בעמדת מיעוט וסבר שבאותו מקרה אין מדובר בפגם במדרכה שיוצר חובת זהירות קונקרטית, אמר: "ככל שעיינתי וחזרתי ועיינתי בצילומים אלה, מסקנתי היא כי אין בסדק המשתקף מהם משום מיכשול בלתי סביר. כפי שמצינו משופעים רחובות הערים בסדקים ובבליטות מסוגים שונים וברי שאין מדובר במשטחים סטריליים שניתן לשומרם ולתחזקם כך שיהיו ישרים לחלוטין. הערייה גם אינה חייבת להעמיד שומרים ופקחים על כל מדרכה בעיר כדי שיתנו דעתם על כל סדק שמקורו בשימוש במדרכה או במי הגשמים ויחושו לתקנו על אתר. זוהי גזרה שאין הערייה יכולה ואינה חייבת לעמוד בה. חובתה של הערייה לדאוג לתקינות הרחובות ולמניעת מפגעים אינה שנויה במחלוקת, אך מכאן אין עדיין להסיק אחריות מוחלטת לגבי כל בליטה או סדק המתגלעים במדרכה זו או אחרת. בעיניין זה יפים גם השיקולים התקציביים שנימנו בפסיקה שאוזכרה. ברור שאין מדובר בהכללה לפיה בכל מקרה של סדק במדרכה תופטר הערייה מכל אחריות, או הפוכו של דבר - תחוייב בנזק שייגרם בשל כך, אלא יש לבדוק כל מקרה על-פי נסיבותיו ולתהות על קנקנו של הסדק או המכשול בו הדברים אמורים. לא הרי בור עמוק יחסית, המהוה ללא ספק מיכשול ומפגע של ממש, כהרי בליטה או סדק שאינם כה משמעותיים, אף שגם הם עלולים לגרום לנפילתו של עובר אורח הנתקל בהם. במקרה זה דעתי, לאור המראה הנשקף מהצילומים ו"מראית פני ה...סדק", כי מדובר בסדק שאינו עולה כדי מיכשול ואינו חורג מתחומי "הסיכון הסביר" בו עלול אדם להתקל דבר יום ביומו.
...
ואילו השופט גרוס, שהיה בעמדת מיעוט וסבר שבאותו מקרה אין מדובר בפגם במדרכה שיוצר חובת זהירות קונקרטית, אמר: "ככל שעיינתי וחזרתי ועיינתי בצילומים אלה, מסקנתי היא כי אין בסדק המשתקף מהם משום מכשול בלתי סביר. כפי שמצינו משופעים רחובות הערים בסדקים ובבליטות מסוגים שונים וברי שאין מדובר במשטחים סטריליים שניתן לשומרם ולתחזקם כך שיהיו ישרים לחלוטין. העירייה גם אינה חייבת להעמיד שומרים ופקחים על כל מדרכה בעיר כדי שיתנו דעתם על כל סדק שמקורו בשימוש במדרכה או במי הגשמים ויחושו לתקנו על אתר. זוהי גזרה שאין העירייה יכולה ואינה חייבת לעמוד בה. חובתה של העירייה לדאוג לתקינות הרחובות ולמניעת מפגעים אינה שנויה במחלוקת, אך מכאן אין עדיין להסיק אחריות מוחלטת לגבי כל בליטה או סדק המתגלעים במדרכה זו או אחרת. בעניין זה יפים גם השיקולים התקציביים שנמנו בפסיקה שאוזכרה. ברור שאין מדובר בהכללה לפיה בכל מקרה של סדק במדרכה תופטר העירייה מכל אחריות, או היפוכו של דבר - תחוייב בנזק שייגרם בשל כך, אלא יש לבדוק כל מקרה על-פי נסיבותיו ולתהות על קנקנו של הסדק או המכשול בו הדברים אמורים. לא הרי בור עמוק יחסית, המהווה ללא ספק מכשול ומפגע של ממש, כהרי בליטה או סדק שאינם כה משמעותיים, אף שגם הם עלולים לגרום לנפילתו של עובר אורח הנתקל בהם. במקרה זה דעתי, לאור המראה הנשקף מהצילומים ו"מראית פני ה...סדק", כי מדובר בסדק שאינו עולה כדי מכשול ואינו חורג מתחומי "הסיכון הסביר" בו עלול אדם להיתקל דבר יום ביומו.
לסיכום, קיימת חובת זהירות מושגית של העירייה בכל הנוגע לשמירה על מדרכות, מדרגות וכבישים במצב תחזוקתי ובטיחותי תקין, באופן שימנע פגיעה בהולכים בדרך, אך בנסיבות המקרה הנוכחי, אף אם פסעה התובעת על הפגם במדרכה במצב שהשתקף בתמונות אותן הציגה בבית המשפט, לא קמה לעירייה חובת זהירות קונקרטית כלפיה, וממילא לא קמה לה אחריות בנזיקין בגין עוולת הרשלנות.
אשר על כן, הנני דוחה את התביעה.
הנני מחייב כל אחד מהתובעים לשלם לנתבעת, באמצעות בא-כוחה, שכר טרחת עורך-דין בסך 3,000 ₪ וכן מחצית מהוצאות שכר טרחתו של המומחה הרפואי מטעמה, ועל כל אלה הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ר' ב-ע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש פ"ד לז (1) 113, 126 (1982) (להלן - "עניין ועקנין"): "הבעלים והמבקר זרים זה לזה. הבעלות במקרקעין יוצרת זיקה בין הבעלים לבין הסיכונים שנוצרו במקרקעין... הבעלות במקרקעין יוצרת לעיתים אפשרות למנוע סיכונים... מכאן הצידוק בהטלת חובת זהירות מושגית ביחסים שבין בעלים לבין מבקר במקרקעין. עם זאת האחריות בגין נזק ספציפי תיקבע, רק לאחר שתוכר ותופר חובת זהירות קונקרטית." וראו עוד אצל ע"א 780/76 מועלם נ' רשות הפיתוח פ"ד לא (2) 630, 636 (1977).
לטענתה, המדרכה והכביש עליהם צעד התובע היו תקינים לחלוטין, ללא פגם או שבוש שנפל בגינם.
שוכנעתי כי הנתבעת הפרה את חובות הזהירות המוטלות עליה, בהיותה רשות המקומית אשר אחראית לתקינות המדרכות והכבישים בתחום שיפוטה.
...
בהתחשב במהות הפגיעה, בתקופת אי הכושר ובשיעור נכותו הצמיתה, הנני קובעת פיצוי בגין עזרת צד ג', לעבר ולעתיד, על דרך האומדנא בסכום של 5,000 ₪.
אולם, לנוכח חלוף הזמן, מיעוטם של אלו, לא מחייב את המסקנה כי הוצאות שכאלו לא נעשו.
סוף דבר התובע זכאי לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו בתאונה: הפסדי שכר לעבר 30,000 ₪ הפסדי שכר לעתיד 35,000 ₪ עזרת הזולת 5,000 ₪ הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה 5,000 ₪ כאב וסבל 25,000 ₪ ____________________ ובסה"כ 100,000 ₪ בניכוי אשם תורם (10%) 10,000 (-) ₪ סה"כ פיצוי 90,000 ₪ ניכויי מל"ל- התובע העיד כי קיבל מענק חד פעמי ודמי פגיעה (עמוד 12 ש' 7).

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2015 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

בעתירתה לחיוב הנתבעת בתשלום פיצוי בסך של 22,500 ₪, טוענת התובעת כי בתאריך 21.4.13 בעת שפסעה על מדרכה ברחוב נחל פרת 5 בחדרה, בדרכה אל גן הילדים של בנה הבכור, היא מעדה כתוצאה מפגם באותה מדרכה וחשה כאב עז בכף רגלה הימנית.
דיון והכרעה אחריות הרשות המקומית הלכה פסוקה היא כי על הרשות המקומית מוטלת חובת זהירות מושגית וקונקרטית כלפי ההולכים בדרך ומוטלת עליה חובה לטפל במפגעי בטיחות שיש בדרכים הנמצאות בטיפולה ואחזקתה.
הנתבעת, ככל רשות מקומית, חייבת לדאוג לתקינות המדרכות שבתחומה, באופן שימנע את האפשרות למעידת אנשים ולטעמי במקרה זה, מדובר במפגע שמחובתה היה לדעת עליו ולתקנו.
יחד עם זה, לנוכח המסמכים הרפואיים המלמדים על "נפיחות קלה" ו"רגישות" בלבד, ובהיעדר אסמכתות אחרות לגובה הנזקים הנטען, הנני מעמידה את גובה הפצוי שישולם לה, על סך של 4,500 ₪.
...
באשר לנזק - גובה הנזק לו טוענת התובעת נראה לי מוגזם וגם תיאוריה בדבר חומרת מגבלותיה והנזק שנגרם לבנה הפעוט (נסיגה באחוזוני הגדילה) נשמעו לי מופרזים.
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 4,500 ₪ בתוספת הוצאות בסך 500 ₪ בתוך 30 יום, שאם לא כן יישאו סכומים אלה הפרשי הצמדה וריבית כחוק, עד ליום התשלום בפועל.
הודעות צד ג' נדחות.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2017 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

טענות התובעת והראיות שנשמעו והוגשו מטעמה התובעת, הטוענת כי הבור שגרם למעידת הקטין ונפילתו היה "בור ממש גדול", הציגה בפני את התצלומים שצולמו על ידה מספר ימים לאחר האירוע, צורפו לכתב תביעתה (נספח ב') והם ממחישים כי אכן מדובר היה במדרכה עם חסר משמעותי באבני מדרך ושפה, כזה שיצר במקום בור של ממש.
דיון והכרעה אחריות הרשות המקומית הלכה פסוקה היא כי על הרשות המקומית מוטלת חובת זהירות מושגית וקונקרטית כלפי ההולכים בדרך ומוטלת עליה חובה לטפל במפגעי בטיחות שיש בדרכים הנמצאות בטיפולה ואחזקתה.
שקיימים שקע, בור או פגם אחר בכביש הצבורי שבתחומי העיריה אשר מהוים סכנה למשתמשים בו, תהא העיריה חייבת כלפיהם לנקוט אמצעי זהירות סבירים".
הנתבעת, ככל רשות מקומית, חייבת לדאוג לאחזקה תקינה שוטפת של המדרכות בתחומה, באופן שימנע תאונות מסוג התאונה שאירעה במקרה זה. לטעמי, מדובר במפגע שמחובת הנתבעת היה לאתרו ולתקנו במהלך בדיקות שגרתיות שעליה לבצע מיוזמתה ובמקרה זה, כפי למרבה הצער קורה לעיתים קרובות, עשתה היא את המוטל עליה רק לאחר שהמפגע גרם לנזק ובכך נעוצה התרשלותה.
...
לאחר שעיינתי בתצלומים בהם תועדו המדרכה והבור שגרם למעידת הקטין, נפילתו ופציעתו, אני סבורה כי מדובר במפגע שמחובת הנתבעת היה לדעת עליו ולתקנו.
עם זאת, לאור השיפור שחל במצבו מאז (ר' במכתב ת/3) ובהתחשב בפיצוי ששולם על ידי חברת הביטוח "כלל" במסגרת התביעה החוזית שהוגשה מכח פוליסת ביטוח תאונות אישיות של תלמידים בבית הספר (ת/2), אני מחליטה לקבל את התביעה בחלקה ומחייבת את הנתבעת – על דרך של אומדנא ובהעדר ראיות ישירות וקונקרטיות לכל רכיבי הנזק המפורטים בכתב התביעה - לשלם לתובעת (ולקטין באמצעותה) סך של 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בע"א 145/80 ועקנין נגד המועצה המקומית בית שמש פ"ד לו(1) 113, 126 (1982) נכתב: " ... חיי היום-יום מלאים סיכונים, אשר לעתים מתממשים וגורמים נזקים, מבלי שיוצרי הסיכונים יישאו באחריות בנזיקין. הטעם לכך הוא, שאותם סיכונים טבעיים ורגילים הם לפעילות האנוש המקובלת, ובגינם נקבע, כעניין של מדיניות משפטית, כי חובת זהירות קונקרטית אינה מתגבשת. סיכונים אלה סבירים הם, וחיי חברה מתוקנים לוקחים את קיומם בחשבון". בע"א (מחוזי מרכז) 1391-08-07 כפיר נגד המועצה המקומית גני תקווה (פורסם בנבו, 30.12.2007) נכתב: "ידוע הוא כי מדרכות אינן מישור גאומטרי. לעולם תימצאנה בהן בליטות או שקערוריות. בעיניין זה נאמר:
בע"א (מחוזי ת"א) 2203/00 הדר חברה לביטוח בע"מ ועירית פתח תקווה נגד משולם פ"מ תשס"ב (2) 97, 106 (2002) הבחין בית המשפט (על פי עמדת הרוב שם) אימתי פגם במדרכה ייצור חובה קונקרטית של הרשות המקומית: "מעיון בתמונה שהוצגה אף בפנינו נראה אף לי כי מדובר במפגע ברור ומהותי של סדק רציני במדרכה, שאכן גרם להבדלי גובה שיכולים בהחלט לגרום להתקלות ונפילה של אדם הצועד על מדרכה זו. כאשר קיים מיכשול מהותי כגון בור במדרכה או הבדלי גובה פיתאומיים הנובעים מסדק שעין אדם לא יכולה להבחין בהם מראש, אלו הם סיכונים שאינם בגודל הרגיל והמקובל אותם יכול וחייב אדם לצפות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במקום בלתי מואר. במקרה שכזה תהא הערייה נושאת באחריות משפטית לכך שלא יהיו מהמורות, בורות וסדקים מהותיים כגון זה שבפנינו שיביאו לכך שאדם יכשל בהליכתו ויפגע.
...
הפסיקה שהובאה על-ידי כבוד אב-בית-הדין חברי השופט גרוס ידועה ומקובלת עליי ואכן היא מדריכה אותנו, אולם אין היא מתייחסת למכשלות שיש בהן באופן בלתי סביר כדי לגרום לנפילתו של אדם שהפעיל זהירות רגילה ומקובלת בזמן הליכתו על מדרכה.
התוצאה לאור המסקנה להיעדרה של חבות מצד העירייה - דין התביעה להידחות.
אשר על כן, הנני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו