לטענת הנתבעות 2-3, העתקת קו המתח הגבוה מנחלת התובעים היתה תלוי בכמה גורמים, כאשר שני הגורמים העקריים הם: 1) דרישת חברת החשמל (שביצעה את העתקת קו החשמל בפועל), כי טרם ביצוע העתקת קו המתח הגבוה יבוצעו כל התשתיות עד למפלס גובה אפס, ובכלל זה ריבוד ראשוני בכבישים או שכבת מצעים אחרונה, דבר המלמד על כך שהעתקת עמוד החשמל היתה אמורה להתבצע רק בשלבים האחרונים בשרשרת ביצוע התשתיות; 2) שיווק הנחלות ותשלום המתיישבים את חלקם בעלות ביצוע התשתיות.
כידוע, המסגרת הנורמאטיבית שמסדירה את נושא האחריות בעוולת הרשלנות קבועה בפקודת הנזיקין ובהלכה הפסוקה, כאשר ידוע כי בקביעת האחריות האמורה מתעוררות שלוש שאלות: האחת, חובת זהירות (מושגית וקונקרטית) - האם המזיק חב חובת זהירות לניזוק? השנייה, התרשלות - האם המזיק הפר את חובת הזהירות המוטלת עליו, כלומר האם המזיק סטה מסטאנדארט הזהירות המוטל עליו? והשלישית, קשר סיבתי וגרימת נזק - האם הפרת החובה היא שגרמה נזק? [ראו ע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש ואח', פ"ד לז(1) 113 (1982)] (להלן: "הילכת ועקנין").
התובעים מבקשים להטיל אחריות על הנתבעות, בטענה כי קצב איסוף כספי ההישתתפות מהמתיישבים, פריסת התשלומים, אופן הניהול והפיקוח על העבודות בפרויקט וקביעת סדר עדיפויות לא ברור ו/או אחיד לבצוע העבודות ומיקומן, גרמה לעיכוב בהשלמת עבודות הפיתוח, וכתוצאה מכך עיכוב בהעתקת קו החשמל מנחלת התובעים והטמנתו בכביש העובר בסמוך לנחלתם, ולמעשה עיכוב בקבלת היתר בניה ותחילת הבניה עצמה.
גם מהנדס המועצה מר סגל העיד כי הפרויקט בוצע בשלבים, לפי הסכום שעמד לרשות הגורמים המבצעים בכל שלב ושלב [עמ' 69 לפרוטוקול, שורות 6-11].
...
לסיכום חלק זה, הנזקים שנגרמו לתובעים כתוצאה מעיכוב פינוי קו החשמל ועיכוב בניית ביתם בנחלה עומדים ע"ס 88,400 ₪.
סוף דבר
אני דוחה את התביעה נגד הנתבעת 3, ומחייבת את התובעים לשאת בשכר טרחת עורכי דינה בסכום כולל של 6,000 ₪ המביא בחשבון את העובדה כי הנתבעת 3 יוצגה בהליך דנן ביצוג משותף עם הנתבעים 2.
אני מקבלת את התביעה באופן חלקי, וכנגד הנתבעות 1-2 בלבד, לאור קביעתי ביחס לחלוקת האחריות, אני מחייבת את הנתבעת 1 (המושב) לשלם לתובעים פיצוי בסך של 43,316 ₪.