מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות פלילית של תאגיד על לשון הרע

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האפשרות שניתנת לבית המשפט לבצע הרמת המסך, נובעת מעקרון העל של תום לב. מעצם החובה לנהוג בתום לב ובהגינות, נידרש כי האישיות המשפטית הנפרדת של תאגיד לא תוכל לשמש ככסות לנהוג בדרך שאיננה תמת לב. במשפט העברי מעוגן עקרון תום הלב, במשפט שיש בו סיכום של התורה כולה על רגל אחת והוא "ואהבתך לרעך כמוך". מכוח עיקרון זה המציב את הנורמה 'שמה ששנוא עליך אל תעשה לחבריך', מושתתת חובת תום הלב על פני כלל העיסוקים של החברה האנושית, ובהפרתה של חובה זו יש את האפשרות הנתנת לבתי המשפט לסכל זאת, באמצעות הכלי של הרמת המסך.
הטעם לכך הינו כי מדובר באחריות פלילית לעבירות של נושא משרה בתאגיד על חוק הגנת השכר וברי, כי אין להקיש מכך לגבי אחריותו האזרחית, ובודאי שאין בהוראת הסעיף כדי לגבור על הדוקטרינות הנוהגות בתחום דיני הרמת מסך.
דיון והכרעה התשתית המשפטית סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 (להלן – "חוק איסור לשון הרע"), קובע כי לשון הרע הוא דבר אשר פירסומו עלול להשפיל אדם או תאגיד בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם; לבזותו בשל מעשים, היתנהגות או תכונות המיוחסות לו; לפגוע במשרתו, בעיסקו, במשלח ידו או במקצועו או לבזותו בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו.
אחרית דבר לאור כל האמור לעיל, אנו קובעים כדלקמן: הנתבעים אחראים לפירסום האמירות שיוחסו להם בכתבה; האמירות הינן הבעת דיעה ביקורת לגיטימית ואינם עולות כדי לשון הרע; גם אילו קבענו כי מדובר בלשון הרע, הרי שמדובר במדרג הנמוך ביותר מבחינת עוצמת האמירות ועומדות לנתבעים ההגנה של אמת בפירסום.
...
לטענת התובעת, פרטי הסיכום בין הצדדים הועברו על ידה לידיעתו, אלא שהסתבר לה בדיעבד, כי התוספת לשכרה בסך של 3,000 ₪ הופחתה מהעמלות להן היא הייתה זכאית, וזאת בניגוד לסיכום עם הגב' אור.
בנוסף לסכומים דלעיל, תשלם הנתבעת 1 לכל אחד מהתובעים 10,000 ₪ בגין שכר טרחת עו"ד (סה"כ 40,000 ₪).
תביעת לשון הרע נדחית על ראשה וכל חלקיה.
הנתבעות תשלמנה, ביחד ולחוד, ל-4 התובעים שכר טרחת עו"ד בסך כולל של 250,000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

ואולם, גישה ל"גוי" תוך שימוש דווקני בטכסטים הלכתיים או הגותיים מכבר, שכבודם במקומם, היא קרקע מסוכנת; והלא בפשטות, לא הרי התיחסות ללא יהודי בנסיבות של שיעבוד לנכרים בארצנו או בגולה, כהרי מדינת ישראל מדינה יהודית שהלא יהודים הם מיעוט בה. גם בהנחה שהכוונה הייתה לכל מי שאיננו יהודי, אין בכך בהכרח כדי לפטור את המחברים מאחריות פלילית.
נימוקו המרכזי של השופט א' גולדברג מתבסס על קיומה של עוולה אזרחית בגין פירסום לשון הרע לצידו של האיסור הפלילי על מעשה זה. על פי קביעתו, החלת הילכת הצפיות בעבירת פירסום לשון הרע, תטשטש את ההבדל בין העבירה לבין העוולה האזרחית ותחתור תחת כוונת המחוקק.
כך, אף סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע קובע כי "לשון הרע על חבר בני אדם או על ציבור כלשהוא שאינם תאגיד, דינה כדין לשון הרע על תאגיד, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית" (ההדגשה הוספה – ס.ג'.
...
אני סבורה כמוהו כי אין להתערב במסקנת היועץ המשפטי לפיה אין די ראיות להעמדה לדין.
אף אם אצא מן ההנחה כי בחקירה נוספת ניתן יהיה לעבות את החומר הראייתי ולהפוך את החומר החסוי שתיאר חברי השופט ג'ובראן לחומר גלוי – בסופו של דבר במרכז ההליך הפלילי, אם יפתח כזה, יעמוד הספר עצמו.
קביעה כי יש להפוך את הצו החלטי תביא למעשה להיפוך היוצרות: בית המשפט העליון מכריע במסקנה העובדתית המרכזית שיש להסיק מן הראיות (כמובן בשינויים הנובעים מעדויות שתשמענה אם יהיו שינויים כאלה) וזאת במקום הערכאה הדיונית ולפני שזו החלה לדון בהליך.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

(ג) סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע ודרישת הזיהוי סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע קובע כי: "לשון הרע על חבר בני אדם או על ציבור כלשהוא שאינם תאגיד, דינה כדין לשון הרע על תאגיד, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית או לקובלנה. ולא יוגש כתב אישום בשל עבירה לפי סעיף זה אלא על ידי היועץ המשפטי לממשלה או בהסכמתו." סעיף 4 הוא בעקרו הצהרתי: הכרה בלשון הרע על ציבור ועל חבר בני אדם שאינם תאגיד והשוואת מעמדה למעמד לשון הרע על תאגיד.
מן ההיסטוריה החקיקתית עולה אפוא כי המחוקק ביקש להכיר בחשיבות השמירה על שמן הטוב של קבוצות שאינן בעלות אישיות משפטית של תאגיד.
אסתפק בכך שאעיר כי הכרעה בשאלה פרשנית זו מחייבת בחינת התכליות העומדות ביסוד ההכרה בזכות לשם טוב של "ציבור" ו"חבר בני אדם" שאינם תאגיד וביסוד האיסור הפלילי בפירסום לשון הרע על קבוצות אלה (השוו: עניין בורוכוב; עניין ביטון, ועוד השוו: עניין אונגרפלד; גנאים, קרמניצר ושנור, בעמ' 60-45)].
אעיר, למעלה מן הצורך, כי לדידי האחריות על לשון הרע המשתמעת כתוצאה משיבוץ התמונה בדף האנטרנט המפרסם את הסרט צריך שתוטל על הגוף שערך ופרסם את דף האנטרנט ודוקא הסרט הוא המהוה את הנסיבה החיצונית ההופכת לכאורה את דף האנטרנט, בנסיבות העניין, לפירסום דברים העולים כדי לשון הרע משתמעת כלפי שני המערערים שתמונתם מופיעה שם. (ד)(2) דרישת הזיהוי - הקבוצה השאלה המורכבת יותר במקרה זה היא האם האדם הסביר היה מוצא את הדברים שיוחסו בסרט לחיילי צה"ל כמתייחסים לכל אחד מחיילי צה"ל שלחמו בג'נין וביניהם למערערים.
...
שאם לא כן, נמצאנו מרבים בתביעות מצד קבוצות שונות באוכלוסיה בחתכים של פוליטיקה-דת-עדה-גזע-מין-מעמד-גיל-מקום מגורים-נטייה מינית-מוגבלות ועוד.
סופו של דבר, שאני מצטרף לדעתו של חברי כי דין הערעור להידחות.
השופטת מ' נאור: גם לדעתי, כדעת שני חברי, דין הערעור להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

סעיף 24(א)(1ד) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969 (להלן: "החוק"), קובע כי לבית הדין האיזורי לעבודה תהא סמכות ייחודית לידון - "בתובענה של עובד או נציג ארגון עובדים נגד מעסיק או נושא משרה אצלו, או של מעסיק או נושא משרה אצלו נגד עובד או נציג ארגון עובדים, בקשר ליחסי עבודה, שעילתה עוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965; לעניין זה, "נושא משרה" - מנהל פעיל בתאגיד, שותף למעט שותף מוגבל, ממונה על העובד ופקיד האחראי מטעם התאגיד על תחום זכויות עובדים;".
התובעים הפנו בהקשר זה לפסיקה לפיה דירקטורים אינם בגדר מנהלים פעילים בתאגיד רק מעצם היותם דירקטורים, ואולם זו ניתנה בהקשר אחר, של קביעת אחריות פלילית, ולא כבעניינינו, ומכל מקום "מנהל פעיל" הנו אחת מהחלופות של "נושא משרה" על פי סעיף 24(א)(1ד).
...
נוכח כל האמור לעיל, אני סבורה כי מתקיימים תנאיו של מבחן זהות הצדדים.
סיכום לאור כל האמור לעיל, אני סבורה כי לבית הדין לעבודה הסמכות הייחודית לדון בתביעה דנן.
לפיכך, ומכוח הוראות סעיף 79 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984, אני מורה על העברת הדיון בתובענה, לבית הדין האזורי לעבודה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

. בתובענה של עובד או נציג ארגון עובדים נגד מעסיק או נושא משרה אצלו, או של מעסיק או נושא משרה אצלו נגד עובד או נציג ארגון עובדים, בקשר ליחסי עבודה, שעילתה עוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965; לעניין זה, "נושא משרה" – מנהל פעיל בתאגיד, שותף למעט שותף מוגבל, ממונה על העובד ופקיד האחראי מטעם התאגיד על תחום זכויות עובדים".
סעיף 11(א) לחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 קובע, כי: "פורסמה לשון הרע באמצעי תיקשורת, ישאו באחריות פלילית ואזרחית בשל לשון הרע, האדם שהביא את דבר לשון הרע לאמצעי התיקשורת וגרם בכך לפרסומו, עורך אמצעי התיקשורת ומי שהחליט בפועל על הפירסום, ובאחריות אזרחית ישא גם האחראי לאמצעי התיקשורת" (ההדגשה לא במקור – המותב).
...
לפיכך, טענה התובעת כי טענתו לפיטוריו בניגוד לדין ראויה להידחות.
בשלב זה לא מצאנו להיעתר לטענת הנתבע כאמור.
בברע (ארצי) 30362-02-14 זהבית תבל נ' גטר טק בע"מ (30.3.14) נקבע, כי "... את תקנה 11(א) לתקנות בית הדין יש לפרש באופן שהחובה הנזכרת שם מתייחסת לצירוף מסמכים המהווים חלק מהעובדות בכתב התביעה, ומסמכים אלה, להבדיל ממסמכים שערכם ראייתי בלבד, יש להזכיר ולצרף לכתב התביעה". לטעמנו, מסמכים הנוגעים להוכחת הנזקים הנטענים להם טוענת התובעת הם מסמכים 'שערכם ראייתי בלבד' ואינם מהווים 'חלק מהעובדות בכתב התביעה'.
סוף דבר: הבקשה לסילוק התביעה על הסף נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו