בהקשר זה הודגש בפסיקה, כי ההפרעה הנפשית החמורה שאליה מתייחס סעיף 300א(א), דורשת קיומו של מצב רפואי-פסיכיאטרי, "החסר אך במעט" מפגיעתה של מחלת נפש המקימה פטור מאחריות פלילית לפי סעיף 34ח לחוק העונשין (ע"פ 3617/13 טייטל נ' מדינת ישראל (28.6.16) בפִסקה 64; וע"פ 5417/07 בונר נ' מדינת ישראל (30.5.13)).
לדבריו, אין בכך תמיכה להפרעה סכיזואפקטיבית, אלא להפך – יש בדבר משום הסבר מדוע חלפו מחשבות השוא בבדיקתו של הפסיכיאטר עוד בבית-החולים "הדסה". ד"ר ויצמן נתן משקל למצבו הנפשי של הנאשם בסמוך לארוע, אז נבדק, כאמור, בדיקה ממושכת ומקיפה, על-ידי פאנל של רופאים מומחים, לרבות הוא עצמו; ובהקשר זה הדגיש, כי באותה העת לא נמצא הנאשם במצב נפשי מעורער, ובודאי שלא הייתה פגיעה משמעותית ביכולתו להבין את מעשיו או לשלוט בהם.
כפי שכבר צוין בסקירת הרקע המשפט לעיל, על הנאשם המבקש להחיל לגביו את האחריות המופחתת לפי סעיף 300א לחוק, להוכיח קיומם של שלושה יסודות: הראשון – כי הוא לוקה בהפרעה נפשית חמורה, זאת במובחן ממחלת נפש כנדרש בסעיף 34ח לחוק; השני – כי יכולתו להמנע מבצוע הרצח הוגבלה במידה ניכרת; והשלישי – קיומו של קשר סיבתי בין ההפרעה הנפשית לבין ההגבלה הניכרת ביכולת להמנע מהרצח.
בנסיבות האמורות שבהן נמצא הנאשם עם בוחן מציאות תקין, ומסר הודאות מפורטות בעיניין תיכנון הפיגוע וביצועו, לא הוכיחה ההגנה, כלל ועיקר, הגבלת יכולת של הנאשם להבין את אשר עשה או להמנע ממעשיו.
...
על-כן, מקובלת עליי מסקנתו של ד"ר ויצמן, כי האבחנה לפיה סובל הנאשם מהפרעה סכיזואפקטיבית, עם משברים פסיכוטיים במצבי דחק, אינה מבוססת ולא נתמכת במהלך חייו של הנאשם ובתיעוד הקליני אודותיו; וכי קיימת סבירות גבוהה יותר שהנאשם סובל מהפרעה דיכאונית עם מרכיבים אישיותיים מצבר A – הפרעת אישיות פרנואידית, ולא ממצב פסיכוטי.
על יישומו של המבחן המוסרי-מהותי עמד כב' הנשיא שמגר עוד בפסק-הדין בע"פ 399/89 מדינת ישראל נ' זלום, פ"ד מו(2) 187 (1992), בהצדיקו הטלת מאסר מצטבר על מפגע שקטל חייהם של שני קרבנות: "גזירת עונשי מאסר חופפים על מספר מעשי רצח – אף אם מדובר בכאלה שבוצעו ברצף אחד – יש בה מכללא משום מזעור של הזוועה שבגרם המוות הזדוני והמכוון של שורה של אנשים... האמונה שלנו בקדושת חיי אדם חייבת למצוא ביטויה גם בענישה של עבריין ובהדגשת משמעותו של כל קיפוח של חיי אדם בעניינו. מקובלת עלי, על כן, ההשקפה כי לא רק שיש לגזור עונש נפרד על כל עבירה, אלא כי מעשי פגיעה נפרדים בחיי אדם צריכים גם למצוא ביטויים בעונשים המצטברים זה לזה" (עמ' 192).
מסקנה זאת היא הכרחית גם מנקודת מבט מוסרית, המכירה בקדושת חייו של אדם כערך-יסוד.