עסקת אשראי דוקומנטרי - המסגרת הנורמאטיבית
על פועלה של עסקת אשראי דוקומנטרי עמד בית המשפט בע"א 151/89 בנק לאומי לישראל בע"מ נ' מ.ג. ברין ובניו בע"מ, פ"ד מו(4) 104 (1992) (להלן: עניין ברין): מבקש האשראי, שהנו הקונה בעסקת היסוד, פונה את הבנק הפותח (Issuing Bank) בבקשה להוציא עבורו מכתב אשראי לטובת המוטב, שהנו המוכר אשר זכאי לקבל את התשלום בגין עסקת היסוד.
גרסה עובדתית זו לא צוינה כלל בכתב התביעה, והושמעה לראשונה במהלך עדותו של התובע:
"ביקשתי מהבנק בגלל שהמצב הוא כזה שיש שם חול ולא נחושת, אני יודע שלוקח שמונה ימים עד שהם מקבלים את הכסף, הבנק הסיני, אז ביקשתי מהבנק לפנות ולעצור את השתלשלות העניינים ושהבנק בסין לא ישלם לאותו ספק את הכסף .... הם רק אמרו 'אנחנו לא יכולים לעשות שום דבר'".
"הבנק הזדרז לשלם את הכסף. אני לא יודע למה".
בחקירתו הנגדית הבהיר התובע כי הוא פנה לבנק בדרישה לעצור את התשלום "באותו יום של השיחרור של המכס". לדבריו, "אני פניתי בטלפון וגם באתי לסניף".
כמתואר בפסקות 5-4 לעיל, סדר האירועים היה כדלקמן: ביום 11.11.2016 חתם התובע על מיסמך הויתור, ביום 14.11.2016 העביר הבנק לבנק הסיני את הסכום של 16,000 דולר וביום 17.11.2016 הוצאה עבור התובע פקודת המסירה בנמל, בה צוין כי הטובין הנם VERMICULITE.
על העובדה שפניית התובע לבנק לעצירת התשלום נעשתה רק לאחר שהתשלום כבר הועבר העיד טל מלכה, מנהל סניף מת"ם של הבנק:
"כמה ימים אחרי שביצענו את התשלום הוא פנה בטלפון ... התשלום כבר בוצע כמה ימים לפני. אי אפשר היה לעצור את התשלום. התשלום מבוצע במיידי".
"הוא פנה אלינו מאוחר מדי. כשהוא שיחרר את הסחורה, הכסף כבר עבר. ברגע שהוא קיבל דוקומנטים והוא חתם על הטופס לשלם, אנחנו שילמנו".
מאיה כהן (להלן: כהן), מנהלת מדור בסקטור מימון וסחר בנלאומי של הבנק, שהנו הגוף האחראי על הטיפול באשראים דוקומנטרים (להלן: סקטור סחר בנלאומי) ונימצא בעיר לוד, העידה על כך אף היא: "14 לנובמבר יצא סוויפט עם תשלום. באותו יום נעשה התשלום"; "כבר שילמנו את הכסף כמה ימים קודם"; "רק ב-16 הוא כתב שהמכולה הגיעה לנמל, כשאנחנו כבר ב-14 שילמנו".
משלא הוכח כי עוד בטרם הועברה התמורה לבנק הסיני דרש התובע לעצור את התשלום, דין טענה זו להדחות.
...
מהעדויות שהובאו הגעתי למסקנה שהוכח כי התובע, בטרם חתם על כתב הוויתור, לא הבין את משמעות הוויתור.
אשר על כן, הנני קובע כי סך 16,000 דולר שהתובע הפקיד בבנק ואשר שולמו לבנק הסיני הינו הנזק היחידי שהוכח על-ידי התובע כנזק שנגרם בגלל התרשלותו של הבנק.
התוצאה
אשר על כן, הנני מחייב את הנתבע (מס' 1) לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
(1) 60,080 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מיום 29.9.2016 ועד לתשלום המלא בפועל;
(2) אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד הגשת התביעה, 8.1.2018, ועד לתשלום המלא בפועל;
(3) שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 11,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.