לפני תביעת ניזקי גוף שארעו לתובע בשל תאונת עבודה, עת ביצע עבודה של נקוי ראש מנוע במסגרת עבודתו בשירות מעבידתו.
ביום 8.11.2016, בזמן שהתובע עסק בניקוי ראש מנוע באמצעות חומר כימי עם לחץ אויר, החומר הכימי ניכנס לעינו הימנית של התובע וגרם לו נזק גופני.
(להלן: "המומחה") פרופ' גרזוזי קבע כדלקמן:
"אין כל ספק שהנזק לעין נגרם מהפגיעה מזרם אוויר עם ליכלוך במסגרת עבודתו במוסך. עדיין ישנם משקעים של חומר זר מתחת ללחמית. בפברואר 2017 אובחן יובש בעין ימין ע"י מומחה קרנית בשרותי בריאות כללית, הוכנס חוסם לדרכי הדמעות והיובש פחת. בבדיקתי באמצעות תבחין שירמר התקבלה כמות דמעות של 28 מ"מ לאחר שתי דקות, אך עדיין ישנם סימני חשיפה קלים בקרנית התחתונה. קרוב לוודאי שהיובש בעין נגרם מתאונת העבודה, הסימנים בקרנית הופיעו לאחר התאונה, אך האיבחון נעשה באיחור של כשלושה חודשים. טופל ע"י חוסמי תעלת דמעות. התבחינים האלקטרו – פיזיולוגיים הצביעה (הטעות במקור – ב'ב') על הבדל בכושר הראיה בין העיניים עם נחיתות קלה עד בינונית מימין, המתאימה לחדות הראיה שהתקבלה בבדיקות הסובייקטיביות."
לאור כל האמור, קבע המומחה כי לתובע נותרה נכות רפואית של 15% בשל הירידה בכושר הראיה בעין ימין וציין כי לתובע לא נותרה כל נכות כתוצאה מהיובש שטופל.
נסיבות התאונה ושאלת האחריות
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, אני סבור כי יש להטיל אחריות על הנתבעות לנזקיו של התובע, אך בה בעת גם לקבוע את אחריותו של התובע (אשם תורם) לנוכח מעמדו אצל המעביד וניסיונו לרבות אחריותו כלפי אחרים כאשר המעביד אינו נמצא במקום העבודה.
לפיכך, בהשוואה לעובד, המעביד הוא "מונע הנזק הטוב והזול". (ראו: ע"א 7895/08 קלינה אליעזר נ' מוחמד יאסין (31.8.2011))
נוסף על כך, נקבע כי "עובד העושה עבודה מסוכנת למען מעבידו, אינו נותן את דעתו תמיד רק על ביטחונו האישי שלו. אין זו ממידת הסבירות לידרוש ממנו שינהג כן, ולבוא אליו בטענה שאילו עשה הכל כדי להישמר לנפשו, היתה הסכנה חדלה להיות סכנה." (ראו גם: ע"א 5/65 המוסד לביטוח לאומי נ' שירותי נמל מאוחדים בע"מ ואח' (30.9.1965))
אך מאידך, נקבע שאשם תורם של עובד יוטל במקרים ברורים, שבהם אשמו של העובד כגורם לתאונה בולט לעין.
...
אשר לטענת התובע לפיה יש להחיל את התביעה דנן את הכלל בעניין "הדבר מדבר בעד עצמו" לפי סעיף 41 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקודת הנזיקין") , אני סבור שדין הטענה להידחות.
כך למשל באו הדברים לידי ביטוי בע"א 7895/08 קלינה אליעזר ובניו הנדסה תכנון וביצוע נ' מוחמד יאסין:
"... נוכח זאת, ראוי להטיל אחריות בגין רשלנות תורמת על עובד, רק אם הוא נטל סיכון בלתי מחושב וממשי, כתוצאה מהחלטתו החופשית, ואותו סיכון הוא זה אשר גרם לנזק (שם, בעמ' 528). ודוק, עלינו לבחון כל מקרה ונסיבותיו. מקום שנמצא שהעובד סטה באופן ממשי מרמת הזהירות הנדרשת, כך שחטא ברשלנות של ממש, כי אז תוטל עליו אחריות בגין רשלנות תורמת (ראו והשוו: עניין יצחק, בעמ' 81)".
המקרה הנדון משקף, סטייה ניכרת של העובד מנורמת העבודה שהייתה נהוגה במקום העבודה שעבודת ניקוי ראשי המנוע תעשה תמיד עם משקפי מגן כפי שנעשתה בפועל כל השנים, ובמיוחד כאשר מדובר בעובד מיומן, המחליף את המעביד בעסק כל אימת שזה אינו נמצא בעסק לרבות באופן סידור העבודה היומי, לאור כל האמור, אני מעמיד את האשם התורם שיש לייחס לתובע על 25%.
חוות דעתו של המומחה לא נסתרה ובהתאם להלכה הפסוקה אני מקבל את חוות הדעת על קביעותיה וקובע כי לתובע נותרה נכות רפואית בשיעור של 15%.
(ראו: פרוטוקול דיון מיום 5.10.2021, עמ' 3, ש' 16-18) אני מקבל את עדות הבעלים של הנתבעת בהקשר זה וקובע כי שכר הבסיס יעמוד על בסיס השכר בחישובי התובע כאמור בסיכומיו קרי, השכר הממוצע במשק נכון להיום 11,784 ₪ , ראה ס' 67 לסיכומי התובע.
התובע לא הוכיח את היקף הסיוע לו נזקק מבני משפחתו, אולם מאחר שכאמור קבעתי שהתובע היה באי כושר במשך 12 חודשים כשמתוכם לפחות אי כושר בשיעור של 100% וכן מאחר שהתובע היה מאושפז בביה"ח פעמיים למשך 12 יום (סה"כ), ובשים לב למהות הפגיעה, אני סבור שיש לפסוק לו פיצוי גלובאלי עבור רכיב זה בסכום של 20,000 ₪.