ד – דיון והכרעה
ד.1 - אחריות המוכרים לליקויים בדירה "יד שניה"
לטענת התובעים, הסתירו מהם הנתבעים ליקויים רבים שהיו בדירה, באופן העולה כדי הפרה של הוראות סעיפים 11(2) עד 11(5) לחוק המכר, כמו גם של התחייבות הנתבעים בסעיף 7 להסכם המכר למסור את הדירה לתובעים כשהיא "(ו)כפי שראו אותה הרוכשים טרם חתימת הסכם זה ולמעט שימוש בלאי סביר", כמו גם בסעיף 16(ז) להסכם המכר, לפיו "המוכר מתחייב בזאת כי הוא מוכר את הדירה במצבה AS IS כפי שהוצגה לקונה". בכך, טוענים התובעים, הֵפרו הנתבעים את הסכם המכר הפרה יסודית, כמו גם את חובת תום הלב הקבועה בסעיף 12 לחוק החוזים.
עוד רלוואנטיות לענייננו הוראות סעיפים 15-16 לחוק המכר, הקובעים כדלקמן:
"15. לא הייתה אי-ההתאמה ניתנת לגילוי בבדיקה סבירה, זכאי הקונה להסתמך עליה על אף האמור בסעיף 14, ובילבד שנתן למוכר הודעה עליה מיד לאחר שגילה אותה; אולם במכירת נכס נד אין הקונה זכאי לחזור בו מן החוזה אם נתן הודעה כאמור לאחר שעברו שנתיים ממסירת הממכר, ואין הוא זכאי ליתר התרופות בשל הפרת חוזה אם נתן את ההודעה לאחר שעברו ארבע שנים ממסירת הממכר.
ד.2 – קניית דירה "AS IS"
לטענת הנתבעים, הואיל והדירה נמכרה במצבה הפיסי כמו שהיא, "AS IS", והואיל והתובעים ראו את הדירה טרם החתימה על הסכם המכר ונמנעו מלערוך בדיקה של הדירה על ידי בעלי מיקצוע, לא ניתן לבוא אליהם בטרוניה בדבר חוסר התאמה.
כן אני מפנה בעיניין זה גם לדבריו של כב' השופט נ' סולברג בע"א 8068/11 עיני נ' שיפריס, פִסקה 3 (11.2.2014) [להלן: "עניין עיני"]:
"החלתו של עקרון 'יזהר הקונה' בסטייה מן התפיסה המקובלת במשפט הישראלי ביחס לחוק המכר: 'חוק המכר שולל לחלוטין את ההשקפה של 'יזהר הקונה', ומתיר לקונה להסתמך באופן בלעדי על תאור הממכר בפי המוכר, ועל החיובים המוסכמים בחוזה. הדין לא יהיה שונה, לפי חוק המכר, גם אם היתה לקונה היזדמנות סבירה לבדוק את הממכר והוא לא ניצל אותה, או שניצל אותה אך עקב רשלנותו לא גילה את הפגם בממכר' (א' זמיר, 'חוק המכר, תשכ"ח-1968', הפירוש לחוקי החוזים בעריכת ג' טדסקי (המכון למחקרי חקיקה, התשמ"ז), 281) (להלן: זמיר)..." (ההדגשה שלי – ס.מ.)
לכן, על הנתבעים כמוכרים הייתה מוטלת חובה, עובר לחתימת הסכם המכר, למסור לקונים, התובעים, מידע אודות ליקויים מהותיים בדירה (המהוים פגם נסתר), גם כאשר מדובר בדירה "יד שנייה". אין בעובדה שהקונים הסכימו לרכוש את הדירה "AS IS" בכדי לפטור את המוכרים מחובת גילוי זו. זאת ועוד, כפי שכתב כב' השופט נ' סולברג בעיניין עיני, אף אם ניתנה לתובעים, כרוכשי הדירה, היזדמנות לבדוק אותה על-ידי בעלי מיקצוע מטעמם אך הם לא ניצלו היזדמנות זו, אין בכך כדי להצדיק מחדל של המוכרים לגלות מידע מהותי אודות ליקויים בדירה.
עוד קודם לכן כתב המומחה (בעמ' 13 של במ/1, בסעיף 1): "יש לציין שבמסגרת החלפת החיפוי לא ברור אם וכיצד נעשה האיטום של חדר הרחצה שאמור להיות חדר רטוב וייתכן שמחדר זה חודרים כיום המים ומתפשטים בשאר חלקי הבית. נושא זה כפי שאני מבין הנו באחריות הרוכשים". בעיניין זה הבהיר המומחה בעדותו, כי חדר הרחצה פורק ושופץ על-ידי התובעים לאחר קבלת החזקה בדירה (עמ' 49 לפרוט', ש' 33).
...
ה – סיכום
מורם מהאמור עד כה כי התביעה מתקבלת בחלקה ואני מחייבת את הנתבעים בפיצוי התובעים בגין חלק מהליקויים.
בנוסף אני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובעים את ההוצאות הבאות:
חלקם של התובעים בשכר טרחתו של מומחה בית המשפט (6,000 ₪ + מע"מ; עיינו בפניית המומחה מיום 14.7.2021) וכן שכר עדותו (2,000 ₪; ראו החלטתי בעמ' 51 לפרוט').
ו – סוף דבר
אני מקבלת את התביעה באופן חלקי ומחייבת את הנתבעים לשלם לתובעים סכום של 132,111 ₪, בצירוף ההוצאות שפורטו בפִסקה 81 לפסק דין זה, וכן שכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 20,000 ₪ (כולל מע"מ).