בית משפט השלום בנצרת
תא"מ 21068-03-18 אפיקים רכב תפעולי אגודה שיתופית חקלאית בע"מ נ' בכר
ת"א 29699-05-18 גאסר ואח' נ' אפיקים רכב חשמלי - אגודה שיתופית יצרנית חקלאית בע"מ ואח'
תיק חצוני: 529911-12-17
המבקשות אפיקים רכב תפעולי אגודה שיתופית חקלאית בע"מ
קשר ימי בע"מ
המשיבים גאסר בכר
מוחמד בכר
החלטה
במוקד התביעות, מכר מיום 31/8/16 של שני כלי רכב חשמליים מסוג YAMAHA, במחיר של 36,000 ₪ כל אחד, אותם רכשו המשיבים 1 ו-2 מן המבקשת.
יוסף, כי הטענות נגד המבקשת 2, יסודן בתעודת אחריות שהפיקה לכלי הרכב.
ביחס לתביעה השנייה נטען, כי משחוות הדעת קבעה כי הרכבים תקינים, ניתן היה לצפות כי המשיבים עצמם יעתרו למחיקת תביעתם, על מנת למזער את ניזקי המבקשות.
ביחס להפקדת הערובה נטען, כי משהוברר על ידי המשיבים עצמם, כי אין להם יכולת כלכלית לרכוש סוללות למצברים – נראה כי לא תהיה למבקשות אפשרות להפרע מהמשיבים, ככל שיינתן פסק דין לטובתן.
פסק דין חלקי
תקנה 191 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות"), שכותרתה "פסק דין חלקי" קובעת כדלקמן:
"בית המשפט רשאי, בכל שלב משלבי הדיון, להוציא פסק דין באחת התביעות שבתובענה או בחלק מתביעה, וליתן את הסעד הנתבע, כולו או מקצתו, לאותה תביעה או לחלקה, או לסרב לתתו, כל אימת שנראה לבית המשפט שאין בהמשך הדיון כדי לשנות את הממצאים לגבי העובדות המהותיות או לגבי השאלות העומדות להכרעה לענין התביעה או הסעד כאמור.
...
טענות המשיבים בתגובה
לטענת המשיבים בתגובתם, דין הבקשה להידחות אגב חיוב בהוצאות.
ב- רע"א 7725/02 מיכאלוביץ נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נז(1) 379, עמ' 382 נפסק, כי "על-פי רוב יינתן פסק-דין חלקי במקרים שהנתבע מודה בהם בחלקים מכתב-התביעה, כך שאין קיימת עוד מחלוקת לגביהם. לעתים אין מניעה כי יינתן פסק-דין חלקי גם בעניין השנוי במחלוקת בין הצדדים, ובלבד שנתקיימו תנאי תקנה 191 הנ"ל, כלומר שעל-אף המחלוקת בית-המשפט סבור שלא יחול שינוי בממצאים ביחס לשאלות העומדות להכרעה (השוו ע"א 171/88 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות בנין ופיתוח בע"מ נ' ברמן [1], בעמ' 349)."
אני סבורה, כי בנסיבות המקרה דנן לא ניתן לקבוע בעת הזו, כי לא יחול שינוי בממצאים ביחס לעובדות המהותיות או השאלות העומדות להכרעה, ומשכך יש לאפשר בירור עובדתי של המחלוקות לגופן.
ראו רע"א 4128/17 LAUDERBAIE YACHTS LTD (חברה זרה) נ' יצחק טאוב (29/6/17), סעיף 12:
"כידוע, תקנה 519 לתקנות נועדה לאזן בין זכות הגישה לערכאות של התובע לבין זכותו של הנתבע לקניין, וכן זכות הנתבע והאינטרס הציבורי במניעת הגשתן של תביעות סרק. ככלל, אין להתנות את זכותו של התובע לגישה לערכאות שיפוטיות בהפקדת ערובה להוצאות הנתבע, אלא במקרים חריגים. הטעם לכך נעוץ בכך שזכות הגישה לערכאות היא בגדר זכות חוקתית מן המעלה הראשונה [ראו: רע"א 544/89 אויקל תעשיות בע"מ נ' נילי מפעלי מתכת בע"מ פ"ד מד(1) 647, 650 (1990)]. בית משפט זה הדגיש לא אחת כי אין לחייב אדם בהפקדת ערובה אך מחמת עוניו ואין להגביל את זכות הגישה לערכאות לבעלי אמצעים. תקנה 519 לתקנות אינה מתווה את אמות המידה להחלתה. על כן, בפסיקה נקבעו מספר שיקולים מנחים שעל בית המשפט להביא בחשבון בבואו לצוות על הפקדת ערובה. בין היתר: מצבו הכלכלי של התובע, סיכויי התביעה, בשים לב למועד הדיון בסוגיה, מורכבות ההליך, זהות הצדדים, התנהלותם ותום ליבם, תושבות חוץ ואי ציון מען עדכני בכתב התביעה [ראו: רע"א 8575/14 חאמד נ' חברת אלוואטן בע"מ, [פורסם בנבו] פס' 10 והאסמכתאות שם (30.12.2014)]." (ההדגשות אינן במקור)
יישום השיקולים המפורטים לעיל על הנדון, מעלה כי דין הבקשה לחיוב המשיבים בהפקדת ערובה, להידחות אף היא.
הדברים אמורים אף לנוכח סיכויי ההליך, שכן מבלי לטעת מסמרות, לא התרשמתי כי מדובר בתביעת סרק ואני סבורה כי המחלוקות, מושא ההליך, ראויות לבירור עובדתי לגופן (לשם המחשה בלבד, אפנה לתצהירי עדות ראשית מטעם המבקשת, ס' 12 לתצהיר מר איצקוביץ; ס' 6-10 לתצהיר מר מאור).
סוף דבר
אשר על כן – דין הבקשה להידחות.