הצדדים ותמצית הטענות הצריכות לעניין
לפניי תביעת נזיקין, שהוגשה במסלול סדר דין מהיר, בגדרה עריית בני ברק תובעת מאת הנתבעת, בעלת האוטובוס הפוגע, פיצוי בגין ניזקי הרכוש שנגרמו לתחנת אוטובוס בבעלותה שמוצבת ברחוב "אבוחצירא" בעיר, לאחר שזו קרסה לחלוטין כתוצאה מפגיעה קשה מיום 16/7/17 של אוטובוס הנתבעת (להלן-"התחנה", "האוטובוס" ו"התאונה", בהתאמה).
לכתב התביעה, התובעת צרפה, בין היתר, חוות דעת שמאי, חשבון עלות תיקון הנזקים שנגרמו לתחנה, הצעת מחיר של חברת "צ. רוט-תעשיות בע''מ" (להלן- "צ. רוט") בדבר עלות הקמת התחנה, תעוד מהמוקד העירוני שהתובעת מפעילה, מחירון "דקל" שחל על רשויות מקומיות בגדריו מפורטים תעריפים הכרוכים בבצוע עבודות שונות, תמונות המתעדות את המפגע ומסמכים נוספים.
התובעת הסבירה כי אין בחזקתה חשבונית קונקרטית בגין העבודה הספציפית מושא המחלוקת, שכן היא מיתנהלת מול חברה קבלנית העונה לשם "א.ר.א.ג. בינוי ופיתוח בע''מ" (להלן- חברת "א.ר.א.ג.") שזכתה במיכרז מטעם התובעת ובגדרו היא מבצעת עבור הערייה את כלל עבודות התיקון של המפגעים השונים המתהווים בשטח שתחת אחריותה המוניציפלית, וכי מידי חודש היא עורכת חשבון מרוכז במסגרתו כוללת את כלל העבודות שביצעה עבור התובעת, לשון אחרת, אין בנמצא חשבונית קונקרטית בגין כל עבודה ועבודה.
מפאת חשיבות הדברים נביא את הדברים כלשונם:
"תורת הנזק ותורת הפצוי אינן תורות מדויקות, ואינו נידרש דיוק מתמטי, ואינה נידרשת ודאות מוחלטת. כל שנידרש הוא, כי הנפגע-התובע יוכיח את ניזקו ואת הפצוי המגיע לו במידת ודאות סבירה (reasonable certainty), כלומר, באותה מידת ודאות, המתבקשת מנסיבות העניין [...] על-כן, באותם המקרים, בהם - לאור טבעו ואופיו של הנזק - ניתן להביא נתונים מדויקים, על הנפגע-התובע לעשות כן, ומשנכשל בנטל זה, לא ייפסק לו פיצוי. לעומת זאת, באותם מקרים אשר בהם – לאור טבעו ואופיו של הנזק – קשה להוכיח בדייקנות ובודאות את מידת הנזק ושיעור הפיצויים, אין בכך כדי להכשיל את תביעתו של הנפגע, ודי לו שיביא אותם נתונים, אשר ניתן באופן סביר להביאם, תוך מתן שיקול-דעת מתאים לבית המשפט לעריכת אומדן להשלמת החסר" (ע"א 355/80 נתן אניסימוב בע"מ נ' מלון טירת בת שבע בע"מ, פ"ד לה(2) 800, 809-808 (1981) [ההדגשה הוספה – ע' פ']; ראו גם ע"א 1081/00 אבנעל חברה להפצה בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד נט (5) 193, 206 (2005))" (ההדגשה שלי ק.נ.).
בפסק דין נוסף של השופטת אביגיל כהן עא (מחוזי ת"א) 24423-03-18 שומרה חברה לביטוח בע'מ נ' דן חברה לתחבורה ציבורית בע"מ, (פורסם במאגרים משפטיים, 28/6/18) נקבע :
"כי באשר להעדר חשבוניות בגין התיקון: השאלה האם די בחוות דעת השמאי כדי להוכיח את שיעור הנזק או שמא יש חובה בכל מקרה לצרף חשבוניות בגין התיקון שבוצע בפועל נזק צריכה להבחן אף היא לפי נסיבות המקרה (ראה סעיף 21 לפסה"ד שניתן בעיניין אוטו שי). אני סבורה כי במקרה דנן הוכח שיעור הנזק גם ללא חשבונית. חברת דן מתקנת את האוטובוסים תיקון עצמי במוסך שלה, ולא במוסכים אחרים ומטבע הדברים אינה מנפיקה חשבוניות לעצמה".
ראו נא גם פסק דין בתא''מ (שלום אשקלון) 61493-11-16 דן בדרום תחבורה (2015) בע"מ נ' מחמד אבו ריחאן (פורסם במאגרים משפטיים, 23/5/18) בגדריו בית המשפט פסק פיצויים על דרך האומדנה (40% משעור הנזק), בגין ניזקי רכוש שנגרמו לאוטובוס, הגם שהיקף הנזק לא הוכח כדבעי.
...
מן הראוי להפנות גם לפסק דינו של כב' השופט הנדל ברע''א 10124/17 אשקר נ' סלימאן (פורסם במאגרים משפטיים, 30/01/18) בגדרו נקבע :
"אכן, במצבים שבהם קיים קושי – מובנה או פרטני – בהוכחה מלאה ומדויקת של שיעור הנזק, ניתן יהיה להסתמך על התשתית הראייתית החלקית שהוצגה בפני בית המשפט לצורך עריכת אומדנה (שם, בעמ' 809; ע"א 3400/03 רובינשטיין נ' עין טל (1983) בע"מ, פ"ד נט(6) 490, 502-504 (2005))".
כמו כן, יש להפנות לאמור בע''א 1203/13 שמואל טומשובר ואח' נ' ארט אופיק בע''מ (פורסם במאגרים, 6/5/15) בגדרו נקבע :
"ככלל, ומבלי לקבוע מסמרות, ניתן לומר שהבחירה בדרך האומדן עשויה להתאים לרכיבי נזק שמטבעם לא ניתן להוכיח בבירור. אף במקרים גבוליים, נראה כי האומדן הולם יותר מקרים בהם בית המשפט הגיע למסקנה מבוססת בראיות שנגרם לתובע נזק (גם אם היקפו לוט בערפל); הוצגה תשתית ראשונית מסוימת לאומדן הנזק; וקיים קושי אובייקטיבי ניכר לכמת במדויק את הנזק" (כל ההדגשות אינן במקור, אלא שלי ק.נ.).
בפסק דין נוסף של השופטת אביגיל כהן עא (מחוזי ת"א) 24423-03-18 שומרה חברה לביטוח בע'מ נ' דן חברה לתחבורה ציבורית בע"מ, (פורסם במאגרים משפטיים, 28/6/18) נקבע :
"כי באשר להעדר חשבוניות בגין התיקון: השאלה האם די בחוות דעת השמאי כדי להוכיח את שיעור הנזק או שמא יש חובה בכל מקרה לצרף חשבוניות בגין התיקון שבוצע בפועל נזק צריכה להיבחן אף היא לפי נסיבות המקרה (ראה סעיף 21 לפסה"ד שניתן בעניין אוטו שי). אני סבורה כי במקרה דנן הוכח שיעור הנזק גם ללא חשבונית. חברת דן מתקנת את האוטובוסים תיקון עצמי במוסך שלה, ולא במוסכים אחרים ומטבע הדברים אינה מנפיקה חשבוניות לעצמה".
ראו נא גם פסק דין בתא''מ (שלום אשקלון) 61493-11-16 דן בדרום תחבורה (2015) בע"מ נ' מחמד אבו ריחאן (פורסם במאגרים משפטיים, 23/5/18) בגדרו בית המשפט פסק פיצויים על דרך האומדנה (40% משיעור הנזק), בגין נזקי רכוש שנגרמו לאוטובוס, הגם שהיקף הנזק לא הוכח כדבעי.
מצופה היה כי הנתבעת תשלם זה מכבר לתובעת את הפיצוי שבו השמאי מטעמה הכיר בחוות דעתו, בעיקר אמורים הדברים משלא התעוררה כל מחלוקת סביב האחריות וסביב אשמת הנהג מטעמה בקרות התאונה.