פרופיסור סדצקי אף לא ידעה למסור האם משרד הבריאות ביצע פניה לרופאי מישפחה, והנחה אותם לברר באופן יזום עם מטופליהם, העונים לקריטריונים על פי מועדי ביצוע ההקרנות, האם הם קיבלו הקרנות נגד גזזת [ראה עדותה בעמוד 65].
בית המשפט העליון בחן את פסק הדין מיום 3.3.09 (ע.א. 3646/09, מדינת ישראל נ' חנה פז (6.7.10) וחזר וקבע את אשר נפסק קודם לכן, באשר לכלל המטיל אחריות על המדינה בכך שלא ידעה את המטופלת בדבר הסיכונים הצפויים לה.
אציין כי עוד קודם לכן, דן בית המשפט העליון בעירעור המדינה על אי מחיקת התביעה (ע.א. 9106/07 מדינת ישראל נ' חנה פז [6.1.09]) וקבע כי לנפגעי גזזת עומדת תביעה שעניינה באי ידוע המטופלים בדבר הסיכון הכרוך בהקרנות.
הגדרת "טפול בהקרנה", קובעת כדלקמן:
"טפול בהקרנה – הקרנות שניתנו לאדם, בתקופה שמיום כ"ח בטבת התש"ו (1 בינואר 1946) עד יום י"ב בטבת התשכ"א (31 בדצמבר 1960), לצורך טפול במחלת הגזזת או לשם מניעתה, על ידי המדינה, הסוכנות היהודית, קופת חולים כהגדרתה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד – 1994, או הסתדרות מדיצינית הדסה, או מטעמם, בין אם נתנו בישראל ובין אם ניתנו מחוץ לישראל כחלק מההכנות לעליה לישראל".
כפי שקבעתי לעיל, הוקרנה התובעת לקראת עלייתה ארצה, וכחלק מההכנות לכך עדותה בעיניין לא נסתרה על ידי מאן דהוא מטעם המדינה.
...
סבורני כי בכך שוגה התובעת.
בית המשפט התייחס לחוות דעת דומה של ד"ר היילברון במקרה דומה, אשר נדון בת"א (י-ם) שושנה עמר נ' מדינת ישראל (נבו, 16.11.08), בו נאמרו הדברים הבאים:
"המסקנה, כי התובעת הייתה סובלת מהנכות הנוירולוגית גם לו היה הגידול מאובחן בשלב מוקדם, מתחייבת גם מכך, שהאמצעים הטיפוליים שהיו מוצעים לתובעת במקרה של אבחון מוקדם, זהים לחלוטין לאמצעים שהוצעו לה בעת האבחון המאוחר, לאמור: ניתוח או טיפול רדיו כירורגי (סעיף 5 לחוות דעתו המשלימה של ד"ר היילברון). אין ולא היו תרופות או טיפול אחר שיש בכוחם למנוע את התפתחות הגידול או את גדילתו".
(פסקה 31 עמוד 14 לפסה"ד).
סוף דבר: המדינה תפצה את התובעת בסך 200,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק.