מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות המעסיק לניהול רישום לגבי פדיון ימי חופשה

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המפרק סבור כי סעיף 30 לחוק הגנת השכר, תשי"ח-1958 (להלן: "חוק הגנת השכר"), נועד להרחיב את מעגל הנתבעים האפשריים למיצוי זכויות העובד, הן ממעסיק קודם והן ממעסיק חדש, ואילו בעניינינו העובד מימש זכותו ותבע את שלוש מעסיקותיו הקודמות מכוח האחריות של כל אחת מהן כלפיו.
המל"ל מוסיף וטוען, כי המפרק שגה עת הסתמך על רישום בעלי המניות ברשם החברות, היות והמרשם אותו מנהל רשם החברות הוא דקלראטיבי ואין להסתמך עליו בעניינינו, היות ומדובר בכל תקופות העסקה באותו מקום עבודה בפועל.
כמו כן, מאחר שעל פי הדין והפסיקה, הנטל לקיום זכות העובד לפדיון ימי חופשה עובר אל כתפי המעסיק החדש (חברה מס' 4 בעניינינו), זאת בדומה לזכות העובד לפצויי פיטורים – לא ניתן לאפשר לעובד לתבוע את הזכות לפדיון ימי חופשה מאת שלוש החברות ולקבל בגינה גמלה מהמל"ל. דין רכיב זה להמחק מהכרעות החוב שניתנו על ידי המפרק ביום 1.3.2020.
נקודה מהותית נוספת שראיתי להדרש אליה, היא טענת המל"ל, לגביה טען באריכות יחסית בתגובתו האחרונה מיום 23.3.2022, לפיה לא היה מקום להסתמך על שינוי שם המעסיק בהתאם לרישומי רשם החברות שהוא דקלראטיבי, שכן מדובר למעשה באותו מעסיק – מר שמעון אילת – אשר פעל למעשה באותו עסק באמצעות החלפת שם החברה המעסיקה.
...
וכך נכתב: "אבקש לחדד כי פועלו של סעיף 30 (א), בהתקיים הנסיבות המנויות בו, הוא במתן הגנה לעובד על ידי הרחבת מעגל הנתבעים האפשריים, קרי הן מעסיקו הקודם והן מעסיקו החדש. מסקנה זו עולה בירור הן מלשון הסעיף ("אחראי גם המעסיק החדש") והן מנוסח כותרת השוליים של הסעיף הנותנת ביטוי להיות המעסיק החדש בגדר ערב לחובות של המעסיק הקודם ("ערבות מעסיק חדש לחוב קודמו").
יחד עם זאת, המל"ל לא הניח לפני תשתית עובדתית מבוססת ומוצקה המלמדת על פעולות שביצע העובד כדי לנצל את עיקרון האישיות המשפטית הנפרדת על ידי קבלת כספים בשל כך מהמל"ל. כך, המל"ל לא הראה בראיות כי נרקמה מזימה כלשהי של העובד יחד עם איזה מנושאי המשרה או בעלי המניות העומדים מאחורי החברות המדוברות, על מנת לסייע לעובד לקבל זכויות נוספות מהמל"ל. במצב הדברים הקיים בו אין לפני עדות כזו או אחרת לכוונה מצד העובד להשתמש באופן בלתי תקין במנגנון האישיות המשפטית הנפרדת לטובת קבלת זכויות נוספות מהמל"ל, אין בידי לקבל את עמדת המל"ל בעניין זה. כדרך אגב, אציין כי מצב כזה שבו עובד ומעסיק פועלים בצוותא חדא במטרה להגדיל את הסכומים להם יהיה זכאי העובד על פי דין, יכול להיות למשל במקרה שבו מדובר במעסיק שבן משפחתו רשום כעובד תחת חברה שבבעלות המעסיק, ואילו המעסיק מבצע פעולות כדוגמת שינוי שם החברה המעסיקה על מנת להיטיב עם העובד לצורך מקסום מלאכותי של זכויותיו של העובד מול המל"ל ואחרים.
ברי כי אין לזקוף דרך פעולה זו לחובתו ולמנוע ממנו את זכויותיו על פי דין בשל כך. סיכום: מן המקובץ לעיל, אני מורה על דחיית ערעור המל"ל תוך שאני קובעת, כדלקמן: ככל שלא שולמה לעובד גמלת מל"ל לפי סעיף 183 לחוק הביטוח הלאומי, המשקפת את מלוא זכויותיו בגין רצף העסקתו בחניון מלון דן בתל אביב והלוקחת בחשבון גם את תקופות העסקתו בשלוש החברות – הוא רשאי לתבוע תשלום השלמת זכויות אלה וקבלת גמלה בהתאם מהמל"ל, במסגרת הליכי הפר"ק המתנהלים בעניין מעסיקותיו הקודמות: חברת חניוני נחום (94) בע"מ; חברת וינשטיין הפעלות מסחר ושירותים בע"מ; חברת ש.א.י. חניונים 2010 בע"מ. המפרק יבחן את רכיבי השכר והסכומים שאושרו לעובד במסגרת הכרעת החוב מיום 17.9.2018 שאושרה בעניין חברה מס' 4, אל מול רכיבי השכר והסכומים שאושרו בהכרעות החוב מימים 1.3.2020 ו- 18.3.2020 בעניין שלוש החברות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באופן תמוה, הנתבעים לא ראו לנכון להבהיר כיצד הדבר מתיישב עם הוראותיו של סעיף 5 לחוק הגנת השכר, האוסר תשלום שכר כולל וקובע כי: "עובד שחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, חל לגביו ונקבע לו שכר עבודה הכולל תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית כאמור בחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, או הכולל דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה כאמור בחוק חופשה שנתית, תשי"א-1951 – רואים את השכר שנקבע כשכר רגיל בלבד, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קבוצי לגבי תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית וההסכם אושר לענין זה על ידי שר העבודה." במקרה דנן, הואיל ולא צורפו תלושי שכר ולא צורף מיסמך כלשהוא שניתן ללמוד ממנו על תשלום זכות כלשהיא מהזכויות הסוציאליות המגיעות לתובע על פי דין, ברי כי דין טענת הנתבעים להדחות.
המסקנה הנובעת מכך היא, כי "כאשר העובד עמד בנטל הראשוני של מתן גרסה עובדתית, והמעסיק לא ערך רישום כנדרש של שעות ההעסקה, הרי שכבר בנקודת זמן זו – הסמוכה לתחילת הדיון - עובר נטל השיכנוע לכתפי המעסיק. נטל זה ימשיך לרבוץ עליו אם תמצאנה בתום הדיון כפות המאזניים מעויינות, ואזי מכוח היפוך נטלי השיכנוע תוטל על המעסיק החבות לתשלום שעות נוספות". עוד נפסק, כי חרף האמור לעיל, "אין בהוראות תיקון 24 לחוק הגנת השכר כדי לפטור את העובד מהצגת גרסה בנוגע לשעות העבודה הנוספות או שעות העבודה במנוחה שבועית שבהן לטענתו עבד ולא שולם לו בעדן שכר או הגמול המגיע לו לפי החוק, ומהצגת תחשיב, ולו על דרך של אומדנא, של הסכום הנתבע על ידו כשכר וגמול בעד עבודה בשעות נוספות ובמנוחה שבועית על יסוד גירסתו". [ע"ע (ארצי) 24946-09-14 ריאן זינאת – אי אס אס אשמורת בע"מ (4.8.2016)].
בתנאי אי וודאות אלה תוכרע שאלת אחריות המעביד וזכאות העובד על סמך חלוקת נטלי השיכנוע.
דמי הבראה, פדיון ימי חופשה ודמי חגים כאמור לעיל, משלא הוצגה כל ראיה לכך שמלבד שכר עבודה, התובע קיבל תשלום עבור זכויות נילוות כלשהן, ומשדחיתי את טענת הנתבעים, לפיה שכרו כלל את כל הזכויות הנילוות, ומשלא מצאתי כי נפלה טעות בחישובי התובע, אני פוסק לו את הסכומים הבאים: (1) בגין דמי הבראה – 13,577 ₪; (2) פדיון ימי חופשה – 17,724 ₪; (3) דמי חגים – 15,535 ₪.
סעיף 24 לחוק הגנת השכר קובע כי מעסיק חייב לנהל פנקס שכר ולמסור לכל עובד, בכתב, תלוש שכר.
...
לאור האמור לעיל, ובשל חומרת העניין, אני מקבל את תביעת התובע ברכיב זה ופוסק לו פיצוי בסך 1,000 ₪ בגין כל חודש בו לא הונפק לו תלוש שכר, ובסה"כ 65,000 ₪.
לאור האמור לעיל, תביעתו של התובע מתקבלת ואני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לו את הסכומים הבאים: בגין פיצויי פיטורים – 46,583 ₪; הפרשות לפנסיה – 31,884 ₪ אי מתן הודעה מוקדמת – 8,600 ₪; עבודה בשעות נוספות – 67,621 ₪; דמי הבראה – 13,576 ₪; פדיון דמי חופשה – 17,724 ₪; דמי חגים – 15,535 ₪; דמי נסיעות – 12,633 ₪; פיצוי בגין פיטורים ללא שימוע – 10,000 ₪; אי מתן הודעה לעובד – 5,000 ₪; פיצוי בגין אי מסירת תלושי שכר – 65,000 ₪.
בנוסף לאמור לעיל, ולאור התוצאה אליה הגעתי, ומתוך רצון להוקיע את דפוס העסקתו הפסול של התובע, אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לו הוצאות משפט בסך 3,000 ₪, ובנוסף מחייב אותם לשלם לו השתתפות בשכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בע"ע (ארצי) 378/08 אלי פרג'ון נ' חברת הדואר (12.11.2008) נפסק כי "התייעלות, שינויים מבניים, מיזוגים, הבראה הם צעדים שמעסיק רשאי לנקוט כחלק מהיותו בעל ההון וכפועל יוצא מפרורגטיבת הניהול שלו. באירגון צבורי זכות זו מקורה באחריותו הציבורית של האירגון לשירות עליו הוא מופקד ולחובתו להתנהל באורח כלכלי ותקין." גם בע"ע (ארצי) 300019/98‏ ‏אורן נ' דניה סיבוס חברה לבנייה בע"מ (07.07.2004) נפסק כי "מהזכות הניהולית צומחת זכותו של המעביד לנהל את מפעלו כראות עיניו, לרבות הזכות לארגן את מפעלו מחדש על מנת ליעלו. זוהי לא רק זכות אלא גם חובה, כלפי העובדים (שמקור פרנסתם לא ייפגע), כלפי בעלי המניות (שהמפעל ינוהל כדין) וגם כלפי הציבור הרחב (שזכאי לכך שמפעלים ינוהלו תוך יעילות כלכלית)." בע"ע (ארצי) 530/09 סינטק מדיה בע"מ נ' אלדד סיידה (14.09.2011) נקבע שכאשר מעסיק מבצע שינויים שיש בהם כדי לפגוע בעובד, עליו לפעול באופן הבא: "ככל שקיים צורך של ממש להפחית את השכר, על המעסיק לנהל מו"מ עינייני ובתום לב עם העובד במטרה להגיע להסכמה על כך. ככל שמו"מ שכזה אינו מבשיל לכלל הסכמה והמעסיק מוצא שאין דרך אחרת להיתמודד עם מצוקותיו הכלכליות, כי אז ניתן לפטר, אך זאת לאחר קיום הליך של שימוע ובירור ושקילה כנה של עניינו של העובד בטרם החלטה". במילים אחרות, מעסיק אינו רשאי באופן חד צדדי לקבוע שינויים בשכרו של עובד ועליו לנהל מו"מ במטרה לגבש הסכמות לגבי תנאי השכר החדשים.
לעניין מחיקת ימי החופשה העודפים בשנת 2014, קובע סעיף 7(א) לחוק חופשה שנתית, תשי"א-1951, כי "אין החופשה ניתנת לצבירה; ואולם רשאי העובד בהסכמת המעסיק, לקחת רק שבעה ימי חופשה לפחות ולצרף את היתרה לחופשה שתנתן בשתי שנות העבודה הבאות". צבירת ימי חופשה אינה זכות מוקנית, והיא מותנית בהסכמת המעסיק.
בעניינינו, שלחה הנתבעת ביום 5.1.2014 הודעה ובה נרשם: "אנו מבקשים להזכירכם שהחברה אינה מאפשרת צבירת ימי חופשה לתקופה של מעבר ל-30 חודש. על כל עובד/ת לנצל את ימי חופשתו המגיעים לו. באופן כללי, לא ניתן יהיה לפדות ימי חופש אלא במקרים מיוחדים או בקשות מיוחדות. עובד/ת שיהיו מעוניינים לצאת לחופשה, יוכלו לצאת בתיאום עם המנהלים הישירים שלהם".[footnoteRef:70] אף אם הנתבעת אפשרה בעבר צבירה מעבר לתקופה של שנתיים, כטענת התובע, הרי שמכתב זה מלמד כי החל מאותו שלב הנתבעת לא נתנה הסכמתה לצבירה ואף הודיעה לעובדים מראש, ואיפשרה לתובע לנצל את ימי החופשה בפועל.
...
] על כן, טענותיו של התובע בנוגע לרכיב זה – נדחות.
] סיכום על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.
לעניין ההוצאות, בשים לב להתמשכות ההליכים ומורכבותם, וכן לגובה התביעה, ישלם התובע לנתבעת הוצאות שכ"ט עו"ד בסך 15,000 ₪.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המעסיקה דחתה בכתב ההגנה את טענות העובד, וכן הגישה תביעה שכנגד, שכאמור נדחתה, ולא נרחיב עליה כיוון שאינה רלבאנטית להחלטה זו. בית הדין האיזורי קבל את התובענה שהגיש העובד בחלקה, כמפורט להלן: (1) גמול שעות נוספות - בית הדין האיזורי קבע כי חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951 חל על העובד, שכן "לא היתקיימו המאפיינים העקריים ב'תפקיד הנהלה' כפי שנקבעו בפסיקה, וכן לא ניתן לומר כי בתפקידו כמנהל תיחזוקה נדרשה ממנו מידה מיוחדת של אמון אישי שהיא מעבר לרמה הרגילה הנדרשת מכל בעל תפקיד עם אחריות באירגון". בהיעדר רישום נוכחות, ומשהעובד העמיד גרסה בנוגע להקף עבודתו בשעות נוספות, "קמה לכאורה החזקה לפיה עמד התובע לרשות הנתבעת במשך שעות העבודה השנויות במחלוקת עד למכסה כמפורט לעיל שנקבעה בחוק". מכוח החזקה הועבר נטל השיכנוע לשכם המעסיקה, ובית הדין השתכנע כי עלה בידי המעסיקה להרים את הנטל באופן חלקי שכן בגירסת העובד נפלו סתירות, וכן לאור הנתונים שהופקו מדו"ח מוקד מבצר המעיד על ניטרול והפעלת האזעקה במחסן, וככזה מלמד על שעות כניסתו ויציאתו של העובד.
(2) פדיון ימי החופשה – בית הדין האיזורי קבע כי לא נוהל פנקס חופשה וכי "הרישום בעיניין נתוני החופשה בתלושי השכר אינו מהימן ואינו משקף נאמנה ובאופן אותנטי מעקב אחר ימי החופשה". בית הדין ערך תחשיב בהיתחשב בתקופת העבודה ובזכות הצבירה, בהפחתת 43 ימי חול ו-12 ימי שישי בהם שהה העובד בחופשה והתשלום ששולם לעובד במסגרת גמר חשבון.
...
יחד עם זאת אציין באשר לסיכויי הערעור ומבלי לקבוע מסמרות, כי מרבית טענות הנתבעת מתייחסות לקביעות עובדתיות של ביה"ד ומעבר לאמור אני סבור מטבע העניין, שפסק הדין מבוסס על קביעות עובדתיות וטיעונים משפטיים מוצקים".
לטעמינו דין הבקשה להתקבל בשל מאזן הנוחות, ומבלי שנדרש לסיכויי הערעור.
נוכח מובהקותו של מאזן הנוחות בנסיבות המקרה לא מצאנו מקום להידרש לסיכויי הערעור.
(ה) סוף דבר הבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין מתקבלת בכפוף להפקדת הסכום הפסוק כערכו היום בקופת בית הדין תוך 21 ימים ממועד המצאת ההחלטה למבקשת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

משכך יש לדחות את טענת הנתבעות כי אחריות נורית חלה רק לגבי חלק מהזכויות כגון פצויי פיטורין, הפקדות בקרן פנסיה ושכר עבודה וכי אינה אחראית לתשלום ימי הבראה ופדיון חופשה (סעיפים 81-84, 87-88, ו-90 לכתב ההגנה).
לכן תשלום שכר עבודה – שבו חבה נורית מכח סעיף 30 לחוק הגנת השכר - כולל גם תשלום דמי הבראה, החזר הוצאות נסיעה, הפרישי שכר, פיצוי בגין אי הפקדת כספים בקרן פנסיה של חלק המעסיק לתגמולים ופיצויי פיטורים, גמול עבודה בשעות נוספות, פדיון חופשה שנתית והשבה של חלק העובד שנוכה ולא הופקד בפועל בקרן פנסיה.
מעסיק נידרש לנהל רישום נוכחות באמצעים מכאניים, דיגיטאליים או אלקטרוניים, ולחילופין על נציג המעסיק והעובד לחתום מדי יום על הרישום (סעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה).
לכן מדובר בסכום של 6,908.4 ש"ח. מסכום זה יש להפחית את פדיון ימי חופשה ששולם לתובעת במסגרת גמר חשבון בתלוש שכר לחודש 10/20 שהוא 2,730 ש"ח. הסכום שנותר לתשלום על ידי נורית בגין פדיון חופשה הוא 4,178.4 ש"ח. סכום זה ישא הפרישי ריבית והצמדה החל מיום 13.9.20 שהוא מועד סיום העסקה.
...
מכאן שהתביעה שכנגד שהגישה נורית – נדחית.
כן נדחות טענות הקיזוז שהעלו הנתבעות בענין זה. סיכום לאור כל האמור לעיל, אנו מחייבים את הנתבעות לשלם לתובעת תוך 60 ימים מעת שיומצא להן פסק הדין את הסכומים הבאים: הנתבעת הילה: הפרשי שכר – סך של 60,786 ש"ח בתוספת הפרשי ריבית והצמדה מיום 1.3.17.
לא מצאנו לחייב את נורית לשלם לתובעת הוצאות בשל דחיית התביעה שכנגד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו