מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות המינהל על עיכובים בפרויקטי פיתוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעים, בהתאם להסכם היה הנתבע האחראי הבלעדי לבדיקת עבודות הקבלנים; השגחה על ביצוען; בדיקת טיב החומרים והעבודות והתאמתם לתכניות, למיפרט ולתקן הישראלי; ובדיקת חשבוניות הקבלנים וקבלני המשנה.
" הוראות אלו אינן מפקיעות את סמכותו של בית המשפט לידון בסכסוך; אלא מורות על עיכוב ההליך המתקיים בפניו לצורך מתן פרק זמן לבירור המחלוקת בהליך הבוררות שעליו הסכימו הצדדים, למעט מקרים חריגים שבהם ישנו טעם מיוחד לכך שהסכסוך יתברר בפני בית המשפט ולא בפני בורר (ע"א 1985/19 אורתם סהר הנדסה בע"מ נ' פרויקט אורנים בע"מ (6/1/21), עמ' 10).
ואכן, המגמה הרווחת בפסיקה מעודדת הפניית סכסוכים לבוררות, וביתר שאת עת מדובר בנושאים המצריכים ידע מקצועי ספציפי, כתביעות שעניינן ליקויי בניה (רע"א (חי') 29204-06-15 שכטמן ושות' חברה לבניין ופיתוח בע''מ נ' **** סוויסה (16/8/15), עמ' 5; ע"א 1985/19 אורתם סהר הנדסה בע"מ נ' פרויקט אורנים בע"מ הנ"ל, עמ' 21).
לעניין זה ראו רע"א 11166/07 ניסן כהן הברון נ' מינהל מקרקעי ישראל (5/3/08) עמ' 6: "כאמור, במסגרת בקשת רשות העירעור מעלה המבקש טענות בעניינים שונים, אולם הוא לא נתן הסבר מניח את הדעת להמנעותו מלצרף לבקשת העיכוב תצהיר, שהוא יסוד עקרי הנידרש לשם הוכחת נכונות לקיים את הליכי הבוררות. תצהיר זה אמור לכלול את פירוט כל העובדות המעידות על נכונות כאמור [ראו אוטולנגי, עמ' 271-270]. בנוסף, המבקש לא הראה מדוע שגה בית משפט השלום, כטענתו, בקביעותיו לפיהן הוא לא הרים את הנטל להוכיח כי הוא היה ועודנו נכון לקיים הליכי בוררות." (ההדגשה אינה במקור) נוסף על כך, בהתאם לתניית הבוררות שבהסכם, היה על הצדדים לפעול להשגת הסכמה לעניין זהות בורר מוסכם תוך 14 ימים, ובהעדר הסכמה, לפנות ליו"ר איגוד המהנדסים לבניה ולתשתיות במחלוקות מקצועיות בבקשה למינוי בורר.
...
סוף דבר אשר על כן, דין הבקשה להתקבל באופן חלקי.
בקשת הנתבע לעיכוב הליכים והעברת הסכסוך לבוררות - נדחית.
מכוח סמכותי לפי סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, אני מורה על העברת הדיון בתביעה לבית המשפט השלום בעפולה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת זו התחייבה האגודה לבצע עבודות תשתית ופיתוח בפרוייקט ההרחבה, כנגד תשלומים שישולמו על-ידי המבקשים.
לטענת האגודה, העובדה שהמינהל הגיש הודעת צד שלישי נגד האגודה איננה מהוה שיקול לאי העברת המחלוקת שבינה לבין המבקשים לבוררות, שכן עילות ההודעה לצד שלישי הן שונות ונפרדות, הנטל להוכיחן מוטל על המינהל ולא על המבקשים, ותוצאות ההליך אינן משפיעות על המבקשים.
נניח - לשם הדיון בלבד - כי הבורר שימונה בעניינינו יסבור, כי יש לייחס למינהל, ולא לאגודה, את מלוא האחריות לעיכובים שנגרמו בהשלמת עבודות הפיתוח.
...
חסר זה עשוי להוביל את הבורר למסקנה, כי תרומתו של המינהל לעיכובים בביצוע עבודות הפיתוח היא גדולה ומשמעותית.
אשר על כן, דין הערעור להתקבל.
למעלה מן הצורך יצויין, כי מסקנה זו עולה מנסיבותיו המיוחדות של המקרה שבפניי, שבהן מצאו ערכאות קודמות כי גם האגודה הפרה את התחייבויותיה החוזיות (ה"פ (ירושלים) 8250/09) וגם המינהל פעל שלא כדין בעת הקפאת ההרחבה (ה"פ (ירושלים) 50620-07-10).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

התובעת מדגישה, כי כפי שעולה מחומר הראיות, טענות המינהל לעצירת הפרויקט בשל גבייה עודפת של הוצאות פיתוח או בשל הבניה המרוכזת לא הועלו בזמן אמת, וכל שהוצג, למשל בדיון המיוחד שהתקיים בהנהלת המינהל ביום 21.11.2007, הוא הבקרה והעיכוב שנוצר כתוצאה ממנה.
על כן, אעמיד את כלל תקופות העיכוב שהאחריות להן נופלת על המינהל על תשעה חודשים.
...
בסיכומה של נקודה זו, נראה לי כי התובעת לא הוכיחה הפרתה של חובת זהירות כלפיה ובנוסף, לא הוכח קשר סיבתי בין השומה הרשלנית הנטענת שערך ברסלב והתרשלותו הנטענת של המינהל בטיפול בפרויקט בכללותו, לנזק זה. תשלום דמי ניהול עודפים כזכור, לטענת התובעת, עקב העיכובים להם גרמו הנתבעים בפרויקט, היא נשאה בשנים 2008-2009 בעלויות ניהול עודפות אשר בהתאם לחוות דעתו של רו"ח מיכאלי מסתכמות לכדי סך של 1,063,416 ₪.
ת: אני לא יודע, לא בדקתי את זה, אני כבוד השופט, כב' השופט ארבל: יכול להיות שסתם העבירו חשבונית בלי לשלם להם משכורות, בדקת את המשכורות גם ששולמו? ת: לא כב' השופט ארבל: בדקת אם שולמו משכורות בפועל? ת: לא כב' השופט ארבל: אולי זה רק תרגיל חשבונאי? ת: שעבר משרד רואה חשבון חיצוני ובורסה? כב' השופט ארבל: כן, כן ת: יכול להיות שמישהו עבד כאן על כל המערכת, אבל נראה לי כל כך לא מהותי הסכום הזה.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, התביעה מתקבלת באופן חלקי ביותר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

באשר לגובה הנזק נטען, כי שגה בית המשפט כשלא אימץ את חוות הדעת של השמאי מטעמו, לפיה חלה ירידת ערך של 40% בשווי הפרויקט; כי אף לפי חוות הדעת של השמאי מטעם המינהל, 6.5% משקפים רק את עלות שנת העיכוב, וכי ההצעה היתה נמוכה יותר, בהיתחשב בחוסר הודאות מלכתחילה ביחס למשך העיכוב הצפוי; כי אף השמאי מטעם הערייה העריך בחוות דעתו, כי אילו היה היזם מודע לעיכוב בהליכים התכנוניים היתה הצעתו נמוכה ב-10%; וכי מס רכוש הכיר בירידת ערך של 15% בשווי העסקה.
באשר לגובה הנזק, חולק המינהל על אופן חישובו של משך העיכוב: לטענתו, יש לחשב את התקופה מספטמבר 1997, עת ניפתח רשמית התיק בערייה, ולא ממארס אותה שנה.
באשר לחלוקת הפצוי בגין ניזקי העיכוב בין המינהל לעירייה, נוכח המסקנה אליה הגעתי בדבר אחריותה החלקית של הערייה לעיכוב בקבלת ההיתר: עצם קיומה של חובת הוועצות בהסכם הבין לאומי, גוררת התארכות של תקופת אישור התכניות באופן שאינו ניתן למניעה, כיון שאל הליך האישור הרגיל מתווסף מנגנון ביראוקראטי נוסף.
כך קבע בית המשפט קמא בקצרה בסוף פסק דינו: "העובדה שרג'ואן בחר להמשיך ולקיים את חוזה הפיתוח מעידה, שראה בקיומו כדאיות כלכלית חרף הנזקים הצפויים אותם הגדיל, להערכתי, בשיעור של 50%, ולפיכך תעמוד אחריותו של המינהל לניזקי התובעת על שיעור של 50% מן הנזק". בעיניין זה סבורני כי הדין עם היזם.
...
כך קבע בית המשפט קמא בקצרה בסוף פסק דינו: "העובדה שרג'ואן בחר להמשיך ולקיים את חוזה הפיתוח מעידה, שראה בקיומו כדאיות כלכלית חרף הנזקים הצפויים אותם הגדיל, להערכתי, בשיעור של 50%, ולפיכך תעמוד אחריותו של המינהל לנזקי התובעת על שיעור של 50% מן הנזק". בעניין זה סבורני כי הדין עם היזם.
לסיכום, דומה כי יזם סביר רשאי היה לקוות שיצליח לאשר את התכנית בפרק זמן סביר עם חלק מן ההקלות, כפי שאכן אירע בפועל.
סוף דבר אם תתקבל דעתי, אציע לחברי לקבל חלקית את ערעור היזם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מנגד, אינג' ציקליק הסביר כי באופן כללי סדר הבצוע בפרויקטים של תשתית ופיתוח קובע כי עבודות הביוב בכבישים מסתיימות בטרם השלמת השכבות העליונות של הכביש וההתאמות הסופיות של גבהי השוחות נידחות עד לאחר סיום כל עבודות הבניה והפיתוח בפרויקט.
היתנהלות הצדדים מלמדת על עיכובים בתשלומים ואי-סדרים כספיים מצד הנתבעות, דבר שבודאי לא תרם להשלמת הבתים במועד.
בחקירתו הנגדית התברר, פוזיטיבית, כי במקרים רבים ומשמעותיים אין בסיס לטענה כאילו א.א. תשתיות קשורה לאיחורים בקבלת "טופסי 4": עדן הודה כי בחודשים מרץ 2013-נובמבר 2013 התקבלו עשרות "טפסי 4" [פר' עמ' 71, ש' 19-18]; עדן הודה שלא ראה שא.א. תשתיות קברה פסולת בפרויקט [פר' עמ' 73, ש' 16-12]; עדן הודה כי הבית במיגרש 46 שמצוי בקצה השכונה, קיבל "טופס 4" ביום 19.3.2013 דבר שמעיד על כך שהתשתיות היו מוכנות עד לקצה השכונה [פר' עמ' 73, ש' 31; עמ' 75, ש' 28-26]; עדן הודה כי אין מכתבים של הפיקוח על הפרויקט לפיהם א.א. תשתיות מעכבת את העבודות [פר' עמ' 74, ש' 18-17]; עדן הודה כי היו היתרי בניה לבתים שהתקבלו רק בחודש מרץ 2013 [פר' עמ' 76, ש' 29-28]; עדן הודה כי לגבי אחד הבתים הוצג תחשיב לפיו שולמו דמי הפיצויים גם עבור תקופת חסד ("גרייס") שהייתה נתונה לזכות הקבלן במסירת הבית [פר' עמ' 77, ש' 21-20]; עדן הודה כי בבתים במיגרש 72 ומגרש 36 בוצעה עבודת ההכנה להנחת הריצוף רק בחודש מאי 2014 ולמרות שהאחריות לכך היא על חברת עמית שבנתה את הבתים הם נכללו בתחשיב הקזוז [פר' עמ' 77, ש' 30-28; עמ' 78, ש' 11-5].
תכליתם הייתה להציג מצג שגוי בפני המינהל האזרחי באיו"ש (לישכת מירשם המקרקעין באריאל), בכדי שתרשם "היתנגדות" באשר למגרשים שנרכשו.
...
הסכום לו זכאית א.א. תשתיות: 2,635,816 ₪ (קרן) = 16,398,023-13,762,207 בהתחשב בתוצאה אליה הגעתי אני מחייב את הנתבעות ביחד ולחוד בהוצאות התובעת בסכום אגרות בית המשפט, שכר העדים כפי שנפסק על ידי ושכר המומחים על פי קבלות.
בנוסף, אני מחייב את הנתבעות בשכר טרחת באי כוח התובעת בסך 300,000 ₪ כפועל יוצא מהיקפו של ההליך ומורכבותו.
אני מורה כי הליכי ההוצאה לפועל ימשכו כסדרם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו