מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות המדינה על גניבה ממקום עסק

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

גם הטענה לפיה האגודה הגישה תלונה סתמית על גניבת נשק אינה נכונה, התלונה התייחסה לחלקי הנשק שהיו חסרים ומעולם לא נטען על גניבת נשק.
בית הדין הארצי היתייחס למהותה של הפררוגטיבה הניהולית של המעביד בקובעו כי – "הפררוגטיבה הניהולית היא מושג המשקף את כוחו של המעסיק להכניס שינויים, לנייד עובדים ממקום למקום ומתפקיד לתפקיד, לקבוע חלוקת עבודה שונה וכיוצאים באלה עניינים" (ע"ע 674/05 ויזנר – מדינת ישראל, השידור, ניתן ביום 28.3.07 (להלן – "פרשת ויזנר"), בסעיף 19 לפסק הדין).
גם בפסיקת בית המשפט העליון מקבלים הדברים ביטוי בלשון זו – "זכותו של העובד לשמור על תנאי עבודתו המקוריים נסוגה, בהסכמתו המשתמעת, בפני הפררוגטיבה הניהולית של המעביד, קרי, זכותו של המעביד ליישם את השינויים הדרושים לתפעולו השוטף והתקין של מקום עסקו" (בג"צ 8111/96 הסתדרות העובדים החדשה – התעשייה האוירית לישראל בע"מ, ניתן ביום 2.6.04, בסעיף 34 לפסק הדין של המשנה לנשיא (בדימוס) הש' ת' אור).
] לעדויות התובע ומר גבריאל נעים התווספה עדות הגורם הצבאי-מקצועי, רס"ן אבינועם – קצין הגמ"ר. כעולה ממכתבים שהוציא רס"ן אבינועם לנתבעת, אשר תוכנם פורט במסגרת הפרק העובדתי, עולה כי הגורם הצבאי האחראי על התובע כרבש"צ, סבר כי לא היתה שום סיבה מקצועית להזמנת התובע לשימוע וכי החלטת הפיטורין נבעה ממניעים זרים/פוליטיים ולא מקצועיים, שכן לגורם הצבאי-מקצועי לא רק שלא היו טענות כנגד התובע אלא הוא סבר שהתובע ביצע את תפקידו נאמנה, באופן מסור ומקצועי.
...
אנו מורים לנתבעת להשיב את התובע לתפקידו כרבש"צ המושב פרי-גן, על כל סמכויותיו ותנאיו, בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין.
כמו כן, אנו מורים לנתבעת לשלם לתובע שכר וזכויות נלוות ביחס לתקופה שמיום פיטוריו-26.10.17 ועד למועד השבתו לעבודה בפועל.
התביעות לפיצויים על פיטורים שלא כדין, פיצוי על אי מתן הודעה לעובד, גמול שעות נוספות ופיצוי בגין פגיעה בשמו הטוב של התובע – נדחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

ב"כ הנאשם הפנה לגילו הצעיר של הנאשם, לנסיבותיו האישיות, למצבו הרפואי (הוגשו מסמכים) ללקיחת האחריות המיידית, לכך שנירשם ללימודי מכינה קדם אקדמית במכללת ספיר (הוגש מיסמך), לתוכניותיו ללמוד ולנהל אורח חיים נורמאטיבי, לרקע המשפחתי הנורמאטיבי.
הנאשם נתפס עם הרכב בשדות כשהוא מצוי מחוץ לרכב בסמוך לו. באשר לנסיבות ביצוע העבירה: נתתי דעתי לכך שהרכב שנגנב הוא משאית, אשר משמש את בעליו לצורך עסקו, אין בידי אינדיקאציה לגבי שווי הרכב.
בעיניין הצורך בענישה מחמירה ראו דבריו של כב' השופט א' רובינשטיין בע"פ 11194/05 אבו סבית נגד מדינת ישראל : "למרבה הצער, תופעת גניבות הרכב טרם נעקרה משורש ... כימעט שהפכה לעשר מכות; היא ממשיכה לנגוס ברכושם של רבים, ופגיעתה רעה כלכלית ואנושית. המעט שבידי בית משפט זה לעשות הוא לחזק את ידיהם של בתי המשפט הדיוניים בראייה מחמירה של העבירות הכרוכות בכך". על מדיניות הענישה הנוהגת במקרים של גניבת משאית ניתן ללמוד בין היתר מפסקי הדין הבאים: · רע"פ 4097/16 מוחמד מחמוד נ' מדינת ישראל (24.5.16).
בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה על קולת העונש, גזר 8 חודשי מאסר והפעיל 8 חודשי מאסר מותנה באופן שחודשיים ירוצו במצטבר והיתרה בחופף.
יפים לעניין זה דבריו של בית המשפט המחוזי בתל אביב (עפ"ג 28219-11-13 מדינת ישראל נ' הבר: "אכן, גם בעידן תיקון 113 לא נעלם מקומו של השקום והוא תופס מקום נכבד מאד כאמור בסעיף 40ד לחוק העונשין. אולם תירגומו של עיקרון השקום לכלל ענישה צריך להעשות במידתיות תוך התאמת הענישה לנסיבות הקונקרטיות. בעניינינו, השקום אינו יכול לשאת על גבו את משקל ההתעלמות מכל הערכים האחרים אותם אמורה הענישה לבטא. "חובתנו לציבור" (כפי שהגדיר זאת בית-משפט קמא) מתבטאת בכך, שהענישה תבטא ותכמת את עיקרון השקום ואת עיקרון ההלימה זה לצד זה ולא תתעלם מעיקרון ההלימה כליל".
...
לאור האמור לעיל אני קובעת כי מתחם העונש ההולם לאירוע בנסיבותיו נע מ- 9 ועד ל- 24 חודשי מאסר.
בשים לב לגילו הצעיר של הנאשם, לכך שמצבו הרפואי השפיע על מצבו הרגשי ועל רמת תפקודו, לכך שמביע מוטיבציה לנהל אורח חיים נורמטיבי ומגלה נכונות לשתף פעולה בהליך טיפולי, אני סבורה שקיימת הצדקה לסטות לקולה ממתחם העונש ההולם משיקולי שיקום, ולהעדיף ענישה בעלת אפיק שיקומי.
סוף דבר לאור כל האמור, מצאתי לנכון ולמידתי להטיל על הנאשם את העונשים הבאים: הנני מטילה על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשים, שירוצה בדרך של עבודות שירות, בבית תמחוי זכות וצדקת חסדי אריה בכתובת הראשונים 5 אשדוד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

אין די בעצם העובדה שהתובעים הגדירו בסיכומיהם את הירי בחתונות, או את גניבות הנשק מצה"ל, או הברחת נשק למדינה, כ"תופעה", או "מכת מדינה", כדי להטיל אחריות על המדינה.
וראו עניין עיזבון אליקשוילי (אוזכר לעיל),אשר עסק באופן ספציפי בשקול הדעת של המישטרה בהפעלת משאביה: "על השמוש בסמכויות אלו להעשות על פי שיקול דעתה של המישטרה ושל השוטרים בזמן אמת, ועל פי נסיבותיו הפרטניות של כל ארוע וארוע, ואל לנו להקל בהתערבות בשקול דעת זה מתוך ראייה בדיעבד של תוצאות הפעלתו". לסיכום וכפי שאף ציינה הנתבעת בסיכומיה, ההלכה הפסוקה הנה כי ככלל לא יתערב ביה"מ בקביעת סדרי עדיפויות וההתערבות תהיה רק במקרים של חוסר סבירות קיצונית,מה שלא היתקיים בעניינינו.
מקרה זה ממחיש מדוע אין לקבל טענה כגון זו שבפני, לצורך הטלת אחריות על המדינה: למרות שלכאורה נוצרו יחסי קרבה מעצם הזדעקות והגשת אנשי השיטור למקום, לא מצא בית המשפט להטיל אחריות.
...
הדברים סוכמו יפה בת"א 97 / 3055 עיזבון המנוחה סואעד חוסון ז"ל ו-11 אח' נ. מדינת ישראל, משרד הביטחון מפי כב' השופט יצחק עמית: באותו מקרה מתה המנוחה כתוצאה מהתפוצצות רימוני יד צהליים (כאמור, במקרה שבפנינו אפילו לא הוכח שמדובר היה בנשק צהלי, אם כי, אין חולק, שנשק מסוג זה נמצא בשימוש צהל): "מכאן, כי הזיקה היחידה של המדינה לאירוע היא, שהרימונים שהתפוצצו הם מתוצרת תע"ש ובשימוש צה"ל. הטלת אחריות על המדינה, במצב דברים זה, פירושו הטלת אחריות כמעט מוחלטת על המדינה, כל אימת שאמל"ח צה"לי גורם נזק. תוצאה זו, אני מתקשה לקבל, ואנמק להלן את מסקנתי.... לצורך דיוננו, אני נכון להניח כי הנתבעת יכולה הייתה לצפות כי אמצעי לחימה של צה"ל עלול לגרום לנזק עקב שימוש לא מורשה או בניגוד להוראות ולנוהלים.... הטלת אחריות על המדינה במקרה כמו המקרה דכאן, משמעה קביעה של בית-המשפט כי על המדינה להציב שומרים, פקחים ובלשים על חייליה – אם בסדיר, קבע או במילואים, אם בתקופת רגיעה או בתקופת לחימה או מלחמה – מחשש שמא מי מהם ימעל באמון שניתן בו ויטול במשיכה נשק ואמצעי לחימה, שלא למטרה לשמה נמסרו לו. קשה להלום תוצאה זו...".(הדגשה שלי ר.א) ביה"מ הביא שם את דברי כבוד השופט שמגר בע"א 915/91 מדינת ישראל נ' לוי , בעמ' 78-77 לעניין אי-התאמתו של קריטריון הרשלנות לסיטואציות מעין אלו : "דוגמה מוחשית מימינו יכולה לעלות בהקשר לשאלה אם יש להציב שוטרים לאורכם של רחובות ובתוככי כל שכונה כדי למנוע מעשי פיגוע של חבלנים, סכינאים, או שמא ההוצאה הכרוכה בכך בלתי סבירה מבחינה ציבורית. בסיטואציות שבהן מדובר, דבר זה אינו אפשרי לא רק משום הקושי הטכני בחישוב, אלא משום שנדרשת הכרעה בדבר ערכן היחסי של פעילויות, של מדיניות אלטרנטיבית ושל רמת הסיכון שעל הציבור לעמוד בו. החלטות מעין אלו אינן מתאימות לבדיקה בקריטריון של רשלנות". וממשיך כב' השופט עמית שם: "שיקולי המדיניות הראויים במקרה שלפנינו, אינם שיקולים כלכליים גרדא, אלא שיקולים נרחבים שבבסיסם המשמעת שצה"ל דורש מחייליו והאמון שצה"ל רוחש לחייליו, כמו גם היעדר אפשרות ממשית לפקח על כל נושא נשק בצבא, במיוחד לא בתקופת לחימה. למסקנה דומה, הגיע כבוד השופט מ' בן דוד בת"א (נצ') 911/87 [15] בבית-המשפט המחוזי בנצרת, בו נדחתה תביעתו של תושב בוקעתה ברמת הגולן, שנפצע בידו מחפץ שהתפוצץ: "אין כל דין או הלכה משפטית המטילים חובה או אחריות על המדינה בכל מקרה בו חפץ צה"לי מסב נזק... עדיין יש צורך להוכיח, בין באופן פוזיטיבי, בין בדרך של אלימנציה ובין אגב הסתייעות בכללי ההיגיון, כי הייתה מצידה של המדינה ואנשיה רשלנות... כל מסקנה אחרת תגרור אחריה הטלת אחריות מוחלטת של המדינה, סמכות השמורה למחוקק". (הדגשות שלי ר.א).
טענות התובעים לגבי קצב וסדר התקדמות החקירה, הינן טענות שאינן רלוונטיות כאמור להליך שבפני ואולם בכל מקרה, לא שוכנעתי כי בשלב סגירת התיק ניתן היה להגיע לממצא בדבר זהות היורה: מחמוד שרקיה אישר בחקירתו במשטרה, כי היריות בחתונת בנו מוראד היו מכיוון מזרח, היינו מכיוון ביתו של אחיו, איברהים ז"ל: "בזמן המסיבה אני שמעתי יריות קרובות מאוד מכיוון הבתים.." אך מיד לאחר מכן, לא ידע להשיב היכן בדיוק היה הירי (עמ' 1 שורות 16-14).
לאור כל האמור,אני מורה על דחיית התביעה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

הנאשם גנב מכמה מקומות, הן מבתי עסק והן מחצרות של בתים פרטיים וזאת על מנת לממן את היתמכרותו לסמים.
עפ"ג 18259-10-17 חודצקי נ' מדינת ישראל (19.2.2018); עפ"ג 13266-02-21 אבידן נ' מדינת ישראל (5.4.2021); ע"פ 13434-11-19 יהודה נ' מדינת ישראל (4.2.2020); ת"פ 5796-12-13 מדינת ישראל נ' שמואל (15.12.2020); ת"פ 41799-08-17 מדינת ישראל נ' ראובן (10.9.2020); ת"פ 47278-05-17 מדינת ישראל נ' פלוני (30.12.2019); ת"פ 21632-07-17 מדינת ישראל נ' בצור (22.5.2019); ת"פ 20773-03-16 מדינת ישראל נ' טרוקל (14.5.2019); ת"פ 3976-01-16 מדינת ישראל נ' עטיאס (9.7.2018).
בנסיבות העניין וחרף ריבוי העבירות אשר בוצעו זמן קצר לאחר שיחרור של הנאשם מריצוי עונש המאסר, המלמד כי ההליך הפלילי אינו מרתיע דיו, מצאתי לחפוף את עונש המאסר לעונש שיוטל כאן ומשום ההודאה ונטילת האחריות ומתוך כוונה לעודד את הנאשם להמשיך ולנסות להישתלב בטיפול בין כותלי הכלא ולמצער לאחר שיחרורו ממאסר.
...
כידוע, סעיף 58 לחוק העונשין קובע כי ככלל, תקופת המאסר המותנה ותקופת המאסר שהוטלה בשל עבירה נוספת ירוצו "בזו אחר זו", קרי – באופן מצטבר, זולת אם מצא בית המשפט טעמים להפעלת המאסר המותנה, כולו או חלקו, בחופף למאסר שנגזר.
תוצאה לאור כל האמור אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: 12 חודשי מאסר.
אני מורה על הפעלת מאסר מותנה בן 3 חודשים מת.פ 36456-12-21 מיום 7.2.2022 בן 3 חודשים בחופף לעונש המאסר שהוטל בסעיף א' לעיל.

בהליך צו אחר (צ"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענת ב"כ המערער בדיון, האנטרס הצבורי תומך דוקא בבטול הצוו כדי למנוע את כניסת המערער למעגל האבטלה וכדי שישולמו מיסים לקופת המדינה, לחילופין, לטענתו די במספר הימים בהם העסק היה סגור כדי להבטיח שלא תבוצע בעסק עבירה לפי חוק הכניסה לישראל.
המסקנה שלא ניתן לתת אמון במערער והחשש שהמקום ימשיך לשמש לבצוע עבירה לפי חוק הכניסה לישראל מתחזקים לאור החשד שיש נגד המערער והודאה שמסר בחקירתו שהוא מנהל עסק ללא רישיון עסק וכן נוכח עברו הפלילי של המערער, הכולל הרשעה משנת 2020 בעבירות של קשירת קשר לעשות פשע וסיוע לגניבת רכב.
בבחינת הנסיבות בעניינינו שפירטתי לעיל ובכללן: עבירה של העסקת והלנת עובד בזמן מילחמה, אי נטילת אחריות, גרסאות סותרות שמסר בחקירותיו, הודאת המערער בחקירתו השנייה (שסותרת את גירסתו בחקירה הראשונה), שאין לו מעקב ובקרה אחר העובדים בעסק, בודאי לא אחר אישורי השהייה שיש או אין להם ולכל הפחות היותו אדיש לאפשרות ביצוע עבירה לפי חוק הכניסה לישראל, פרק הזמן בו על פי הראיות בוצעו לכאורה העבירות, עברו הפלילי ועוד.
...
המערער טען בתגובה – "אין לי מה להגיד. הוא לא עבד אצלי בעסק". לאור האמור ולאחר שבחנתי את זהות הגורם נותן ההחלטה ואת אופן קבלת ההחלטה– לא מצאתי כי התקיימה עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה.
סוף דבר מהמקובץ עולה כי לא התקיימה עילה המצדיקה התערבות בהחלטה.
הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו