מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות המדינה לפגיעת קליע חי בחברון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2008 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

התובע טען כי המדינה אחראית לפגיעתו, משום שזו נגרמה מירי של כדור "חי" בידי חיילי צה"ל, שהתבצע שלא כדין, ומבלי שהתובע השתתף בפעילות כלשהי נגדם.
לטענת המדינה, סוג הפגיעה, שהתובע נפגע בה, מתאים יותר לפגיעת מעיכה, ולכל היותר לפגיעה מכדור גומי, אך לא לפגיעה מקליע "חי". המדינה סומכת מסקנה זו על חוות דעתו של ד"ר פעילן ועל עדותו בבית המשפט.
בכל יומני המבצעים הרלוונטיים של הצבא לא נרשמה אף הערה על פגיעתו של התובע (נ/10, נ/13, וכן ביומן המבצעים של מת"ק חברון; ראו עמ' 179, 196 לפרוטוקול מיום 21.7.02).
...
נוכח כל האמור, דוחה אני את גרסתו העובדתית של התובע, בדבר נסיבות האירוע שבו נפגע, כבלתי מהימנה.
סיכומם של דברים: באתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להידחות.
משכך, נדחית גם ההודעה לצד השלישי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ברישום משעה 13:50 צויין, כי לבית החולים בחברון הגיעו 40 פצועים רובם במצב קל כתוצאה מפגיעות של כדורי גומי ושניים באורח חמור, אחד בראשו והשני ברגלו מפגיעות כדורים חיים.
גם ד"ר לוינקופף המומחה הרפואי מטעם הנתבעת, ציין בחוות דעתו כי "לאור תאור הפציעה בגיליון האשפוז בביה"ח הדסה, נראה כי הנ"ל נפגע מקליע בשוק ימין, כאשר פצע החדירה הנו מאחור ופצע היציאה קדמי". התובע הודה שהקליע חדר "מהצד השמאלי בחלק הפנימי של הרגל", אך לא עלה בידו להסביר כיצד יכול היה להפגע מחייל שעמד מולו.
כעולה מפסק הדין, בית המשפט העליון נידרש להכריע בפרשנות הוראת סעיף 5 לחוק הנ"ל, המשחררת את המדינה מאחריות בנזיקין באותם מקרים שהמעשה הפוגע נגרם "על ידי פעולה מלחמתית של צבא הגנה לישראל". בהתייחסו לתכלית המונחת ביסוד הפטור המוענק למדינה בגין "פעולה מלחמתית", עמד כבוד הנשיא א. ברק על כך ש"פעולות מלחמתיות הגורמות נזק לפרט, אינן צריכות להיות מוכרעות על ידי דיני הנזיקין הרגילים.
...
בהגיעי למסקנה שהתובע נפגע בנסיבות של "פעולה מלחמתית", אני הולך בעקבות פסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת בני עודה.
סוף דבר-התובע נפגע במהלך אירוע שלגביו עומדת לנתבעת טענת הפטור מאחריות הקבועה בסעיף 5 לחוק הנזיקין.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה, תוך חיוב התובע בהוצאות משפט של הנתבעת בסכום כולל של 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בסיכומי התובע תוקנה הגרסה באשר לסוג הקליע, ונאמר כי "מסתבר שמדובר בקליע 'גומי'" וכי הטענה בכתב התביעה לפיה מדובר כנראה בקליע חי, נבעה מ"חומרת הנזק לגולגולת" (עם זאת, כבר בתעודת השיחרור מבית החולים שצורפה כנספח ב' לכתב התביעה נכתב כי התובע נפגע מ"rubber bullet").
נפסק כי המדינה פטורה מאחריות בהתאם לסעיף 5 לחוק הנזיקים האזרחיים, שכן חסימת דרכו של הרכב הצבאי ויידוי החפצים שינה את אופייה של משימת הסיור והעמיד את חיילי הכוח בפני סכנה ממשית לחייהם ולשלומם.
בע"א (מחוזי י-ם) 6617/05‏ ניצן נ' מדינת ישראל (5.9.06; בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון נדחתה: רע"א 8484/06 ניצן נ' מדינת ישראל (10.6.07)) נפגע צלם עיתונות בבטנו מכדור גומי שנורה על ידי כוח צבאי קטן לעבר המון סוער בעיר חברון שיידה לעבר החיילים בקבוקי תבערה, בקבוקי חומצה, אבנים ובלוקים, ובכך סיכן את חייהם.
...
כפי שנקבע בפרשת לרנר (בפסקה 18 לפסק דינו של השופט מצא): "החייל הסביר איננו החייל המושלם. גם חייל סביר עשוי לטעות בהפעלת שיקול דעתו ולקבל החלטות שאינן החלטות אידאליות. בנסיבות שבהן עלול הוא להיכשל בהפעלת שיקול דעתו, כל שנדרש ממנו הוא שטעותו תהיה סבירה". משלא הוכיח התובע רשלנות בהתנהגות החיילים, דין התביעה להידחות אף בלא היזקקות לשאלה האם עומדת לנתבעת ההגנה בדבר "פעולה מלחמתית" על פי סעיף 5(א) לחוק הנזיקים האזרחיים.
דעתי היא כי ההגנה האמורה חלה בנסיבות בהן התרחש האירוע, ומשכך דין התביעה להידחות גם אילו הייתה מוכחת רשלנות החיילים.
לסיכום, דין התביעה להידחות באשר התובע לא הוכיח כי נפגע בנסיבות שתוארו על ידו בכתב התביעה ובעדותו (ומדובר במספר גרסאות לא עקביות).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

דובי מסר כי בסיטואציה שהיתה באותו יום ובימים אחרים, בהרבה מקרים יכלו לירות ירי חי אך לא עשו זאת "למרות שהיתה סכנה מוחשית לחיילינו". לדבריו, היתה סכנה ממשית לחיי אנשים באותה תקופה בחברון (עמ' 73).
אחריות-טענות הצדדים בתמצית התובע סבור כי לא קוימו הוראות הפתיחה באש לצורך פיזור מהומות לפיהן חל איסור מוחלט על ירי לעבר פלג הגוף העליון בשימוש בתחמושת מהסוג הנידון, כי הכוחות בשטח, בניגוד לפקודות, חדלו מלהקפיד על אזהרות בטרם הפתיחה באש וכי המשתמשים בתחמושת הנדונה לא הודרכו ולא הוזהרו כראוי מפני חוסר הדיוק של הקליעים ופוטנציאל הפגיעה שבהם.
הנתבעים סבורים, כי מה שהתרחש במקום ביום הנידון הוא בגדר מילחמה של ממש, כי יום הארוע היה יום סוער במיוחד, כי בסיטואציה בה מוטלים על כוחות הביטחון בקבוקי תבערה מותר לירות במיידה ירי של כדור חי, דבר שלא בוצע, וכי הארוע היה בגדר פעולה מלחמתית, כאמור בסעיף 5 לחוק הנזיקין האזרחיים (אחריות המדינה) תשי"ב-1952 ואף פעולת לחימה בטרור, כאמור בחוק זה לאחר תיקון מספר 4.
...
משכך, דין התביעה יהא להדחות.
לא שוכנעתי כי ההוראות המופיעות ב-ת/10 שעניינן באמצעים לפיזור התפרעות, אכן חלות במקרה שלפניי, שכן, אלה מתייחסות לפיזור התפרעות אלימה המלווה בשימוש באמצעים קרים, בעוד בבוקר הנדון כאן נעשה שימוש לא רק בידוי אבנים, אלא בבקבוקי תבערה, שהוגדרו כנשק חם. ההוראה בענין אופן התגובה כנגד תקיפה בנשק חם היא השבת אש על מנת לפגוע בגוף התוקף.
לענין סעיף 41, לא שוכנעתי כי ירי הגומי, בנסיבות תיק זה, מתיישב יותר עם קיום התרשלות מאשר עם היעדרה, ומכאן, לא היתקיים התנאי השלישי לתחולתו של הכלל "הדבר מעיד על עצמו" (ראה גם לענין זה את ע"א 1071/96 הנ"ל).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אין מחלוקת על כך שהתובע נפגע בחברון מקליע חי שנורה לכיוון רגלו על ידי צלף, חייל הנמנה על כוחות הביטחון.
הנתבעת טוענת כי מדובר בפעולה מלחמתית החוסה בצילה של ההגנה הקבועה בסעיף 5 לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), תשי"ב – 1952 (להלן: "חוק הנזיקים האזרחיים") ומכל מקום נטען כי לא הייתה כל התרשלות בביצוע הירי כלפי התובע.
לעומת זאת אם הנזק נגרם בשל ירי ממארב שהכין הצבא, הנזק נגרם בשל "פעולה מלחמתית", שכן "כאן אנו עוסקים במארב של כוחות צבאיים שתפקידו הוא תפקיד פעיל של פגיעה בעת הצורך באוייב שעלול היה להופיע" (מ"מ הנשיא השופט לנדוי, בע"א 542/75 עטאללה נ' מדינת ישראל בעמ' 554).
...
לסיכום מצאתי כי הירי על התובע נעשה במהלך פעולה מלחמתית ולכן הנתבעת אינה חבה כלפיו.
מכל מקום, איני סבור כי גם אם לא היו אמצעים מספיקים לפיזור הפגנות, יש בכך כדי להביא למסקנה כי הייתה התרשלות כלפי התובע.
התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו