נסיבות קרות התאונה וקיומה של אחריות
התובעת תיארה בתצהירה, כי ביום 21/6/2011, לקראת הצהריים, בעת שירדה והלכה במעבר החצייה בצומת הרחובות מפרץ שלמה וגבעת התחמושת בחולון, נפלה כתוצאה משברים ושקעים אשר היו במעבר החציה.
בנסיבות המקרה דנן, כאשר הנתבעת לא מצאה לברר עם התובעת את נסיבות הנפילה במסגרת חקירה נגדית ואף לא הביאה כל עדות סותרת מטעמה, בשים לב לכך שהתובעת דיווחה באופן מיידי אודות האופן בו נפלה ובשים לב לתמונות שצירפה התובעת, שהנתבעת לא סתרה את מהימנותן, אני מוצאת לקבל את עדותה המהימנה של התובעת בדבר נסיבות התאונה ולקבוע, כי התובעת נפלה במעבר החציה עקב התקלות במה שהוגדר על ידה כמפגע שהיה במקום (לעניין המנעות מחקירה נגדית ומשמעותה ראו: ע"א 4584/10 מדינת ישראל נגד רגב שובר (4/12/12), פיסקה 94 לפסק הדין).
בכל הכבוד, טענות עובדתיות מסוג זה אינן יכולות לעלות לראשונה בסיכומים, באי כוח הנתבעת אינם עדים ואינם יכולים למסור עובדות שלא הוכחו במסגרת הסיכומים או בעת ניהול התיק שלא באמצעות עד. ולו רצתה הנתבעת להביא נתונים אודות תחזוקת המקום והתלונות שהתקבלו היה עליה להביא ראיות קבילות על כך.
בהקשר לנטל המוטל על הנתבעת, אין אלא לשוב ולהפנות לעניין שי חנה, שם קבע בית המשפט כדלקמן:
"מחובתה של ערייה לדאוג, במסגרת הסביר, לתקינותן של מערכת הכבישים והמדרכות שבתחום השיפוט ואחריותה. מסגרת סבירה לעניין זה נמדדת, בין היתר, במבחנים של סוגי נזקים הצפויים מאי הסרת תקלות, חומרתן והסתברות התרחשותן. במקרה דנן, בו קבע השופט קמא, כי התגבשה החובה המושגית והחובה הקונקרטית, היה על הערייה להוכיח, כי היא עומדת במסגרת המבחנים דלעיל. על הערייה היה לצפות, כי העידר טפול במדרכה אשר גרם למפגע, יגרום לסיכון בטיחות צעדיהם של הולכי הרגל ושל המשתמשים ברחוב, ועלול להביא לפגיעה בגוף וברכוש. קיומו של המפגע, חרף התגבשות החובה המושגית והקונקרטית, מצביע על רשלנות לכאורה, ועל כן עובר הנטל על הערייה להוכיח שלא תחוב בנזיקין. יפים לענין זה דברי הנשיא שמגר, בע"א 73/86 שטרנברג נ' עריית בני ברק, פ"ד מג (3) 343, 347, במקרה הדומה להפליא בנסיבותיו לענייננו (הגם ששם המדובר במפגע במדרכה שנבע בהצפה ממערכת הביוב):
במקרה מעין זה, בהתאם לפסיקה, נכון לפסוק הוצאות סבירות על דרך אמדנה ו"על הצד הנמוך והבטוח" - לשם שמירה על האיזון הראוי (ראה: למשל: ע"א 307/77, מור נ' עיזבון המנוח שעיה בוץ, פ"ד לב(1) 654; י. קציר בספרו "פיצויים בשל נזק גוף" מהדורה חמישית התשס"ג–2003, עמוד 682 ואילך; ע"א 77/67, מ"י נ' דהאן, פ"ד כא(2) 128; ת.א. (תל-אביב-יפו) 394/98, אלטאוויל אמיר נ' נחמיאס (2006); ת.א. (תל-אביב-יפו) 1616/04, שרף נ' אסותא - מרכזים רפואיים בע"מ (2009); ת.א. (ירושלים) 1515/96, יהושוע נ' הסתדרות (1999)).
...
לצורך הדיון כאן ובהתאם לפסיקה מבוססת היטב, ניתן להניח, כי קמה בנסיבות גם חובת זהירות קונקרטית והשאלה הדרושה הכרעה הינה האם הופרה חובת זהירות זו.
בנסיבות המקרה דנן, אני סבורה, כי המענה לשאלה זו הוא בחיוב.
כאמור, בחודש דצמבר 2011, הגיעה התובעת לרמת שכרה עובר לתאונה ואף יותר מכך, בהתאם לכל האמור לעיל, מתקופה זו ראוי לחשב את הפיצוי המגיע בהתאם לנכות התפקודית שנקבעה.
סוף דבר
התביעה מתקבלת.
אחר כל האמור לעיל, הנתבעת תשלם לתובעת סך של 275,760 ₪ בצירוף אגרה כפי ששולמה, בצירוף ריבית והצמדה מיום התשלום, בצירוף הוצאות שהוציאה לצורך חוות דעת מטעמה כמו גם הוצאות שהוציאה בגין חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט בצירוף ריבית והצמדה מיום התשלום, כן תשא הנתבעת בשכר העד מטעם התובעת כפי שנפסק בצירוף ריבית והצמדה מיום התשלום.