דיון והכרעה
בסעיף 3 לחוק הנזיקים האזרחייים (אחריות המדינה), התשי"ב- 1952 (להלן - חוק הנזיקים האזרחיים), נקבע:
"אין המדינה אחראית בנזיקים על מעשה שנעשה בתחום הרשאה חוקית, מתוך אמונה סבירה ובתום לב בקיומה של הרשאה חוקית; אולם אחראית היא על רשלנות שבמעשה."
בעיניין זה נאמר בע"א 337/81, שלמה בוסקילה נ' מדינת ישראל, פד"י לח(3)337 (להלן – פס"ד בוסקילה), 345:
"האם נתקיימו במקרה דנן יסודות העוולה, ובראש ובראשונה, האם במסגרת הפעלת הסמכות הסטאטוטורית של חקירת עבירות, השלטת החוק וקיום צוי בית המשפט, המוטלים על המישטרה, קיימת גם חובת הזהירות? התשובה החיובית לכך עולה מעצם העובדה, כי החסינות הקבועה לגבי עובד ציבור בסעיף 7(א) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] וכן החסינות הקבועה בסעיף 3 לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) מוציאות במפורש עוולת הרשלנות וכן רשלנות שבמעשה. אכן, ביקש המחוקק לחסן את עובד הציבור על עוולה, שעשה בתחום סמכותו או בתום-לב ותוך סברה שהוא פועל בתחום סמכותו כדין; ואת המדינה חיסן על מעשה, שנעשה בתחום הרשאה חוקית או בתום-לב, תוך שימוש מדומה בהרשאה חוקית; לא כן אם המעשה נעשה ברשלנות".
כך גם נאמר בע"א 1678/01, מדינת ישראל נ' וייס ואח', פד"י נח(5)167, 180:
"הגישה המחסנת את השילטון מאחריות בנזיקין נדחתה במשפט הישראלי. אכן, 'שעתו היפה של המשפט הישראלי הייתה, כשבוטלה החסינות המיוחדת של המדינה ...' (ע"א 243/83 עריית ירושלים נ' גורדון, בעמ' 134). אחריות בנזיקין הוטלה גם על המישטרה זה עשרות בשנים הן באשר לבצוע רשלני אקטיבי של חובותיה הן באשר למחדלה הרשלני מלבצען".
על חובת השמירה של הנכסים הנתפסים על ידי המישטרה עמד בית המשפט העליון ברע"פ 7600/08, אריה אברם נ' מדינת ישראל, ניתן ביום 7.4.09, בסעיף 12 לפסה"ד:
"נתפס חפץ כאמור בסעיף 32 לפסד"פ, או הגיע לידי המישטרה כשאחד התנאים האמורים בסעיף 32 חל עליו, רשאית המישטרה לשמור אותו בכפוף להוראות הפקודה (סעיף 33 לפסד"פ). החזקת החפץ ברשות המישטרה לצורך אלו מן התכליות האמורות בסעיף 32 לפקודה מטילה על המישטרה אחריות לשמור על ערכו הכלכלי של התפוס. הנחה זו מתבקשת כל אימת שמאן דהוא שומר בחזקתו נכס השייך לאחר. במיוחד כך, כאשר המדינה היא זו המחזיקה חפץ של אחר, אשר הגיע לידיה שלא בהסכמת הבעלים, וכחלק מהליך פלילי המתנהל על ידה. חובת השמירה על ערך הנכס התפוס קשורה קשר הדוק לזכות הקנין של הבעלים של החפץ ... ויש להמעיט ככל הניתן בפגיעה בזכות זו, בהיותה זכות בעלת מעמד של זכות חוקתית, הנגרמת באמצעות התפיסה ... חובה זו מוטלת על המישטרה מכח מעמדה כרשות ציבורית, החייבת לנהוג באחריות ובהגינות כלפי האזרח ... אין להוציא מכלל אפשרות כי החפץ התפוס שנלקח מידי החשוד שייך לצד שלישי שאינו קשור כלל להליך הפלילי. בכל אחד ואחד מהמצבים הללו קיימת חובה לשמור על ערך הנכס כשהוא בידי המישטרה ולהבטיח מפני פגיעה בו".
בפס"ד בוסקילה נאמר עוד (עמ' 346):
"לצורך ביצוע התפקידים המוטלים עליה, נתונות בידי המישטרה כל הסמכויות הנדרשות; מה שנידרש מאנשי המישטרה, כמו מיתר הנמנים עם מנגנון המדינה, הוא להפעיל את הסמכויות בתבונה ולהשתמש בכוחות הנתונים להם באותה מיומנות וסבירות ולנקוט אותם אמצעי זהירות, המתחייבים בנסיבות המקרה, כפי שאדם סביר וכשיר לאותו עניין היה נוקט, והכול מתוך המגמה שלא לגרום נזק מעבר לנדרש לבצוע אותה משימה".
כשבאמתחתנו הילכות אלו, נצא לבדוק את המקרה הקונקרטי שבפנינו.
...
בעניין זה סבורני, שיש להבחין בין הנזקים, אשר נגרמו בעת מעצר החשודים וביצוע החיפוש בכביש, ובין הנזקים, שנגרמו בעטיו של החיפוש, אשר בוצע לאחר מכן בחניוןם המשטרתי.
אשר על כן, הנתבעת תשלם לתובעת סך של 8,763 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה, 31.12.18, ועד התשלום המלא בפועל.