מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות המדינה למחדלי בית הדין הרבני במסירת כתבי בי-דין

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לאחר לא מעט הליכים מקדמיים, הליכי ערעור והגשת ראיות התובע ועדיו, ראיות אשר נפרסות על פני מאות עמודים, הודיעה המדינה כי בשל העיתוי המאוחר של הגשת התביעה, והנזק הראייתי הרב שניגרם לה בשל כך, היא אינה עומדת עוד על "ניהול ההליך בשאלת אחריותה הנטענת בעיניין סיום העסקתו של התובע...", כי אם "...בשאלת הנזק בלבד" (ראו: הודעת המדינה מיום: 14.9.2021)).
תשתית עובדתית התשתית העובדתית הצריכה להכרעה במחלוקת שנותרה, עולה מכתבי הטענות שהגישו הצדדים, מהמסמכים והתצהירים שהוגשו בתמיכה לכתבי הטענות, כמו גם מעדות התובע לפנינו ומעדות העדות מטעם הנהלת בתי המשפט: גברת מירב מעברי, המשמשת בתפקיד מרכזת בכירה הון אנושי, והגברת אוראל בוזגלו, אשר משמשת בתפקיד חשבת שכר.
בישיבת השימוע שטח את משנתו ולפיה ההלכה הפסוקה אינה מחייבת פניה מוקדמת להנהלת בתי המשפט, שמא יעשה תיקון נקודתי שישמוט את הקרקע תחת הבקשה לאישור תובענה ייצוגית (עמ' 40 לתמליל, בשורות 24 -26); מחדל של 2.8.
כלומר, שהתובע ניצל את הגישה שנתנה לו למערכת נט המשפט כעוזר משפטי לצורך הגשת הבקשה לאישור תובענה ייצוגית, ובכך פגע באמון שניתן בו. זאת ועוד, הבקשה לאישור תובענה ייצוגית הוגשה מבלי שהתובע מצא לנכון לפנות להנהלת בתי המשפט בניסיון להתריע על הליקויים שלהם טען בה, וגם בכך "לא קיימת נדבך משמעותי ביחסי האמון בינך לבין המערכת". כל האמור, כך נכתב, מטיל ספק רב ביחס להתאמתו של התובע למלא תפקיד של עוזר משפטי במערכת בתי המשפט.
ביום 21.11.2011 נימסר לתובע, באמצעות מזכירו הראשי של בית המשפט המחוזי בתל-אביב (עמ' 3, בשורות 24 – 25), מכתב פיטורים (שנכתב ביום 20.11.2011), שכותרתו "הטרת (כך במקור – רב"ה) חוזה טרם זמנו", ובו הודע לתובע כי "לאור הנסיבות שנוצרו הוחלט בנגוד לחוזה שנחתם עימך עד ליום 31/12/2011 להפסיק העסקתך במשרדינו ביום 30/11/2011 בתום היום...". אין עוד מחלוקת כי שכר התובע לחודש נובמבר, 2011 שולם כסדרו (נספח ג' לתצהיר גברת מעברי).
עם העברת התיק להתברר לפנינו מצאנו כי תלויות ועומדות בו בקשות מקדמיות, לרבות בקשת המדינה לסילוק התביעה על הסף מחמת היתיישנות, ובקשה לביטול צו אירעי האוסר את פירסום פרטי התיק, שניתן על ידי כבוד בית הדין הארצי, מפי כבוד השופטת חני אופק גנדלר, אגב ברור בקשת רשות ערעור שהגיש התובע על החלטת בית הדין האיזורי בתל-אביב, שלא להעתר לבקשתו למתן פסק דין על יסוד כתב התביעה בלבד (בר"ע 28286-03-19).
...
כאמור לא שוכנענו כי נסיבות העניין מצדיקות את איסור פרסום זהותו של התובע לא כל שכן כאשר מדובר בעניינים הנמתחים לא מעט שנים לאחור.
סוף דבר – על יסוד כל האמור, התביעה מתקבלת בחלקה ובאופן שאנו מחייבים את המדינה לשלם לתובע, בתוך 30 ימים מיום שיומצא לה פסק הדין את הסכומים המפורטים מטה.
לנוכח האיחור הניכר בהגשת התביעה; תוצאת הדברים, קרי, הפער הניכר בין גובה התביעה לסכומים שנפסקו; כמו גם העובדה שהתובע ייצג את עצמו דעתנו היא כי נכון יהיה שכל צד יישא בהוצאותיו, וכך אנו מורים.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לאחר שניתנה ארכה להגשת הודעתה, הגישה המבקשת לבית הדין ביום 4.2.2023 את הבקשה שלפני.
בפתח הדברים יש לדחות את טענת המבקשת בתשובתה מיום 29.3.2023, לפיה העלאת סוגית מועד הגשת העירעור ביוזמת בית הדין בהחלטה מיום 10.12.2022, היא בבחינת "מקרה חריג" ו"יש בה משום סטייה חדה משיטת המשפט הנוהגת בישראל".
הסמכות לסלק הליך ערעורי על הסף או להורות שלא לקבלו לרישום מחמת איחור בהגשתו, ניתנת להפעלה ביוזמת בית המשפט וללא תלות בקיומה של בקשה מטעם בעל דין (ראו: ע"א (עליון) 6099-19 פלוני נ' קופת חולים לאומית, 18.6.2020; ע"ר (ארצי) 30202-11-12 אריה סילברמן נ' מדינת ישראל משטרת ישראל, 30.5.2013; חמי בן נון וטל חבקין, העירעור האזרחי, מהדורה שלישית 2012, בעמ' 298-299).
כלומר, יתכנו נסיבות, בהן מחדל של בעל דין או בא כוחו בטיפול בתקלה בתיבת הדואר האלקטרוני שמסרו לבית המשפט ו/או המנעותם מדווח לבית המשפט על תקלה בתיבת הדואר האלקטרוני, ישקלו בעת בחינת הצהרה לפי סעיף 161(1)(ה) לתקנות סדר הדין האזרחי והכרעה בעיניין תוקף המצאה שנעשתה לבעל הדין.
זאת, לנוכח האחריות המוטלת על בעל הדין ו/או בא כוחו לפעול לתקינות האמצעים בהם הוא משתמש מול בית המשפט לצורך הגשה וקבלה של כתבי בי-דין (השוו למשל: בע"מ (עליון) 4279/21 פלוני נ' פלוני, 28.6.2021, ע"א (עליון) 7518/20‏ פלוני נ' פלונית, 28.6.2021).
מעבר לנדרש יוטעם, כי גם לו היינו קובעים שפסק הדין הומצא כדין למבקשת ביום 23.10.2022, היה מקום בנסיבות העניין להאריך את המועד להגשת העירעור, מטעמים אלה: הטעם שהעלתה המבקשת לאיחור בהגשת העירעור, עניינו עומס עבודה רב שנוצר במשרד בא כוחה במהלך התקופה הקבועה להגשת העירעור.
...
עם זאת, בנסיבות העניין לפנינו, אין בכך כדי לשנות מהמסקנה בעניין תוקף הצהרתו של ב"כ המבקשת.
די באמור על מנת להיעתר לבקשה להארכת מועד, זאת אף מבלי להידרש לסיכויי הערעור, אשר על פני הדברים לא ניתן להעריך שהם מובהקים.
51כללם של דבר – הבקשה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

מנגד, התובע אינו חולק על זכותה של הנתבעת להגיש ההודעה לצד שלישי, אולם מלין על כך שהנתבעת עשתה זאת באיחור רב מבלי שהעלתה כוונתה זו במסגרת הדיון המקדמי שהתקיים.
בהמשך, טוען התובע כי יש לפצל הדיון תחילה בחזית שבין התובע לנתבעת ורק לאחר מכן לידון בהודעה לצד שלישי, וזאת מאחר שממילא, לשיטת התובע, האחריות חלה על הנתבעת כיבואנית, הן מחמת העברת הנטל אליה, והן מחמת היותה בעלת היכולת הטובה ביותר למנוע את התאונה.
] (4א) התובענה מבוססת על מעשה או על מחדל שאירע בתחום המדינה; (5) התובענה מבוססת על נזק שניגרם לתובע בישראל ממוצר, משירות או מהיתנהגות של הנתבע, ובילבד שהנתבע יכול היה לצפות שהנזק ייגרם בישראל וכן ושהנתבע, או אדם קשור לו, עוסק בסחר בין-לאומי או במתן שירותים בין-לאומיים בהקף משמעותי; [.
באשר לדרך ביצוע ההמצאה, הדבר מעוגן באמנת האג [האמנה בדבר המצאתם, בחוץ לארץ, של כתבי בי דין וכתבים שלא מבי דין בעניינים אזרחיים או מסחריים (להלן: האמנה או אמנת האג)], שנקלטה במשפט הישראלי בהתאם ל תקנות המצאת מסמכים לפי אמנת האג 1965, התשל"ו-1975 (להלן: "תקנות ההמצאה").
בעיניין זה, יש לתת את הדעת לכך, כי "מסירת כתבי-בי-דין לנתבע זר כפופה להוראות שונות של הסכמים ואמנות בין-לאומיות, ובמקרים מסוימים המצאת כתבי טענות מחוץ לתחום השיפוט מחייבת תירגום. האמנה הרלבנטית בעיניין זה היא אמנת האג, ששמה המלא הוא "האמנה בדבר המצאתם, בחוץ לארץ, של כתבי בי-דין וכתבים שלא מבי-דין בעניינים אזרחיים או מסחריים", ויש לבחון כמובן אם המדינה הרלבנטית היא צד לאמנה זו. נקודת המוצא היא, שבהיעדר דחיפות בבצוע ההמצאה ובירור בקשת האישור, אין בעובדה שביצוע ההמצאה לפי הוראות אמנת האג כרוך בהשקעת משאבים של זמן וכסף כדי לשמש טעם מספק לסטייה מהוראות האמנה.
בפרשת נענה, כב' השופט סולברג הבהיר כי: "ככלל, על המבקש להמציא כתב בית דין לנתבע המתגורר במדינה החתומה על האמנה, להגיש למנהל בתי המשפט (המשמש כרשות המרכזית לצרכי אמנת האג) בקשה באמצעות טופס המצורף כנספח לאמנה, להמצאת כתב בית הדין למען ידוע במדינת היעד. לחלופין, ככל שהמדינה שאליה מבקש התובע להמציא את המסמך לא היתנגדה לכך, מאפשרת האמנה גם לשלוח את כתב בית הדין באמצעות הדואר, או להמציא לנתבע ישירות באמצעות פקיד מוסמך במדינת היעד (סעיף 10 לאמנה; עניין קוי אשראי, פסקה 17).". מן הכלל אל הפרט עילת ההמצאה: לאור הטענות המפורטות בכתב התביעה, פשיטא כי מתקיימות מספר זיקות מהזיקות המפורטות בתקנה 166.
...
סבורני כי מדובר בטענות שאכן ראויות להישמע ולהתברר.
ביישום הוראות הדין וההלכה הפסוקה בסוגיה, כפי שפורט לעיל, שוכנעתי כי אכן התקיימו התנאים למתן הוראות בית המשפט לגבי דרך המצאת ההודעה לצד שלישי.
דרך ביצוע המסירה: משאין כל חולק כי מדינת היעד היא תורכיה, הנמנית על רשימת מדינות האמנה המפורטות בתוספת השנייה לתקנות המצאת מסמכים לפי אמנת האג 1965, תשל"ו – 1975, ולאור הוראת סעיף 10(א) בתוספת הראשונה לתקנות אלה, ומשהצביעה הנתבעת על מען ידוע של הצד השלישי, אני קובע כי ההמצאה תבוצע דרך דואר שליחים בינלאומי לאחר שהמסמכים יתורגמו לשפה התורכית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

השוכר מסר לשוטרים כי אין ברשותו מפתחות למחסן וטען כי המחסן אינו שייך לו אלא לתובע ועל כן ניסו השוטרים להשיג טלפונית את התובע מספר רב של פעמים, ומשלא עלה בידם להשיגו ולאחר קבלת אישור קצין הבילוש, פרצו את דלת המחסן.
נטען כי צד ג' 2 לא נתנה אישור או לקחה כל אחריות על פריצת השוטרים למחסן וכפי שעולה מהסרטונים היא אמרה מפורשות לשוטרים כי בעל הדירה בדיון וכי המחסן אינו שייך לצדדי ג' ומסרה לשוטרים כי עליהם להמתין לתובע ולא לפרוץ את המחסן.
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, עיינתי בכתבי הטענות ובחומר המצוי בתיק, וכן לאחר ששמעתי את דברי העדים והתרשמתי מהם באופן ישיר בדיון שהתקיים בפניי, ועמדתי על נסיבות התביעה והנזקים הנטענים שוכנעתי כי דין התביעה להיתקבל חלקית ואילו דין הודעת צד ג' להדחות.
סעיף 24 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], תשכ"ט-1969 הדן בסמכות לפי צו חפוש, קובע כדלקמן: (א)  צו חפוש ישמש אסמכתה לכל שוטר, או לאדם אחר שנקב השופט בצו, אם ראה שהנסיבות מחייבות לייפות לכך כוחו של אותו אדם – (1)   לערוך חפוש בבית או במקום לפי האמור בצו החיפוש ולתפוס כל חפץ הנחזה כמתואר בצו ולעשות בו כאמור בצו; (2)   לעצור כל אדם הנמצא בבית או במקום ונחזה כמי שיש לו, או שהיתה לו, יד בעבירה שנעברה, או שמתכוונים לעבור, באותו חפץ או לגביו.
לעניין אחריות המדינה לנזקים שנגרמו כתוצאה מהחיפוש, חל סעיף 3 לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952 במסגרתו נקבע כי "אין המדינה אחראית בנזיקים על מעשה שנעשה בתחום הרשאה חוקית, מתוך אמונה סבירה ובתום לב בקיומה של הרשאה חוקית; אולם אחראית היא על רשלנות שבמעשה". בעיניין חובת הזהירות המושגית של המישטרה כלפי אזרחיה ראו תא"מ 23439-10-09 מאג'ד סמיר סואעד נ' משטרת ישראל (פורסם בנבו) שם נקבע כדלקמן: " ואכן, חובת הזהירות המושגית של המישטרה כלפי אזרחיה, בעת הפעלת סמכויותיה ומילוי תפקידיה השונים באכיפת החוק, מיוסדת ומושרשת מזה שנים רבות בפסיקה, הן באשר לפעולות אקטיביות, והן בגין מחדלים רשלניים (וראו, למשל: ע"א 751/68 רעד נ' מדינת ישראל, פ"ד כה(1) 197 (1971); ע"א 337/81 בוסקילה נ' מדינת ישראל, פ"ד לח(3) 337 (1984); ע"א 429/82 מדינת ישראל נ' סוהן, פ"ד מב(3) 733 (1988); ע"א 126/85 ר.ג.ם. מרט נ' מדינת ישראל, פ"ד מד(42) 272 (1990); ע"א 6970/99 אבו סמרה נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(6) 185 (2002)" השאלה העולה במקרה הנידון הנה האם התרשלה הנתבעת בתפקידה במהלך ביצוע החיפוש.
...
לאחר ששקלתי את כל השיקולים, התרשמתי מהעדויות ועיינתי במסמכים שבתיק שוכנעתי כי יש לפצות את התובע בסך של 3,510 ₪ בהתאם להצעת המחיר שהוגשה.
סוף דבר: לאור האמור, אני מקבלת את התביעה באופן חלקי ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובע סך של 3,510 ₪.
הודעת צד שלישי נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בתל אביב -יפו סע"ש 60256-11-22 20 אוגוסט 2023 לפני: סגנית הנשיאה, השופטת אריאלה גילצר – כץ התובעת: שרית דנילוב ע"י ב"כ: עו"ד אליעזר רואס הנתבע: מדינת ישראל ע"י ב"כ: עו"ד אביעד בן יעקב החלטה
מנגד, לטענת המדינה, הבקשה לגילוי מסמכים הוגשה בשיהוי ובאיחור רב, לאחר שכבר ניתנה ביום 29.5.2023, החלטה לפיה תמו ההליכים המקדמיים, וכן מבלי שפנתה קודם לכן אל ב"כ המדינה, כמקובל, וזאת על מנת לנסות להצדיק את המחדל בהתנהלות זו. על כן, יש לדחות את הבקשה, ולו מטעם זה בלבד.
דיון והכרעה המסגרת הנורמאטיבית תקנה 46(א) לתקנות קובעת, כי "בית הדין או הרשם רשאי ליתן צו למסירת פרטים נוספים, ולבקשת בעל דין אף לגילוי או לעיון במסמכים, אם היה סבור שיש צורך בכך כדי לאפשר דיון יעיל או כדי לחסוך בהוצאות". מטרת הליך גילוי המסמכים הוא להביא לחשיפת האמת כמו גם לייעול הדיון על ידי נהולו "בקלפים גלויים". נקודת המוצא היא גילוי מירבי ורחב של המידע הרלבנטי למחלוקת, וזאת תוך עריכת איזון בין הצורך בגילוי לבין אינטרסים אחרים שעשויים להיות מעורבים (כגון הגנה על פרטיות וכיו"ב) (ע"ע 28222-05-10 מכתשים מפעלים כימיים בע"מ - יהודה פלצ'י (21.9.2010) (להלן- "פסק דין מכתשים")).
עם זאת, על מנת לאפשר את חקר האמת ולמרות השהוי בהגשת הבקשה, והעדר פנייה מוקדמת, אני קובעת כי המדינה תגלה את פרוטוקול הועדה (שלא צורף לכתבי הטענות).
אולם סבורני כי ככל שנערכו פרוטוקולים של ישיבות בנוגע להגדרת התפקיד של התובעת, מעמדה, הסמכויות ותחומי האחריות שלה במהלך אותן שנים, הרי שמדובר לכאורה במסמכים רלבאנטיים לעניין, גם אם מדובר אך ורק בתביעה לפצוי בגין נזק לא ממוני מסוג עוגמת נפש.
...
לאחר שעיינתי בבקשה לגילוי מסמכים ובתגובה לה, להלן החלטתי: רקע כללי בפניי בקשה לגילוי מסמכים ספציפיים שהוגשה על ידי התובעת.
מנגד, לטענת המדינה, הבקשה לגילוי מסמכים הוגשה בשיהוי ובאיחור רב, לאחר שכבר ניתנה ביום 29.5.2023, החלטה לפיה תמו ההליכים המקדמיים, וכן מבלי שפנתה קודם לכן אל ב"כ המדינה, כמקובל, וזאת על מנת לנסות להצדיק את המחדל בהתנהלות זו. על כן, יש לדחות את הבקשה, ולו מטעם זה בלבד.
אישור תקופת העבודה של גב' כרמלה דולב, שרה אופיר וגב' איבלין קסטיאל מירס והמכרזים שבהם כל אחת מהן התקבלה לעבודה - דין הבקשה גם ביחס לעובדות כאמור, להידחות.
דין הבקשה, להידחות.
מסמך החלטה מסודר במסגרתו הוחלט כי פסיכולוגים אינם יכולים לבצע אבחונים פסיכולוגיים בשירות המדינה והפרוטוקולים שהובילו להחלטה זו – דין הבקשה, להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו