מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות דואר ישראל על נזק לחבילה שנשלחה בדואר שליחים דיני שליחים

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת מוצרים שהוזמנו על ידה מהאתר בין החודשים אוגוסט 2017 ועד מרץ 2018, ושבגינם שילמה סך של 367.35 דולרים, מוחזקים בידי הנתבעת, חברת השליחויות, ולא סופקו לה. כן נטען שהתובעת פנתה לנתבעת מספר פעמים אך הנתבעת השיבה שהפנייה נעשתה באיחור של ארבעה חודשים, ומבלי שהתובעת קיבלה מהנתבעת הסבר ברור על המוצרים שלא קיבלה, ומכאן גם דרישתה של התובעת לקבלת פיצוי כספי מהנתבעת בסך 2,000 ₪ בגין עגמת נפש.
באשר לתנאי השילוח, נטען שלצרכן עומדות שתי חלופות: הראשונה, קבלת המוצר כנגד חתימה על קבלת אישור בתוספת תשלום של מספר דולרים והשנייה, קבלת המוצר באמצעות תיבת הדואר או בסמוך לדלת ביתו של הצרכן ללא אישור מסירה, כאשר החלופה האחרונה אינה כוללת ביטוח בגין אובדן או נזק למוצר.
הנתבעת צרפה לכתב התביעה טבלה המפרטת את ערך המוצרים, משקל החבילה, תאריך ושעת החלוקה וכן סטאטוס המשלוח, כאשר מנספח זה עולה כי 15 מתוך 16 המשלוחים הגיעו ליעדם בכתובת שנמסרה על ידי התובעת, כאשר רק לגבי משלוח אחד בעלות של 2 דולר הזינה הנתבעת במערכותיה סטאטוס "אובדן", והתובעת קיבלה אישור בכתב שבאמצעותו היה עליה לפנות למוכר שממנו נרכש המוצר.
לאור הוראות סעיף 15(ב) לתקנות שיפוט בתביעות קטנות (סדרי דין), התשל"ז-1976, פסק דיני ינומק בתמציתיות, תוך היתייחסות אך ורק לטענות ולראיות שמצאתי שהן דרושות להכרעה.
מעיון בפלט הממוחשב שהגישה הנתבעת עולה שהמוצרים שהוזמנו אכן נשלחו לביתה של התובעת, לרבות פירוט תאריכים ושעות המשלוח, ומשכך נראה שהנתבעת פעלה בהתאם לחובתה לאספקת המוצרים בהתאם לתנאי השילוח.
זאת ועוד; גם אם אקבל את טענת התובעת שלפיה לא קיבלה את המוצרים שהזמינה, לא ראיתי כיצד ניתן לחייב את הנתבעת בגינם שעה שהנתבעת לא קיבלה את התשלום מהתובעת בגין המוצרים ואחריותה מתמצה במשלוחם, כאשר טענות הנתבעת בהקשר זה הנן: "בן אדם שלא מקבל סחורה והוא משלם, הם אחראים. הם עובדים מול הסינים והם אחראים ובשביל זה פניתי אליהם" (עמ' 3, שורות 8-7).
כן מתעורר ספק באשר לעלות רכישת המוצרים, וזאת לאור טענת הנתבעת באשר לערך המוצרים כפי שדווחו למכס ישראל, ובהיעדר אפשרות לבצע התאמה בין המוצרים שהוזמנו לבין דפי החיוב שצרפה התובעת.
...
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות על נספחיהם, שמעתי את טיעוני הצדדים ושקלתי טענותיהם, אני מורה על דחיית התביעה.
סבורני שבכך תמיכה לטענות הנתבעת באשר לאספקת המוצרים.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2014 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

את החבילה בקש התובע לשלוח בדואר שליחים אל חברו בירושלים.
הנתבעת מוסיפה וטוענת כי כבר נפסק לא אחת ש"החסינות המוקנית לה כמוביל דברי דואר לאומי הנה הגנה ראויה ולתכלית ראויה" (ר' למשל ע"א (ת"א) 742/93 אזולאי נ' רשות הדואר) ולכן מבקשת היא לפטור אותה מאחריות בגין הנזק שניגרם לתכולת החבילה במקרה זה. המסגרת הנורמאטיבית נושא אחריות וחסינות הנתבעת קבוע בסעיף 77 לחוק הדואר, התשמ"ו-1986 (להלן: "החוק") שמכוחו היא פועלת, וזו לשונו: "(א) על אף האמור בחוק זה או בכל דין אחר, לא יהיו בעל רשיון כללי,
בת"ק (נצרת) 7819-05-09 אשלמן ואח' נ' חברת דואר ישראל בע"מ דנה כב' השופטת כרמלה רוטפלד-האפט בנושא אחריותה המוגבלת של רשות הדואר אל מול מעמדו של מזיק פרטי הכפוף לפקודת הנזיקין ואשר חייב לפצות את הנזוק בגין מלוא הנזק שגרם, כשנקודת המוצא בעיניינו היא החובה להשיב את מצב הניזוק לקדמותו.
...
באשר לגובה הנזק, אין לי אלא להצטרף לדברי כב' השופט שטראוס בפס"ד סלמן הנ"ל, לכוף גם אני את ראשי ולכבד את מצוות המחוקק אשר קבע תקרת פיצוי בסך 701 ₪ במקרים כגון דא. לנוכח האישור שצרף התובע אל כתב התביעה, ממנו עולה כי שווי נתב חדש כמו זה שנשלח על ידו וניזוק, עומד כיום על סך של 299$, גם אם במקרה נשוא התביעה מדובר היה בנתב שכבר נעשה בו שימוש מסוים, , הנני מחייבת את הנתבעת לפצותו בסך המירבי של 701 ₪ בתוספת הוצאות בסך 300 ₪, בסה"כ 1,001 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2014 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

לדבריו, הפריט היה אמור להשלח אליו באמצעות שליח מטעם הנתבעת בדואר שליחים, אולם הפריט לא הגיע ליעדו.
מכאן תביעת הפיצויים שהגיש התובע כנגד הנתבעת ובה עתר לפצותו על נזקיו עקב אי קבלת החבילה, בסכום של 5,000 ₪.
יתרה מכך טוענת הנתבעת כי ע"פ ס' 5 (א) להודעה בדבר הגבלות ותנאים לאחריות החברה לדבר דואר ולחבילה בשירות הבין לאומי לפי חוק הדואר התשמ"ו-1986 (להלן – החוק, ההודעה), זכות התביעה היא בידי השולח והתובע אינו השולח.
למעלה מן הצורך יצוין כי הפסיקה אשר דנה בשאלות היתיישנות בנוגע לתביעות כנגד רשות הדואר, קבעה לא פעם, כי בהיות חוק הדואר חוק ספציפי הוראותיו גוברות על הדין הכללי, ואין לאפשר השתת התביעה על דיני הנזיקין או דיני החוזים הכלליים (ראו: בר"ע (נצ') 108/09 חברת דואר ישראל בע"מ נ' אומנות המזרח התיכון ייבוא ושיווק בע"מ (2.7.09); בר"ע (י-ם) 653/05 הרוש נ' רשות הדואר (19.4.05); בש"א (שלום חי') 11478/07 חברת דואר ישראל נ' חסן ח'אולה סאלח (7.10.07 והמובאות שם)).
זאת ועוד: סעיף 80 לחוק הדואר, קובע כי "השולח הוא הזכאי לתבוע פיצויים לפי סעיף 77 והוא רשאי להעביר את זכותו לאחר". הוראה זו מתייחסת לדבר דואר פנים, ואילו לגבי משלוח חבילה בשירות הבנלאומי מפנה סעיף 83 לחוק הדואר להודעה, כאשר בסעיף 13 להודעה נקבע כי: "(א) כל עוד לא נימסרה חבילה לנמען - השולח הוא הזכאי לתבוע פיצויים ממינהל הדואר של ארץ המוצא או היעד בשל נזק, גניבה או אובדן של חבילה לפי סעיפים 11 ו- 12...". בעניינינו, לא נימסרה החבילה לנמען, ולפיכך מוקנית זכות התביעה לשולח החבילה ולא לתובע.
...
טענות הנתבעת דין התביעה להידחות על הסף מחמת התיישנות לאור הוראת סעיף 84 לחוק הדואר התשמ"ו-1986, שכן מכתב הדחייה מטעם הנתבעת נשלח לתובע ביום 1.5.12 ואילו התביעה הוגשה מעבר ל-90 ימים ממועד משלוח מכתב דחיית הדרישה.
עוד טוענת הנתבעת כי ע"פ ס' 17 (א) להודעה נקבע כי הנתבעת תשלם פיצויים בעד הנזק הישיר שנגרם לדבר הדואר או כדי ערך תכולתו, אם נגנב או אבד כשבכל אופן הנתבעת תהא פטורה מפיצוי עבור נזקים עקיפים.
למעלה מן הצורך יצוין כי הפסיקה אשר דנה בשאלות התיישנות בנוגע לתביעות כנגד רשות הדואר, קבעה לא פעם, כי בהיות חוק הדואר חוק ספציפי הוראותיו גוברות על הדין הכללי, ואין לאפשר השתת התביעה על דיני הנזיקין או דיני החוזים הכלליים (ראו: בר"ע (נצ') 108/09 חברת דואר ישראל בע"מ נ' אומנות המזרח התיכון ייבוא ושיווק בע"מ (2.7.09); בר"ע (י-ם) 653/05 הרוש נ' רשות הדואר (19.4.05); בש"א (שלום חי') 11478/07 חברת דואר ישראל נ' חסן ח'אולה סאלח (7.10.07 והמובאות שם)).
לנוכח האמור לעיל, דין טענת ההתיישנות להתקבל, ועל כן אין מנוס מדחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מה גם שלא ירדתי לסוף דעתו של ב"כ התובעת לעניין טענה זו. האם בטענת שליחות מדובר, או בטענה ליחסים חוזיים אחרים? בין אם כך ובין אם כך, לא ברור על איזה בסיס יחסים אלו מפקיעים את תוקף הוראות החוק, אשר הוא הוא הגורם אשר מסמיך את הנתבעת לספק שירותי דואר (פנים וחוץ) וקובע את הכללים החלים עליה בהספקת השירותים הללו.
השוו לעניין זה את ת"א (קריות) 3545/06 גרשון נ' בלדב (פורסם בנבו, 25.9.11) ות"ק (קריות) 220/07 דבורקין נגד דואר ישראל (פורסם בדינים, 7.10.07) ואת האסמכתאות הנזכרות בהם, אשר מראים על חריגה מהגבלות האחריות על פי החוק בהתקיים שני תנאים מצטברים: הנזק נגרם ברשלנות חמורה של פקיד הרשות.
מעיון בסעיפי פרק זה נראה כי סעיף 83 הנו הסעיף המתאים לענייננו – אחריות לחבילה בשירות בין-לאומי (א) בעל רישיון כללי אחראי לחבילה הנשלחת באמצעותו לישראל או ממנה בהגבלות ובתנאים שפורשו לענין אחריות של מינהל דואר באמנת הדואר העולמית כפי שהיא בתוקף אותה שעה (להלן – אמנת הדואר) ושעליהם פורסמה הודעה ברשומות.
...
לעניין זה נדחות טענות התובעת כי מאחר והנתבעת הגדירה את החבילה כדבר דואר, יש להחיל את סעיף 82 לחוק.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר מכן ניסה ליצור עם המשיבה קשר ללא הואיל, שכן המשיבה לא עונה לטלפונים, ולכן שלח הודעות דוא"ל, ורק ביום 24.11.16 הודיעה המשיבה שאין עדיין מועד למשלוח המוצר.
ביום 28.11.16 התבקש להגיע לדואר בכפרו אבו-סנאן כדי לקבל את החבילה מסניף הדואר.
המבקש הוסיף וטען שהמשיבה עוולה כלפיו ברשלנות, שכן למשיבה אחריות מושגית וקונקרטית כלפי לקוחותיה כשהיא מעניקה להם שירות וגובה מהם כספים, ועליה לנקוט בכל אמצעי הזהירות כדי למנוע היתרחשות אירועים שיש בהם לגרום לנזקים לצרכנים.
המשיבה הסתמכה על דו"ח מבקר המדינה להוכחת הקף היבוא הבנלאומי למדינת ישראל, וצפי דואר ישראל לעליית מספר פריטי הסחר האלקטרוני בשנים 2020-2012, חרף הוראות סעיף 30 לחוק מבקר המדינה הקובע שאין להסתמך על דו"ח מבקר המדינה כראיה.
לטענת המשיבה, בישוב אבן-סנאן, כמו בישובים רבים נוספים, אין לחברת השליחויות אפשרות להביא את המוצר לפתח ביתו של המזמין אלא רק לסניף הדואר הקרוב לביתו.
המבקש טען שלל של עילות במסגרת בקשתו לאישור תובענה ייצוגית – הטעה לפי סעיפים 2,4,6 לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981; הפרת חובת הגינות ותום הלב לפי דיני החוזים; רשלנות לפי פקודת הנזיקין; עשיית עושר ולא במשפט; פגיעה באוטונומיה הצרכנית; הפרת חובה חקוקה לפי פקודת הנזיקין.
...
התוצאה היא, שהמבקש לא הוכיח את תביעתו האישית, בדרך שבה יש להוכיח בשלב זה של הדיון, ולא התקיים התנאי בסעיף 8 (א) (1) לחוק תובענות ייצוגיות, שיש אפשרות סבירה שהשאלות המהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, יוכרעו לטובת הקבוצה.
סוף דבר אשר על כן, אני דוחה את הבקשה לאישור התובענה הייצוגית.
בהתחשב בשווי התובענה שביקשו לאשר, בדרך הטיעון, הן של המבקש והן של המשיבה, ובהחלטות קודמות שבהן התייחסתי לחיוב בהוצאות, אני מחייב את המבקש לשלם למשיבה הוצאות משפט בסך 11,700 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו