מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות בעל רכב בתאונה ללא נהיגה מוכחת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

ההיגיון העומד בבסיס חזקה זו ברור, ולפיו בעליו של הרכב אחראי ככלל לפעולות הנעשות ברכב, חובתו הבסיסית היא לשלוט על השמוש הנעשה ברכב וחזקה שבעל הרכב יודע או מסוגל לדעת לאחר בירור נאות, מיהו שנהג ברכב או היה בעל השליטה בו בעת התאונה.
האחת, שהנטל להוכיח את יסודות ההגנה של סעיף 27 ב לפקודת התעבורה רובצות על כתפי הנתבע- בעליו של הרכב זאת בשל היותו הגורם הקרוב ביותר למחזיק ברכב בעת התאונה כאשר זהותו של זה אינה ידועה והשנייה, ההנחה כי נטל זה אינו חף מחובת המאמץ לגילוי פרטי הנהג ברכב המוטלת על התובע וזאת כאשר מוכח כי התובע יכל להשיג פרטים אלה באמצעים סבירים (כדוגמת פנייה למישטרה או לחברת הביטוח של הנהג כאשר ידוע מס' זהותו אך לא שמו המלא) והכל כמובן בהתאם לנסיבות המקרה והקיפו.
אמנם התובעת אף היא לא התייצבה לדיון האמור, אולם דומה כי לא הייתה נחיצות בהתייצבותה, שעה שלא נהגה ברכב במועד התאונה והעדים מטעמה התייצבו לדיון וכאשר השאלה שבמחלוקת הייתה קיומה או היעדרה של יריבות בין הצדדים.
...
עוד טען הנתבע כי יש לדחות את התביעה כנגדו, שכן כי על פי החוק כאשר נרשמת זכות ציבורית על רכב במשרד הרישוי, נרשם שמו של בעל הזכות הציבורית ברישום פורמלי בלבד כאשר בשולי רישיון הרכב נרשם כי רישום הבעלות של הרכב הינו עקב רישום זכות ציבורית למונית.
דיון והכרעה: לאחר שעיינתי במסמכים שהוצגו בפני וכן שמעתי את העדים שהעידו בפני, נחה דעתי כי דין התביעה להידחות על הסף, מחמת העדר יריבות בין הצדדים ואפרט נימוקי: אין מחלוקת כי הנתבע לא נהג במונית במועד התאונה: כך, בעדותו אישר נהג רכב התובעת כי נהג המונית שפגע ברכב הטיוטה שנהדף על רכב התובעת- אינו הנתבע כי אם צד ג', אשר מסר לו במעמד התאונה את פרטי בעל המונית ורישיון הרכב.
אין בידי לקבל טענה זו של התובעת: יש לערוך אבחנה בין בעלות ברכב המשמש כמונית; ובין זכות להפעלת מונית (המוכנה גם "מספר ירוק" או "כובע")- אין זהות בין השניים.
התוצאה מהאמור לעיל היא כי אני מורה על דחיית התביעה כנגד הנתבע מחמת העדר יריבות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תאונת הדרכים אירעה ביום 12.05.2020 בין כלי רכב, מ"ר 263-01-901 שבעת התאונה היה בבעלות התובעת (להלן: "רכב התובעת") לבין כלי רכב, מ"ר 526-81-701 שבעת התאונה היה נהוג בידי הנתבע 1, הוא גם צד ג' 2, ובבעלות הנתבעת 2, היא גם שולחת ההודעה לצדדי ג', ושכור על ידי צד ג' 1 (להלן: "רכב הנתבעים") (ולהלן: "התאונה").
מכאן, שברור הוא כי האחריות לקרות התאונה – בשל סטייתו הפתאומית ימינה של רכב הנתבעים לעבר נתיב נסיעתו של רכב התובעת – מוטלת על שכמו של נהג רכב הנתבעים.
זוהי המחלוקת המרכזית העומדת להכרעה וישיבת ההוכחות נסובה סביב מחלוקת זו. כפי שפורט לעיל, הנתבעת 2 ושולחת ההודעה טוענת כי מי שנהג ברכב הנתבעים בעת התאונה לא היה מורשה לנהוג ברכב על פי חוזה השכירות ולכן אין לה חבות בקשר עם ניזקי רכב התובעת, וכי ככל שבית המשפט יחייב אותה בנזקי התובעת הרי שעל נהג רכב הנתבעים ועל שוכרת רכב הנתבעים (מעסיקתו של נהג רכב הנתבעים) לשפותה בסכומים אותם שילמה לתובעת.
סכום התביעה המוכח, בסך של 12,998 ₪, בצרוף הפרישי הצמדה וריבית ממועד הגשת התביעה ועד למועד תשלום המלא בפועל.
...
איני מקבל את הטענה כי אותו עובד אינו עובד עוד בחברה כאמתלה לאי הבאתו לעדות.
אין בדעתי להיעתר לבקשה זו של שולחת ההודעה מקום שהגעתי לכלל מסקנה, בין היתר, על יסוד עדויות לרבות עדותו של נציג צד ג' 1, כי הנתבעת 2, היא שולחת ההודעה, מחויבת במתן כיסוי ביטוחי, מאחר שלא עלה בידיה להוכיח כי הנתבע 1 לא היה מורשה לנהוג ברכב הנתבעים במועד התאונה.
לסיכום אשר על כן, הנתבעים, באמצעות הנתבעת 2, ישלמו לתובעת את הסכומים הבאים: 9.1.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

אשר על כן, אני קובעת כי עלה בידי התובעת לעמוד בנטל השיכנוע להוכחת היתרחשות התאונה, להוכחת מעורבות הרכב הפוגע בתאונה, ולהוכחת אחריותה המלאה של נהגת הרכב הפוגע לניזקי רכב התובעת שנגרמו בתאונה זו. מעמדה של הנתבעת כבעלים וכמחזיק כאמור, הנתבעת טוענת, כי לא הייתה הבעלים או המחזיקה של הרכב הפוגע בעת הרלבנטית לתאונה ומשכך יש לדחות את התביעה נגדה.
יוער, כי העובדה שהנתבעת אינה מחזיקה ברישיון נהיגה אינה מעלה ואינה מורידה לעניין זה. משכך, השאלה העומדת לדיון בתיק הנה האם קיימת עילת תביעה או יריבות בין התובעת לבין הנתבעת– בעליו של הרכב, שעה שהרכב בעת ארוע התאונה היה נהוג על ידי הגב' ווליניק סווטלנה, אזרחית זרה.
אני מחייבת את הנתבעת 1 לשלם לתובעת סך 9,688 ₪ בגין נזקיה המוכחים בתאונה בתוספת אגרת ההליך, בסך 760 ₪, שכר העד מטעם התובעת בסך 350 ₪, כפי שנפסק, ושכ"ט עו"ד בסך 2,000 ₪.
...
אני סבורה, כי ניתן להקיש בענייננו למקרים בהם הוטלה אחריות על חברות להשכרת רכב שמסרו את כלי הרכב שבבעלותם לחזקת אחרים.
המסקנה הינה, אפוא, כי הנתבעת אחראית לנזקים שנגרמו בתאונה.
סוף דבר התביעה נגד הנתבעת 2 נדחית.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הטענה של בעל המיצובישי בדיון בפני בית המשפט שתמיד נהגו ברכבו נהגים מבוטחים לא הוכחה בשום צורה - הואיל ולא הוצגה פוליסה ולא הוצג רשיון הנהיגה של מי שנטען שנהג במיצובישי.
אף לא נשמע נהג המיצובישי בטענה כלשהיא כלפי נהג המונית כגון: אתה פגעת בי, עשית תאונה ויש לך עוד טענות?! או כיו"ב. הסירטון מצדד באחריות שטוב לתאונה ואינו תומך בטענותיהם.
יש לשער כי אם אכן נהג המונית היה נוסע בפראות ומנסה לבצע תמרוני היתחמקות בתוך צומת פקוק (כפי טענת שטוב) ואף היה תחת השפעת חומרים שונים (שוב - כפי טענה קיצונית ובלתי מוכחת של משה שטוב בעדותו) אזי לא כך היתה התייחסותו של שטוב בסירטון.
...
התוצאה הנתבעים ישלמו לתובע 4,762 ₪ בתוספת שכ"ט עו"ד בסך 4,500 ₪, אגרות בסך 773 ₪ ושכ"ט שמאי התובע בסך 1,000 ₪.
כמו כן הנתבעים ישלמו לאחים אשרף ומוחמד דארי דמי בטלה בסך 500 ₪ לכל אחד מהם (קרי 1,000 ₪).
התביעה שכנגד - נדחית.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תאונת הדרכים אירעה ביום 19.04.2022 בין כלי רכב, שבעת התאונה היה בבעלות התובע ונהוג בידו (להלן: "רכב התובע") לבין כלי רכב, שבעת התאונה היה נהוג בידי הנתבע 1 ומבוטח על ידי הנתבעת 2 בביטוח אחריות לניזקי צד ג' (להלן: "רכב הנתבעים") (ולהלן: "התאונה").
נערכה לפניי ישיבת הוכחות שבה הוצגו ראיות הצדדים והעידו הנהגים המעורבים בתאונה ועד נוסף מטעם התובע, אחיו שנהג ברכב אחר מאחוריו.
השתכנעתי כי רכב הנתבעים הוסע לאחור מבלי שנהג רכב הנתבעים נתן דעתו למתרחש מאחוריו, מבלי לשים לב לרכב התובע שעמד מאחוריו.
סכום התביעה המוכח, בסך 29,661 ₪, בצרוף הפרישי הצמדה וריבית ממועד הגשת התביעה ועד למועד תשלום המלא בפועל.
...
על יסוד מכלול החומר המונח לפניי, לרבות תמונות מזירת התאונה והקלטת השיחה בין הנהגים שהתרחשה בסמוך לאחר התאונה והושמעה בפתח הדיון, לאור התרשמותי הבלתי אמצעית מהעדים במהלך חקירתם בבית המשפט, תוך שאני לוקח בחשבון את טענותיהם ההדדיות של הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל, בהפחתת ראש הנזק "הפסד ימי עבודה, שיחות, עגמת נפש וטרטור", מהנימוקים המובאים להלן: 5.1.
לאחר שבחנתי את עדויות העדים שהעידו בפניי והתרשמתי מהן באופן בלתי אמצעי, עדותו של התובע הנה מסתברת יותר מעדותו של נהג רכב הנתבעים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו