מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות בנק לכספים שנמשכו על ידי מתחזה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ראיות הצדדים 30) מטעם הבנק הוגשו תצהיר עדות ראשית ותצהיר משלים של מי שכיהן כמנהל הסניף במועדים הרלבאנטיים לתביעה, בפרט בתקופה שבה טען מרדכי כי התברר לו שנחמיה פעל בחשבון תוך היתחזות (להלן כאמור: "מנהל הסניף").
38) לאחר שעיינתי בחומר הקיים בתיק והתרשמתי מעדויות הצדדים, ממכלול התמונה המצטיירת מחומר הראיות כפי שהוכח במשפט על-ידי הנתבעים, במרוצת השנים בהן היתנהל חשבון הבנק של החברה אצל התובע, ביצע נחמיה פעולות רבות בחשבון הבנק, ללא כל הרשאה לעשות כן, כאשר פקידי סניף הבנק סברו בטעות כי נחמיה הוא מרדכי.
62) עד התובעת כאשר נישאל על-ידי נחמיה בחקירה נגדית: "זאת אומרת שבהתאם לכל הסבירות שלעניין הזה, בעצם עקב הכרות איתי כמי שמוסמך לפעול בשם החברה התאפשרו לי הפעולות שנעשו על ידי ?", הוא השיב: "כן. אתה באת בשם הנתבע 2" (שורות 11-9, עמוד 24).
מלבד זאת שההליך הפלילי היתייחס לתחום אחר שנגע לפעילות הפיסקלית של החברה, אלא שגם, וזה העיקר, גם אם היה מוכח כי נחמיה שימש פונקציונאלית כמנהל של החברה וכי הוא למעשה היה האחראי על פעילותה הכספית מול הבנק, הרי הן הבנק הן נחמיה, לא הוכיחו כדבעי כי ניתנה לו הרשאה כדין לבצע פעולות בחשבון.
...
88) על כן, משהגעתי לכלל מסקנה כי מצד אחד הוכח שחלק מרכיבי החוב לא נתבקשו על-ידי החברה (סכום ההלוואה וחלק מהתחייבויות כרטיסי האשראי), אך מצד שני, משהוכח כי חשבון החברה שימש גם אותה וגם את מרדכי באופן שוטף (משיכת שיקים, כרטיס אשראי שהיה בחזקת מרדכי, ועוד), ומצד שלישי, בהעדר תשתית נתונים ברורה ומדויקת ביחס לרכיבי החוב, נקבע בזאת כלהלן: 1) מסך יתרת החובה 158,380 ₪ (נכון ליום 9.4.2014)[footnoteRef:8], ינוכה סכום ההלוואה (70,000 ₪) בצירוף הריבית המצטברת לפי תנאי פתיחת החשבון כשהיא מחושבת מהיום שהועמדה לפירעון מלא בחשבון ועד יום 9.4.2014[footnoteRef:9]; להפרש ייקרא - חוב הנתבעים.
סיכום 92) התביעה של הבנק מתקבלת באופן חלקי.
93) התביעה שכנגד וההודעה לצד שלישי - נדחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לסיכום נטען, כי נוכח הקף המירמה המיוחס לנאשם על סך 50,000 ₪, העובדה כי הנאשם לא השיב את הכסף, מידת התעוזה בבצוע העבירות ואי נטילת האחריות על ביצוען, נסיבותיו האישות של הנאשם בהן: גילו, עברו הפלילי, תסקיר שירות המבחן, חוות דעת הממונה, וכן לאור שקולי הרתעת היחיד והרבים, עתרה המאשימה למקם את עונשו של הנאשם באמצע המיתחם לו טענה ובנוסף להשית עליו מאסר על תנאי לשיקול דעת בית המשפט, פיצוי לנפגע העבירה בצרוף ריבית והצמדה וקנס מרתיע.
באשר להחזרת הכסף שנמשך על ידי הנאשם, נטען כי למיטב ידיעת הסנגורית, חלק מהכסף הוחזר, אך לא הוצגה אסמכתא, עוד נטען כי חברת הביטוח פיצתה את המועצה (גם על כך לא הוצגה אסמכתא).
בעיניין אסמר שבו הוטלו על הנאשם 10 חודשי מאסר בפועל, מעשה הנאשם היה כרוך גם בהתחזות כסגן מנהל בנק של סניף בפני המתלוננת ונטילת סכום כסף במזומן שאותו משכה מידיעה.
רע"פ 10157-16 משעלי נ' מדינת ישראל (3.1.17) החמיר בית המשפט המחוזי עם הנאשם והטיל עליו שנת מאסר בגין הרשעתו בשלושה מקרים שונים, כלפי שלושה מתלוננים שונים, במהלכם רימה את המתלוננים, קיבל באמצעותם סכומי כסף שונים וכן באחד המקרים גרם לכך שאחר, שהתחזה בדמותו, הועמד לדין והורשע בעבירת קנס.
...
טענת ההגנה, כי מתחם העונש ההולם בנסיבות מקרה זה יכול להתחיל מענישה צופה פני עתיד דינה להידחות, ועונש שכזה יישקל רק במקרים בהם קיימים שיקולי שיקום מובהקים המצדיקים סטייה ממתחם העונש ההולם.
ע"פ (מחוזי מרכז-לוד) 6785-01-10 קצירי נגד מדינת ישראל – נדחה ערעורו של נאשם, אשר הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות של זיוף בכוונה לקבל באמצעותו דבר, שימוש במסמך מזויף וניסיון לקבלת דבר במרמה.
טענת ב"כ הנאשם, כי שיקולי צדק מצדיקים סטייה ממתחם העונש ההולם במקרה זה נוכח מצבו הבריאותי של הנאשם דינה, בכל הכבוד להידחות, אף שנטענה בלהט רב. הטענה אינה מתיישבת כלל עם לשון החוק הפשוטה ואינה עומדת כלל בתנאי הלכת לופליאנסקי בשים לב למצבו הרפואי הקונקרטי של הנאשם.
סוף דבר: לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים כמפורט לעיל אני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים: 6 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות בהתאם למגבלות אשר צוינו בחוות דעת הממונה: בקרן לשיקום מוגבלים – מפעיל שיקום למוגבלים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנאשם לא הסתפק במגוון גרסאות אלה, ובעת חקירה נוספת הוסיף גרסה חדשה: "אני רוצה להוסיף שנמשכו כספים מהחשבון בגין ביטול עסקה ישירות מהחשבון בנק במזומן לגמאל" (ת/68 ש- 132-133).
די בחלקו של הנאשם כפי שהוכח לעיל, על מנת להצביע על הפעולות שביצע לשם קידום העבירות והשלמתן, תוך ביסוס חלקו המרכזי כאדם שקבל לידיו את הכספים שנגנבו במירמה, באופן המעמיד את עניינו כמבצע בצוותא, בהתאם לקביעת זהות "מבצעים בצוותא" בפסיקה: "המבצעים בצוותא הם "שותפים המהוים גוף אחד הפועל להשגת מטרה משותפת באופן שכל אחד מהם אחראי להתממשות התוצאה שהייתה בבסיס ההסכמה המשותפת לפעול...אשר-על-כן, מקום שכמה בני-אדם חוברים יחד לביצועה של עבירה, כאשר לכל אחד מהם "תפקיד" בבצוע - נושא כל אחד מהם באחריות לביצועה כ"מבצע בצוותא", ואין נפקא מנה, מהו אופיו של ה"תפקיד" שאותו הוא ממלא במסגרת ביצועה של העבירה".
מסקנה זו, לגבי ביצוע המעשים בצוותא, מבססת את העבירות שיוחסו לנאשם, אשר הצורך בביצוען התחייב לשם השלמת מעשה העבירה: קשירת הקשר עם אחר לבצוע הפשע; הצורך בהתחזות לאדם אחר במסמכים, על מנת לבקש את פדיון קופת המנוח בחברת מנורה; השמוש שנעשה במסמכים המזויפים, בהם פרטי חשבון הבנק, על מנת להעביר את לחשבון; מירמה והפרת אמונים בתאגיד; קבלת הכסף במירמה בחשבון הבנק; פדיון הכסף על ידי הנאשם, כפעולה אסורה ברכוש אסור.
...
טיעוני הצדדים המאשימה טענה בסיכומיה, כי נקודת המוצא בתיק זה היא הכספים אשר הוצאו במרמה מחברת מנורה ונמצאו בחשבון הבנק של הנאשם, כאשר נסיון החיים והשכל הישר מובילים למסקנה שהדבר נעשה בידיעתו.
לפיכך, אני קובע כי הנאשם השתמט מתשלום מס לגבי הכנסה בסך של 912,601 ₪.
בכרטסת אכן הופיעה המחאה בסכום דומה בכרטיס "המרכז לקבלן", אולם לא ניתן הסבר כיצד ומדוע מדובר באותו גורם, מדוע המחאה שניתנה ל"כרן" נרשמה בכרטסת "המרכז לקבלן" וכיצד הגיע יועץ המס למסקנה זו. באופן דומה, לגבי ההמחאה לדן חיים יוסף, ציין יועץ המס שנרשמה תחת כרטיס "ירון בולונדי" (ת/62 ש- 60).
לפיכך, אני מורה על זיכוי הנאשם מהוראת חיקוק זו. סוף דבר אני מורה על זיכוי הנאשם מעבירת רישום כוזב בספרים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסיכומיו, מדגיש בנק הדואר, כי הסיבה שלא מולאו טפסי "הכר את הלקוח" והצהרות נהנה בפעולות משיכת הכספים מהחשבון על ידי המיתחזה, היא משום שעל פי סעיף 5(א) לצוו איסור הלבנת הון לא היה הכרח בכך, מאחר וקודם לכן כבר בוצע למתחזה הליך "הכר לקוח", במסגרתו הוצהר שאין נהנה בחשבון, ומאחר שהיו בפני הבנק מיסמכי הזיהוי ומסמכים תומכים המעידים כי מקור הכספים למשיכה הנו חוקי.
במקרה הנידון, לא הוכח כי הייתה חובה למנוע מהמתחזה למשוך מחשבונו את כל כספי התמורה שהופקדו בו (הגם שנמשכו בסכומים גבוהים, במזומן ובשקיות), ולא הוכח כי בנק הדואר היה רשאי למנוע משיכות כספים מהחשבון.
באמצעות מבחן זה, אנו בוחנים אם האחריות המוטלת בדיעבד "מתיישבת עם ההיגיון והתכלית ששמשו מראש לראיית ההיתנהגות – כהתנהגות עוולתית" (רע"א 4394/09 לנדרמן נ' סגיב הנדסה ושות' (1993) בע"מ [פורסם בנבו] (30.12.2010).
...
בהינתן כי היו בפני בנק הדואר מסמכי זיהוי כמו גם מסמכים שמעידים על מקור חוקי של הכספים בחשבון, אשר כולם נחזו כתקינים, מקובלת עלי עמדת בנק הדואר לפיה לא הייתה לו חובה שבדין לחסום את החשבון ולא הייתה מניעה לאפשר את משיכות הכספים מהחשבון.
סוף דבר הודעת צד ג' 2 שהגישו הנתבעים נגד בנק הדואר - נדחית.
הנתבעים ישלמו לבנק הדואר-צד ג' 2, הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך 36,000 ₪.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

טענות המבקשת בבקשה למעצר ב"כ המבקשת טענה כי קיימות ראיות לכאורה לבצוע העבירות המיוחסות למשיב בהסתמך על הודעות המתלוננים המזהים את המשיב כאדם לו מסרו את הכספים; תמונות החשוד אשר צולמו על ידי חלק מהמתלוננים בעת מסירת הכספים; תיכתובות בין המתלוננים לאחרים באמצעות מספרי טלפון שונים שחלקם שייכים לכרטיסי סים שנתפסו על המשיב בעת מעצרו; תדפיסי חשבונות בנק בהם מתועדים סכומי ההונאה; צלומי זירה בהם נראה המשיב במספר הזדמנויות בעת קבלת הכספים מידי חלק מהמתלוננים; צלומי מצלמות דרך בהם נראה המשיב ו/או רכבו בסמוך לזירות הארועים; מחקרי תיקשורת המצביעים על המצאות המשיב בזירות האירועים במועדים הרלוואנטיים; תיחקורי סים שנתפסו ברשות המשיב המצביעים על כך שבאמצעותם בוצעו התקשרויות למתלוננים; חוו"ד מז"פ לפיה הציוד שנתפס בביתו של המשיב משמש לזיוף והעתקת כרטיסי אשראי; דוחו"ת מעצר לפיהם בעת מעצרו של המשיב נתפסו על גופו מכשירי טלפון וכרטיסי סים אשר שמשו ליצירת קשר עם מתלוננים; תפיסת שקית ברכב בו נהג המשיב ובה סכום של 48,000 ₪ שהיתקבל מוקדם יותר באותו יום מהמתלונן באישום הששי, כרטיסי אשראי שונים ובהם כרטיס האשראי של המתלוננת באישום הרביעי; דוחות חפוש מהם עלה כי המשיב החזיק בביתו מיכשור אלקטרוני, ציוד מעבדה אלקטרוני וכלי עבודה, מחשב נייד, התקן מיני רוני לנשק, מכשיר להעתקת כרטיסים, כרטיסי אשראי, כרטיסי זיכרון, אזיקי ידיים וכסף מזומן; 4 חקירות המשיב בהן שמר על שתיקה באופן המחזק את הראיות שבידי המבקשת; המבקשת עתרה להורות על מעצר המשיב בהיתחשב במסוכנות הנשקפת ממנו וכן בעילות מעצר של חשש לשיבוש והמלטות מאימת הדין.
מעשיו של המשיב כפי שמפורטים בכתב האישום מבטאים הלימה מוחלטת לסך הפעולות העבריינית המתוארות בכתב האישום; פעולת המשיב מהוה את הרגל המסיימת כאשר היא מתרחשת ברוב האירועים כדקות ספורות לפני שמתנתק הקשר עם האחראים בסכמה העבריינית ליצירת הקשר עם המתלוננים.
סך 4,000 ₪ נמשך על ידי המתלוננת ונימסר גם הוא למשיב, אך לא נמשך על ידי המשיב עצמו.
הינה כי כן – בין המשיב ליתר המעורבים היתנהלה תיקשורת רציפה במסגרתה הוחלף מידע אודות זהות האנשים מהם יש לאסוף כספים, מועדים ומקומות וכן הקודים הנדרשים לשם הזדהות בפני הקורבנות, וכן הועבר מידע בכיוון ההפוך- מאת המתחזים למשיב, אשר במסגרתו הועבר אליו קוד הזדהות בפני המתלוננים וכן קוד המשיכה באמצעותו משך המשיב כספים מחשבון הבנק של המתלוננת באישום הרביעי.
...
עילת מעצר מסוכנות לרכוש הציבור אינני מקבל הטענה כי מעשי המשיב אינם מקימים עילת מעצר של מסוכנות.
בבש"פ 4858/15 רונאל פישר נ' מ"י מצא בית המשפט כי ניתן להקהות את המסוכנות הנשקפת מאת הנאשם במעצר באיזוק אלקטרוני בהתחשב בכך שבעקבות חשיפת הפרשה תש כוחו של העורר בזירה בה פעל, ונראה כי האפשרות המעשית כי ישוב למעלליו אם ישוחרר לחלופה, אינה סבירה.
כמפורט לעיל, סבורני כי אין חלופה, זולת מעצר מאחורי סורג ובריח, אשר תיתן מענה לעילות מעצר של מסוכנות וחשש להימלטות מאימת הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו