בית משפט השלום בהרצליה
ת"א 47448-09-12 בנק לאומי לישראל בע"מ סניף היכל התרבות נ' דיַ & סי טי וי 2005 בע"מ ואח'
תיק חצוני:
בפני
כב' השופטת לימור ביבי-ממן
תובע
בנק לאומי לישראל בע"מ סניף היכל התרבות
נתבעים
1.דיַ & סי טי וי 2005 בע"מ
2.יורם שרתוק
3.חיים מנור (המנוח) ת.ז. 008626806
פסק דין כנגד הנתבע 3
ביום 15/1/15, היתקיים הליך ההוכחות בתיק, בסיומו סיכמו הצדדים את טענותיהם ולאחר שבחנתי הטענות ניתן פסק דין זה.
דיון והכרעה:
קודם לדיון בטענות הצדדים בהרחבה, הנני מוצאת להבהיר ולקבוע שתי הנחות מוצא לדיון –
ראשית - עיון בטענות העזבון מעלה כי העזבון אינו חולק על כך שהנו אחראי לפרעון כל חוב שהיה קיים בעת הפטירה ולא נפרע.
לאחר שבחנתי את טענת העזבון, הנני מוצאת לקבלה חלקית– באופן שהנני סבורה כי יש להכיר בתשלומים אשר שולמו בגין ההלוואה כאשר חשבון הבנק של החברה החייבת היה פעיל ואולם, אין להכיר בתשלומים אשר בוצעו מחודש אפריל 2012 ואילך, בו הפסיקה הפעילות בחשבון וכעולה מדפי החשבון, הושבו כלל השיקים שנמשכו מהחשבון ואף החיובים בגין ההלוואה זוכו מיד לאחר חיובם.
אין בידי לקבל טענה זו בכל הנוגע להחזרי ההלוואה וזאת, בנסיבות בהן הבנק שייך את החזרי ההלוואה השוטפים להלוואה והקטין בהתאמה את יתרת החובה בגינה ומשכך לטעמי הנו נתפס בשיוכו זה. יתרה מכך, נתתי דעתי לכך שהחזרי ההלוואה נעשו כאשר היתרה בחשבון הנה יתרת חובה ואולם, לא מצאתי כי בכך יש בכדי לשלול החזרי ההלוואה וזאת, כל זמן שהחשבון היה פעיל.
כך, לענין זה בע"א 245/78 בנק הפועלים נ' מאיר סרדס, ל"ג (1) 683 (להלן: "פסק דין סרדס") נקבע על ידי בית המשפט העליון כי:
"חיוב חשבונו של חייב, העומד בין כה וכה ביתרת חובה, לא יתפרש כפרעון, אלא אם כן הוכח כי הצדדים הסכימו אחרת. חיוב כזה אינו אלא פעולה חשבונית, ואין בו יותר מאשר מתן התחיבות נוספת על-ידי החייב לבצע את התשלום. התחיבות כאמור אינה שקולה כנגד פרעון, אלא אם כן הצדדים הסכימו על כך כי תהווה פרעון. למה הדבר דומה? ל"פרעון" חיוב שטרי על-ידי מתן שטר אחר תמורתו.
הנני מוצאת להתייחס ולדחות טענת הנתבע ובהתאם לה יש לזקוף את התשלום אשר שולם על ידי שרתוק יורם, במסגרת הסכם הפשרה עם הבנק, לטובת יתרת ההלוואה וכך יש לעשות גם בהקשר לתשלום בסך של 33,714 ₪ אשר הועבר לחשבון במסגרת "העברת מט"ח, ביום 24/1/12. כך, הנני סבורה כי טענת הנתבע אינה עולה בקנה אחד עם כתב הערבות ובהתאם לו זכאי היה הבנק לייחס התשלום ליתרת החוב כראות עיניו ומשכך, רשאי הבנק לייחס תשלומים אלו ליתרת החובה בחשבון ולא להלוואה.
...
בהקשר זה, לא הועמדו בפני נתונים הנסבים על האופן בו יש לבצע ההצמדה כאמור ואולם, בחנתי את הסכומים השוטפים אשר שולמו אל מול הסכום הנומינאלי של יתרת ההלוואה במועד הפטירה ומצאתי את ההפרש קרוב מאוד לסכום אשר נקבע על ידי הבנק ביום 29/8/12 עת הועמדה יתרת ההלוואה לפירעון מיידי- דהיינו - לסך 41,843 ₪ - משכך, הנני קובעת כי המנוח חב ביתרת ההלוואה בהתאם לסכום זה.
מן האמור נובע כי יתרת החוב בגין ההלוואה עמדה על סך של 51,877₪ ליום 29/8/12 (סכום זה מורכב מסך 41,843 ₪ בגין פירעון ההלוואה וסך 10,034 ₪ בגין סכום פיגורים) ולאור קביעתי כי העיזבון – כערב – נהנה מהשבת ההלוואה – הרי שיש לקבוע כי היתרה אשר על העיזבון להשיב בגין ההלוואה עומדת על סך של 51,877 ₪.
האמור עולה בקנה אחד עם סעיף 50 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973, המורה כי החייב רשאי לציין לפני הנושה בעת התשלום, את החיוב שלחשבונו ייזקף התשלום בשילוב עם קביעות בית המשפט העליון ברע"א 2443/98 ליברמן נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פ"ד נג (4) 804, 809, שם, נפסק מפי כב' הנשיא דאז ברק כי:
"הכוח לייחס את התשלום מוקנה לחייב. לא הפעיל החייב כוח זה, הוא עובר לנושה. הפעלת הכוח לייחס את התשלום מהווה פעולה משפטית חד-צדדית. ככל פעולה משפטית חד-צדדית בין החיים (inter vivos), היא יכולה להיות בכתב, על-פה או בכל התנהגות אחרת. היא משתכללת בדרך-כלל עם קליטתה על-ידי האדם שאת זכויותיו היא משנה. לא די בגיבוש גמירות-דעת פנימית. נדרש ביטוי חיצוני לאומד-הדעת ואומד-דעת זה צריך שייקלט על-ידי 'הצד השני' ... בפרשה שלפנינו, ניתן כוח הייחוס לאזרי. אין כל נתונים שלפיהם הוא ייחס את התשלום לפירעון השטר ולא להפחתת יתרת החובה בחשבון העו"ש... במצב דברים זה עבר כוח הייחוס לבנק הנושה".
בהתאמה לאמור, הרי שמשלא הוכח בפני כי היה ייחוס של ההפקדות לטובת ההלוואה – לא ניתן לקבוע כי הסכומים הינם אמנם לטובת ההלוואה ומשכך, טענת העיזבון, לענין זה, נדחית.
סוף דבר –
התביעה מתקבלת באופן – שהנני מחייבת את העיזבון לשלם לבנק התובע סך של 56,331 ₪.